Zobacz pełną wersję : Plecak na 400mm 2.8 + aparat i kilka obiektywów
Dawid_Gaszynski
23-11-2025, 23:26
Cześć!
Prośba o pomoc w wyszukaniu plecaka, który pomieści :
- aparat z założonym obiektywem 400mm 2.8
- kilka dodatkowych obiektywów
- nie musi mieć jakiejś przestrzeni do przechowywania innych rzeczy
- nie chodzi mi o plecaki typowo pod 400mm 2.8 z aparatem - długie, wąskie, które zazwyczaj nie mieszczą żadnych innych szkieł.
- niech to nie będzie jakiś plecak-walizka z kółkami, bo walizkę już mam
Znalazlem na razie :
- ThinkTank BackLight 36L
- Manfrotto Pro-Light II Flexloader L
Jeżeli ktoś ma jakieś porady i o czymś słyszał to będę wdzięczny za podpowiedzi.
Ja mam Lowepro Pro Trekker BP 650 AW II ale nie mam 400/2.8 więc nie mogę porównać.
Jest większy od Manfrotto Pro-Light II Flexloader L więc jeśli jego rozważasz to ten mój tym bardziej da radę.
Ma on wymiary wewnętrzne 18x32x54cm więc jeśli Twoja 400-ta ma średnicę max 18cm to spokojnie wejdzie.
Prośba o pomoc w wyszukaniu plecaka, który pomieści :
- aparat z założonym obiektywem 400mm 2.8
- kilka dodatkowych obiektywów
Może napisz kilka słów co rozumiesz przez "kilka dodatkowych obiektywów" bo jeżeli np. Nikkora 600mm f4 TC + Plenę to jest to potencjalnie duża różnica ;-)
Dawid_Gaszynski
24-11-2025, 01:55
Może napisz kilka słów co rozumiesz przez "kilka dodatkowych obiektywów" bo jeżeli np. Nikkora 600mm f4 TC + Plenę to jest to potencjalnie duża różnica ;-)
85 1.2, 24 1.4, 17-40
thornlab
24-11-2025, 13:46
Ja mam ThinkTank BackLight 36L i napakowałem go gratami tak, że dźwiganie go było dość osobliwym doświadczeniem. Weszło sporo, a kupiłem go specjalnie pod zestaw Z6 II i Z180-600.
nie żebym miał doświadczenie z transportem takich luf, ale szukając sobie plecaka przewinęło się w materiałąch Shimody o insercie otweranym TBR (top, back, right, chyba, może inna kolejność, albo L, nie pamiętam :D), który pozwala się załadować do większych plecaków, a po zdemontowaniu siatki oddzielającej sprzęt foto od pozostałych gratów pozwala postawić plecak na ziemię i wyjąć body z obiektywem przez górę plecaka (tu akurat piszę o wersji action, która ma możliwość zrolowania górnej części, albo możesz dostać się szybciej, przez zwykły zamek). Ja mam wersję X50, która myślę, że spokojnie wystarczyłaby na Twoje potrzeby, ale jest też 70 litrowa o wielkości typowego plecaka trekingowego :) No ale kończąc rozpisywanie się o doświadczeniach z którymi nie miałem styczności mogę tylko dodać, że sam plecak jest rewelacyjnie wygodny. Najdłuższy przemarsz jaki z nim zaliczyłem to może niezbyt imponujące 25km, ale chyba każdy inny plecak jaki miałem po takim dystansie zaczynał mnie w jakimś miejscu uwierać, obcierać. A ten nie :)
Do nowego Lowepro ProTactic 450 (wersja III) powinien się zmieścić Z9 z podpiętym 2.8/400.
Ten plecak ma zmodyfikowaną, większą górną klapę, co powinno pozwolić na w miarę bezproblemowe wkładanie i wyciąganie całego zestawu.
No i wspomniana już Shimoda.
- - - - kolejny post - - - - - -
Manfrotto Pro-Light II Flexloader L - ten placak to dawna Kata ze zmienionym kolorem insertów.
Zasadnicza wada - otwiera się z przodu.
85 1.2, 24 1.4, 17-40
To niestety nie pomogę. Chciałem Ci polecić model który sam używałem do Z9 + 400mm f2.8, ale nie ma opcji abyś w nim pomieścił wszystko czego potrzebujesz.
chemik74
25-11-2025, 01:35
Do nowego Lowepro ProTactic 450 (wersja III) powinien się zmieścić Z9 z podpiętym 2.8/400.
Ten plecak ma zmodyfikowaną, większą górną klapę, co powinno pozwolić na w miarę bezproblemowe wkładanie i wyciąganie całego zestawu.
Obawiam się, że razem toto nie wlezie. Właśnie sprawdziłem, że Z9 z podpiętym 180-600 mieści się na jako tako a czterysetka jest dłuższa o bodajże 70 mm. Osobno powinny się pomieścić.
Polecam się zainteresować produktami firmy F-stop.
https://fstopgear.com
Tanio nie jest, ale dobierasz oddzielnie plecak i wkład plecaka, więc można tworzyć różne kombinacje. Od wielu lat posiadam model Tilopa 50 i wkład Pro Large. Z tego co widzę to są dostępne jeszcze większe wkłady niż mój, więc może coś udałoby się dobrać. Widzę w komentarzach na stronie zdjęcia od klientów, gdzie do większego wkładu mieszczą się zapięte do body 500, 600 i 800 mm
https://fstopgear.com/product/pro-xl-internal-camera-unit-icu/
Dawid_Gaszynski
28-11-2025, 14:05
Dzięki za wszystkie podpowiedzi i sugestie.
Wybór padł na ThinkTank BackLight 36L.
Aparat z 400mm wchodzi z fajnym zapasem bez wciskania. Do tego miejsce na 4-5 szkieł.