Zobacz pełną wersję : Maxmodels sie zamyka
Jedyne miejsce gdzie tak łatwo można było udawać, że jest się fotografikiem zamyka się 20.01.2026
Dla wielu z nas będzie to naprawdę dramat.
Nie było drugiego takiego portalu, gdzie po dwóch sesjach można było sobie wpisać doświadczenie - Duże, a po wykonaniu trzech istniała już możliwość prowadzenia warsztatów.
Jako że natura nie znosi próżni, powstanie pewnie coś innego. Podaje więc kilka informacji jak uchodzić za speca, tak żeby dziunie zasypywały nas wiadomościami o współpracy.
1. Zdjęcie profilowe musi być koniecznie odbiciem w lustrze naszej połowicznie zasłoniętej aparatem twarzy. Sprawi to wrażenie, że ten właśnie aparat zawsze się tam znajduje, a to pierwszy krok do tego, coby zostać uznanym za kogoś kto ogarnia
2. Opis. Topowy fotografik ma zawsze napisane, że fotografia jest jego pasją, więc jeśli tej małej i wydawałoby się niepozornej informacji w opisie nie ma, to uwaga... jest duża szansa na to że taki fotograf nie jest zbyt dobry.
3. Zdjęcia. Muszą być cycki! Nie ważne, że brak doświadczenia. Prawdziwy fotografik nie zaczyna nigdy zdobywać doświadczenia od portretów ubranych ludzi, to jest dobre dla amatorów, a za takiego nikt przecież nie chce uchodzić. Tak więc kilka zdjęć w kategorii akt, robi nam całą robotę. Później zawsze znajdzie się czas na ogarnięcie podstaw fotografii, to nie jest znów takie ważne.
4. Ostatnie, ale nie mniej ważne. Trzeba komentować zdjęcia innych fotografów. Im gorsze zdjęcia się pochwali, tym większa szansa na to, że w podzięce pochwalą nasze jeszcze gorsze zdjęcia.
5. Każde zdjęcie musi mieć opis: „Modelka nie jest profesjonalna, to jej pierwsza sesja”. Dlaczego? Bo jeśli zdjęcie wyszło przypadkiem dobrze to przypisujesz sobie zasługę. Jeśli wyszło źle - wiadomo, to przez nią.
Znaczy szkoda Ci, że pro konto przepadnie ;) (żartuję oczywiście)
Pewnie grupy na FB już dawno przejęły ruch w takich tematach stąd i brak sensu utrzymywania serwisu.
esperal
-To tak jakby powiedzieć na koniec namiętnego związku: "Wszystkie orgazmy udawałam."
esperal
-To tak jakby powiedzieć na koniec namiętnego związku: "Wszystkie orgazmy udawałam."
Jeśli to mówi kobieta, to nic niezwykłego, jeśli jednak facet, to na pewno jest wyjątkowy:-D
Michaelius
25-11-2025, 17:36
Przypuszczam, że strony dla fanów im odebrały większość ruchu w galeriach :D
Ja na to patrzę trochę inaczej.
Rozumiem skąd u was powody do drwiny - na tym portalu w większości fruwa kicz i tandeta - tu nie ma nad czym dyskutować.
Jednak z tego co mi wiadomo, jest to jedyny taki polski portal, gdzie w jednym miejscu można było nawiązać kontakt z modelką/modelem, wizażystką, fryzjerką, stylistką.
maxmodels.pl to idealny portal dla każdego kto siedzi w ogólnie pojętej fotografii portretowej/glamour/fashion/akt, bez względu na poziom zaawansowania, chociażby przez wbudowaną wyszukiwarkę profili z opcją szukania po regionie kraju, zakresie prac ale przede wszyskim popularność (setki tysiące kont i profili)
Sprawdźcie sami, że każdy dobry lub bardzo dobry fotograf portretowy czy mody, z tego forum, bądź z canon-board.info ma swój profil na maxmodels.pl
Przykład:
https://forum.nikoniarze.pl/threads/304871-AC-Fashion-Beauty
(link do jego profilu na maxmodels.pl) w sygnaturze
Sam zaczynając swoją przygodę z fotografią portretową pamiętam jak dziś, jak nieodzowną rolę dla mnie spełniał ten portal - właśnie przez łatwość nawiązania kontaktu z modelką na terenie mojego miasta albo i dalej.
Co mi po pięknych aparatach, obiektywach i lampach błyskowych jak nie miałbym na kim się uczyć (chodzi mi o modelki) jak kadrować, jak świecić lampą w plenerze, jak obrabiać zdjęcia na kompie.
To właśnie przez to że miałem za sobą sporo sesji portretowych (dzięki modelinom z którymi nawiązałem kontakt via maxmodels.pl), błyskawicznie odnalazłem się w foto ślubnym, bo potrafiłem od razu dobrze robić zdjęcia w plenerze (a to jest coś, co sprawia początkującym kotleciarzom najwięcej problemów - samemu zaaranżować kadr i ustawić parę młodą, żeby nie wyglądali jak dwa kołki)
Nawet myślałem ostatnio, żeby na wiosnę przyszłego roku wrócić do fotografii portretowej i zaprosić jakieś modeliny na sesje..
i co? i du..a.
Gdzie ja teraz znajdę modelki i wizażystki chętne do zabawy na zasadzie zajawki - bez płacenia sobie nawzajem.
Instagram? Ta platforma jest tak lamerska, że do dzisiaj zachodzę w głowę jakim cudem jest tak popularna.
Facebook? No proszę was :D
Chciałbym znaleźć modelkę i wizażystkę ze Szczecina do wspólnego projektu i już wiem, że będą z tym kłopoty - właśnie przez to że zamykają maxmodels.pl
No chyba, że istnieje druga tego typu platforma (tak samo popularna), to byłbym wdzięczny za namiary 8)
cybulski
25-11-2025, 20:18
Zero problemów z tym. Są do tego grupy na fb, ogłoszenia.
91881
91882
- - - - kolejny post - - - - - -
Wypowiem się za siebie, nie teoretycznie, że mm było złe czy dobre.
Oczywiście mam profil na mm. Służył mi tylko po to aby coś tam zamieścić bez cenzury, gdzie potem sobie linkowałem do story na ig.
Jeśli komuś się chciało sprawdzić mojego linka w stopce, to tam jest link zarówno do ig i mm.
Więc jakby to powiedzieć, amatorsko robię foty kobiet, dziewczyn, nic wielkiego, jako odskocznia, reset, itp.
Nigdy też nie musiałem korzystać z ogłoszeń, szukania modelki czy to na mm czy też na grupach.
Nie mam żadnego stosunku do faktu, że mm znika. Było, nie będzie. Taki portal, w sumie nie miał szansy się utrzymać bo niby kto miałby płacić za utrzymanie tego ?
Nigdy mnie też nie interesowały opinie, że jest tam kupa foto januszy, może też nim jestem, nie wiem, nie interesuje mnie opinia. Robię coś co sprawia mi przyjemność, dla siebie.
Fotografia nigdy nie była dla mnie pracą zarobkową i nie będzie.
Ktoś wkleił na fb na jakiejś grupie wpis, z racji likwidacji mm, ciekawie napisane i w 100% prawda https://docs.google.com/document/d/1z2-OvQ2xOSn6YTtRsoOJPH3tYflX_rjTaoM-6bfuvYQ/edit?fbclid=IwY2xjawOS0aBleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFw UEI0UVk1Nnc4UmhlZmtLc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4OD IwMDg5MgABHlzL67VJ-P7s1gtq4Whh2i-cm2Z3hgAZp3rymcyWXheXvDsN747qGNO1ArlJ_aem_4TuB-gQgk02eEnmbTYJGOQ&tab=t.0#heading=h.4jnsex7vu16d
Cybulski, dzięki za linki do tych stron FB, ale.. wpisanie hasła, że szukam modelki i wizażystki do takiego i takiego projektu, to nie to samo co przeglądanie profili na spokojnie i kontaktowanie się z osobami, których portfolio nas zainteresuje. Przynajmniej jak tak mam ;)
Konto na MM kiedyś miałem, w sumie nigdy z niego z nikim się na zdjęcia nie umawiałem no ale w teorii jak mówi BeatX miało się "wybór". Na grupach FB jest to trochę odwrócone - zgłoszą się osoby zainteresowane a nie te, którymi my moglibyśmy być zainteresowani. Dobrze jeśli da się znaleźć jakąś wspólną płaszczyznę :)
Z niektórymi grupami jest też taki problem, że moderacje działają tak sobie - ostatnimi czasy jak dałem post (chyba na 2 różnych, nie takich małych) to na akceptację czekał z tydzień. No i po zawodach, czas weekendowy przepadł, warunki przyrodnicze się pozmieniały :)
cybulski
26-11-2025, 09:41
Cybulski, dzięki za linki do tych stron FB, ale.. wpisanie hasła, że szukam modelki i wizażystki do takiego i takiego projektu, to nie to samo co przeglądanie profili na spokojnie i kontaktowanie się z osobami, których portfolio nas zainteresuje. Przynajmniej jak tak mam ;)
Nic nie stoi na przeszkodzie aby nie czekać do wiosny a skorzystać jeszcze do czasu zamknięcia mm z opcji, która tam Tobie odpowiada.
Ograniczenia czy też przeszkody mamy tylko we własnej głowie, to nie są obiektywne przeszkody, po prostu zmiany są nieodwracalne i albo umiemy się w nich znaleść albo nie.
Podstawą tak czy inaczej, do nawiązywania wspóprac, jest własne porfolio. Ogólnie jesteśmy w stanie bez problem znaleźć np modelkę, której poziom portfolio odpowiada naszemu. Nie liczmy na to że znajdziemy chętną osobę na TFP, jesli jej PF jest dobre a nasze nie. nie
I to tak działa, po prostu. Oczywiście możemy znaleźć modelkę z dobrym PF, dziś to żadnen problem i zaproponować wynagrodzenie, jesli podejrzewamy iż nasze PF nie jest dla niej interesujące i nie zgodzi się na TFP.
Podsumowując - podstawa do łatwego nawiązywania znajomości pod kątem zdjęć, to nasze dotychczasowe portfolio. Stąd warto sobie przygotować, np na ig, portfolio pod tym kątem, aby coś już pokazać co robimy, na jakim jesteśmy etapie, itp itd.
PF to kij który ma dwa końce.
Na chwilę obecną, mam tyle znajomych dziewczyn które pozują, że nie mam potrzeby szukać modelki której nie znam, bo np nie wiem jak wygląda na żywo, jak zachowuje się przed obiektywem, itp Ale też przeglądając PF innych foto, mogę zainteresować się modelką której nie znam i uderzyć do niej bezpoścrednio przez ig.
Z racji tego ze mm ma złą ogólnie opinię, pozujące młode dziewczyny, obecnie nie korzystają z mm, są na ig, pełno ich tam, do wyboru do koloru.
Dzisiaj problemem jest sensowny pomysł na zdjęcia, co chcemy zrobić, a nie znalezienie modelki.
Taka mała dygresja - spodziewałem się @BeatX (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=21364) takiej a nie innej odpowiedzi :D moze nie konkretnie od Ciebie ale że ktoś właśnie napisze, że "coś wolę, coś mi odpowiada z tym całym mm, który za chwilę zniknie", ze fb czy ig złe, itp itd, znam to forum i wiem jaki sposób myślenia tutaj dominuje. To jest tzw "syndrom nikoniarzy", fajny obiektyw ale wolałbym mniejszy, fajne body ale nie dodali tam czegoś co bym wolał. Fajna modelka, ale po co te tatuaże. Nie skupiacie się na pozytywach, drążąc minusy, o które i tak otoczenie nie dba, poza wąskim kręgiem kilku dinozaurów, sam nim jestem z racji daty urodzenia, jednak taki sposób myślenia jest mi zupełnie obcy.
To jest stawianie siebie w centrum, nie zdając sobie sprawy, że otoczenie o to nie dba. Duzo wpisów, dużo pisania, dyskusji o mało ważnych z punktu widzenia fotografi sprawach, podczas gdy ten cały "zmarnowany" czas należaloby przeznaczyć na realne działanie w fotografii, nie kiedyś tam, ale dziś teraz, już. Bowiem w tym "kiedyś tam" bedzie już jakieś doświadczenie, przebyta droga, a wtedy "w tym kiedyś w przyszłości" inni sami Was będą znajdować :D
Taka mała dygresja - spodziewałem się @BeatX (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=21364) takiej a nie innej odpowiedzi :D moze nie konkretnie od Ciebie ale że ktoś właśnie napisze, że "coś wolę, coś mi odpowiada z tym całym mm, który za chwilę zniknie", ze fb czy ig złe, itp itd, znam to forum i wiem jaki sposób myślenia tutaj dominuje. To jest tzw "syndrom nikoniarzy", fajny obiektyw ale wolałbym mniejszy, fajne body ale nie dodali tam czegoś co bym wolał. Fajna modelka, ale po co te tatuaże. Nie skupiacie się na pozytywach, drążąc minusy, o które i tak otoczenie nie dba, poza wąskim kręgiem kilku dinozaurów, sam nim jestem z racji daty urodzenia, jednak taki sposób myślenia jest mi zupełnie obcy.
To jest stawianie siebie w centrum, nie zdając sobie sprawy, że otoczenie o to nie dba. Duzo wpisów, dużo pisania, dyskusji o mało ważnych z punktu widzenia fotografi sprawach, podczas gdy ten cały "zmarnowany" czas należaloby przeznaczyć na realne działanie w fotografii, nie kiedyś tam, ale dziś teraz, już. Bowiem w tym "kiedyś tam" bedzie już jakieś doświadczenie, przebyta droga, a wtedy "w tym kiedyś w przyszłości" inni sami Was będą znajdować :D
W mojej opinii to jest w 100% prawda i dokładnie taki sam punkt widzenia reprezentuje. W szczególności skupianie się na sprzęcie, które dominuje nie tylko tutaj, ale w zasadzie na wszystkich systemowych forach. Drążenie najmniejszych niuansów, szukanie najmniejszych wad przy 200-300% powiększeniu i wiecznie "przeszkody"....tyle w mojej opinii zmarnowanego czasu, a zdjęć niewiele/brak.
Swoją drogą, bardzo mi się podobają Twoje zdjęcia. Gratuluję oka i warsztatu.
Nie wiem czy nie za bardzo wrzucasz ludzi do jednego worka. To, że ktoś ma inne preferencje, przyzwyczajenia lub choćby oczekiwania nie oznacza, że ma jakiś syndrom. Inna kwestia, że BeatX nawet nie ma Nikona, udzielał się na CB jak miał Canona (o ile mnie pamięć nie myli), a teraz ma Fujifilm i nie miał gdzie się podziać, więc reaktywował tutaj konto ;) No chyba, że "syndrom nikoniarzy" nie odnosi się do posiadanego aparatu, a do tego miejsca, ale i w tym przypadku jak widać nie jest to do końca celne.
Dla mnie oczywistym jest, że wyspecjalizowana strona będzie dużo wygodniejsza, czytelniejsza i z lepszą wyszukiwarką niż jakakolwiek grupa na FB.
Ja chyba jestem nikoniarzem. Nie stawiam siebie w centrum, nie drążę minusów. Czy powinienem się skupić na pozytywach zamknięcia MM? Być może, ale ja takich nie widzę. Mi każdego miejsca w internecie szkoda, które odchodzi będąc wchłoniętym lub rozproszonym we wszystkomających social mediach.
BeatX nawet nie ma Nikona, udzielał się na CB jak miał Canona (o ile mnie pamięć nie myli), a teraz ma Fujifilm i nie miał gdzie się podziać, więc reaktywował tutaj konto ;)
Hahah [emoji38] tak jest!
Taka jest po krótce moja forumowa historia [emoji28]
Tzn jeszcze w tzw międzyczasie mocno udzielałem się na największym forum foto na świecie, czyli dpreview.com (w dziale poświęconym aparatom Fuji)
Mam tam na swoim koncie wiele jedynych w swoim rodzaju porównań, testów i kilka recenzji obiektywów.
Poruszyłem tam też kilka kontrowersyjnych tematów, jak np:
https://www.dpreview.com/forums/threads/x-trans-26mpix-vs-40mpix-differences-in-resolving-fine-details.4756550/
Gdy z czasem poznałem system Fuji X w zasadzie na wylot i zacząłem głośno pisać o jego liczynych wadach, niedociągnięciach to moderacji zdaje się to się nie spodobało, bo zaczęli wywierać na mnie presję, kilkukrotnie tymczasowo mnie blokując, lub wrzucając do "piaskownicy". Czyli moje posty nie były publikowane, zanim moderator je przeczytał i zaakceptował (nie raz przy tym cenzurował). A wszystko to pod pretekstem łamania zasady no#1 forum, czyli "not being nice".. bez komentarza.
Nie lubię tak.
Chyba nikt nie lubi, dlatego dałem sobie spokój z tym forum i zacząłem pisać tu, bo w końcu kupię sobie tego Nikona [emoji38]
Poza tym żyję nadzieją, że tutaj się nie banuje za pisanie prawdy? (nawet jeśli czasem jest nie wygodna)
Poza tym żyję nadzieją, że tutaj się nie banuje za pisanie prawdy? (nawet jeśli czasem jest nie wygodna)
Źle o Fuji możesz pisać ile chcesz ;)
Tak poważnie to nie sądziłem, że takie rzeczy dzieją się na forum dpreview.
No niestety ale taka jest prawda.
Dla równowagi napiszę, że takie przypadki jak mój to można policzyć na palcach jednej ręki, bo 99,9% ludzi którzy się tam udzielają w zasadzie pisze to samo powielając te same opinie.
Bardzo mało tam non konformistów, którzy lubią trochę podłubać aby dowiedzieć się prawdy, sprawdzić, zweryfikować.
To takie forum na wesoło bardziej, niż miejsce gdzie można poczytać opini experta. Chociaż przyznam, że jest tam kilka mózgów (inżynierowie pracujący przy projektowaniu optyki itp), że człowiek naprawę może się masę fajnych rzeczy dowidzieć. Ale to rzadko.
To są na przykład ciekawe materiały do kaweczki:
https://m.dpreview.com/articles/1351719699/roger-cicala-field-curvature-for-fun-and-profit
https://www.dpreview.com/forums/threads/bokeh-and-rendering-comparison-between-9-nikkor-and-2-sigma-lenses.4730162/#forum-post-67281549
Jednak na dpreview.com - przynajmniej w dziale Fuji - to głównie się pisze o tym że aparaty Fuji są fajowe bo ma te retro pokrętła, a obiektywy Fuji są magiczne i tworzą piękne zdjęcia i mają pokrętła zmiany przysłony [emoji16]
*EDIT*
Sorki za OT, wracam do tematu wątku.
cybulski
28-11-2025, 09:38
Jeśli chodzi o moją historię z mm to mnie raczej ominął okres świetności tego portalu. Z tego co pamiętam konto założyłem tam chyba dopiero w 2019.
Od samego początku też preferowałem kontakt poprzez DM w ig, co tam napisałem w bio od samego początku https://www.maxmodels.pl/fotograf-zbigniewurban5150.html
Też zdarzało mi się otrzymywać wiadomości, które traktowałem jak spam, a niestety tam nie ma chyba opcji aby blokować.
Zawsze wolałem kontakt przez messanger fb czy też ig, ponieważ były i są dla mnie to wygodniejsze sposoby komunikacji.
Czy obecnie, możliwość filtrowania, szukania na mm jest jakąś przewagą, trudno mi ocenić, możliwe że dla niektórych tak, dla mnie niezbyt, ponieważ jak pisałem wcześniej, zła opinia o tym portalu wśród modelek, sprawiła że po prostu ich tam nie ma lub już nie zaglądają w wiadomości, nawet jeśli mają tam konta.
Mam na myśli modelki, które już zdobyły trochę doświadczenia.
cybulski
28-11-2025, 10:09
Chętnych do zabawy zapraszam tutaj https://forum.nikoniarze.pl/threads/320422-Maxmodels-w%C4%85tek-zbiorowy?p=4346905#post4346905
Z Maxmodels korzystałem kilka razy i całkiem nieźle to działało właśnie przez to filtrowanie. Co prawda sprawdziłem maile i ostatni raz szukałem modelki 10 lat temu więc może wiele nie tracę, żeby nie powiedzieć nic... Ale tak czy inaczej jakoś smutno mi się zrobiło, że wszystko przechodzi do social mediów jakby internet się popsuł. Pewnie to naturalna zmiana i ewolucja ale do dzisiaj jakoś nie czułem potrzeby, żeby założyć konto na fb czy innym ig ;)
Michaelius
28-11-2025, 11:44
Źle o Fuji możesz pisać ile chcesz ;)
Tak poważnie to nie sądziłem, że takie rzeczy dzieją się na forum dpreview.
Zachód generalnie ma problem z toksyczną pozytywnością i ludzie nie lubią jak ktoś wytyka wady albo chce by coś było lepiej.
A moderatorzy różnych discordów/redditów itp często bardziej dbają o dobre imię firmy niż gdyby byli jej pracownikami :D
grissley
29-11-2025, 22:32
To jest tzw "syndrom nikoniarzy", fajny obiektyw ale wolałbym mniejszy, fajne body ale nie dodali tam czegoś co bym wolał. Fajna modelka, ale po co te tatuaże. Nie skupiacie się na pozytywach, drążąc minusy, o które i tak otoczenie nie dba, poza wąskim kręgiem kilku dinozaurów, sam nim jestem z racji daty urodzenia, jednak taki sposób myślenia jest mi zupełnie obcy.
To jest stawianie siebie w centrum, nie zdając sobie sprawy, że otoczenie o to nie dba. Duzo wpisów, dużo pisania, dyskusji o mało ważnych z punktu widzenia fotografi sprawach, podczas gdy ten cały "zmarnowany" czas należaloby przeznaczyć na realne działanie w fotografii, nie kiedyś tam, ale dziś teraz, już.
Strasznie to negatywne i deprecjonujące. Nie zgadzam się z tym, żeby cokolwiek takiego było cechą odrębną nikoniarzy.
Rysunek dla uwagi
https://pobierak.jeja.pl/images/5/a/c/365271_najczesciej-tak-to-wyglada.jpg
cybulski
29-11-2025, 23:21
Wyjąłes kawałek wypowiedzi z całego wpisu przez co traci się kontekst. A to przecież była cześć odpowiedzi na poprzedni wpis a nie stwierdzenie apriori.
Przy czym rysunkiem dla uwagi, potwierdzasz poniekąd istnienie takiego syndromu, jak on działa, nazwijmy go delikatniej, szukaniem dziury w całym, aby nikt nie czuł się urażony.
Wg posiadanych body, jedno na 4, to u mnie Nikon, więc w 25% jestem nikoniarzem, 50% canoniarzem, reszta pozostaje dla Sony, 25%.
Po szklarni licząc te proporcje są trochę inne, musiałbym dokonać stosowanych matematyk.
RomanZWrocławia
30-11-2025, 22:28
https://arteportia.pl/
jest tam nawet moduł automatycznego przeniesienia portfolio z MM do arteportia.pl
O proszę :)
Dzięki za info! Prześlę ten link dalej.
cybulski
01-12-2025, 07:22
otrzymałem zaproszenie w wiadomości na mm link do https://7px.pl.
Na forum MM twórca 7px napisał, że wdraża możliwość wyszukiwania osób do współpracy i jest otwarty na sugestie zmian.