PDA

Zobacz pełną wersję : D3 - problem z ostrością

RMC
04-11-2025, 11:48
Rozważanie teoretyczne na ten moment bo czekam aż sprzęt do mnie dojdzie :) Może ktoś jednak miał doczynienia z poniższymi problemami i od razu podpowie co jeszcze sprawdzić.

Zakupiłem niedrogo D3, w którym sprzedawca podawał, że "wymaga kalibracji matrycy i AF. Konserwacji czujników AF i przywrócenia AF do ustawień fabrycznych. Aparat potrafi zrobić na 10zdjęć kilka ostrych a pozostałe nie mają tej ostrości co powinna być".

Osoba od której kupuję raczej nie ma żadnego pojęcia co mu realnie może dolegać, podaje pewnie to co jej powiedziano.

W D3 jak kojarzę nie ma żadnej fizycznej możliwości regulacji matrycy itp więc przychodzi mi do głowy tylko zresetować go ze wszystkich ustawień, wyzerować korekty obiektywów i przeczyścić czujniki AF. Może po prostu problemy opisywane miał ktoś ze swoimi obiektywami podłączonymi do niego.

Do serwisu żadnego dawał go raczej nie będę. Jeśli sytuacja okaże się beznadziejna będę mógł oddać sprzęt.

MstrG
04-11-2025, 11:58
Może nie tyle kalibracja co justowanie matrycy? Matrycę nie tylko można ustawiać bliżej/dalej bagnetu, ale również zmienić jej pochylenie (najczęściej wtedy widać różnicę w ostrości na rogach). Ten aparat jest po jakimś upadku?

RMC
04-11-2025, 12:04
Nie mam zielonego pojęcia :) :) Nie wyglądał ale te serie "skorupę" mają twardą i z wierzchu może nie być widać.

Zakup z serii a nóż się uda i nic mu zbytnio nie dolega. Zobaczymy więc jak dojdzie do mnie koło środy - czwartku.

mathu
04-11-2025, 12:34
Na moje oko ktoś grzebał przy czujnikach żeby sobie zlikwidować FF/BF i tradycyjnie zepsuł.

markB
04-11-2025, 12:36
Pojawia się pytanie: czy sprzedający jest doświadczonym użytkownikiem tego aparatu, czy sprzedaje, bo akurat wpadł mu w ręce i niewiele o nim wie. Bo na pewno RMC wie, że przy pewnych ustawieniach AF - priorytet migawki - pierwsza część kadrów może być rejestrowana z poprawnym AF, a dalej AF może się rozjeżdżać i to zarówno w trybie AF-C (ustawienie a1) jak i AF-S ustawienie a2). Jeśli jednak sprzedający zna aparat, to oprócz precyzyjnej korekty AF dla konkretnego obiektywu niewiele możesz zrobić. Bo żeby skorygować ustawienie matrycy trzeba rozebrać przynajmniej częściowo aparat. Ten sprzedawany aparat może być po "przejściach", bo ja mam osiemnastoletni D3 i niczego takiego nie doświadczam.

RMC
04-11-2025, 12:48
Sprzedający nic o sprzęcie nie wie bo to lombard :) Bardziej martwiące jest, że ktoś im te problemy podał, pewnie będąc nie do końca zadowolonym z działania aparatu.

Ale i tu cień szansy dla mnie jest :) Czy faktycznie "szału nie ma" czy też ktoś ma małą wiedzę, za duże wymagania jakościowe (w sensie musi zawsze być idealnie wyostrzone) i jak na jego obiektywie jakiś problem był to nie drążył.

Ciekawy jestem co z tego wyjdzie. Z w.w. powodów udało mi się mocno zjechać cenę w dół. Parę takich zakupów w ciemno już miałem i bilans zysków był na plus więc pozostaje chyba cierpliwie poczekać aż przyjdzie i wtedy samemu obadać.

RMC
06-11-2025, 00:26
Pobawiłem się chwilę "nową" zabawką w domu i chyba tak źle nie jest. W sumie wyzerowałem tylko wszystko z ustawień co mi wpadło w oko, nie grzebałem w niczym, nie czyściłem czujników. Zdjęcia robi w sumie takie same jak jedna z moich D700 :)

Dla porównania:

01. D3
91428

02. D700
91429

03. D3
91430

04. D700
91431

Ale, że jest ciemno, czasy i iso słabe + robione z ręki to wynika z tego nic :)

Spróbuję jutro w terenie coś pstryknąć a jak będzie w miarę ok to mu zrobię test bojowy w długi weekend. Wybieram się na zawody biegowe, zobaczę jak wtedy sobie radzi.

KaarooL
23-11-2025, 22:59
RMC

Z tych zdjęć nie wynika absolutnie nic.
Najprostszą sensowną metodą jest użycie jakiejkolwiek skali ostrości, z trójwymiarowym przedmiotem umieszczonym w okolicy zera.

Do tego trzeba być jednak pewnym co najmniej jednego obiektywu, najlepiej modelu bez focus shift'a.

Dwa postawowe przypadki wyglądają tak:
1. Każdy jeden D3s, D4s oraz D810, którego widziałem w życiu miał front focus. To jest pikuś, klasyka. Kupiłeś co prawda D3, ale historia może być podobna.

2. Schody zaczynają się wtedy kiedy aparat wyszedł "krzywo" z produkcji albo upadł komuś na glebę lub był obciążany cięzkimi szkłami. Wtedy pomiary na skrajnych punktach AF wychodzą różnie i trzeba wychwycić prawidłowość. Kiedyś kupiłem przekoszonego D3s, który nie był obity i wyglądał jak nowy. Odesłałem go po pierwszych testach, bo nie focę ludzi na F8...

W obu przypadkach szczerze polecam Studio 5s w Wawie. Mr Rafał naprawdę wie co robi i szczerze powie Ci czy zdoła coś z tego wyrzeźbić.
Najpierw jednak warto zdiagnozować samemu jak duża jest wada.

RMC
24-11-2025, 10:20
RMC

Z tych zdjęć nie wynika absolutnie nic.
Najprostszą sensowną metodą jest użycie jakiejkolwiek skali ostrości, z trójwymiarowym przedmiotem umieszczonym w okolicy zera.

Do tego trzeba być jednak pewnym co najmniej jednego obiektywu, najlepiej modelu bez focus shift'a.

Dwa postawowe przypadki wyglądają tak:
1. Każdy jeden D3s, D4s oraz D810, którego widziałem w życiu miał front focus. To jest pikuś, klasyka. Kupiłeś co prawda D3, ale historia może być podobna.

2. Schody zaczynają się wtedy kiedy aparat wyszedł "krzywo" z produkcji albo upadł komuś na glebę lub był obciążany cięzkimi szkłami. Wtedy pomiary na skrajnych punktach AF wychodzą różnie i trzeba wychwycić prawidłowość. Kiedyś kupiłem przekoszonego D3s, który nie był obity i wyglądał jak nowy. Odesłałem go po pierwszych testach, bo nie focę ludzi na F8...

W obu przypadkach szczerze polecam Studio 5s w Wawie. Mr Rafał naprawdę wie co robi i szczerze powie Ci czy zdoła coś z tego wyrzeźbić.
Najpierw jednak warto zdiagnozować samemu jak duża jest wada.

Wiadomo, bardziej chodziło mi o fakt, że na pierwszy rzut oka, nic gorzej nie wyszło niż na aparatach jakie mam. Może być, że mało wymagający jestem :) ale wstępnie jestem zadowolony.