Zobacz pełną wersję : [ Nikon Nikkor Z ] Nikkor Z DX 16-50mm f/2.8 VR
90906
Specyfikacja https://nij-nikon-com.translate.goog/products/lineup/nikkor/zmount/nikkor_z_dx_16-50mm_f28_vr/spec.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp
https://nij-nikon-com.translate.goog/products/lineup/nikkor/zmount/nikkor_z_dx_16-50mm_f28_vr/features01.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp
https://www.youtube.com/watch?v=eizmrU4O62c
https://www.youtube.com/watch?v=pQz9wryOGlE
:arrow: https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_NIKKOR+Z+DX+16-50mm+f_2.8+VR+Lens+Nikon+Z_vs_FUJIFILM_XF+16-55mm+f_2.8+R+LM+WR+II+Lens_vs_Sony_E+16-55mm+f_2.8+G+Lens_vs_Sigma_18-50mm+f_2.8+DC+DN+Contemporary+Lens+for+Leica+L/BHitems/1924023-REG_1855421-REG_1502819-REG_1667229-REG
900$ / 900€
https://www.nikon.de/de_DE/product/lenses/mirrorless/nikkor-z-dx-16-50mm-f2.8-vr
[polska strona obiektywu wciąż leży https://www.nikon.pl/pl_PL/product/lenses/mirrorless/nikkor-z-dx-16-50mm-f2.8-vr ]
Fajnie nowe szkła, ale się zastanawiam czy nikon nie szykuje jakieś nowego boody DX ze stabilizacją matrycy?
Ten obiektyw miałby sens z następcą d500;) Stawiałbym, że od T28-75 tańszy nie będzie.
Tamron nie jest od 24mm i nie ma stabilizacji.
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Tamron_28-75mm+f_2.8+Di+III+VXD+G2+Lens+Sony+E_vs_Tamron_28-75mm+f_2.8+Di+III+VXD+G2+Lens+Nikon+Z_vs_Nikon_NIK KOR+Z+DX+16-50mm+f_2.8+VR+Lens+Nikon+Z/BHitems/1658157-REG_1818564-REG_1924023-REG
Nikkor Z DX 16-50mm f/2.8 VR: 3900 zł
thornlab
16-10-2025, 09:10
Piekło zamarzło. Po co ja kupowałem pełną klatkę;-). A tak na serio - dla mnie wielkość body Z6 II jest i tak mniejsza od każdej lustrzanki jaką miałem a zysk z matrycy zbierającej więcej światła doceniam coraz bardziej. Jak Nikon wypuści DX poziomu D500 to kupię do ptaków aby mieć dłuższy zasięg - i to będzie jedyny powód kupna DX. Do podróży, rodzinnych fotek i przyrody mam obecnie też D7500. D7500 często jedzie na wyjazdy z AF-P 18-55 (bardzo lubię ten obiektyw), jest mały i tani i nie żal jak upadnie, co już mi się przytrafiło - na szczęście przeżył i nic się nie stało.
Żeby do Nikona z dwoma slotami kart i stabilizacją matrycy
kupić T28-75 ...
thornlab
16-10-2025, 09:17
Ja mam Tamrona 28-75 G2 na Z i bardzo go sobie chwalę.
Wind Mill
16-10-2025, 10:26
"Minimalna odległość zdjęciowa wynosi 0,15 m przy ogniskowej 16 mm i 0,25 m przy ogniskowej 50 mm"
25cm @ 50mm, fiu fiu. Do grzybów w sam raz. ;)
Michaelius
16-10-2025, 10:39
wow Nikon pamięta, że wydał bezlustra APS-C ?
Obiektyw mega fajny i cena też
Do grzybów w sam raz. ;)
A na stronie obiektywu -sami młodzi
dla zmyłki. ;)
grissley
16-10-2025, 15:45
Teraz jakiś wypasiony korpus rozmiaru Sony A6*** i będzie szlagier.
Schwefel
16-10-2025, 23:11
Fajnie nowe szkła, ale się zastanawiam czy nikon nie szykuje jakieś nowego boody DX ze stabilizacją matrycy?
Tylko po co wtedy stabilizacja w obiektywie? Raczej nie spodziewałbym się nic nowego w DXie od Nikona, w końcu dopiero co wyszedł Z50II.
Teraz jakiś wypasiony korpus rozmiaru Sony A6*** i będzie szlagier.
Oby nie, akurat na ergonomię A6xx zarzekają nawet Soniarze.
grissley
17-10-2025, 01:59
Oby nie, akurat na ergonomię A6xx zarzekają nawet Soniarze. Uwielbiam tę serię - na tyle, żeby trzymać dwa systemy równolegle.
Tylko po co wtedy stabilizacja w obiektywie? Raczej nie spodziewałbym się nic nowego w DXie od Nikona, w końcu dopiero co wyszedł Z50II.
Przy pierwszym opisie obiektywu zasugerowałem się, że nie posiada stabilizacji więc nasunął się mi wniosek na nowe body DX ze stabilizacją taki mały promyk nadziei. :)
Michaelius
17-10-2025, 09:52
FF ma i w puszcze i w obiektywie.
Schwefel
18-10-2025, 20:04
Bo do FXa jest wiadro obiektywów bez stabilizacji.
Pierwszy rozdział testu: wygląd, obsługa i AF
https://asobinet-com.translate.goog/review-nikkor-z-dx-16-50mm-f-2-8-vr-outside/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
Drugi rozdział: rozdzielczość z bliska
https://asobinet-com.translate.goog/review-nikkor-z-dx-16-50mm-f-2-8-vr-chart/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
91418
Frost testuje:
https://youtu.be/9BdU-vwTazE
Masa zdjęć testowych w pełnej rozdzielczości 20Mpix:
https://flickr.com/photos/145268771@N04/albums/72177720330025653/with/54903511565
Na moje oko ciut słabszy optycznie w rogach @16mm w porównaniu do Fujinon XF 16-50/2.8 mkII, a poza tym idą łeb w łeb jeżeli chodzi o jakość obrazu.
Mają też niemal identyczne rozmiary.
Aczkolwiek, Nikkor jest lżejszy o 80g jeżeli ktoś liczy każdy gram :mrgreen:
https://camerasize.com/compact/#936.1234,891.1172,ha,t
Zastanawia mnie tylko, czy ten obiektyw nie będzie zahaczał o palce podczas trzymania aparatu.
Wydaje się że pomiędzy gripem a samym obiektywem jest bardzo mało miejsca (?)
Z tego co widziałem, to różnica w ostrości między tym Nikkorem a Fujifilm II będzie zauważalna.
Nikkor ma mniej specjalnych soczewek
91570
91571
91572
ostatni to Sony.
W tej chwili
Nikkor 3900
Fujinon II 5600
Sony 4200
Żeby do Nikona z dwoma slotami kart i stabilizacją matrycy
kupić T28-75 ...
A co jest takiego złego w T28-75?
To żartobliwa odpowiedź na pytanie retoryczne
Po co ja kupowałem pełną klatkę;-). A tak na serio - /.../
Nie zmienia to faktu, że Tamron nie ma 24mm, a Nikony Z aps-c nie mają stabilizacji i dwóch slotów kart.
Schwefel
13-11-2025, 21:33
Wydaje się że pomiędzy gripem a samym obiektywem jest bardzo mało miejsca (?)
Przecież sam uchwyt jest węższy niż na tym zdjęciu od góry, więc nie ma żadnego problemu. Kitowy zestaw 16-50 + 50-250 ma podobną odległość
https://camerasize.com/compact/#936.902,ha,t
https://camerasize.com/compact/#936.903,ha,t
Wind Mill
13-11-2025, 23:05
16-50/2,8 ma o 3 milimetry większą średnicę od PZ 12-28, te półtora milimetra "nad" gripem chyba nie robi różnicy. ;)
91623
w jasnym otoczeniu jakość obrazu nie jest na tyle dobra, aby uzasadnić różnicę w cenie w porównaniu z obiektywem kitowym NIKKOR Z DX 16-50 mm f/3.5-6.3 VR.
Jeśli fotografujesz tylko odległe obiekty, obiektyw kitowy jest wystarczająco dobry
https://asobinet-com.translate.goog/review-nikkor-z-dx-16-50mm-f-2-8-vr-res-inf/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
Recenzja PhotoTrend:
https://phototrend.fr/2026/03/test-nikkor-z-dx-16-50-mm-f-28-vr/
Przykładowe dzisiejsze foty. Rozmiar Small. JPEG. Obiektyw ostrzy szybciej i ciszej od Sigmy 17-50 2.8. I zawsze raz nawet w ciemniejszych pomieszczeniach, od razu precyzjnie. Sigma czasami ostrzy na dwa razy. Tak że jest na pewno lepiej niż miałem.
1. f/2.8, 1/400, ISO2800, 50mm
2. f/2.8, 1/200, ISO1400, 50mm
3. f/2.8, 1/200, ISO1000, 50mm
4. f/2.8, 1/800, ISO280, 50mm, 0EV
95226
95228
95229
95230
Pisałem w innym wątku jak bardzo Z50II + Nikkor 16-50 2.8 różni się od mojego starego Z5300 + Sigma 17-50 2.8. Te dwie fotki są zrobione niemal identycznych nastawach. Tu i tu było f.3.5 + pomiar matrycowy + automatyczne ISO. Na Sigmie robiłem na A, więc czas z automatu, natomiast na Nikkor na M, i czas był 250. Nie wiem czy to kwestia aparatu czy obiektywu, ale fotki z znowego sprzętu są bardzo rozjaśniane + przepalone, co mnie momentami denerwuje. Po prostu uczę sie aparatu na nowo. Dodam, że jestem amatorem :)
95379
95380
Kadrujesz przez wizjer, czy ekran? Jakiś masz ustawiły tryb pomiaru, matrycowy? Czy w wizjerze/ekranie masz ustawiony podgląd zdjęcia?
Nie wiem czy we wszystkich Z jest a funkcja "wykrywanie twarzy z matrycowym pomiarem ekspozycji" ale od kiedy mam Z5II zauważyłem że w pewnych sytuacjach aparat przepala zdjęcia zwłaszcza jak się pojawią ludzie i zostaną wykryte twarze.
Ogólnie nie robię portretów itp. więc mam to wyłączone bo bardzo mnie irytował pomiar światła w trybie matrycowym w Z5II. Dotychczas Nikony, które używałem na matrycowym dawały najlepsze efekty dla mnie.
Jak ktoś ma może więcej wiedzy zwłaszcza portreciści może się wypowie.
lukasz_kk
23-04-2026, 09:36
kaliope sprawdź menu b4:
https://onlinemanual.nikonimglib.com/z50II/pl/09-05-58.html
horn3t w Z5II poszukaj tego samego ustawienia
Łukasz dziękuję za wskazówkę ale w swoim aparacie wiem gdzie to jest w menu i mam tą opcję wyłączoną napisałem to w moim poście, mnie interesuje czy faktycznie i praktycznie ma to wpływ na ekspozycje gdy na zdjęciu pojawiają się twarze.
mnie interesuje czy faktycznie i praktycznie ma to wpływ na ekspozycje gdy na zdjęciu pojawiają się twarze.
Tak ma i w pewnych sytuacjach widać sporą różnicę.
lukasz_kk
23-04-2026, 10:07
Rzeczywiście napisałeś, za mało kawy od rana :) Opis z instrukcji sugeruje, że włączenie tej opcji ma wpływ na ekspozycję, bo pomimo pomiaru matrycowego, scena nie jest uśredniona, tylko naświetlona tak, żeby twarze były "w punkt". Tak przy okazji, ja wiem, że cięcie kosztów itd., ale to maszynowe tłumaczenie instrukcji z angielskiego na polski jest tragiczne...
Można też zamówić ciemniejsze firany do sali i problem rozwiązany:mrgreen:. Najlepiej jednak szare, żeby za chwilę z WB się nie męczyć ;)
cybulski
23-04-2026, 12:03
Można też zamówić ciemniejsze firany do sali i problem rozwiązany:mrgreen:. Najlepiej jednak szare, żeby za chwilę z WB się nie męczyć ;)
Boskie :D
Prościej stanąć z drugiej strony i mieć ładne światło na salę ;) nie mogłem sie powstrzymać :mrgreen:
A najprościej zrobić w rawie i przesunąć suwaki.
kaliope sprawdź menu b4:
https://onlinemanual.nikonimglib.com/z50II/pl/09-05-58.html
Ok, miałem fabrycznie na ON.
Kadrujesz przez wizjer, czy ekran? Jakiś masz ustawiły tryb pomiaru, matrycowy? Czy w wizjerze/ekranie masz ustawiony podgląd zdjęcia?
Matrycowy, foty zawsze robię przez wizjer. Jak zmieniam czas i przysłonę, to w wizjerze się zmienia jasność zdjęcia, więc rozumiem, jest podgląd na to co wyjdzie, tak?
To chyba daje odpowiedź, że to zdjęcie z sali wygląda jak wygląda nowoczesna automatyka pomaga przy robieniu zdjęć ale trzeba się nauczyć każdego nowego elementu sytemu fotograficznego.
To lubię gdy zmieniam sprzęt uczenie się.
I choć chęci kupa fotograf ze mnie dalej d**a
Matrycowy, foty zawsze robię przez wizjer. Jak zmieniam czas i przysłonę, to w wizjerze się zmienia jasność zdjęcia, więc rozumiem, jest podgląd na to co wyjdzie, tak?
Tak. Warto poświęcić odrobinę uwagi na to co widać w wizjerze i ewentualnie wprowadzić korektę ekspozycji. Jeśli nie masz na to czasu, może ustaw bracketing ekspozycji, aparat automatycznie zrobi powiedzmy 3 zdjęcia i wybierzesz to najlepiej naświetlone w danej sytuacji.
Cała dyskusja nie miałaby miejsca, gdybyś robił zdjęcia w NEF i wywoływał do JPEG w programie umożliwiającym lokalną korektę.
Dziś pierwsza sesja nowym sprzętem, tj. Z50II + 16-50 2.8. Jestem bardzo zadowolony. To co mówiłem, zdjęcia robi wyraźnie jaśniejsze niż stary D5300 + Sigma 17-50. Wszystko jpegi. D-Light na auto. Pomiar matrycowy. Kolory SD. Balans bieli auto. Wszystko robiłem na M, z ISO automatycznym. ISO ustawiał między 2000, a 9000 przy 5.6. Przysłonę ustawiałem między 2.8 a 5.6. Czas f1.125 lub 1.160. Wszystko 0EV.
Jedynie mam problem z autofocusem. Jaki tryb pola proponujecie jak mam ludzi porozrzucanych? Wszystko robiłem automatem, i latały mi te zielone kwadraciki. Starałem się żeby latały na wszystkich osobach, ale nie dochodziły do skrajnych osób. Bo co innego mogłem wybrać? Bałem się trybu oka, bo pokazwyał oko tylko na jednej osobie. Wtedy tylko jedna osoba ostra? Proszę o radę.
No i jak oceniacie te foty bez obróbki?
95423
95424
95425
95426
Jak masz wybrany automatyczny wybór pola, to aparat wybierze najbliższy jaki się nawinie. Musisz ograniczyć wybór do fragmentu, który Cię interesuje.
Wybierz tryb albo jednopolowy, albo dynamiczny S lub M i w przypadku grupki ustawionej "głębinowo" wybierz tą w odległości 1/3 między pierwszą a ostatnią.
Jak dla mnie zarówno ekspozycja jak i balans są poprawne.
Wybierz tryb albo jednopolowy
Jednopolowy, to jest jeden mały kwadracik na środku kadru, nieprawdaż? I on mi da ostrość na kilka osób w całości kadru?
dynamiczny S lub M
Włączyłem sobie Dynamic M i on też ma kwadrat tylko na środku (lewa fotka). Będzie ostrość na kilka osób rozrzuconych w kadrze? A co z Wide Area gdzie sobie moge sam ustawić ramkę AF. Przykładowo jak widać na prawej fotce mogę sobie zrobić ramkę na prawie całą szerokość kadru. Czy to się nie sprawdzi jeśli wszyscy ludzie będą w tej ramce?
95427
Jednopolowy, to jest jeden mały kwadracik na środku kadru, nieprawdaż? I on mi da ostrość na kilka osób w całości kadru?
Ten mały kwadrat ustawi ostrość tam gdzie wskażesz a czy ostrość będzie na wszystkich osobach, to zależy od głębi ostrości.
Czym ogniskowa krótsza, obiekt dalej, przesłona o większej wartości, tym więcej osób bliższych i dalszych będzie w ostrości.
Włączyłem sobie Dynamic M i on też ma kwadrat tylko na środku (lewa fotka). Będzie ostrość na kilka osób rozrzuconych w kadrze? A co z Wide Area gdzie sobie moge sam ustawić ramkę AF. Przykładowo jak widać na prawej fotce mogę sobie zrobić ramkę na prawie całą szerokość kadru. Czy to się nie sprawdzi jeśli wszyscy ludzie będą w tej ramce?
95427
Te pola przesuwasz wybierakiem tam gdzie chcesz. Jak wybierzesz wykrywanie oka to aparat sam je znajdzie, jak użyjesz ograniczenia jak na drugim zdjęciu, to będzie szukał oka tylko w tym polu.
Jak znajdzie u kilku osób, to wybierakiem przeskakujesz na tą która cię interesuje.
Jak nie znajdzie, to ostrzy na najbliższy punkt w ramach pola ograniczonego.
W ustawieniu z pierwszego zdjęcia wykrywanie się nie włączy.
1. Ok, ale jak ustawię sobie Wide i ustawię sobie ramkę na całą szerokośc kadru, i ta grupa ludzie będzie w tej ramce, to z automatu wszysy będą ostrzy?
2. Co jeśli do tego ustawię wykrywanie oka i w tej czerwonej ramce na jednej osobie będzie zielony kwadracik? Ta jedna będzie ostra czy każdy?
3. Innymi słowy, czym się będą różnić osoby w ramce pod względem ostrości w zależnosci czy będzie funkcją wykrywania oka czy nie.
95431
!. Tak
2. W tym przypadku Tak każdy, bo są w jednej linii, prawie równo w płaszczyźnie ostrości.
3. Na tym konkretnym zdjęciu niczym.Wybór strefy przyda się w sytuacji jak na pierwszym zdjęciu, czyli osoby w różnej odległości od aparatu.Jak ustawisz szerokie pole, to automat ustawi ostrość na ramieniu pierwszej dziewczyny z szafą, pani w jasnem gajerze będzie prawdopodobnie nieostra.Trzeba zmusić system ustawienia ostrości aby ustawił ją na koledze z proporcem, wtedy masz większe prawdopodobieństwo, że koleżanka pierwsza po prawej i pami w garniturze będą ostrzy.Najlepszym sposobem na trafienie w pana z proporcem będzie ograniczenie pola do niego, czy też ominięcie koleżanki po prawej.
Trzeba zmusić system ustawienia ostrości aby ustawił ją na koledze z proporcem, wtedy masz większe prawdopodobieństwo, że koleżanka pierwsza po prawej i pami w garniturze będą ostrzy.Najlepszym sposobem na trafienie w pana z proporcem będzie ograniczenie pola do niego, czy też ominięcie koleżanki po prawej.
Czylii Dynamic M i jego ramka na pana z proporcem + w miarę przymknięta przysłona i wszyscy na pierwszej fotce powinni być ostrzy, tak?
Tak, może być punktowy, dynamic S, M, własny czy nawet 3D jak opanujesz o co w nim chodzi.
Wszystko zależnie od sytuacji.
Detekcja twarzy czy oczu też się przydaje ale przy portretach.
Wyręcza w procesie klikania i naprowadzania punktu ostrości na osobę, to jest super przydatne ale raczej zbędne w planach ogólnych.
cybulski
25-04-2026, 06:01
Przy takich zdjęciach to ja bym wyłączył eye-af, przeszedł na afs, wybrał punkt środkowy i stosował starą szkołę, czyli wskazujemy co chcemy mieć ostre i przekadrowujemy. Przy dużej głębi typy f4-5.6 to wg mnie najszybszy i najlepszy sposób. Panujemy nad ostrością i kadrujemy kompozycję.
Łatwiej jest stosować w takim setupie zasadę łapania punktu ostrości w 1/3 obszaru który nas interesuje (jeśli plan jest głęboki a nie płaski).
Tylko czy warto wydawać dodatkową kasę na szkło ze światłem 2.8 gdy jesteśmy zmuszani do przymykania obiektywu w wielu sytuacjach, więc trzeba się poważnie zastanowić przed zakupem zwłaszcza, że kit jest bardzo fajny, może na okazje zdjęć w pomieszczeniach lepiej lampę dokupić? ;)
Tylko czy warto wydawać dodatkową kasę na szkło ze światłem 2.8 gdy jesteśmy zmuszani do przymykania obiektywu w wielu sytuacjach, więc trzeba się poważnie zastanowić przed zakupem zwłaszcza, że kit jest bardzo fajny, może na okazje zdjęć w pomieszczeniach lepiej lampę dokupić? ;)
Pisałem kiedyś, że często robię też fotki w teatrze. Tu lampa odpada. Stoję ukryty za kurtyną z jednej strony i robię foty na full zoomie. Stąd potrzebuje sprzętu na salę gimnastyczną i do ciemnego teatru. Sprzętu w dobrej cenie, ja to robię hobbystycznie. W tym roku zepsuł mi się D5300 właśnie podczas robienia zdjęć w teatrze. Wsiadłem w auto i biegiem pojechałem pożyczyć aparat od bratanka. Sony A7 IV + 24-105 4.0. Te dwie foty są już z tego Sony. Oba jpegi bez edycji. Obie na pełnym zoomie 105mm, właśnie stałe 4.0, plus 1/250 bo się lekko ruszali. Nic innego nie mogłem ustawić, nieprawdaż? ISO może źle ustawiłem. Nie znałem aparatu, do tego wszystko inaczej niż w NIKON. I ustawiłem mu stałe 12800. Myślałem, że pełna klatka na tak chwalonym sprzęcie sobie poradzi, a tu ziarno spore. I teraz:
1. Czy mając mój nowy sprzęt, oczywiście nie zbliżyłbym tak, ale czy 2.8 w Nikkorze na jego max 50mm nie zrobiłby lepszych fotek? Wydaje mi się, że tak.
2. Jaki pomiar światła proponujecie? Używałem matrycowy, ale przy tak ciemnych otoczeniach, ponoć punktowy pomiar lepszy, tzn pomiar na daną osobę?
3. Czy rodzaj ostrości pownien być inny jak jest scena z tym jednym aktorem, a z wieloma? Co proponujecie? Proszę o rady.
4. Z tym stałym ISO 12800 mocno przesadziłem?
5. Generalnie cieszę się, że zakosztowałem Sony i do tego w pełnej klatce. I powiem tak, szału dla mnie nie ma. Robiłem fotki wiele lat w tym teatrze i mój stary APS-C D5300 + Sigma 17-50 2.8 robiła lepsze foty albo po prostu nie odstawały. Może właśnie przez światło 2.8 i to jest ten sens zakupu Nikkor 16-50 2.8? Tylko zoom 105mm robi mega robotę w takiej sytuacji jak stoję po drugiej stronie sceny. Super sprawa.
95442
95443
LeonardZelig
25-04-2026, 19:40
1. Robiłem 16-50 mm na APS-C siedząc w pierwszym rzędzie i dawało radę.
2. W trybie M punktowym mierzysz światło na twarzy aktora i ustawiasz pod ten pomiar resztę parametrów tak jak Ci pasuje.
3. Rodzaj ostrości? Domykasz i otwierasz przysłonę i tyle.
4. Twoje zdjęcia oddają oświetlenie sceny?
5. Super sprawa to jest robienie takich zdjęć na próbach a nie kombinowanie zza kotary.
4. Twoje zdjęcia oddają oświetlenie sceny?
Tak. Idealnie, rzekłbym.
Czemu robisz sobie pod górkę i nie używasz rawów? Te wszystkie problemy zniknęłyby od razu. Robiłbyś na matrycowym i M dobierając przysłonę i czas pod ludzi i potem sobie rozjaśniał albo przyciemniał na komputerze. Jedyne nad czym masz myśleć to czas i przysłona żeby ludzie nie byli poruszeni i nieostrzy, aparat ma dobrać ISO tak żeby było prawidłowo naświetlone i tyle. Jak wyjdzie trochę za jasno to przyciemniasz a jak trochę za ciemno to rozjaśniasz i tyle. To nie astrofoto żeby tak planować naświetlanie.
Ze zdjęć, które tutaj zamieściłeś to w moim odczuciu najgorsze technicznie są te z d5300 i Sigmy. Na mój gust te z z50II są przekontrastowane i mocno nasycone, choć mają bardziej neutralny WB. Ostrość trudniej ocenić przez zamazane twarze.
Jeśli byłeś zadowolony ze swojego d5300, to nie lepiej było kupić kolejny? Albo ze 2-3 na wszelki wypadek?
Nie będę komentował opinii o a7IV, bo będzie zaraz że bronię Sony :) Tak się składa, że miałem Nikony z matrycami 24 i 21 Mpix (czyli te same co d5300 i z50II, choć zapewne inaczej oprogramowane, co jest istotne przy jpg), miałam też Sigmę 17-50/2.8, mam Sony a7IV. No jeśli nie widzisz różnicy, a wręcz widzisz tę różnicę w oryginalny sposób, to naprawdę było dokupić d5300.:twisted: Ważne, żeby autorowi zdjęcia się podobały i dawały frajdę.