Zobacz pełną wersję : "Bawienie" sie RAW-em na kiepskich LCD?
Nikonowicz
22-07-2007, 16:20
Czy jest sens zapisywania zdjec w RAW-ie(chodzi o d70s) i roznego rodzaju przerobki na slabym LCD? to moze wywolac efekt odwrotny od zamierzonego,:-( moze lepiej ustawic jpg fine i dac sobie spokoj do czasu kupienia profesjonalnego lcd?
A na kiepskim LCD, jpg lepiej się wyświetla niż raw?
Nikonowicz
22-07-2007, 18:35
to samo, ale chodzilo mi raczej ze raw to surowy format wiec prawie zawsze trzeba bedzie cos pokombinowac w jpg raczej zostawimy niz cos poprawimy
BugsBunny
22-07-2007, 21:43
zapisywanie - tak
przeróbka - nie
a przyzwoity monitor wcale nie jest taki drogi, nie musi być od razu SpectraView czy coś podobnego
Władca Pixeli
23-07-2007, 05:14
to samo, ale chodzilo mi raczej ze raw to surowy format wiec prawie zawsze trzeba bedzie cos pokombinowac w jpg raczej zostawimy niz cos poprawimy
Czy jest to wiedza oparta na podstawie praktyki pracy w programach RAW czy tylko zasłyszana opinia?
ja używam lapka Asusa, matryca jest raczej przeciętna- ale jak do tej pory nie miałem problemów z oddaniem kolorów...
napiszę tak trochę ogólnie - czytaj dalej forum a niedługo będziesz miał taki kisiel w głowie, że stwierdzisz, iż zdjęcia wychodzą tylko z D2Xs i AFS-ów z najwyższej półki. Lub tylko z manualnych Zeissów za tysiące o które - jeśli dobrze pamiętam - ostatnio pytałeś. I oczywiście lcd przynajmniej za 10.000zł bo na tańszych to nic nie widać...
Zresztą powiem szczerze - widząc Twoją listę zakupową, Twoje zapytania i problemy nie zdziwiłbym się wcale jeśli już masz syndrom onanisty sprzętowego lub leżysz na kasie z którą nie masz co robić :) Wnioskuje tak bo profesjonalista wiedziałby do czego służą dane szkła i czy będą mu one potrzebne, jaki wybrać lcd lub jakiego kompa aby spełnił jego wymagania.
Taki przykład z mojej przeszłości - kupując zestaw HI-FI zaczytywałem się w pismach i forach o tej tematyce. Po miesiącu studiowania miałem taką sraczkę w głowie, że myślałem, iż bez sprzedania domu usłyszę tylko piski i trzaski.
Za radą kogoś kto wylał mi wiadro zimnej wody na głowę kupiłem Yamahę i głośniki Koda. I wiesz co? TO GRA!!! I TO JAK!! :D
Nikonowicz
24-07-2007, 15:05
chodzi o to ze kiedys trzeba zmienic sprzet, aparat, lcd, lampy,komputery. bo w tych czasach sprzet elektroniczny zyje bardzo krotko. z tad te moje pytania. Jakbym nie zmienial komputera i mial taki jaki mialem 10 lat temu to nie odpalil bym zwyklego programu, to samo dotyczy monitora, gdybym nie kupil nowego, a uzywal np tzw "zielonego" ekranu ktore byly 15 lat temu nie moglbym obrabiac zdjec, to samo dotyczy aparatow, na paczatku mialem tzw malpki, potem przeszedlem na lustrznaki cyfrowe i tym samym zwiekszyla mi sie jakosc zdjec.
Ja rowniez zamierzam co nieco pozmieniac.
""Wnioskuje tak bo profesjonalista wiedziałby do czego służą dane szkła i czy będą mu one potrzebne, jaki wybrać lcd lub jakiego kompa aby spełnił jego wymagania.""
dokladnie wiem jakiego wybrac stacjonarnego kompa i jakie lcd, sadzilem ze polacze te dwie rzeczy w laptopie, co do szkiel pytalem czy ktos testowal bo wiem ze sa bardzo dobre i tyle. Problem w tym zeby rozsadznie wydawac kase i najpierw popytac ludzi co sadza itp.
Moim skromnym zdaniem nawet na średniej jakości LCD warto bawić sie RAWem, RAW to RAW - zawsze możesz
wyciągnąć z niego to czego nie wyciągniesz z jpga, ale ten tamat ostatnio już był.
Moim skromnym zdaniem nawet na średniej jakości LCD warto bawić sie RAWem, RAW to RAW - zawsze możesz
wyciągnąć z niego to czego nie wyciągniesz z jpga, ale ten temat ostatnio już był.
Warto chociażby dla balansu bieli i korekcji EV, a RAW ma oczywiście więcej zalet, które wykorzystam nawet ja na swoim 5 letnim Hyundai-u CRT.
Nic nie zastąpi RAW + Adobe RGB. Zrób prosty test: zdjęcie nieba z chmurkami, w jpg, nawet fine, przy zmniejszaniu luminacji koloru niebieskiego (bardziej dramatyczne niebo) widać granice upraszczania obrazu przez jpg - pawie oczka. W RAW tego zjawiska nie zaobserwujesz, przyciemnisz niebo, wyostrzysz zdjęcie i wywołasz do jpg w przestrzeni sRGB a efekt będzie nieporównywalnie lepszy od jotpega z aparatu i wraźnie widoczny na LCD-eku.
Pozdrawiam.