PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z6iii/Z8 vs Sony

paw1990
10-10-2025, 17:29
Witam serdecznie, na wstępie przepraszam - wiem że w wątku może być "dym", ale potrzebuję małej pomocy bo chyba się trochę pogubiłem.

Na początek wyjaśnię, że forum czytam od dawna, przygodę z fotografią zacząłem od d7000, później miałem d610 + nikkor 24-70, 70-300 i 50 to wystarczyło mi do wszystkiego. 3 lata temu pojawiły się dzieci i zmieniłem sprzęt na sony a7iv, 24-70 i 35 (gm). Obecnie robię coraz więcej video i potrzebuje kupić coś szerszego i 70-200. Gdybym dzisiaj był w nikonie kupiłbym z6iii i z8 i miałbym wszystko, natomiast sony chyba nie ma pomysłu na puszki i nie wiem co zrobić. Największy problem jaki mam to 35 1.4gm- dla mnie jest idealny, z drugiej strony nikon ma super kolory. Zastanawiam się czy po prostu mam za dużo czasu czy może znowu zmienić system?

m_a_g
10-10-2025, 17:49
Nie rozumiem problemu. Sony nie ma "czegoś szerszego" jak się wyraziłeś albo 70-200? A co do puszki na które Sony według Ciebie "nie ma pomysłu", to A1 nie wystarczy?
Oczywiście jak chcesz zmienić na Z8 to też źle na tym nie wyjdziesz, tylko po co? Ogólnie nie słyszałem aby ktoś narzekał na mały wybór w Sony jeżeli chodzi o filmowanie jak jak Ty wspomniałeś.

paw1990
10-10-2025, 17:56
Źle się wyraziłem, chce kupić 70-200 i "coś szerszego" czyli 16-35 pewnie. Z puszkami jest tak że z8 byłby dla mnie aż nad to, natomiast w sony musiałbym brać a1 i trochę boli mnie cena, ale może faktycznie wziąć A1 m1, a później wymienić a7iv na fx?

m_a_g
10-10-2025, 18:12
Zaznaczam że nie znam się na filmowaniu, robię prawie wyłącznie zdjęcia, mam oba systemy i oba aparaty o których wspominasz [A1 , Z8], obydwa są znakomite, ze wskazaniem za A1, ale dużej różnicy nie ma. Tu nie ma złych wyborów.
Natomiast pod względem dostępnych obiektywów to do Sony masz zdecydowanie większy wybór. To nie znaczy że na Nikonie czegoś brakuje, bardziej chodzi mi o to że w Sony wybór jest tak szeroki że w większości przypadków jest 2-3-4-5 jak nie więcej obiektywów do wyboru od różnych producentów lub w różnych wersjach.

TOP67
10-10-2025, 20:54
Z puszkami jest tak że z8 byłby dla mnie aż nad to, natomiast w sony musiałbym brać a1 i trochę boli mnie cena, ale może faktycznie wziąć A1 m1, a później wymienić a7iv na fx?

A to A7IV nie jest FX? Może podłączasz obiektywy DX i się przełącza w ten tryb?

OjTam
10-10-2025, 20:58
Raczej chodzi o filmowe Sony FX2 (https://www.sony.pl/store/product/ilmefx2b.cec/FX2-E2-80-93-pe-C5-82noklatkowa-kamera-Cinema-Line)/3 (https://www.sony.pl/store/product/ilmefx3ab.cec/FX3-E2-80-93-pe-C5-82noklatkowa-kamera-Cinema-Line).

PS. paw1990, jeśli szukasz puszek pod filmowanie, zobacz też ZR (https://www.nikon.pl/pl_PL/product/cameras/cinema/zr).

morzon
10-10-2025, 21:29
Poczekaj też chwile, bo lada moment będzie A7V. Sprawdziłbym co się pojawi i wtedy decydował.

poste
10-10-2025, 22:30
Absolutnie nie czekaj na a7V. Nie patrz nawet na a7IIIs, jakieś ZV-E1, FX-y czy inne głupoty Sony do filmowania. Kolory będą tak samo kiepskie a stary przyjaciel Nikon będzie kusił :mrgreen:

Jak powiedział słynny filantrop i największy przyjaciel fotografów Jeff Bezos-

"Jeśli Twoje zdjęcia są niewystarczająco doskonałe potrzebujesz więcej sprzętu z Amazon"

Filmowania na pewno to też dotyczy.:twisted:

Wracaj do Nikona, to są świetne aparaty. Co tam parę groszy wydać, liczy się zadowolenie. Życie krótkie, dzieci rosną, zmieniać i kupować sprzęt, a nóż trafisz swój ideał :idea:

zbyk
11-10-2025, 01:01
Ja wiem, piątek, ale mimo wszystko, za dużo wódki przecieka z tego posta…

poste
11-10-2025, 06:58
Nie mierz innych swoją miarą ;) Zwłaszcza w piątek o 1 w nocy :)

maxwawa
11-10-2025, 07:55
Kolory ? Serio?
czyżby kolejny serial z cyklu „ Nie do wiary”������ ?

maxwawa
11-10-2025, 08:27
Cieszę się ze obrałeś świetny kierunek Filmowanie bo to bezcennie i zaprocentuje po latach.
Chociaż ogólnie sam robię dużo zdjęć to w kwestii archiwizacji życia rodziny zdecydowanie filmowanie swoich pociech, rodziny razem to najlepsza inwestycja w wspomnienia.
Zdjęcia są też fajne ale z zasady nie zarejestrują pełnych emocji, ruchów, głosu, pełnego kontekstu itp.
Po wielu, wielu latach jak się wraca dobrych wspomnień to …

W kwestii sprzętowej do filmowania to obecnie nawet … dobry smartfon wystarczy, serio,
przewaga stabilizacji jest tu nie bez znaczenia, co będziesz miał zawsze ze sobą profesjonalną hybrydę na gimbalu przy dzieciach i co chwilę zmieniał ustawienia ? Mało praktycznie tym bardziej przy coraz szybszych dorastających dzieciach, ale jak już chcesz koniecznie uzasadnić nowe zabawki dla się siebie :) to może Panasonic S5II - świetny do video, wyjątkowo dobra stabilizacja.

Kolejna kwestia to przenoszenie danych , backup i tu znów z kolei najlepszy jest smartfon bo niedość ze masz pliki w smartfonie to automatycznie backup leci do „chmury”.

Jacek_Z
12-10-2025, 01:52
W kwestii sprzętowej do filmowania to obecnie nawet … dobry smartfon wystarczy, serio, .
Oczywiście. I smartfon zawsze jest pod ręką. Na każdy spacer z dzieckiem będziesz zabierał aparat ... Skąd wiesz kiedy wydarzy się jakaś ciekawa akcja. Smartfon masz zawsze.

Ja backstage sesji robię tylko telefonem. I nie filmuje w 4K choć mam aparat z 4K i TV 65 cali. Bo to filmy dla mnie, a nie dla klientów. Mimo tego mam na dyskach blisko 25 TB danych. Chodzi o zachowanie wspomnień.
Co innego gdy ktoś ma zlecenia, robi dla klientów.

Ivy Mike
12-10-2025, 23:21
No właśnie, czy poste wspominając o filantropie nie poruszył ważnej kwestii - czyli nie nadmiaru wolnego czasu, tylko pieniędzy?

Polecę ciekawy artykuł https://www.snapsbyfox.com/blog/i-sold-all-my-cameras który choć jest mocno subiektywnym opisem historii autora, pokazuje pewne odwrócenie trendu pana Bezosa.

Z tego co wnioskuję z pierwszego posta to tutaj o fotografii zarobkowej nie mówimy, tylko amatorskiej (przy jednej puszce to w sumie prawie pewne). Z8, serio? Świetna puszka, nie powiem, byłem zachwycony tym jak leży w dłoni, ale jaka jest jej przewaga z punktu widzenia amatora nad znacznie tańszym Z5 II?

Jeśli o samym filmowaniu mówimy to choć kompletnie się na tym nie znam zaobserwowałem że wielu "niehybrydowych" filmowców korzysta z APS-C. Mniejsze puszki, mniejsze obiektywy, z reguły jedne i drugie tańsza. A jakość wystarczająca nawet do profesjonalnych realizacji. Ba - te powstają czasem na tanich, pogardzanych kitowych zoomach jak 18-150 Canona. Jak widzę taki sprzęt obok wielkich kamer u absolwenta łódzkiej filmówki to takie posty jak pierwszy przywodzą mi na myśl uśmiech pana Bezosa.

Wind Mill
12-10-2025, 23:34
...Z8, serio? Świetna puszka, nie powiem, byłem zachwycony tym jak leży w dłoni, ale jaka jest jej przewaga z punktu widzenia amatora nad znacznie tańszym Z5 II? ...
To zależy, czego jesteś amatorem. ;)

maxwawa
12-11-2025, 16:32
czy Z6 III ma opcje wykrywania i śledzenia oka/oczu u ptaków ?
znalazłem tylko info że wykrywa ptaki

MstrG
12-11-2025, 16:46
W FW 2.0 dodano ptaki:
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/571.html

https://www.youtube.com/watch?v=PYtpNHOpGlQ

maxwawa
12-11-2025, 20:05
Dzięki MstrG
jak popatrzyłem no to Z6 III niezbyt sobie radzi w tym zakresie.
A7 IV zdecydowanie lepiej, nawet na sikorce która zajmowała malutką część kadru, wykrywa i trzyma się jej oka jak przyklejony.

MstrG
12-11-2025, 20:21
Dzięki MstrG
jak popatrzyłem no to Z6 III niezbyt sobie radzi w tym zakresie.
A7 IV zdecydowanie lepiej, nawet na sikorce która zajmowała malutką część kadru, wykrywa i trzyma się jej oka jak przyklejony.

Możliwe, ja nie mam zdania na ten temat, bo nie zajmuję się fotografowaniem ptaków.
Na reddicie (https://www.reddit.com/r/nikon_Zseries/comments/1njgvk9/z6iii_autofocus/) ktoś tam się wypowiedział:

The Z6III is not on par, it is a lot better actually. I'm not sure if you've used both cameras side by side, but I have, a lot, and there is no comparison - especially for fast action such as birds in flight. The A7IV is an aging body and rumors of it's replacement are already surfacing.

I've used both cameras extensively and I can tell you the AF in the Z6III is definitely better than what is in the Sony A7IV. Even Sony users regularly criticize that camera for it's AF. The A7IV is also 4 years old now and overdue for an update, especially given the current market offerings. The other specs of the A7IV like frame rates, buffer depth, etc. are also honestly quite bad relative to the competition.

Czy faktycznie jest lepiej w Z6III? Nie mam pojęcia. Bardziej bym obstawiał, że jest podobnie.

KadryZpodróży
12-11-2025, 22:36
Kolega ma A7IV ja mam Z6III i w mojej opinii jeśli o szybkie zdjęcia np. w locie to Nikon jest lepszy. Natomiast samo wykrywanie obiektu? Hmm tutaj jest różnie ale Sony też się gubi, najlepszy jest Canon w tej kwestii.

poste
12-11-2025, 23:30
Dodaj do tych wniosków obiektyw, bo takie ogólne porównywanie ma raczej niezbyt duży sens. Przy czym ja nie wiem jak działa np. z6III czy Canon, więc nie mam zdania w kwestii porównań. Mogę tylko dać sporo przykładów zdjęciowych odnośnie AF w aIV.

KadryZpodróży
12-11-2025, 23:39
Obiektywy są tej samej ligi 200-600 vs 180-600 chociaż ja tutaj wolę Nikona ale nie jest to jakaś wielka przewaga.

Schwefel
13-11-2025, 21:23
najlepszy jest Canon w tej kwestii.
Tylko który?

KadryZpodróży
14-11-2025, 18:28
Tylko który?

Od R6 mark II w górę.

maxwawa
04-12-2025, 19:07
No to jak to jest z tymi kolorami :-) ? i jakością zdjęć ?

https://youtu.be/M-tKCtl0Ppk?si=kyUbP98SVD3T8ids
Lustrzanki łapały więcej światła przy tych samych nastawach, ciekawe. Z8 zawsze ciemniejsza ekspozycja.