PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki sprzęt do reportażu (ślubnego i nie tylko) i eventów w 2026 roku

michal009
09-12-2025, 20:30
Cześć,
Teraz będę bardziej czasowy, więc po kilku latach mam zamiar wrócić do fotografii szerzej pojętej. Zwłaszcza chodzi mi o śluby i eventy. W studiu używam Nikona d850, a reszta D750.

D850 z 24-70 f2.8 zostaje jako sprzęt zapasowy i na bardzo ciasne kościoły, gdzie będę potrzebował 24mm. Nie mój aparat, więc będzie jeździł jako zapas.

D750 zostanie jako drugie body z 50 lub 85, wedle potrzeb (Tamron 35mm też na razie zostanie).

Jaki budżetowy Nikon Z polecacie? Z5 II + Z35 1.8 S, Czy Z7 II + Z35 1.8S?

A, może Sony A7 IV + 35mm?

Czy brać tego D850 i spłacać powoli, bo nie poczuję przeskoku na Z ? Aparat młody, nalotu tyle co nic, ale to dalej lustrzanka...

Z Lamp, poza studiem, to używam YN w manualu.

cdc
09-12-2025, 21:08
Ciekawe skąd ta cena.
Nowy sprzedawca.

https://www.olx.pl/d/oferta/nikon-z8-nowa-lustrzanka-CID99-ID18CsXI.html?reason=extended_search_extended_cate gory

maxwawa
09-12-2025, 23:01
Ciekawe skąd ta cena.
Nowy sprzedawca.

https://www.olx.pl/d/oferta/nikon-z8-nowa-lustrzanka-CID99-ID18CsXI.html?reason=extended_search_extended_cate gory

po co to zamieszczasz? przecież te ogłoszenie to scam

poste
10-12-2025, 00:13
Cześć,
Teraz będę bardziej czasowy, więc po kilku latach mam zamiar wrócić do fotografii szerzej pojętej. Zwłaszcza chodzi mi o śluby i eventy. W studiu używam Nikona d850, a reszta D750.

D850 z 24-70 f2.8 zostaje jako sprzęt zapasowy i na bardzo ciasne kościoły, gdzie będę potrzebował 24mm. Nie mój aparat, więc będzie jeździł jako zapas.

D750 zostanie jako drugie body z 50 lub 85, wedle potrzeb (Tamron 35mm też na razie zostanie).

Jaki budżetowy Nikon Z polecacie? Z5 II + Z35 1.8 S, Czy Z7 II + Z35 1.8S?

A, może Sony A7 IV + 35mm?

Czy brać tego D850 i spłacać powoli, bo nie poczuję przeskoku na Z ? Aparat młody, nalotu tyle co nic, ale to dalej lustrzanka...

Z Lamp, poza studiem, to używam YN w manualu.
michal009 dlaczego przyszedł Ci pomysł z Sony? Dwa systemy to moim zdaniem niewygodna sprawa w reportażu, lampę podepniesz do Sony w manualu, ale po co dublować baterie, ładowarki, nawet szybkie karty pamięci są inne, dochodzi kwestia adapterów do obiektywów. O jakiej 35 do Sony myślałeś? Moim zdaniem o ile nie potrzebujesz/chcesz jakiejś specjalnego szkła np. 35/1.2 to inne znajdziesz też w Nikonie. Sony 35/1.8 to niedrogi, amatorskie szkło, optycznie ok ale moim zdaniem ma dość wolny af.

Druga kwestia, dlaczego nie Nikon z6III? Wydaje się że to nowa i szybka puszka właśnie do reportażu.

Imm
10-12-2025, 00:41
Wszystko zależy od Ciebie, jeśli sprzęt, który posiadasz jest wystarczający do wymienionych potrzeb to przesiadka nie wydaje się konieczna.

Jeśli natomiast jesteś zdecydowany na zmianę:

1. Nikon Z5 II jest świetną budżetową opcją, AF jest zdecydowanie lepszy niż w Z7 II, no ale mpix mniej. 35/1.8S lub 35/1.4 w zależności, co ma dla Ciebie wyższy priorytet
2. Sony IV oczywiście też jest ok, ale to cenowo już poziom Nikon Z6 III. Opcji na 35 mm dla FE masz sporo. Nawet rozsądnie wycenione opcje typu F1.2 typu Viltrox(choć duży i dość ciężki).

Nie ma tutaj złego wyboru, wszystko zależy od Twoich preferencji i budżetu.

RMC
10-12-2025, 12:00
Po mojemu wypadałoby się zdecydować na "spójność" linii. Jak lustrzanki to lustrzanki. Jak bezlustra to bezlustra. Mieszając obie grupy zmniejszasz sobie możliwość ratowania się w jakiejś problematycznej sytuacji (awaria sprzętu).

michal009
10-12-2025, 12:21
Na chwilę obecną mam 2 lustrzanki, ale kieruję się przejść na 1 bezlustro i dodatkowo lustrzanka i lustrzanka w zapasie. Może za rok, lub 2 będzie drugie bezlustro.
Na chwilę obecną skłaniam się ku Z 5 II

RMC
10-12-2025, 12:48
W takim wypadku to faktycznie, można trochę zmieszać :) Z5 II ma dobre opinie, spokojnie powinien wystarczyć.

poste
10-12-2025, 12:53
Nie wiem czy do w końcu profesjonalnych zastosowań nie lepiej sięgnąć po coś lepszego niż najniższa linia ML. Moim zdaniem po przejściu na bezlusterkowce jest miłość lub nienawiść ;) O miłość łatwiej przy droższej puszce, a przy tańszej szybko może przyjść nienawiść:)

paparapa
10-12-2025, 14:04
Jesteś kolejną osobą pytającą jaki kupić sprzęt. Oby nie kolejną która po czasie wylewa żale, że te porady tu wsadziły ją na "lewe sanki".

Nie mieszałbym systemów do zarobkowej pracy. Albo lustra, albo bez...
Do takich zdjęć jest potrzebny wygodny pewny i szybki korpus.
D850 zostawiłbym ewentualnie jako zapas. Ale jest wiele ale...
Jak pokochasz bezlustro i spodobają Ci się jego przewagi, to może być tak, że po D850 nie będzie Ci się chciało sięgać.
Z5II w porównaniu do D850 jeśli idzie o wygodę i sprawną pracę to maleńka groteska.
Celowałbym w Z6III albo A7 IV.
Jednak ten pierwszy lepiej "leży" w ręku.
Za to ten drugi daję większą elastyczność w temacie optyki.

cdc
10-12-2025, 14:45
Celowałbym w Z6III albo A7 IV.
Jednak ten pierwszy lepiej "leży" w ręku.
Za to ten drugi daję większą elastyczność w temacie optyki.

Co wnosi A7 IV w porównaniu do D850 poza większą elastycznością w temacie optyki -sprawiającą że:
24-70 f2.8, N50G, N24-120 f4 VR, N70-210 4-5.6, Tamron 100-400 f/4.5-6.3 Di VC USD, Tamron SP 35 mm f/1.8 Di VC USD
będą z nim bezużyteczne?

Z5 II czy Z6 III wnoszą chociaż 14 lkl/s.

zbyk
10-12-2025, 15:05
ja sobie ostatnio tak pomyślałem: jak dobrym krokiem zakupowym było wzięcie takiego Z8 na raty rozłożone na parę lat. Jeśli ktoś kupił np. Z6II, a później chciał dostać zastrzyk świeżości w postaci Z6III i wydał 12-20k zł na te korpusy, to wciąż nie dostał topowych osiągów, które daje ósemka :) W sensie, że tyle lat to body jest w dobrej cenie w zestawieniu z topami u konkurencji, a ciągle daje ogromne możliwości. I pewnie jeszcze parę ładnych lat będzie dawać radę. A zatem, czy z perspektywy zawodowca nie lepiej pójść po sprzęt, który rzeczywiście ma wszelkie podstawy do zastąpienia D850? Do tego pozostając z Nikonem możesz sobie do Tamrona 35mm zapiąć FTZ i używać jak natywnego szkła.

RMC
10-12-2025, 15:25
Nie rozpędzałbym się z wydawaniem pieniędzy, może koledze bezlustra nie przypasują ;) A sam zresztą zaznaczył na początku - "budżetowe"

Wesela swoje wymagania mają ale też bez ponosu. Tak nowoczesne body jak Z5 II spokojnie je ogarnie. Resztę kasy lepiej wydać na dobre szkła, które później sobie użyje do kolejnych bezlustr.

BTW. Jako drugie body na uroczystość autor wątku wskazuje D750 (a nie D850). D750 to też nie jakiś gigant, sprzęt pro więc przy Z5 II komponuje się podobnie :)

Dopiszę jeszcze, że nie pchał bym się w mixowanie sprzętu różnych producentów (tu owo Sony). W Nikonie przynajmniej zamiennie sobie użyje akumulatów między lustrem - bezlustrem no i jak są obsługiwane to przez FTZ może coś z obiektywów użyć w razie W.

paparapa
10-12-2025, 18:55
Nie rozpędzałbym się z wydawaniem pieniędzy, może koledze bezlustra nie przypasują ;) A sam zresztą zaznaczył na początku - "budżetowe"

Wesela swoje wymagania mają ale też bez ponosu. Tak nowoczesne body jak Z5 II spokojnie je ogarnie. Resztę kasy lepiej wydać na dobre szkła, które później sobie użyje do kolejnych bezlustr.

BTW. Jako drugie body na uroczystość autor wątku wskazuje D750 (a nie D850). D750 to też nie jakiś gigant, sprzęt pro więc przy Z5 II komponuje się podobnie :)

Dopiszę jeszcze, że nie pchał bym się w mixowanie sprzętu różnych producentów (tu owo Sony). W Nikonie przynajmniej zamiennie sobie użyje akumulatów między lustrem - bezlustrem no i jak są obsługiwane to przez FTZ może coś z obiektywów użyć w razie W.

Też zawsze uważałem, że mieszanie sprzętów od różnych producentów to samo zło.
Teraz już tak nie uważam. Wręcz widzę w tym wiele zalet.
A że muszę wziąć dwa akumulatory więcej... Trudno mój pech. :)

Co wnosi A7 IV w porównaniu do D850 poza większą elastycznością w temacie optyki -sprawiającą że:
24-70 f2.8, N50G, N24-120 f4 VR, N70-210 4-5.6, Tamron 100-400 f/4.5-6.3 Di VC USD, Tamron SP 35 mm f/1.8 Di VC USD
będą z nim bezużyteczne?

Z5 II czy Z6 III wnoszą chociaż 14 lkl/s.

Dużo więcej niż Twoja tutejsza działalność.
A skoro nie rozumiesz słowa pisanego, to już nie mój problem.

michal009
10-12-2025, 20:32
Dzięki za uwagi i podpowiedzi.
Czytam wątek i dochodzę do wniosku, że poczytam w zimę i pooglądam filmiki o wspomnianych Nikonach i czas (i portfel) pokaże który model wybiorę. Sony odpuszczę, ale i tak nie uniknę mieszania sprzętu, bo za rok, lub dwa Nikon D850 będzie zmieniany na Canona, wiec w studiu i na zapasie bedę miał Canona (z jedną baterią i jenym zoomem f2.8 ).

Co do Zetki, to chyba faktycznie na początek kupie aparat z FTZ II (i na początek wykorzystam mojego Tamrona) i może do tego np. Obiektyw Viltrox AF 75mm f/1.2 jako portretowy. Później jak będzie jakaś kasa to zakupię Z35mm 1.8 S.

zbyk
10-12-2025, 20:33
Ten Vitek 75/1.2 to jest szkło apsc

michal009
10-12-2025, 20:36
Jesteś kolejną osobą pytającą jaki kupić sprzęt. Oby nie kolejną która po czasie wylewa żale, że te porady tu wsadziły ją na "lewe sanki".

Tego bym się nie bał. Kiedyś pytałem tu o Z7 i S850. Wybrałem D850 i robię, nie marudzę. ;)

Z5II w porównaniu do D850 jeśli idzie o wygodę i sprawną pracę to maleńka groteska.

Co Masz na myśli?

- - - - kolejny post - - - - - -

Ten Vitek 75/1.2 to jest szkło apsc

A, już się na niego naraiłem. :(

cdc
10-12-2025, 20:46
D850 będzie kosztował z połowę Z8 ze średnim przebiegiem

i mniej niż nowy Z5 II...

KaarooL
13-12-2025, 17:43
Nie wiem czy do w końcu profesjonalnych zastosowań nie lepiej sięgnąć po coś lepszego niż najniższa linia ML. Moim zdaniem po przejściu na bezlusterkowce jest miłość lub nienawiść ;) O miłość łatwiej przy droższej puszce, a przy tańszej szybko może przyjść nienawiść:)
poste pokazał klasę, nie po raz pierwszy zresztą. Ludzie potrafią uzasadnić swoje wybory, w zależności od tego jak głęboko musieli sięgnąć do kieszeni.

Od siebie napiszę, że sprzęt z matrycą 45MPIX lub gęstszą... średnio nadaje się do ślubów a co najwyżej do zdjęć grupowych. Kto będzie mielił takie ilości danych po każdej imprezie? Przez to pytanie przemawia niestety brak doświadczenia.