Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : NIKON AF-S 500 F5,6E ED VR - niska cena, jak sprawdzić

4listny
06-12-2025, 14:21
Witam, na wstępie przepraszam jeśli istnieje wątek na takie pytania. Szukałem ale na telefonie ciężko szybko znaleźć a zależy mi na czasie.

W lokalnym sklepie foto jest obiektyw NIKON AF-S 500 F5,6E ED VR, z tego co widziałem w internecie to używane chodzą po około 2000€ a ty jest za 1299€ i trochę ta cena wydaje mi się podejrzana. Nie miałem przy sobie swojego body by dokładniej wszystko sprawdzić. W sklepie podpięto mi body i obiektyw ostrzył całkiem dobrze. Jedyny mankament to brak stopki do statywu i oryginalnego pudełka.
Swoje używane N200-500 kupiłem też w tym sklepie i jestem zadowolony. Dają dodatkowo 12 miesięcy gwarancji na używany sprzęt.

Czy jest coś co jeszcze konieczne powinienem sprawdzić przed zakupem? Z zewnątrz obiektyw wygląda bardzo dobrze i większych śladów nie zauważyłem. Jak mogę sprawdzić czy w środku nie ma grzyba/wilgoci? Wiem, że jest taka możliwość jednak nigdy nie miałem z tym styczności.

No i czy waszym zdaniem ogólnie warto kupić mając już 200-500mm zooma? Dodam że fotografuje D750/D7100.

4listny
07-12-2025, 12:27
Koniec końców, wróciłem do sklepu ze swoim body. Wszystko działa jak powinno więc skorzystałem z opcji wypożyczenia obiektywu do wtorku żeby potestować trochę więcej w lepszych warunkach. Jeśli się zdecyduję cena za wypożyczenie zostanie odjęta od ceny zakupu.
Lecę testować a jeśli ktoś ma jakieś rady co dokładnie sprawdzić w tym modelu to oczywiście chętnie wysłucham.