Zobacz pełną wersję : podgląd zdjęć na kompie
Witam,mam pytanko czy ktoś posiada wiedzę na temat tego czy można oglądać zdjęcia na kompie zaraz po jego zrobieniu?Czyli Nikon D50 podpięty do kompa,wiem że taką funkcję posiada canon chyba DS.Nie wiem czy taka opcja jest realizowana przez oprogramowanie,bo nie sądze,że to można ustawić w boby.Przydaje sie w pracy w studio.
The Structorr
22-07-2007, 16:20
Camera Control Pro (http://nikonimaging.com/global/products/software/control_pro/index.htm) działa też z D50. Nigdy się tym nie bawiłem. Wydaje mi się, że demo jest na płytce od D80 ale nie chce mi się teraz szukać.
PS. Widzę, że kolega też mieszka w słonecznej szkocji ;)
dziękuje za info,cóż bedzie sie trzeba zaopatrzyć w/w.
P.S no z Edi,a słoneczny jak Hiszpania:) Miło poznać krajana focącego.Pozdrawiam
fader_audio
23-07-2007, 00:23
z d70 jest taka możliwość więc z d50 też będzie można, tylko nie wiem jako program do tego trzeba, pewnie poprzednik ma racje.
dzieki za pomoc,nie mam pojęcia ile ten programik kosztuje ale sie przyda bo podgląd fotek na lcd jest niemiarodajny zawsze jak macham fote to na kompie jest ona jaśniejsza niz na lcd.
Jacek Wrzesińsk
23-07-2007, 19:08
dzieki za pomoc,nie mam pojęcia ile ten programik kosztuje ale sie przyda bo podgląd fotek na lcd jest niemiarodajny zawsze jak macham fote to na kompie jest ona jaśniejsza niz na lcd.
Zawsze na lcd można zwiększyć jasność żeby było miarodajniej,ale zgodzę się że za wiele nie widać.
CynowaKonefka
23-07-2007, 20:09
W "nikon capture camera control" (część pakietu "nikon capture 4") Przy aparacie podłączonym do USB ustawiasz w okienku ustawienia w jakich ma być zrobione zdjęcie i dajesz "shoot". zdjęcie po zrobieniu zgrywa się bezpośrednio do folderu w którym możesz go od razu oglądnąć i dokonać poprawek w ustawieniach. Testowane przed chwilą na D50. Aha zrzuca format jaki ustawisz. NEF-y też. A podglądanie na wyświetlaczu może się smutno skończyć jak w moim wątku http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32107
Pozdrawiam
Nikon Camera Control Pro umożliwia robienie zdjęć nawet bez karty pamięci. Podłączając poprzez USB można ustawić wszystkie funkcje aparatu a nawet (!!!) wprowadzić własne krzywe tonalne, co jest niedostępne z poziomu menu aparatu.
Klikając myszą ustawiamy ostrość i wyzwalamy migawkę.
Mało tego program rozpoznaje położenie aparatu pion-poziom sygnalizując to odpowiednią ikonką.
Cena programu ok. 250zł.
Pozdrawiam.
miałem pare takich wpadek z naświetlaniem.Nie ufam danym na LCD wiec zawsze lekko prześwietlam,bo łatwiej mi potem ściemnić niż rozjaśniać,choć najlepiej robić duble.Dziekuje serdecznie za pomoc.
Pozdrawiam
Podłączając poprzez USB można ustawić wszystkie funkcje aparatu a nawet (!!!) wprowadzić własne krzywe tonalne, co jest niedostępne z poziomu menu aparatu.
Jesteś pewny że nie można z poziomu body?
Odnośnie tematu, to ja dołożę łyżkę dziegdziu, do tej beczki miodu. A mianowicie, cały ten knyf, byłby o wiele bardziej funkcjonalny, gdyby nie jeden mały szczegół - transfer danych.