Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Słowa kluczowe - IPTC jak program do dużej ilości zdjęć i słów

Borowa
22-07-2007, 17:02
Witam

mam do oddania ponad 700 zdjęć do banku zdjęć z różnych wycieczek, sesji plenerowych, aktów, zdjęć podwodnych i nie tylko - jest tego na prawdę bardzo dużo - problem jest w tym że kiedyś nie byłem uświadomiony o IPTC (słowa kluczowe i nie tylko) później się dowiedziałem ale olałem no i teraz muszę to nadgonić

Poszukuję jakiegoś miłego programu do wypełniania słowami kluczowymi ( jakaś baza "danych" i tworzenie nowych słów), muszę je pogrupować (różna tematyka zdjęć: wyprawy, akty, portrety, podwodne i wiele innych)

Obecnie korzystam z Bridga i jest oki, ale zastanawiam się czy nie ma lepiej rozwiniętych programów z bazą słów/kategorii - wiem że to moja robota, sam napstrykałem a teraz muszę się męczyć.....

Kolejna ważna sprawa - załóżmy że w pliku który wczytuję do dalszej obróbki mam już przez siebie wypełnione IPTC - później chce zrobić miniaturki na www - więc chętnie skorzystam w PSie Image Resize no i z Save for web - no a przy tej opcji usuwany jest exif - czy słowa kluczone też są usuwane? jeśli tak, to jak je zabezpieczyć - chodzi mi o zindeksowanie zdjęć przez wyszukiwarki
Właśnie sprawdziłem i Save for Web usuwa IPTC..... qr..a

Dzięki

Paweł

Borowa
26-07-2007, 09:26
Na prawdę nikt nic nie wie na ten temat......

No przecież są ludzie którzy zarabiają na sprzedawaniu zdjęć przez banki fotek..... No chyba że ja jestem pionierem w co nie wierze....

Pomocy

A jeszcze jedno pytanie

Czy w jakiś sposób można wyeksportować wszystkie słowa kluczowe i ich kategorie - czeka mnie reinstalacja Windowsa i ponowna instalka Bridge'a i nie chcę znów wpisywać tych 300 słów ręcznie....

Paweł

mjozefowicz
26-07-2007, 13:43
Do backupow IPTC i exifa korzystam z Exifera, a do katalogowania : Whereisit. Google pomogą ci znaleźć.
Pozdrowienia.

tojo
26-07-2007, 18:15
Poszukuję jakiegoś miłego programu do wypełniania słowami kluczowymi ( jakaś baza "danych" i tworzenie nowych słów), muszę je pogrupować (różna tematyka zdjęć: wyprawy, akty, portrety, podwodne i wiele innych)

Chyba najlepszy-najwygodniejszy to FotoStation Pro. Ma tylko jedna wadę - cena.

tojo
15-10-2007, 18:53
Ostatnio trafiłem jeszcze na Photo Mechanic. Do wypełniania IPTC prawie ideał, tylko nieznacznie ustępuje PhotoStation.

NiseriN
15-10-2007, 21:46
A ja najprościej i dla mnie najwygodniej - PixVue. Polecam

phantomek
16-10-2007, 09:27
FotoStation