Zobacz pełną wersję : Nikon Z5II zakup
Jacek1968
29-10-2025, 15:26
Dzień dobry
Chciałem zasięgnąć porady opini chcę zakupić drugi aparat bezlusterkowca pierwszy mam nikon d7100 i obiektywy 70 -300 , 24-70 nikona i sigmę 150-600s.
Głównie fotografia lotnicza pokazy i wypady na lotniska + nie kiedy przyroda i podróże.
Zastanawiam się nad kupnem Z50 II lub Z5II + adapter FTZ który by został polecony przez was proszę o opinie może jakaś inna propozycja.
Pozdrawiam
KadryZpodróży
29-10-2025, 15:29
Jeśli możesz sobie pozwolić na pełną klatkę to lepszą jakość da Ci Z5II. Mając Sigmę 150-600 zasięgu powinno wystarczyć.
thornlab
29-10-2025, 22:37
Ja brałbym Z5II. Rozmiar body FF w systemie Z to już nie jest taki dramat a jakość zdjęć będzie lepsza. Sam mam Z6 II, i może nie jest to idealny aparat, to jestem bardzo zadowolony z jakości zdjęć jakie daje.
Schwefel
30-10-2025, 01:22
Ani jeden ani drugi nie nadaje się do fotografii lotniczej, za wolna matryca, za wolne odświeżanie wizjera. Do tego FTZ spowalnia AF w 60-600 o połowę względem lustrzanki. Jak nie chcesz wydawać dużo pieniędzy to kup sprawdzone w boju D500/D7500/D750, ewentualnie drożej D780 albo D850. Z bezluster nadaje się Z8/Z9 i w ograniczonym zakresie Z6III.
Czemu z6iii w ograniczonym zakresie? Wiadomo to nie liga z8/z9 ale wizjer jest bardzo jasny i nie klatkuje, efekt rolling shutter został zminimalizowany ale na śmigłach go widać nadal. Poza tym raczej udana puszka.
paparapa
30-10-2025, 12:48
Czemu z6iii w ograniczonym zakresie? Wiadomo to nie liga z8/z9 ale wizjer jest bardzo jasny i nie klatkuje, efekt rolling shutter został zminimalizowany ale na śmigłach go widać nadal. Poza tym raczej udana puszka.
Choćby dlatego, że w cropie Z6III da malutko pixeli, a to jest dość istotny czynnik. O innych problemach jak powyżej nie raz tu było pisane.
Owszem było ale akurat w kwestii z6iii raczej niewiele dlatego jestem bardzo ciekawy co go ogranicza. Miałem z50,z5 i w porownaniu z nimi to jest diametralna róznica. Moze i mało na cropie ale przeładowana matryca tez ma swoje wady.
paparapa
30-10-2025, 22:45
Owszem było ale akurat w kwestii z6iii raczej niewiele dlatego jestem bardzo ciekawy co go ogranicza. Miałem z50,z5 i w porownaniu z nimi to jest diametralna róznica. Moze i mało na cropie ale przeładowana matryca tez ma swoje wady.
A masz coś z matrycą przynajmniej 45 Mpx? Porównywałeś sam z mniejszą 24 Mpx matrycą? Czy tylko cytujesz zasłyszane opinie?
Ja do foto loto wolałbym D500 lub Z8. Jeśli kolega głównie fotografuje to co pisał to to są najlepsze puszki. Ale ja stary jestem i pewnie się nie znam... :)
Przecież widać w stopce że posiadam równolegle d850. Mogę to samo napisać że cytujesz zasłyszane opinie bo oprócz jednego konkretu cropa odpisujesz ze było o wadach tylko że nie o z6iii. Z8 i Z9 ma nieakceptowalna cene jak dla mnie. Przez ekspertów z tego forum kupiłem z5 i z50 które okazały się zwykłym bublem.W tym wątku tylko jedna osoba uczuliła w tej kwestii że będzie problem, reszta doradza żeby brać z5ii... Chcę poznać konkrety związane z6iii (w czym odstaje że się tylko częściowo nadaje).
... FTZ spowalnia AF w 60-600 o połowę względem lustrzanki..
Autor pisał, że ma 150-600s.
brzezior
31-10-2025, 11:05
A może jednak D850? Ja zdecydowałem się na pozostanie jeszcze jakiś czas z lustrzankami i jestem bardzo zadowolony. Matryca w tym lustrze jest zachwycająca. 1,5 roku temu rozważałem Z7II, ale koszty mnie zniechęciły. Teraz mam super matrycę, a fajne szkła AF-S coraz tańsze. Ostatnio kupiłem 85 1,8G za jakieś 700zł. Nowa Sigma 24-105 kosztowała 2500zł.
A Sigma S 150-600 będzie śmigać aż miło.
paparapa
31-10-2025, 11:31
Przecież widać w stopce że posiadam równolegle d850. Mogę to samo napisać że cytujesz zasłyszane opinie bo oprócz jednego konkretu cropa odpisujesz ze było o wadach tylko że nie o z6iii. Z8 i Z9 ma nieakceptowalna cene jak dla mnie. Przez ekspertów z tego forum kupiłem z5 i z50 które okazały się zwykłym bublem.W tym wątku tylko jedna osoba uczuliła w tej kwestii że będzie problem, reszta doradza żeby brać z5ii... Chcę poznać konkrety związane z6iii (w czym odstaje że się tylko częściowo nadaje).
Nie popatrzyłem na stopkę. Moja wina.
Af mojej S150-600 dział dużo lepiej z D500 niż z zetkami.
O właśnie, to też istotna kwestia. Takie FTZ które jest tylko łącznikiem styków i niby nie wpływa na pracę obiektywu, a ja też odczułem że spowolniło af w obiektywach które miałem z d7200 podpięte do z5. Fakt że z natury ten aparat był mułem.
Schwefel
31-10-2025, 20:19
Bo nie ma matrycy stacked. Rolling shutter z tej matrycy jest bardzo wredny jak masz tło w kadrze, więc dlatego w ograniczonym zakresie. F-16 na tle nieba zrobisz z powodzeniem ale Lima na kosiaku czy Bolkowa już nie. Oczywiście można bawić się migawką tylko później wychodzi tak, że jak Lim robił kosiaka to właśnie zmieniałeś migawkę albo poleciałeś na elektronicznej i wszystko wali się. Nie bez powodu każdy poszedł w bardzo drogie body (Z8, Z9) i stosunkowo tanie obiektywy (180-600, 500PF, 200-500, 400/4.5) a nigdy na odwrót. Daje to rezultaty na poziomie lustra a czasami i lepiej jak ktoś lubi polecieć serią jak z Kałasznikowa.
Nie zaobserwowałem żeby tło się wyginalo ale łopaty śmigła na dłuższych czasach owszem.
Schwefel
02-11-2025, 12:41
To zależy na jak dłuższych czasach, bo jak zamkniesz śmigło to nie widać tego efektu. Co do tła to wystarczy wieżowiec/budynek w tle albo chociażby latarnia czy płot.
A wredny jest dlatego, bo jak robisz takim Z50/Z6/Z7 to wali się totalnie wszystko i nie ma sensu tego wyrównywać, a na Z6III jak próbujesz równać to wtedy okazuje się, że zależnie od przyjętego punktu odniesienia coś zawsze się wali, więc albo to jest efekt softowej ingerencji w RAWa albo tak działa ten semi-stacked.
paparapa
02-11-2025, 13:18
Oj może lepiej aby kolega nie zobaczył. Bo jak zobaczy to odrobaczyć się nie da.
I wtedy będzie musiał Z8 u Mikołaja zamówić. :)
KadryZpodróży
02-11-2025, 14:32
Oj może lepiej aby kolega nie zobaczył. Bo jak zobaczy to odrobaczyć się nie da.
I wtedy będzie musiał Z8 u Mikołaja zamówić. :)
Haha dokładnie tak. Z6III się nadaje ale już polecania komuś kto chce kupić aparat w przedziale do ok. 6 tys PLN body typu Z8/Z9 to na prawdę spoko polecajka. Jeszcze lepsze jest polecanie starszych body jak ktoś pyta o bezlustra...
Kolega Jacek1968 zadał dość ogólne pytanie i chyba uciekł.:D Przypomnę tylko podobny wątek
https://forum.nikoniarze.pl/threads/320072-Z50ii-czy-D500
Może juz kupił i niedługo wróci... W z50 i z5 latarnie przypominały sinusoide a reszta tła parabole, takie to swietne aparaty były. Wsumie to na airplane pictures jest juz duzo zdjec zrobionych z6iii i jakos przechodza moderacje i tlo wyglada normalnie nawet przy palnikach.
Wind Mill
02-11-2025, 17:00
To moje Z50 jakieś popsute jest, nigdy nie zauważyłem pogiętych latarni czy budynków.
Może to przez to, ze Sigma 60-600 źle działa z FTZII (i AF-P DX 70-300 przez FTZII, i N50-250 bez FTZII), a może przez to, że kupowałem "odnowiony" zestaw w Nikon.pl? ;)
paparapa
02-11-2025, 17:27
To moje Z50 jakieś popsute jest, nigdy nie zauważyłem pogiętych latarni czy budynków.
Może to przez to, ze Sigma 60-600 źle działa z FTZII (i AF-P DX 70-300 przez FTZII, i N50-250 bez FTZII), a może przez to, że kupowałem "odnowiony" zestaw w Nikon.pl? ;)
No ale to jest tak, że jednemu Z50, Z5 czy z6 wystarczy. A innemu będzie kiepsko z Z8. :)
Wind Mill
02-11-2025, 17:37
To nie jest kwestia co komu starczy - po prostu nigdy pod lotniskowym płotem nie przyszło mi do głowy włączać "silent mode" - bo tak w N wchodzi ES.
Dla uproszczenia pomijam EFC, która w pewnych warunkach "sama se" wchodzi. ;)
paparapa
02-11-2025, 17:45
To nie jest kwestia co komu starczy - po prostu nigdy pod lotniskowym płotem nie przyszło mi do głowy włączać "silent mode" - bo tak w N wchodzi ES.
Dla uproszczenia pomijam EFC, która w pewnych warunkach "sama se" wchodzi. ;)
Ale to Ty. A wiem, że są mistrzowie którzy nie zwracali na to uwagi. A że zdjęcia robi to coś między uszami dlatego napisałem jak powyżej.
No ale to jest tak, że jednemu Z50, Z5 czy z6 wystarczy. A innemu będzie kiepsko z Z8. :)
Trzeba mieć zasady. Jedno zdjęcie z rolling shutter i "aparat bezużyteczny" ;)
Komiczny wątek, przesiadłem się z D7200 na Z5II i faktycznie nie da się tym fotografować nic oprócz nieruchomych tablic testowych, żółw idący jest za szybki aparat nie daje rady nie wspominając że wyginają się mu kończyny.
Sprzedam i kupie pewnie jeden słuszny D500 bo na D850 mi nie starczy i faktycznie bezlustra to strzał w kolano. :-P
Ps. dlatego, że watek mnie rozbawił nie wytrzymałam i pozwoliłem sobie też pożartować choć nie wiem czy w moim wieku wypada ;)