Zobacz pełną wersję : Polityka firmy Nikon i nie tylko jej ...
Temat wydzielony z wątku o Sigmie 20-200mm.
Część postów będę musiał skopiować i edytować, trochę to potrwa.
Proszę o kulturalną rozmowę.
//edit
Chyba ogarnięte :)
paparapa
08-11-2025, 12:18
Ja jestem za tym aby te wszystkie fajne Sigmy śmigały na Nikonach. Tylko że N ma to w d.... a nam w tak zwanym "międzyczasie" ucieka czas :) i ujęcia.
Przez grzeczność nie wspomnę o odczuciach emocjonalnych.
Nikonowi się nie opłaca żeby go Sigma podgryzała.
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_NIKKOR+Z+24-200mm+f_4-6.3+VR+Lens_vs_Tamron_25-200mm+f_2.8-5.6+Di+III+VXD+G2+Lens+Sony+E_vs_Sigma_20-200mm+f_3.5-6.3+DG+Contemporary+Lens+L-Mount_vs_Sony_FE+24-240mm+f_3.5-6.3+OSS+Lens/BHitems/1546137-REG_1920172-REG_1917713-REG_1126138-REG
Możecie przedstawić zestawienie swoich wydatków na obiektywy do Sony :?:
koszt obiektywów Sony / koszt obiektywy do Sony innych marek
-może być procentowo żeby żona... ;-)
paparapa
08-11-2025, 13:22
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_NIKKOR+Z+24-200mm+f_4-6.3+VR+Lens_vs_Tamron_25-200mm+f_2.8-5.6+Di+III+VXD+G2+Lens+Sony+E_vs_Sigma_20-200mm+f_3.5-6.3+DG+Contemporary+Lens+L-Mount_vs_Sony_FE+24-240mm+f_3.5-6.3+OSS+Lens/BHitems/1546137-REG_1920172-REG_1917713-REG_1126138-REG
Kolego, tak po żołniersku....
G...uzik mnie obchodzi co się opłaca a co nie Nikonowi.
Ja jestem ich klientem. Zostawiłem tam parę ładnych groszy.
I uważam, że mam prawo również dbać o swój interes i wymagać.
A skoro Nikonowi się nie opłać to niech łaskawie zwija interes.
Po co mają bidoki dopłacać do interesu. :)
Jest jeszcze parę firm na tym nieszczęsnym padole.
paparapa
Gdy wchodziłeś w bezlusterkowce Nikona, to system był otwarty i to się później zmieniło?
Nikon obiecywał, że się otworzy na obce obiektywy i dlatego nabyłeś Nikona?
Tak, masz prawo wymagać żeby Nikon zwinął interes. :lol:
To w takim razie ja mam prawo wymagać żeby Sony zrobiło niedrogie 35/1.4, 45/1.2 i 50/1.4
i żeby A1 kosztowało tyle co Z8.
Chciałbym też żeby Sony mi zwróciło różnicę -bo za kilka obiektywów zapłaciłem więcej niż parę lat później żądał Nikon [lub Canon lub Panasonic]
np za 35/2.8, 55/1.8, 24-70/4
[oczywiście różnicę cen z uwzględnieniem inflacji]
;-)
Sony 70%, reszta świata 30%.
Podaję procentowo nie ze względu na żonę tylko zwyczajnie ma to większy sens i jest mi łatwiej.
A z innej beczki. Jak by to wyglądało, jakby Sony nie przycinało szkieł firm 3cich?
paparapa
08-11-2025, 14:05
Gdy wchodziłeś w bezlusterkowce Nikona, to system był otwarty i to się później zmieniło?
Nikon obiecywał, że się otworzy na obce obiektywy i dlatego nabyłeś Nikona?
Tak, masz prawo wymagać żeby Nikon zwinął interes. :lol:
To w takim razie ja mam prawo wymagać żeby Sony zrobiło niedrogie 35/1.4, 45/1.2 i 50/1.4
i żeby A1 kosztowało tyle co Z8.
Chciałbym też żeby Sony mi zwróciło różnicę -bo za kilka obiektywów zapłaciłem więcej niż parę lat później żądał Nikon [lub Canon lub Panasonic]
np za 35/2.8, 55/1.8, 24-70/4
[oczywiście różnicę cen z uwzględnieniem inflacji]
;-)
Napewno?
Nie przypominam sobie aby nikon jasno poinformował klientów wprowadzając bezlustra, że zrywa z dotychczasową polityką dotyczącą
obiektywów firm trzecich jak Sigma, Tamron czy Tokina. Że zamyka system i nie będzie dopuszczał lub utrudniał korzystanie ze szkieł firm trzecich.
Może zapomniałem albo przeoczyłem takie info.
I gdyby takie coś miało miejsce w życiu nie kupiłbym od nich bezlustra.
Poprzez niedopowiedzenie wprowadzono użytkowników systemu conajmniej w błąd.
A z innej beczki. Jak by to wyglądało, jakby Sony nie przycinało szkieł firm 3cich?
Nie rozumiem.
-Chodzi o 15 kl/s?
A to problem żeby firmy 3cie zrobiły własne TC
jak na Sonowym im nie działa?
Jak się ich obiektywy fizycznie nie mieszczą na TC -to przecież nie wina Sony.
Tak, problem. Umowa z Sony nie pozwala.
U mnie 70% inne marki, 30% Sony
Tendencja idzie w kierunku firm trzecich bo coraz lepsze no i tańsze więc …
Ja nawet nie rozważam zamiany na Sigmę 20-200 bo jak chcę szeroko to i tak 20 mm to za mało a w mich zastosowaniach bardzo szeroki kąt to około 0.5% wszystkich zdjęć
A jak chcę naprawdę szeroko to robię iPhone’em na 13mm
Wycieczkowy obiektyw to ja bardzo lubię Tamrona 28-200 jest jaśniejszy i to dość znacznie od tej Sigmy, czasami jak patrzę na zdjęcia z niego to mylę że to stałką zrobione, daje fajne rozmycie, no i ostrość zdjęć bardzo dobra.
Sony też to się nie opłaca.
Sony otworzyło bagnet żeby A7 stały się bardziej popularne niż a850, A900, A99 i A99 II. -Wielkiego udziału w rynku FF to wtedy nie mieli
i nie chcieli liczyć tylko na przechodzących z ich lustrzanek i celofanek FF.
A to ile Sony traci na tym widać w tych rocznych rankingach:
https://www.optyczne.pl/986.5-artyku%C5%82-Przegl%C4%85d_polskiego_rynku_sprz%C4%99tu_foto-wideo_w_2024_roku_Top_30_-_Obiektywy.html
https://www.optyczne.pl/947.5-artyku%C5%82-Przegl%C4%85d_polskiego_rynku_sprz%C4%99tu_fotogra ficznego_w_2023_roku_Top_30_-_Obiektywy.html
https://www.optyczne.pl/904.5-artyku%C5%82-Przegl%C4%85d_polskiego_rynku_sprz%C4%99tu_fotogra ficznego_w_2022_roku_Top_30_-_Obiektywy.html
Canon RF 50 mm f1.8 STM
Sony FE 50 mm f/1.8
Tamron 28-75 mm f/2.8 Di III VXD G2 Sony E
Sigma 24-70 mm f/2.8 DG DN Sony E
Canon RF 35 mm f/1.8 Macro IS STM
Sigma C 18-50 mm f/2.8 DC DN Sony E
Sigma A 35 mm f/1.4 DG DN Sony E
Sigma 24-70 mm f/2.8 DG DN II Sony E
Canon RF 16 mm f/2.8 STM
Sony FE 35 mm f/1.8
Tamron 17-70 mm f/2.8 Di III-A VC RXD Sony E
Viltrox AF 24 mm f/1.8 Nikon Z
Canon RF 24-70 mm f/2.8 L IS USM
Sony FE 24-70 mm f/2.8 GM II
Canon RF 24-105 mm f/4 L IS USM
Sony FE 70-200 mm f/2.8 GM OSS II
Canon RF 85 mm f/2 Macro IS STM
Canon RF 70-200 mm f/2.8 L IS USM
Canon RF 28-70 mm f/2 L USM
Sigma A 85 mm f/1.4 DG DN Sony E
Sony FE 24-105 mm f/4 G OSS
Viltrox AF 24 mm f/1.8 Sony E
Sigma 70-200 mm f/2.8 DG DN OS Sony E
Samyang AF 35-150 mm f/2-2.8 Sony E
Sony FE 85 mm f/1.8
Canon RF 100-500 mm f/4.5-7.1 L IS USM
Canon RF 100-400 mm f/5.6-8 IS USM
Canon RF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM
Sony FE 200-600 mm f/5.6-6.3 G OSS
Sony FE 90 mm f/2.8 Macro G OSS
Pogrubione gdzie kasa dla Sony ucieka.
Tak tak, Sony nic się nie opłaca, kasa im ucieka, dlatego biznes idzie im coraz lepiej ;-)
Zadowoleni użytkownicy marki mający szeroki wybór wszelkiego rodzaju obiektywów od A do Z, kto to widział po prostu, skandal :-)
Niech biorą przykład z Nikona :-)
PS. Będę jak Capo, wstawię coś z sieci ;-)
Global camera market share
#2 position: Sony consistently ranks second globally in overall camera unit sales, behind Canon.
Increased market share: In 2024, Sony's global unit sales increased to 2.33 million, and its market share rose to 28.5%.
Mirrorless camera market share
#1 position: Sony is the market leader in the mirrorless segment, which is a growing part of the industry.
Strong market share: In 2024, Sony's share of the mirrorless market was 35.8%, an increase from the previous year.
Innymi słowy - Sony kasa ucieka, za to sprzedaż im rośnie, i gdyby to że Canon jeszcze jedzie na lustrzankach to mieliby pierwsze miejsce na rynku (które i tak mają jeżeli chodzi o sprzedaż bezluster).
I ta przewaga rośnie z roku na rok.
Ale co tam, Capo wie lepiej ;-)
PS. Będę jak Capo, wstawię coś z sieci ;-)
/.../
Mirrorless camera market share
#1 position: Sony is the market leader in the mirrorless segment, which is a growing part of the industry.
Strong market share: In 2024, Sony's share of the mirrorless market was 35.8%, an increase from the previous year.
Innymi słowy - Sony kasa ucieka, za to sprzedaż im rośnie, i gdyby to że Canon jeszcze jedzie na lustrzankach to mieliby pierwsze miejsce na rynku (które i tak mają jeżeli chodzi o sprzedaż bezluster).
Jak już wstawiasz z sieci, to rób to z sensem.
Nie napisałeś że to BCN Awards i że ten ranking https://www.sonyalpharumors.com/bcnranking-for-2024-sony-increased-the-market-share-in-the-mirrorless-world/
dotyczy tylko części rynku japońskiego "nearly half the Japanese Store"
:lol:
Sony nie ma pierwszego miejsca na świecie w bezlustrach :!:
Jak szukasz globalnego udziału w rynku bezlusterkowców
to jedyne dane jakie znam są takie.
[można zamówić raport w statista]
Dostawy bezlusterkowców w 2023 r.
Canon – 1.96 miliona sztuk
Sony – 1.53 miliona sztuk
Nikon – 630 tysięcy sztuk
Fujifilm – 380 tysięcy sztuk
Panasonic – 140 tysięcy sztuk
OM Digital – 120 tysięcy sztuk
https://www.optyczne.pl/20440-nowo%C5%9B%C4%87-Rynek_aparat%C3%B3w_fotograficznych_w_2023_r._.htm l
..
G...uzik mnie obchodzi co się opłaca a co nie Nikonowi.
Ja jestem ich klientem. Zostawiłem tam parę ładnych groszy.
I uważam, że mam prawo również dbać o swój interes i wymagać.
A skoro Nikonowi się nie opłać to niech łaskawie zwija interes.
Jest jeszcze parę firm na tym nieszczęsnym padole.
Rozumiem wkurzenie. Ale ...
Pierw wstęp. Dlaczego rozumiem? Bo porzuciłem Canona na rzecz Nikona. Tylko nie kazałem Canonowi zwijać interesu. ;) Ba, Canon bardzo zyskał na tym co zrobił. Jednostka (ja, Ty) się nie liczy.
Pewnie zdziwienie co ja piszę? Piszę o końcu lat 80-tych, gdy kilkuletnie oszczędności wpakowałem w Canona A1 z FD 50/1.4 a moment później Canon zmienił bagnet na EF. I straciłem górę kasy. Canonowi opłaciło się mnie stracić??? ;) Ewidentnie fakty o tym mówią. Opłacało się! Myślenie JA JA JA jest naturalne, ale ...
Moje wkurzenie było zdecydowanie większe niż Twoje, bo Canon nie miał przejściówki z optyki FD na EF. W Nikonie masz FTZ.
Nie przypominam sobie aby nikon jasno poinformował klientów wprowadzając bezlustra, że zrywa z dotychczasową polityką dotyczącą
obiektywów firm trzecich jak Sigma, Tamron czy Tokina. Że zamyka system i nie będzie dopuszczał lub utrudniał korzystanie ze szkieł firm trzecich.
Może zapomniałem albo przeoczyłem takie info.
I gdyby takie coś miało miejsce w życiu nie kupiłbym od nich bezlustra.
Poprzez niedopowiedzenie wprowadzono użytkowników systemu conajmniej w błąd.
Jasne komunikaty dotyczące planów są wielką rzadkością. W sumie czy Canon wydał taki komunikat? Bo my tak piszemy. Tymczasem jest 9 obiektywów Sigma do Canona. Jesteś pewien że nic więcej nie będzie? Canon ma napisać komunikat? Do Nikona mamy więcej, bo też Viltroxy, Sigmy, Tamrony i kilka innych.
Jak by miał brzmieć taki komunikat Nikona? Nigdy nie dopuścimy innych? Dopuścili. Dopuścimy w ograniczonym zakresie? Bez doprecyzowania w jakim g. mi daje takie info, bo np mnie nie interesują szerokie kąty ani supertele, niech sobie nie dopuszczają. Egoizm? Ty też myślisz o sobie, a nie o przychodach firmy, bo może im się opłaca tracić niektórych.
Nikon ma na starcie systemu, gdy ma się 2 body (Z6 i Z7) i kilka szkieł napisać, że będziesz miał problemy z wyborem? Mają straszyć klientów? To byłby przedziwny marketing.
Ja mam tylko 2 obiektywy z mocowaniem Z. 50/1.8 i kita 24-70/4. Wszystkie portretówki i kilka innych szkieł mam przez FTZ. Waga ARTów mi nie przeszkadza. 85/1.4 nie zmieniam na Nikkora Z 85/1.2 bo ma on słabe brzegi. Jeżeli z mocowaniem Sigmy pojawi się ART 85/1.2 to jak sądzę (bo Sigma robi żylety w całym kadrze) sobie to kupię. I jeszcze będzie tańszy od Nikkora 1.2 i to nawet z adapterem Megadap.
Jeżeli brak ci kilku szkieł to masz proste rozwiązanie. Kup Megadap, kup szkła jakie chcesz, a jak szkła na Sony będą przeważały w Twojej torbie to kup body Sony. To napisałem ja, nikoniarz. Napisałem to nie jako ktoś "wkurzony" czy zirytowany bo ktoś krytykuje firmę N. Ja sobie zdaję sprawę, że świat (nie tylko ten fotograficzny) nie będzie wyglądał tak jak ja chcę. Przetrawienie tego uzdrawia nerwy.
A może polityka Nikona się nie zmieniła? Trzeba pamiętać że bagnet F ma bardzo dużo lat bo został wprowadzony w 1959 roku i zwyczajnie ochrona patentowa się skończyła.
Wtedy niezależni producenci mogli go stosować nie obawiając się o konsekwencje. Bagnet Z jest nowy i tutaj jest ryzyko problemów prawnych więc bez dogadania się nie ryzykują.
Wprowadzenie mocowania z kontaktami eleklronicznymi i obiektywów z wbudowanym CPU [Central Processing Unit]
rozpoczynało okres ochrony od nowa.
Liczba pinów też rosła z czasem https://radojuva.com/en/2016/02/cpu-contact-nikon-number/#goog_rewarded
paparapa
08-11-2025, 18:59
Rozumiem wkurzenie. Ale ...
Pierw wstęp. Dlaczego rozumiem? Bo porzuciłem Canona na rzecz Nikona. Tylko nie kazałem Canonowi zwijać interesu. ;) Ba, Canon bardzo zyskał na tym co zrobił. Jednostka (ja, Ty) się nie liczy.
Pewnie zdziwienie co ja piszę? Piszę o końcu lat 80-tych, gdy kilkuletnie oszczędności wpakowałem w Canona A1 z FD 50/1.4 a moment później Canon zmienił bagnet na EF. I straciłem górę kasy. Canonowi opłaciło się mnie stracić??? ;) Ewidentnie fakty o tym mówią. Opłacało się! Myślenie JA JA JA jest naturalne, ale ...
Moje wkurzenie było zdecydowanie większe niż Twoje, bo Canon nie miał przejściówki z optyki FD na EF. W Nikonie masz FTZ.
Jasne komunikaty dotyczące planów są wielką rzadkością. W sumie czy Canon wydał taki komunikat? Bo my tak piszemy. Tymczasem jest 9 obiektywów Sigma do Canona. Jesteś pewien że nic więcej nie będzie? Canon ma napisać komunikat? Do Nikona mamy więcej, bo też Viltroxy, Sigmy, Tamrony i kilka innych.
Jak by miał brzmieć taki komunikat Nikona? Nigdy nie dopuścimy innych? Dopuścili. Dopuścimy w ograniczonym zakresie? Bez doprecyzowania w jakim g. mi daje takie info, bo np mnie nie interesują szerokie kąty ani supertele, niech sobie nie dopuszczają. Egoizm? Ty też myślisz o sobie, a nie o przychodach firmy, bo może im się opłaca tracić niektórych.
Nikon ma na starcie systemu, gdy ma się 2 body (Z6 i Z7) i kilka szkieł napisać, że będziesz miał problemy z wyborem? Mają straszyć klientów? To byłby przedziwny marketing.
Ja mam tylko 2 obiektywy z mocowaniem Z. 50/1.8 i kita 24-70/4. Wszystkie portretówki i kilka innych szkieł mam przez FTZ. Waga ARTów mi nie przeszkadza. 85/1.4 nie zmieniam na Nikkora Z 85/1.2 bo ma on słabe brzegi. Jeżeli z mocowaniem Sigmy pojawi się ART 85/1.2 to jak sądzę (bo Sigma robi żylety w całym kadrze) sobie to kupię. I jeszcze będzie tańszy od Nikkora 1.2 i to nawet z adapterem Megadap.
Jeżeli brak ci kilku szkieł to masz proste rozwiązanie. Kup Megadap, kup szkła jakie chcesz, a jak szkła na Sony będą przeważały w Twojej torbie to kup body Sony. To napisałem ja, nikoniarz. Napisałem to nie jako ktoś "wkurzony" czy zirytowany bo ktoś krytykuje firmę N. Ja sobie zdaję sprawę, że świat (nie tylko ten fotograficzny) nie będzie wyglądał tak jak ja chcę. Przetrawienie tego uzdrawia nerwy.
Na wstępie wspomnę , że nie napisałem powyższego na fali emocjonalnego niezadowolenia, wzburzenia czy jakiejś nienawiści. Daleki jestem od tego.
W chwili obecnej nie wzbudza to we mnie emocji.
Znam też ból historii z Canonem...:)
Uważam się za klienta , a może raczej za byłego klientem Nikona. Pamiętam F100. Pierwsze cyfrowe body D70.
Potem następne, następne i następne.
Trochę zainwestowałem jak wielu innych finansowo i emocjonalnie. N był dla mnie nagnaj...:)
Rozumiem też, że celem firm jest zarabianie kasy. Ale uważam, że sposób w jaki to
robią ma znaczenie. Myślę, że poinformowanie swoich klientów z których żyją co do przybliżonej strategii
jest ich obowiązkiem. Bo to często nie zakup jednorazowy a "kontrakt" na lata.
Jak powinien brzmieć taki komunikat? Uczciwie zgodnie z prawdą. :) Np. tak, Sigma nie będzie dopuszczona do bagnetu Z dla FF.
Tamron w pewnej części...
Do czasu pojawienia się ML kundle lepiej lub gorzej działały na bagnecie F.
Wiele osób podjęło decyzję o pozostaniu z N tylko dlatego, że nie spodziewali się zmiany strategii firmy. O jasnym komunikacie nawet nie wspomnę.
Ty i wielu innych może akceptować lub relatywizować takie sytuacje. A ja nie chcę bo źle się z tym czuję.
Czuję niechęć do sprzętu i brak "radości" fotografowania sprzętem od ludzi którzy mnie co najmniej oszukują i wykorzystują.
Ja też nie mam dużo szkieł z bagnetem Z. Tylko cztery. A pozostała większość to szkła F. Nie mam z tym żadnego problemu. Też bardzo chwalę sobie ARTy.
Nie chcę też żadnych adapterów. Mi się to nie sprawdziło z dwoma szkłami które chciałem mieć i temat jest zamknięty.
Każda zabawa w hobby jet stratą finansową. Jak już zapłacisz to masz w plecy.:) Ewentualny "zwrot wartości" można otrzymać w postaci zadowolenia z zakupionych zabawek.
Idąc tym tropem jestem dwu i pół systemowy. Mam dostęp do wszystkich szkieł jakie chcę mieć bez pośrednich atrap czy protez.
Dodatkową bezcenną rzeczą jest święty spokój. Nie muszę się zastanawiać czy będzie na Z czy nie będzie.... itd.
W takiej sytuacji nie mam problemów z nerwami. Śpię dobrze. A kondycja firm które robią te zabawki mało mnie interesuje.
Jeśli któraś padnie zaraz pojawi się kolejna. Zobacz ilu pretendentów czeka w kolejce... :)
- - - - kolejny post - - - - - -
A może polityka Nikona się nie zmieniła? Trzeba pamiętać że bagnet F ma bardzo dużo lat bo został wprowadzony w 1959 roku i zwyczajnie ochrona patentowa się skończyła.
Wtedy niezależni producenci mogli go stosować nie obawiając się o konsekwencje. Bagnet Z jest nowy i tutaj jest ryzyko problemów prawnych więc bez dogadania się nie ryzykują.
Może to jest prawda. Nie wiem tego.
Wiem na pewno, że C,S,N to jedna bardzo dobrze dogadana drużyna. :)
Myślę, że poinformowanie swoichklientó w z których żyją co do przybliżonej strategii
Jak powinien brzmieć taki komunikat? Uczciwie zgodnie z prawdą. :) Np. tak, Sigma nie będzie dopuszczona do bagnetu Z dla FF.
-Nikon w 2018 roku pewnie nie wiedział że Sigmę nie będzie dopuszczona do bagnetu Z dla FF, a Tamron będzie w części.
Żadna firma nie informowała swoich klientów o przybliżonej strategii.
Jaki komunikat o bezlusterkowcach mogłoby dać na początku Sony?
-Będziemy produkować małe bezlusterkowce aps-c do użytku amatorskiego.*
[Nawet po wprowadzeniu A7 w 2013 na pierwszy GM i zoom f/2.8 trzeba było czekać do 2016.
https://www.dpreview.com/products/search/lenses#criterias=SpecsCoreParams%2CSpecsLensMount% 2CBrand&sort=oldestFirst&page=2¶mSpecsCoreParamsLensType=¶mSpecsCoreParamsSubcriteria=LensMount%2CLensTy pe%2CAdditionalFeatures¶mSpecsCoreParamsSearchType=Simple¶mSpecsLensMount=SonyFE%2CSonyE¶mBrand=Sony ]
*po tym wnoszę https://business-nikkei-com.translate.goog/atcl/gen/19/00533/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
MaciekKwarciak 16 października 2013,
Kurcze, sony wycofuje się z bagnetu A i wypuszcza nową wersję 70-200 2,8. Dziwne.
https://www.optyczne.pl/6240-news-Nowe_obiektywy_i_adaptery_od_firmy_Sony.html
-No dziwne.
Ale oficjalnie się nie wycofywało. ;-)
16 października 2013, 10:46
z tej premiery 70-200/2.8 G SSM to faktycznie wynika, że mózg się wam wycofuje :P
-A jednak się wycofało.
16 października 2013, 11:03
przy tym od razu widać kto udziela się w dziale marketingowym konkurencji i szybko stara się przemycić jakieś wątpliwości w pierwszych komentarzach. pogratulować refleksu i sprytu
-To był chyba pracownik marketingu Sony. :lol:
Czuję niechęć do sprzętu i brak "radości" fotografowania sprzętem od ludzi którzy mnie co najmniej oszukują i wykorzystują.
Przypominam ceny w 2013 roku:
Sony Carl Zeiss Sonnar T* FE 35 mm f/2.8 ZA: 800$
Sony Carl Zeiss Sonnar T* FE 55 mm f/1.8 ZA: 1000$
Sony Carl Zeiss Vario-Tessar T* FE 24-70 mm f/4 ZA OSS: 1200$
paparapa
08-11-2025, 20:12
-Nikon w 2018 roku pewnie nie wiedział że Sigmę nie będzie dopuszczona do bagnetu Z dla FF, a Tamron będzie w części.
Żadna firma nie informowała swoich klientów o przybliżonej strategii.
Jaki komunikat o bezlusterkowcach mogłoby dać na początku Sony?
-Będziemy produkować małe bezlusterkowce aps-c do użytku amatorskiego.*
[Nawet po wprowadzeniu A7 w 2013 na pierwszy GM i zoom f/2.8 trzeba było czekać do 2016.
https://www.dpreview.com/products/search/lenses#criterias=SpecsCoreParams%2CSpecsLensMount% 2CBrand&sort=oldestFirst&page=2¶mSpecsCoreParamsLensType=¶mSpecsCoreParamsSubcriteria=LensMount%2CLensTy pe%2CAdditionalFeatures¶mSpecsCoreParamsSearchType=Simple¶mSpecsLensMount=SonyFE%2CSonyE¶mBrand=Sony ]
*po tym wnoszę https://business-nikkei-com.translate.goog/atcl/gen/19/00533/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
-No dziwne.
Ale oficjalnie się nie wycofywało. ;-)
-A jednak się wycofało.
-To był chyba pracownik marketingu Sony. :lol:
Przypominam ceny w 2013 roku:
Sony Carl Zeiss Sonnar T* FE 35 mm f/2.8 ZA: 800$
Sony Carl Zeiss Sonnar T* FE 55 mm f/1.8 ZA: 1000$
Sony Carl Zeiss Vario-Tessar T* FE 24-70 mm f/4 ZA OSS: 1200$
Jaki człowiek o zdrowych zmysłach cytuje jakieś posty i linki z 2013 roku...
Ty nie możesz być człowiekiem... :)
Nie tylko Nikon nie informował o o przybliżonej strategii.
Te rozkminy o wycofywaniu były 16 października 2013 przy premierach:
A7
A7R
LA-EA4
LA-EA3
FE 35 mm f/2.8 ZA
FE 55 mm f/1.8 ZA
FE 24-70 mm f/4 ZA OSS
FE 28-70 mm f/3.5-5.6 OSS
Sony FE 70-200 mm f/4 G OSS
70-200 mm f/2.8G SSM II
-czyli w urodziny pełnoklatkowego systemu bezlusterkowego Sony.
.. Pamiętam F100. Pierwsze cyfrowe body D70.
Potem następne, następne i następne.
Trochę zainwestowałem jak wielu innych finansowo i emocjonalnie. N był dla mnie nagnaj...:)
Mój pierwszy to był Nikon F801. Oczywiście chwilę później wypuszczono 801s. ale i tak nie używałbym spota.
W tym roku kupiłem Nikona F3HP, aż dziwne że kultowy model dopiero teraz. Aktualnie mam równo 20 korpusów Nikona. Zdecydowana większość to analogi.
Myślę, że poinformowanie swoich klientów z których żyją co do przybliżonej strategii
Wiele osób podjęło decyzję o pozostaniu z N tylko dlatego, że nie spodziewali się zmiany strategii firmy. O jasnym komunikacie nawet nie wspomnę.
Bez urazy. To naiwność do kwadratu.
Ty i wielu innych może akceptować lub relatywizować takie sytuacje. A ja nie chcę bo źle się z tym czuję.
Czyli kwestia psychiki. Zmień system albo pij melisę ;) Ja też mówię sobie "nie przejmuj się", ale nie dotyczy to sprzętu foto, tylko tego co się dzieje z uczniami.
Zasmucę cię. Optyka to nie jest jedyna rzecz jaka się liczy w systemie.
Kończę OT bo mi sie nie będzie chciało wycinać ;)
paparapa
09-11-2025, 12:27
Bez urazy. To naiwność do kwadratu.
Czyli uważasz, że taka patologia, kantowanie, czy wprowadzanie w błąd jest ok?
Przyjmiesz każde g.... które "przyjdzie z góry"? Przyswoisz je jak swoje?
Zrobię tak, bo tak powiedzieli. Kantują, to nic nie szkodzi takie czasy.
Czasy to tworzymy my. Tworzymy je naszymi relacjami i zachowaniami.
A w zasadzie powinniśmy to robić.
Ale możesz nazwać to jak chcesz. Nawet naiwnością.
Uważam, że dobrze jest stawiać pewnym zjawiskom czy tworom granice.
Powiedz mi tylko kto ma to robić?
Czy masz jako klient prawo wymagać? Czy masz prawo wiedzieć dokąd zmierza dany projekt skoro w nim partycypujesz?
Kolejna naiwność?
Popatrz jak daleko odjechaliśmy od normalności. Jesteś chyba rocznik 63 i pamiętasz co nieco z przeszłych czasów.
Przypomnij sobie jakie były postawy ludzi i ich zachowania.
Pomijając sprawy panującego miłościwie wtedy systemu.
Teraz za kawałek gó.... plastiku i szkła ludzie potrafią sprzedać nerki swoje. swoich dzieci i twarz....
Jak znani "jutuberzy." :)
Czy to może jednak producent ma się magicznie sam ogarnąć i dojść do przekonania że już wystarczy?
Przecież tu chodzi o to aby starać się "sterować" swoim życiem, brać odpowiedzialność za decyzje i czyny.
Być suwerennym i świadomym uczestnikiem tej "gry".
Czyli kwestia psychiki. Zmień system albo pij melisę ;) Ja też mówię sobie "nie przejmuj się",
Kończę OT bo mi sie nie będzie chciało wycinać ;)
Nie musisz zmieniać systemu. Możesz mieć dwa. I finalnie to kosztuje mniej finansowo i zdrowotnie. :) Po jaką cholerę się szarpać i tracić czas skoro można
bez stresu siedzieć np. w plenerze i fotki robić.
"ale nie dotyczy to sprzętu foto, tylko tego co się dzieje z uczniami.
Zasmucę cię. Optyka to nie jest jedyna rzecz jaka się liczy w systemie."
Oni zostali strasznie wykolejeni i przekroczyli punkt powrotu. Mz są w większości nie do uratowania.
W ich świecie rzeczy blachę stały się najważniejsze, a rzeczy najważniejsze stały się błahostkami.
Czy masz jako klient prawo wymagać? Czy masz prawo wiedzieć dokąd zmierza dany projekt skoro w nim partycypujesz?
Kolejna naiwność?
Popatrz jak daleko odjechaliśmy od normalności. Jesteś chyba rocznik 63 i pamiętasz co nieco z przeszłych czasów.
Przypomnij sobie jakie były postawy ludzi i ich zachowania.
Pomijając sprawy panującego miłościwie wtedy systemu.
Za komuny to handel i producenci kierowali się maksymą Klient nasz pan :wink:
Zanim doszedłeś do początku kolejki parę razy musiałeś dopłacać do pełnego wkładu na książeczce mieszkaniowej
i wiedziałeś z przybliżeniem 5 lat kiedy do odbioru będzie maluch z przedpłat.
...mogłeś [sobie] nasmarować w zeszycie skarg i zażaleń [zwanym księgą].
[Jacek zastanawia się jaki tytuł dać wydzielonemu tematowi. :grin: ]
Czyli uważasz, że taka patologia, kantowanie, czy wprowadzanie w błąd jest ok?
Przyjmiesz każde g.... które "przyjdzie z góry"? Przyswoisz je jak swoje?
Zrobię tak, bo tak powiedzieli.
Ewidentnie nadinterpretowujesz nawet nie wiem jaką informację, bo takiej nie znam.
Brak informacji traktujesz jako kłamstwo i wprowadzanie w błąd. Może mój umysł ścisły tak tego nie traktuje. Nie dopisuje sobie tego, czego nie wypowiedziano. Nie zakładam, że skoro było jakoś, to dalej musi być tak samo. Bo nie musi. Poczyniłeś jakieś założenia i masz żal.
Na tym forum i na innym parę osób ma w podpisie taki mądry tekst "odpowiadam jedynie za to co napisałem - nie za to co zrozumiałeś" (przy okazji - mam chęć to pisać przy wielu swoich postach).
Poszukaj tekstu Nikona w którym ci obiecano to co zakładałeś.
Nie musisz zmieniać systemu. Możesz mieć dwa. I finalnie to kosztuje mniej finansowo i zdrowotnie.
Ale dlaczego mam zmieniać, ja nie narzekam!
Jakie dwa??? Gdyby liczyć analogi to mam kilkanaście systemów. :) Choć używam z analogów głownie 6x6 Haselka 503 i rzadko FA lub FE2, teraz zapewne F3. Cyfrowo to mogę do Nikona dodać jedynie bezlustra Canona. No to już 3 firmy i 4 mocowania szkieł.
Sprzętem już się nie przejmuję. Czego dowodem jest mój główny aparat - Z7 II - staroć, są nowsze lepsze Z8 itp. Ale matryca Z7 jest nadal górą. Szkło może zmienię, ale nie dla tego, że ART jest zły tylko że od czasu do czasu lubię zrobić sobie prezent. Po prostu. Ten sprzęt jaki mam umożliwia to o czym parę lat temu nie śniłem (eyefocus). Założę się, że wielu tu ma sprzęt którego i tak nie wykorzystuje, ale wymieni na lepszy, bo .. bo tak, bo będzie. Bo więcej fps i czulszy eyefocus (jakieś 4 razy w roku się przyda - ma to sens czy nie? 200/2 użyłem w 2025 chyba dwa razy).
Łatwo mnie wciągać w OT :(
Kończę.
paparapa
09-11-2025, 19:06
Ewidentnie nadinterpretowujesz nawet nie wiem jaką informację, bo takiej nie znam.
Brak informacji traktujesz jako kłamstwo i wprowadzanie w błąd. Może mój umysł ścisły tak tego nie traktuje. Nie dopisuje sobie tego, czego nie wypowiedziano. Nie zakładam, że skoro było jakoś, to dalej musi być tak samo. Bo nie musi. Poczyniłeś jakieś założenia i masz żal.
Na tym forum i na innym parę osób ma w podpisie taki mądry tekst "odpowiadam jedynie za to co napisałem - nie za to co zrozumiałeś" (przy okazji - mam chęć to pisać przy wielu swoich postach).
Poszukaj tekstu Nikona w którym ci obiecano to co zakładałeś.
Ale dlaczego mam zmieniać, ja nie narzekam!
Jakie dwa??? Gdyby liczyć analogi to mam kilkanaście systemów. :) Choć używam z analogów głownie 6x6 Haselka 503 i rzadko FA lub FE2, teraz zapewne F3. Cyfrowo to mogę do Nikona dodać jedynie bezlustra Canona. No to już 3 firmy i 4 mocowania szkieł.
Sprzętem już się nie przejmuję. Czego dowodem jest mój główny aparat - Z7 II - staroć, są nowsze lepsze Z8 itp. Ale matryca Z7 jest nadal górą. Szkło może zmienię, ale nie dla tego, że ART jest zły tylko że od czasu do czasu lubię zrobić sobie prezent. Po prostu. Ten sprzęt jaki mam umożliwia to o czym parę lat temu nie śniłem (eyefocus). Założę się, że wielu tu ma sprzęt którego i tak nie wykorzystuje, ale wymieni na lepszy, bo .. bo tak, bo będzie. Bo więcej fps i czulszy eyefocus (jakieś 4 razy w roku się przyda - ma to sens czy nie? 200/2 użyłem w 2025 chyba dwa razy).
Łatwo mnie wciągać w OT :(
Kończę.
Nie nadinterpretowuję ale przerysowuję.
Rozumiem że wszystko jest ok. Tak zwana ludzkość zmierza we właściwym kierunku i nie widzisz tu żadnego problemu....
Ja też kończę.
Nikon poinformował swoich klientów od samego początku jak będzie wyglądać sytuacja na start prezentując roadmap. Dla mnie tak samo naiwnością by było oczekiwanie, że skoro na F był Tamron/Sigma/Samyang itd., to na Z też będą. Przecież to nowy bagnet, z nowymi patentami.
"A skoro Nikonowi się nie opłać to niech łaskawie zwija interes.", "patologia, kantowanie, czy wprowadzanie w błąd", "Czuję niechęć do sprzętu i brak "radości" fotografowania sprzętem od ludzi którzy mnie co najmniej oszukują i wykorzystują." - nie wiem czy zbyt osobiście tego nie odbierasz ;)
Może się kroi pozew o straty nie tylko materialne
ale i moralne.
:wink:
Oni zostali strasznie wykolejeni i przekroczyli punkt powrotu. Mz są w większości nie do uratowania.
Gdzie jest ta szkoła Jacka,
w ósmym kręgu piekła?
https://www.youtube.com/watch?v=W0rjUTLVR_U
Wydzielone i dobrze.
Nie tylko Nikon nie informował o o przybliżonej strategii.
Te rozkminy o wycofywaniu były 16 października 2013 przy premierach:
A7
...
-czyli w urodziny pełnoklatkowego systemu bezlusterkowego Sony.
Jaki człowiek o zdrowych zmysłach cytuje jakieś posty i linki z 2013 roku...
Połącz kropki.
Znasz firmy które komunikują o tym, że skręcą w stronę która się nie podoba użytkownikom? Może się nie podobać to w którą stronę skręca świat, ale ...
Gdyby jeszcze klient portfelem (zakupami) decydował to by było dobrze. Tylko, że paradoksalnie coś co nam sie nie podoba może dać lesze efekty finansowe. Oni patrzą na akcjonariuszy.
Chyba jest jasne, że lubię sprzęt Nikona. Ale rozumiem co robi Canon, Nikon.
Nie nadinterpretowuję ale przerysowuję.
Rozumiem że wszystko jest ok. Tak zwana ludzkość zmierza we właściwym kierunku i nie widzisz tu żadnego problemu....
Ja też kończę.
Nie, nie podoba mi się w którą stronę to wszystko zmierza. Stary jestem, podobno zawsze tak jest, że najstarsze pokolenie źle widzi przyszłość
Wydzielony, więc sobie pozwalam. Ale pomyślę nad tytułem. Nie wprowadzajmy na forum tego co robią tytuły prasy sportowej. Clickbaity ponad wszystkim? Nie.
EDIT tytuł zmieniony.
Wydzielony, więc sobie pozwalam. Ale pomyślę nad tytułem. Nie wprowadzajmy na forum tego co robią tytuły prasy sportowej. Clickbaity ponad wszystkim? Nie.
Clickbait? Tytuł zaczerpnąłem z "Czuję niechęć do sprzętu i brak "radości" fotografowania sprzętem od ludzi którzy mnie co najmniej oszukują i wykorzystują."
To może "Ludzie z Nikona mnie wykorzystali. Czuję teraz niechęć do ich sprzętu, a mój nie daje mi już radości"?
To Canon też zaraz się zwija, co nie? Nie jest to jedyna słuszna strategia:
„Powodem, dla którego dotąd nie współpracowaliśmy ani nie wchodziliśmy w partnerstwa z producentami zewnętrznymi, jest nasza strategia biznesowa. Nasza strategia zakłada, że nie będziemy nawiązywać współpracy z podmiotami trzecimi. Powód przyjęcia takiej strategii wynika z charakteru naszej działalności. Jeśli opracowujemy jakąś technologię, staramy się zachować ją wyłącznie wewnątrz firmy i czerpać z niej zyski. To fundament naszego modelu biznesowego” — mówi Tokura.
Chyba pretensje do Nikona,że zmienił bagnet sa delikatnie mówiąc nierozsądne.... firma reaguje na rynek, a gdy to Sony mocno namieszało,musieli reagować.... mieli trwac dalej przy lustrzankach,z bagnetem mniejszym niż S,który juz wtedy ich ograniczał?? Nie mieli wyjścia...lub mogli iść drogą Pentaxa.... Jak ktos był z Nikona do tamtej pory zadowolony,to został przy Z,bo tez był to przeciez progres,a jak ktos się wk...mocno,to zmienił i tyle.. ZYCIE! Sony bije w rozsadek,taniej i najwiekszy wybór.... sercem czy ilościa szkieł systemowych zostaje się z Canonie czy Nikonie,i tyle. Wszystkim można robic super materiał,jeśli starcza talentu. Po co piana,fotografia niech łaczy... :)
Jestem byłym Canoniarzem, w tym systemie spędziłem jakieś 20 lat. Pożegnałem się z Canonem na dobre kilka lat temu na rzecz najpierw Sony, a później dodatkowo wszedłem w Nikona. Mój ostatni Canon to R5.
Nie mam pretensji do Canona który tak samo jak Nikon zamknął swój bagnet, lubię Sigmy, więc używam Sony (i ogólnie lubię ten System). Do Nikona też nie mam pretensji, głosuję portfelem, czyli kupuję od nich to co mają a czego mi potrzeba, a tego co nie mają kupuję wersję Sony i tyle (bo tam zawsze jest ;-)).
Fajnie jest mieć jeden ulubiony system i nim siedzieć, ale taka "lojalność" to nie dla mnie - idę tam gdzie jest mi dobrze. Jestem klientem, to producenci sprzętu mają zabiegać o mnie, a nie ja o ich profit.
grissley
11-11-2025, 00:42
Fajnie jest mieć jeden ulubiony system i nim siedzieć, ale taka "lojalność" to nie dla mnie - idę tam gdzie jest mi dobrze. Jestem klientem, to producenci sprzętu mają zabiegać o mnie, a nie ja o ich profit.
Mam trochę podobnie, choć z zupełnie innym sprzętem - Z6III i A6600. Chociaż może Z30 zamiast A6600 byłby sensowniejszy, nie wiem tylko jak porównanie AF wygląda.
Ale jak odłożę jeden na jakiś czas i potem biorę drugi do łapy to jednak się gubię. I optymalizacja szklarni jest taka se jednak.
paparapa
11-11-2025, 12:20
Tu kiedyś pojawiało się wciągu dnia kilka wątków zdjęciowych. Ludzie chętnie dzielili się efektami swojej pracy.
Byli wskazówką dla kolejnych zapaleńców fotografii.
Teraz generalnie to forum sprzętowe. A właściwe nieskończony onanizm sprzętowy. :)
Cała para idzie w gwizdek.
Też mogę napisać połącz kropki. :)
Skąd bierze się technologia która jest wtłaczana do szkół i niszczy nowe pokolenia. Jak to się zadziewa bez akceptacji dużej części społeczeństw?
Owszem można żyć bezrefleksyjnie z dnia na dzień , łykać wszystko jak leci
grissley
11-11-2025, 14:31
Jako zapalony gadżeciarz chciałem stanowczo zaprotestować przeciwko demonizowaniu zacnej skądinąd cechy jaką jest onanizm sprzętowy! :mrgreen:
thornlab
11-11-2025, 16:30
A ja zostaję z Nikonem... Obecnie mam dwa systemy - F i Z. Zarówno z jednego i drugiego jestem zadowolony i żaden z nich nie ogranicza mnie a raczej ja ograniczam już sprzęt. Ostatnio byłem na wypadzie, gdzie trzeba było chodzić pod górę i w mało komfortowych warunkach. Na cały ten wypad wziąłem bardzo pojemny plecak i wrzuciłem tam wszystko, co uznałem za przydatne... Finalnie okazało się, że chodzenie z taką ilością sprzętu jest dość męczące a w praktyce jedyne obiektywy, które użyłem to Sigma 17-50 2.8 i Sigma 100-400. Zaczynam odnosić wrażenie, że ilość sprzętu potrafi mnie przytłoczyć i doszedłem do wniosku, że na wypady w cięższy teren potrzebuję dokładnie dwóch obiektywów, które pokryją mi zakres od 18 do 300-400 mm.
Nie czuję się przez Nikona oszukany bo czegoś tam nie ma na ich bagnet Z - bo jest tego wszystkiego i tak sporo (mam system Z zapełniony obiektywami z natywnym mocowaniem od 16 do 600 mm). Faktycznie, można stwierdzić, że już jest tutaj więcej onanizmu sprzętowego niż fotografii, której i tak w dobie fotografii cyfrowej jest bardzo dużo w internecie). Jacek_Z, napisał, że zostaje ze starociem Z7 II - ten staroć jest świetny do studia, makro i krajobrazu, ten staroć ma genialną matrycę i ja też tego starocia bym chciał, chociaż mam innego starocia - Z6 II. Chyba z tego nadmiaru zaczynamy marudzić, że czegoś tam nie ma w body, że szkieł mało w systemie (a jest tyle, że wystarczy do wszystkiego) - sam zadaję sobie czasem pytanie - ile jestem w stanie użyć i zużyć obiektywów...
Wracając do wypadu - spotkałem ludzi, młodszych ode mnie o co najmniej 10 lat, którzy poprosili mnie o zrobienie im zdjęcia ich małpką Olympusa na standardowy film - doznałem szoku. Spotykałem też inne osoby z aparatami, z tanimi Nikkorami 18-55 na body, cieszących się z robienia zdjęć - i o to w tym powinno chodzić - o zapis chwili, w której uczestniczyliśmy - tyle i aż tyle.
W Stanach mają teraz -300$ na Nikkor Z 28-400mm f/4-8 VR
Ciekawe czy w Europie też obniżą mu cenę.
Co ciekawe Nikkor Z 24-200mm f/4-6.3 VR tam po obniżce 150$
jest droższy niż u nas. :smile:
[Wina Donalda? :lol: ]
thornlab
11-11-2025, 20:23
I oo moim ostatnim wypadzie zastanawiam się czy taki 28-400 to nie jest czasem najlepsza opcja bo targanie tony sprzętu jest dość uciążliwe, chociaż zdjęcia zrobione dobrym szkłem robi inne wrażenie ale jako pamiątka takie z 28-400 też może być wystarczające.
https://camerasize.com/compact/#711.642,862.1140,809.1220,ha,t
grissley
11-11-2025, 21:19
https://camerasize.com/compact/#809.1220,892.1219,862.1140,711.642,ha,t
Michaelius
12-11-2025, 11:06
Generalnie wydaje mi się, że żadna firma foto nie pochwali się wsparciem obiektywów innych firm chyba, że będzie to jakiś główny feature systemu jak w L-mount
L-mount to plankton Alliance.
Największy Panasonic ma poniżej 3% udziału w rynku bezlusterkowców [cały Panasonic -czyli wliczając też bezlusterkowce m4/3]
Aparaty Leica SL widuje się raz na rok,
a bezlusterkowce Sigma istnieją chyba tylko w internetach ;-)