Zobacz pełną wersję : Nikon 80-400 vr
dnawrocki
22-07-2007, 13:51
Cóż... nie zdecydowalem sie na 100% by kupić sigme 120-300 f2,8. Wacham się troche, czy jednak nie wybrać pożądnego szkła nikonowskiego. Mam na myśli 80-400 vr f4,5-5,6. Zastanawiam się czy nie wybrać tego szkła.
Mam pare pytań odnośnie tego sprzętu:
-jak przedstawia się szybkość autofokusa, jeśli podłączymy to szkło do d200,
-jak ostrosć zdjec,
-czy ,,głośno pracuje",
-czy wart jest poświęcenia mu uwagi, czy lepiej kupić jakąś 300 nikonowską.
BARDZO bym prosił o pomoc. Fotografuje obiekty ornitologiczne, więc chce wiedzieć czy moge na niego liczyć.
MAJĄC sigme 100-300 f4, nie jestem aż tak zadowolony, nie wliczają problemów z pierścieniem przysłony.
Robi ostre zdjęcia, ale to jescze nie to.
Bardzo prosze o pomoc.
POZDR.Dnawrocki
dnawrocki
22-07-2007, 14:01
Chyba, że lepiej kupić 300 f4.Jest gorsza optycznie ale cichsza.
BArdzo prosze o odpowiedź.
PoZDR>Dnawrocki
Zdecydowanie polecam AF-S300/4 jest szybki cichy i lepszy optycznie od 80-400. Oczywiście w trzysetce brak VR ale to można zastąpić statywem ale za to trzysetka jest o jedną działkę jaśniejsza a to dużo.
dnawrocki
22-07-2007, 17:48
MAM jedno pytanie.
JAkiego rodzaju konwertery można do tego obiektywu podłączyć?
MAM na myśli np. 1,6x lub najnowszy 1,7x. Czy będzie z tymi konwerterami autofokus działać??
Pozdr. Dnawrocki
witam
nie podłaczysz najnowszych ponieważ nie są kompatybilne (soczewki będą na siebie zachodzić) załozysz kenko sigme itp. oraz starsze nikony tylko że to jest ciemne szkło i przy konwerterach 1,7 i 2 nie będzie ci już działał sprawnie autofokus (możliwe że w bardzo słoneczny dzień zadziała - ale powinieneś oczekiwać problemów) mam takie szkło i wydaje mi się że jest całkiem przyjemne - przede wszystkim stosunkowo małe w stosunku do możliwośći (da się to nosić) no i nie będzie to sztywne 300 tylko zoom który czasami się przydaje ;)
pozdrawiam
Do trzysetki spokojnie założysz praktycznie każdy konwerter, oczywiście przy 1,7 może być kiepsko z AF ale to też zależy od puszki, D200 powinien raczej w pogodne dni dawać radę, z 1,4 nie będzie żadnego problemu. KW x2 nie polecam bo z AF będzie problem a i jakość okropnie spada
jeśli 300 tka ma tylną soczewkę blisko końca bagnetu to nie założysz najnowszych TC nikona dlatego że soczewka TC wystaje ponad telekonwerter czyli wsówa się do wnętrza obiektywu !!!
I trzeba na to uważać bo np przy zoomie można zalożyć (niekiedy) TC przy wysuniętym tubusie ale gdy go cofniemy do krótszej ogniskowej może być problem...
dnawrocki
22-07-2007, 22:24
MAM 2 PYTANKA.
Obecnie mam d200 i sigme 100-300.
Przy bagnecie aparaty jest pewien ,,okrąg" który odpowiada za przysłone w przypadku obiektywów mamualnych.
Do tego regulowania sluży pierścien przyslony na obiektywie.
Otóż korzystając z tej sigmy, przy pewnym poruszeniu obiektywem(jesli ma konwerter) trace współprace automatyczną z aparatem i pojawia się wtedy regulacja pierścieniem przyslony na obiektywie.
Jest jescze jeden fakt. Pierścień ten (przy zakladaniu obiektywu) razem z owym ,,okregiem" bardzo latwo zmienia przyslone. Np. Z 32(aparat tylko wtedy ma auto) spada na 16 i znów trzeba regulować. Jest to bardzo irytujące, zwałscza jak mam okazje uchwycenia świetnego ptaka, a tu pojawia sie fEE i nie można strzelić fotki. W pierwszym przypadku na miejscu przyslony(gorny wyswietlacz)pojawia sie trójkąt(delta) z cyferkami obok.
Czy obiektywy nikona maja te same problemy???
Prosze o pomoc.
Pozdr.Dnawrocki
Trzysetka ma ostatnią soczewkę głęboko we wnętrzu zatem tu nie ma problemu
MAM 2 PYTANKA.
Obecnie mam d200 i sigme 100-300.
Przy bagnecie aparaty jest pewien ,,okrąg" który odpowiada za przysłone w przypadku obiektywów mamualnych.
Do tego regulowania sluży pierścien przyslony na obiektywie.
Otóż korzystając z tej sigmy, przy pewnym poruszeniu obiektywem(jesli ma konwerter) trace współprace automatyczną z aparatem i pojawia się wtedy regulacja pierścieniem przyslony na obiektywie.
Jest jescze jeden fakt. Pierścień ten (przy zakladaniu obiektywu) razem z owym ,,okregiem" bardzo latwo zmienia przyslone. Np. Z 32(aparat tylko wtedy ma auto) spada na 16 i znów trzeba regulować. Jest to bardzo irytujące, zwałscza jak mam okazje uchwycenia świetnego ptaka, a tu pojawia sie fEE i nie można strzelić fotki. W pierwszym przypadku na miejscu przyslony(gorny wyswietlacz)pojawia sie trójkąt(delta) z cyferkami obok.
Czy obiektywy nikona maja te same problemy???
Prosze o pomoc.
Pozdr.Dnawrocki
Ten pierścień służy do tego aby była współpraca ze starszymi korpusami nikona gdzie nie było możliwości zmiany przysłony z korpusu. Nie wiem jak w sigmie ale w nikonach można zablokować przysłonę na maxymalnej i nie powinno być problemów.
dnawrocki
22-07-2007, 22:30
Więc, nie bedzie podobnych problemów jak ze sigmą??
Pozdr.Dnawrocki
Trzysetka ma ostatnią soczewkę głęboko we wnętrzu zatem tu nie ma problemu
witam
pierścienie kenko są w środku puste a TC 14EII nie założysz gdyż otwór w pierścieniach jest za mały dlatego doradzam najpierw przymiarkę do szkła a dopiero potem zakup
soczewka w tc wystaje na ok 3 mm ponad plaszczyzne TC i ma ok 3,2 cm srednicy
ale na pierscieniu przyslony w Sigmie tez powinna byc blokada - taki przelaczniczek blokujacy ja na f 32
witam
pierścienie kenko są w środku puste a TC 14EII nie założysz gdyż otwór w TC jest za mały dlatego doradzam najpierw przymiarkę ;)
Nie rozumiem... jak otwór jest za mały?
dnawrocki
25-07-2007, 13:55
mam jescze jedno pytanie
Jak przedstawia się ostrość obiektu którego mamy zamiar zrobić zdjęcie??
Aha i jak z rozmyciam tła??
Prosiłbym w miare możliwości o pare zdjęć wykonanych przy użyciu Nikon 300 f4
Bardzo prosze o pomoc.
Pozdr.Dnawrocki
Ponad 90% jest zrobiona AF300/4 (jest porównywalny jeśli chodzi o ostrość i odwzorowanie z AF-S300/4)
http://www.diefenbaker.pl/animals/index.html
Były tylko wyostrzane po zmniejszeniu
dnawrocki
25-07-2007, 14:31
Hmm, zdjęcia świetne, tylko z jakiej puszki??
Jak tylko bedzie mozliwosc, to kupuje nikonowskie dzialo 300 f4, a sigma idzie w swiat.
Apropos. Porównywałem zdjecia z d200 i nikona 70-300 4,5-5,6, do zdjec z d200 i mej obecnej sigmy 100-300 f4,
na tym samym obiekcie, ta sama przyslona itp., i ze sigmy wychodzi mydło:( :( :( !!!!
Dziękuje za zdjęcia.
Pozdr. Dnawrocki
dnawrocki
25-07-2007, 15:51
A tak na marginesie, z jakiego aparatu są te zdjecia??
Pozdr.Dnawrocki
A tak na marginesie, z jakiego aparatu są te zdjecia??
Pozdr.Dnawrocki
jak pisałem D70
dnawrocki
25-07-2007, 21:57
Serdecznie dziękuje ci za pomoc. Za ok. 3tyg. nabede ten obiektyw(brak na stanie w sklepie).
Bardzo serdecznie dziekuje za pomoc.
Pozdr.Dnawrocki
dnawrocki
26-07-2007, 13:07
Mam jedno, ostatnie pytanie:
w obecnej sigmie, (która pójdzie w świat) pierścien przyslony(po zalozeniu jescze konwertera)bardzo leciutko,,chodzi".Przy jakiej kolwiek pozycji ,,przeskakuje" z 32 na niższą wartośc przez co nie mozna strzelić fotki.
Oraz w pewnej pozycji traci styk z obiektywem i wtedy jest brak automatyki i pojawia sie na gornym wyswietlaczu w miejscu przyslony,, trójkąt"(delta).
1 czy w tej 300 pierscien tez tak latwo preskakuje?
2 czy tez traci styk?
Bardzo prosze o odpowiedź , bo chce wiedzieć na 100% na czym stoje.
Pozdr.Dnawrocki
dnawrocki
26-07-2007, 14:45
Aha, czy ten obiektyw bedzie tak samo ostrzył jak sigma pod wzgledem szybkości???
Pozdr.Dnawrocki
Z Nikonem takich problemłów nie będziesz miał, co do szybkości to raczej można się spodziewać że Nikon będzie szybszy