Zobacz pełną wersję : Prawidłowe oświetlenie winylowego tła.
foto4deg
22-10-2025, 18:53
Koledzy, ratujcie. Zona sobie wymyśliła, żeby dzieci miały zdjęcia świąteczne. Wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że ja mam je zrobić..
I o ile fotografia wnętrz to mój konik, o tyle studyjna to zero pojęcia. Żona tego nie rozumie: przecież fotograf to fotograf
Wygrzebałem lampę kupioną 8 lat temu, Atlas 600 TTL. Kupiłem softbox Godox P90L.
Za skrzynią na której siedzi modelka doświetlenie za pomocą leciwej Yongnuo. Proszę nie zwracać uwagi na pozy, tu chodzi o światło ;)
I za cholerę nie ogarniam dobrego oświetlenia tła. Możliwości „studia” ograniczone, sufit 220 cm, odległość od obiektu fotografowanego 2 metry.
Co ja źle robię? Fakt, że tło ciemne, w porównaniu do jasnego wzornika. Nie wiem, czy to wina braku wiedzy i doświadczenia, winylowego tła, czy może światło powinno być stałe? Czy też doświetlić tło z dwóch stron lampami błyskowymi? 91088
thornlab
22-10-2025, 19:19
Nie robiłem takich zdjęć, ale się wypowiem. Wydaje mi się, że to jest kwestia tego, że tło odbija światło. Faktycznie wygląda to bardzo słabo. Spróbuj może błyskać lampą w sufit a do tego załóż coś na palnik co rozproszy światło (może parasolka). Co do światła stałego - podejrzewam, że czym byś nie świecił to i tak jak skierujesz światło na tło to będzie odbijało się od niego i efekt będzie taki jak na załączonych fotografiach. Może moc błysku za duża (Atlas 600 to potężna lampa), może warto spróbować z mniejszymi mocami błysku i wg mnie nie w kierunku fotografowanych osób. Dodatkowo, jak posiadasz filtr polaryzacyjny to go załóż i ustaw tak, aby przy błysku prosto na tło filtr polaryzacyjny stłumił refleksy od tła.
Światło na wprost odbija się w taki właśnie sposób. Modelki też są słabo oświetlone takim światłem.
Musisz ustawić światło z boku pod odpowiednim kątem.
krzysztofz24
22-10-2025, 23:29
Jakom ze zajmowalem sie fotografia produktowa troche to sie wypowiem. Choc ludzie to troche co innego, no ale podstawy sa te same.
Po pierwsze to nie oswietlaj tla tylko ludzi. Bierzesz aparat, pracujesz w manualu i ustawiasz ekspozycje na tło na zero lub z lekkim minusem (o tym pozniej czemu minus).
Jesli masz jedna lampe blyskowa to ustawiasz ja z boku do modelki, wyzej i pod katem 45 stopni pochylona (statyw oswietleniowy lub nawet zwykly to must have) - juz Leonardo Da Vinci stworzyl taki schemat oswietlenia portretowego;-). Swiatlo bedzie wtedy padac na modelke tylko a w malym stopniu na tlo lub wcale.
I teraz najwazniejsze, dobierasz moc blysku lampy do odpowiedniego oswietlenia modelki. Czyli takiego zeby ja ladnie "wyjac z tła". Pokazac lepszy detal, stworzyc wrazenei trojwymiaru, plastyki;-) O to chodzi w forografi z blyskiem.
Ustawiajac swiatlo na modelce, troszke moze jednak czasem przeslizgnac sie na tlo, dlatego ustawienie ekspozycji na tlo moze byc z lekkim minusem. Ale najpierw poprubuj na zero.
Oswietlenei modelki regulujesz moca lampy.
Jakby ci wychodzily zbyt ostre cienie na twarzach, to kontrujesz (ustawiasz z drugiej strony) biala blenda, moze byc nawet biale przescieradlo na czmys rozpiete przykladowo.
To nie jest filozofia, po prostu kieruj strumien blysku, zmiekczaj go np parasolka, kontruj blenda. Nie kieruj swiatla na wprost. Zrodlo swiatla ma byc z boku, troche powyzej modelki, pochylone pod katem 45 stopni. Oswietlaj ludzi a nie tlo.
P.s
I staraj sie odsunac modelki jak najbardziej od tla (jesli chcesz je ostre to przymkniesz przyslone), ale im dalej beda modelki od tla to tym mniej niechacinego swiatla przeslizgnie sie na tlo.
thornlab
23-10-2025, 17:45
krzysztofz24 - i tym się właśnie różni zawodowiec od amatora - wiedziałem, że dzwoni ale nie wiedziałem gdzie. Porada bardzo dobra i sam też z niej skorzystam. Błyskać to trzeba umieć. Fakt, trzeba mieć trochę sprzętu ale się da fajnie to ogarnąć.
Koledzy, ratujcie. Zona sobie wymyśliła, żeby dzieci miały zdjęcia świąteczne. Wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że ja mam je zrobić..
I o ile fotografia wnętrz to mój konik, o tyle studyjna to zero pojęcia. Żona tego nie rozumie: przecież fotograf to fotograf Fakt, że tło ciemne, w porównaniu do jasnego wzornika. Nie wiem, czy to wina braku wiedzy i doświadczenia, winylowego tła, czy może światło powinno być stałe? Czy też doświetlić tło z dwóch stron lampami błyskowymi? 91088
Zdjęcie lewa góra ma światło z boku i dlatego tło mało blikuje. Reszta zdjęć to światło przednie. I tło błyszczy. Kąt padania, kąt odbicia są równe. Ty masz tu aparat prostopadle do tła i tło też. Gdy masz lampę z boku to odblask leci w bok i go nie rejestrujesz. pracując z jedną lampą na tło będziesz miał gradient, tło będzie jaśniejsze od strony lampy. By było dobrze to na tło ustawia się lampy symetrycznie, po obu stronach. Tło oświetlaj słabiej. Bo tło jest chropowate, nie ma idealnie gładkiej powierzchni więc będzie odbijało też trochę do przodu. Tło wyciągniesz z RAW jak ci będzie ciemne.
foto4deg
25-10-2025, 17:54
Zdjęcie lewa góra ma światło z boku i dlatego tło mało blikuje. Reszta zdjęć to światło przednie. I tło błyszczy. Kąt padania, kąt odbicia są równe. Ty masz tu aparat prostopadle do tła i tło też. Gdy masz lampę z boku to odblask leci w bok i go nie rejestrujesz. pracując z jedną lampą na tło będziesz miał gradient, tło będzie jaśniejsze od strony lampy. By było dobrze to na tło ustawia się lampy symetrycznie, po obu stronach. Tło oświetlaj słabiej. Bo tło jest chropowate, nie ma idealnie gładkiej powierzchni więc będzie odbijało też trochę do przodu. Tło wyciągniesz z RAW jak ci będzie ciemne.
Nie ukrywam, że miałem nadzieję na Twoją odpowiedź Jacku :wink: dzięki serdeczne! Szkoda, że już nie mieszkam w Bydgoszczy, bym wpadł na warsztaty!
Dzisiaj były pierwsze zajęcia BAF 2025/26 :) Hm, jest po północy. No to dzisiaj będą drugie. Takie mam weekendy...
Winylowe tło to zło. Jeśli już koniecznie chcesz użyć świątecznego tła, to lepiej jest kupić materiałowe
https://sklep.deber.pl/category/tematycznie-boze-narodzenie
Ja, organizując w zeszłym roku julekort wykorzystałem zwykłego jednokolorowego gnieciucha, natomiast dodałem prawdziwe choinki, prezenty, fotel i inne świąteczne gadżety. Nadruk na tle (jakimkolwiek) nie da nigdy takiego efektu 3D jak scenka zbudowana z prawdziwych przedmiotów.
Jeśli chcesz szkolenie z fotografii studyjnej to daj znać. Studio w Eidsvoll
foto4deg
04-11-2025, 21:34
Tu miałem dwa speedlighty skierowane na szara ścianę rownolegle do tła i centralnie octa 90 cm z lampa na 1/16 z plastrem miodu. Aparat na 1/160, f.9, ISO 250. Modelki bez strojów, bo to nadal proby i nauka.
91404
Tu miałem dwa speedlighty skierowane na szara ścianę rownolegle do tła i centralnie octa 90 cm z lampa na 1/16 z plastrem miodu. Aparat na 1/160, f.9, ISO 250. Modelki bez strojów, bo to nadal proby i nauka.
Czyli wszystkie światła szły od przodu i taki masz efekt na tle. Tło może dostawać światło tylko z boków i to pod sporym kątem.
foto4deg
05-11-2025, 09:45
Jacek, rzeczywiście octa szła od przodu, zmienię jej położenie, ale speedlighty były równolegle do tła i odbijały światło od ściany po bokach tła.
Obrób to w czymś z AI. Wg mnie niepotrzebnie sie męczysz z tym tłem a ideału nie osiągniesz. Sytuacja na dziś jest taka, że zajmujesz się oświetleniem ludzi, walizki itp, reszta to może być cokolwiek. Garaż albo piwnica ;) Program ci zaznacza obiekt a ty dajesz polecenie co ma wygenerować.
kolega chce się uczyć jak opanować światło. Kupił tło, lampy, modyfikatory, zaangażował rodzinę, żeby się dowiedzieć „chrzań to, wrzuć zdjęcie w Ai”?
Pójdźmy dalej: weź telefon, tam ogarniesz cały temat w jednym urządzeniu.
I jeszcze: po co w ogóle zawracasz głowę ludziom na forum, zapytaj na FB
Może ja jestem dziwny, ale coś mi tu zgrzyta.
W tej szalonej radzie jest pewien sens. Faktycznie nie trzeba by się męczyć jak to oświetlić na wszystkich planach :)
Dla mnie interesującą informacją z tego wątku jest to, że te tła są tak problematyczne. Chodziło mi po głowie kupić sobie coś podobnego (grosze to kosztuje na allegro) i się pobawić z rodziną w domu.
Co do efektów autora. Na oświetleniu znam się w stopniu bardziej niż podstawowym (takie różne foty na ściance to robiłem zawsze światłem ciągłym bo takie mam) stąd może uwagi głupie ale... nie za mocno tu błyskasz / oświetlasz? Strasznie wycina Ci ludzi od tła + dodatkowo te prześwietlenie na nim. Mi to się nie podoba szczerze mówiąc. A próbowałeś może zrobić to w świetle zastanym? :) Albo mniej tych lamp, dalej ustawione. Może by to wyszło dużo lepiej.
Moja rada niby jest dziwna, ale praktyczna.
1. Ile ma się teł? Kilka scenek rodzajowych? Po 5 sesjach dana scenka sie nudzi. Generowanie AI to inna bajka.
2. Na początku się oszczędza. Kupuje produkty tanie. To nie idzie w parze z jakością i generuje problemy. Np oświetleniowe. Doświadczenie podpowie jak zminimalizować niechciany efekt, ale .. po co go w ogóle mieć. Ja pamiętam swoje pierwsze czarne tło papierowe (te 2,72 m szerokie). Nigdy więcej! Światło nieco od przodu i silne odblaski. Duże studio, zastawki i nie świecenie od przodu - OK, można. Tło prawe całe oddałem koledze. Kupiłem welurowe z Marko flash.
To już zmienia postać rzeczy i całkowicie sens poprzedniego wpisu :)