Zobacz pełną wersję : Ładowarko-powerbank
Chciałbym podpytać, czy ktoś z Was ma doświadczenia z urządzeniami takiego typu: Pattona (https://b2b.patona.pl/nikon/2380-podwojna-ladowarka-patona-do-aparatu-nikon-en-el15-d500-d750-d780-d800-z5-z6-z6-ii-z7-z-funkcja-power-banku-i-miejscem-na-karte--4055655238922.html) lub Newell (https://shop.newell.pro/pl/ladowarki-do-aparatow-fotograficznych-i-kamer/9570-ladowarka-dwukanalowa-newell-lcd-pb-sd-do-akumulatorow-en-el15-do-nikon-5907489648431.html) ?
Zastanwiam się, czy nie kupić 3 baterii, choćby najtańszej EN-EL15a która by tylko pełniła funkcję powerbanka, może czsem byłaby awaryjnie przydatna, jesli bym zapomniał naładować baterii, bo w praktyce jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby brakło prądu przy 2 akumulatorach. Z drugiej strony, może lepiej kupić po prostu powerbank i po prostu ładować baterię w aparacie...
I nawet czytnik kart ma jedno z nich. Co to nie wymyślą :)
Plusy tego widzę, można by nie nosić normalnej ładowarki na jakichś wyjazdach, ale ja bym kupił zwykły (solidny) powerbank. Te co pokazałeś siłą rzeczy muszą być dość grube, wydaje mi się, że normalny będzie zgrabniejszy w transporcie.
to prawda, ale baterię i tak zawsze muszę gdzieś wrzucić, a później pamiętać, czy ją ładowałem, czy nie. A mam plecak turystyczny na aparat, na drobne wyjścia przepakowuję się do torby, a jak biorę młodszą pociechę to do placakonosidła i jestem już szczerze zmęczony przypominam sobie do której kieszeni wrzuciłem dodtakową baterię (zwłąszcza, że często pakuje klamoty w biegu) i większy rozmiar ograniczyłby tę niefrasobliwość przy upchaniu gdzie popadnie. Do tego po przyjściu mogę wpiąć całe ustrojstwo do prądu i nie muszę się martwić czy tę baterię już ładowałem, czy nie. Dwa razy już mi się zdarzyło zapomnieć dopakować osobnej ładowarki i musiałem się ratować ładowaniem w body. Dlatego zastanawiam się ile moich problem rozwiązałby taki kombajn. Mam tylko obawy co do mocy ładowania urządzeń, zwykłe powerbanki obługują QC i PD, a tutaj... Wątpię :)
Ciężko coś doradzić, takie cuda najczęściej nie są za szybkie/mocne. Musisz chyba sam ocenić czy będzie lepiej z tym czy nie :)
Ja dla przeciwwagi widzę taki ewentualny minus - masz w tym naładowaną baterię do aparatu, w ciągu dnia podładowujecie z niej telefony, słuchawki, zegarki (cokolwiek co tam ładujesz) i w kluczowym momencie chcesz włożyć baterię do aparatu a ona... jest już rozładowana :)
właśnie dlatego szukam kogoś z doświadczeniem w temacie, to jest jedno z moich pierwszych pytań: czy baterie są rozładowywane kolejno, czy równolegle :) wiadomo, parę dych to nie problem, w sumie w najgorszym wypadku mogę potestować w warunkach domowych i oddać, ale nie pali mi się z tym, a zawsze można podyskutować
Chciałbym podpytać, czy ktoś z Was ma doświadczenia z urządzeniami takiego typu: Pattona (https://b2b.patona.pl/nikon/2380-podwojna-ladowarka-patona-do-aparatu-nikon-en-el15-d500-d750-d780-d800-z5-z6-z6-ii-z7-z-funkcja-power-banku-i-miejscem-na-karte--4055655238922.html) lub Newell (https://shop.newell.pro/pl/ladowarki-do-aparatow-fotograficznych-i-kamer/9570-ladowarka-dwukanalowa-newell-lcd-pb-sd-do-akumulatorow-en-el15-do-nikon-5907489648431.html) ?
Zastanwiam się, czy nie kupić 3 baterii, choćby najtańszej EN-EL15a która by tylko pełniła funkcję powerbanka, może czsem byłaby awaryjnie przydatna, jesli bym zapomniał naładować baterii, bo w praktyce jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby brakło prądu przy 2 akumulatorach. Z drugiej strony, może lepiej kupić po prostu powerbank i po prostu ładować baterię w aparacie...
A nie zastanawiałeś się nad opcją baterii z gniazdem usb? np. https://www.cyfrowe.pl/akumulator-newell-zamiennik-en-el15c-usb-c-do-nikon-p.html
Bierzesz dwie lub trze, na cały dzień focenia wystarczy. Na pewno lżejsze niż powerbank. Wieczorem w domu/hotelu ładujesz lepszą ładowarką, co mocowo obsłuży naładowanie wszystkich trzech przez całą noc. Rano wstajesz, zbierasz się i wiesz że masz wszystkie 3 naładowane, bez zamartwiania się czy będzie ok czy nie. Sprawdź tylko dany model baterii żeby współpracował z twoim aparatem, tak samo ładowarka żeby dała radę naładować większą ilość baterii, bo czasami ładowarka nawet o dużej mocy ma taką moc dostępną tylko na jednym gnieździe. Dodatkowym atutem takiej baterii jest to że kabelek usb i ładowarkę nawet słabszą ogarniesz praktycznie wszędzie w dzisiejszych czasach, więc w razie awarii doładujesz jedną taką baterię i dasz radę. A powerbank swoje jednak waży, dodatkowo do baterii które i tak musisz mieć. No i chyba niektóre te baterie mogą też zasilić inne urządzenie, więc w razie potrzeby podładują nawet telefon, no ale to trzeba sprawdzić typ konkretnej baterii, ale dla mnie same zalety
tak, rozwiązanie jest super, tylko, że bateria nie działa w drugą stornę, jako powerbank :)
tak, rozwiązanie jest super, tylko, że bateria nie działa w drugą stornę, jako powerbank :)
interfejs USB-C umożliwiający ładowanie bez użycia ładowarki i doładowywanie innych urządzeń za pośrednictwem kabla - cytat z tego linku co wkleiłem, tak jak pisałem, jak się dobrze rozglądniesz to kupisz taką co właśnie ma dużą pojemność i ma możliwość ładowania innych sprzętów
a też wyszedłem z założenia że powerbank jest ciężki i nie mam (ja osobiście) potrzeby ładowania innych rzeczy, no chyba że właśnie awaryjnie, więc dla mnie 3 takie baterie są lepsze niż 2 baterie i powerbank
zaskoczyłeś mnie. Faktycznie, to jest fajne rozwiązanie, dzięki!
Kupiłem własnie u chińczyka takie coś i dzisiaj ładowałem rozładowaną baterię w terenie. Jest małe i ma w sobie przewody -usb-C , do iPhona i zwykłe usb. 91486
interfejs USB-C umożliwiający ładowanie bez użycia ładowarki i doładowywanie innych urządzeń za pośrednictwem kabla - cytat z tego linku co wkleiłem, tak jak pisałem, jak się dobrze rozglądniesz to kupisz taką co właśnie ma dużą pojemność i ma możliwość ładowania innych sprzętów
a też wyszedłem z założenia że powerbank jest ciężki i nie mam (ja osobiście) potrzeby ładowania innych rzeczy, no chyba że właśnie awaryjnie, więc dla mnie 3 takie baterie są lepsze niż 2 baterie i powerbank
orientujesz się, czy inni producenci oferują ten bajer? Miałem sobie właśnie poszukać podobnych baterii i może coś na fake friday kupić, ale znalezienie tej informacji graniczy z cudem. Co ciekawe, nawet na oficjalnej stronie newella nie ma informacji o tej funkcjonalności: https://shop.newell.pro/pl/akumulatory-dedykowane-usb-c/8783-akumulator-newell-zamiennik-en-el15c-usb-c-do-nikon-5907489646895.html pojawia się tylko na wrzuconym przez Ciebie odnośniku do cyfrowych...