Zobacz pełną wersję : D3100 prioryte/pierwszeństwo migawki przed ostrością.
Jak tę maszynę ustawić by wyzwalała migawkę mimo braku ustawienia ostrości?
thornlab
12-11-2025, 16:54
Obawiam się, że ten model nie posiada tego typu ustawień.
W AF-C nie ma priorytetu wyzwolenia migawki?
Wind Mill
12-11-2025, 17:36
W D3100 chyba nie ma tej opcji; obejściem może być przypisanie AF do tylnego guzika i odpięcie AF od spustu migawki.
W D3100 chyba nie ma tej opcji; obejściem może być przypisanie AF do tylnego guzika i odpięcie AF od spustu migawki.
Przerabiałem. Nie pomogło. Chyba ten typ tak ma...
D3100 nie mam to nie sprawdzę, ale we wszystkich Nikonach jest standardem (ustawienie fabryczne), że w trybie AF-S jest priorytet ustawienia ostrości, a w trybie AF-C jest priorytet wyzwolenia migawki.
Bardzo bym się zdziwił gdyby w jakimś Nikonie było inaczej. Może seria D3xxx jest wyjątkiem, ale wątpię. Za to w menu aparatu (tych które znam, możliwe że to dotyczy wyższych serii) można sobie priorytet każdego z trybów ustawić jak się chce.
D3200 ma już taka możliwość. Muszę sprawdzić, może faktycznie w AF-C wyzwala migawkę bez potwierdzenia ostrości. Dziękuję za wskazówkę.
No wiesz, nie próbowałeś? To fabryczne ustawienie.
Nie bardzo wiem dlaczego chcesz robić zdjęcia z nie trafioną odległością, czyli nieostre zdjęcia. Jedynie sport w serii ma sens, ale sport na D3200 nie ma sensu.
W menu aparatu też może być zmiana trybu AF-S na priorytet migawki. Wtedy w obu trybach będziesz robił nieostre zdjęcia ;)
W stopce masz dobre aparaty - D750 itd, kilka aparatów, 19 lat na forum i tak mało wiesz o AF?
No wiesz, nie próbowałeś? To fabryczne ustawienie.
Nie bardzo wiem dlaczego chcesz robić zdjęcia z nie trafioną odległością, czyli nieostre zdjęcia. Jedynie sport w serii ma sens, ale sport na D3200 nie ma sensu.
W menu aparatu też może być zmiana trybu AF-S na priorytet migawki. Wtedy w obu trybach będziesz robił nieostre zdjęcia ;)
W stopce masz dobre aparaty - D750 itd, kilka aparatów, 19 lat na forum i tak mało wiesz o AF?
Dochodzenie przeprowadziłeś. Pewnie tytuł Super Moderatora zobowiązuje.
Dziecko przyszło do mnie z takim sprzętem i zasugerowałem tu ustawienia, których zwykle używam. Ostrzę na dany punkt (AE-L/AF-L), kadruję i pstrykam. Oczywiście mam świadomość, że jak wyostrzę centralnym punktem na obiekt i przekadruję, ostrość nie będzie tak idealna, jak złapana bocznym punktem na obiekt "który mam na myśli". Ludzie lecąc na automacie często podczas kadrowania trafią z ostrością na przestrzeń między ludźmi i naciskając spust migawki ostrzą na przykład na drzewa, które są hen daleko. Stąd taka a nie inna moja rada dla dziecka.
Nauczyciel?
Tak.
Domyśliłem się, że to nie Twój aparat, skoro w podpisie 4 lepsze aparaty.
Dlaczego chcesz mu polecić priorytet spustu? Robił wiele nieostrych zdjęć to przy takim ustawieniu będzie robił ich jeszcze więcej. Do pracy z AF-L trzeba mieć doświadczenie.
Ja kiedyś, na lustrzankach lubiłem tryb AF-S. Po złapaniu ostrości przekadrowywałem. To tak jak Ty, tylko Ty do zatrzymania używałeś AF-L. Tak sie robi w gdy ma sie AF-C. W AF-S nie ma takiej potrzeby.
Zakładam, że priorytety są na domyślnych ustawieniach, tzn AF-S priorytet ostrości, AF-C priorytet migawka.
Inna metoda to odpiąć AF od spustu i używać przycisku AF-ON. Tylko niskie serie Nikonów nie mają takiego guzika.
Inna metoda to odpiąć AF od spustu i używać przycisku AF-ON. Tylko niskie serie Nikonów nie mają takiego guzika.
Ale można podpiąć AF-On pod AE/AF-L. Tak używałem w D3200.
Czyli seria D3xxx ma całkiem dobre możliwości konfiguracji pod siebie.
Tak.
Domyśliłem się, że to nie Twój aparat, skoro w podpisie 4 lepsze aparaty.
Dlaczego chcesz mu polecić priorytet spustu? Robił wiele nieostrych zdjęć to przy takim ustawieniu będzie robił ich jeszcze więcej. Do pracy z AF-L trzeba mieć doświadczenie.
Dziecko nauczone, ze ustawia ostrość za pomocą AF-L, puszcza i naciska spust. Idzie mu/jej to bardzo sprawnie. AF-C w niższych modelach działa chyba słabiej stąd poleciłem AF-S. Ja zwykle używam AF-C w ten sposób.