Zobacz pełną wersję : [ Sony ] LK Samyang 85 f1.8 P FE + Sony A7C II
Zestaw "ostateczny" dla wszystkich szukających małej portretówki.
Pewnie było już na forum pisane o nowych obiektywach LK Samyang z serii Prima.
Miałem okazję solidnie przetestować nowy LK Samyang 85 f1.8 P FE przez ostatnie kilkanaście dni, na A7C II, i mogę szczerze polecić.
Maltuki, solidny optycznie obiektyw (272 gramy!), zestaw wraz z aparatem waży..... 755gram. I mieści się w dłoni.
A przypominam wszystkim że to FF :-)
90757
A obrazek daje to taki (brak obróbki, jpg prosto z ACR).
90758
Jakie są domyślne ustawienia acr?
Dla aparatów Sony to nie jest ostrość 40 ?
Jakie są domyślne ustawienia acr?
Dla aparatów Sony to nie jest ostrość 40 ?
Pierwsze słyszę, nigdy się nie spotkałem w ACR aby ustawienia domyślne ostrości były inne niż zero (niezależnie od aparatu).
EDIT: Cofam to co napisałem, tak, 40, źle zrozumiałem pytanie. Chodziło mi o to że niezależnie od aparatu (a właśnie sprawdziłem kilka rawów z Nikona Z9, Z8, i Fuji XH2), w ACR po otwarciu pliku zawsze pokazuje się wyostrzanie na 40. Nie tylko w Sony.
90760
Pytam, bo nie jestem pewien czy 40 to brak wyostrzania.
Nie piszę, że jest zły, czy coś podobnego -nawet testu nie widziałem.
Masa -zachęca,
ale nie jestem przekonany, że w zakonie 9-10 soczewek
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Meike_85mm+f_1.8+Full+Fram+AF+Lens+Sony+E_vs_7Arti sans_85mm+f_1.8+AF+Lens+Sony+E_vs_Viltrox_AF+85mm+ f_1.8+FE+II+Lens+for+Sony+E_vs_Yongnuo_YN85mm+f_1. 8S+DF+DSM+Lens+for+Sony+E-Mount+Aluminum+Construction+%26+Waterproof+Bayonet +Ring/BHitems/1714079-REG_1840971-REG_1560731-REG_1730185-REG
Meike 85mm f/1.8 AF
9 Elements in 6 Groups
386 g
$199.99
7Artisans 85mm f/1.8 AF
10 Elements in 7 Groups
437g
$299.00
Viltrox AF 85mm f/1.8 FE II
9 Elements in 8 Groups
385 g
$329.00
Yongnuo YN85mm f/1.8S DF DSM
9 Elements in 8 Groups
385 g
$345.00
Samyang AF 85mm f/1.8 P FE
9 Elements in 8 Groups
272 g
$399.00
Panasonic Lumix S 85mm f/1.8
9 Elements in 8 Groups
355 g
$447.99
Sony FE 85mm f/1.8
9 Elements in 8 Groups
371 g
$698.00
Cudów nie ma.
Nie można ograniczyć wymiarów i masy bez wpływu na jakość :!:
-tak się składa że wykraczające poza te ramy konstrukcje miewało np. Sony,
ale nigdy nie miał Samyang.
Obiektywy 85mm f1.8 to taki standard a ich konstrukcja jest równie prosta jak konstrukcja cepa - no, w każdym razie powinna ;-)
Tu masz recenzję Dustin Abbott'a https://dustinabbott.net/2025/07/lk-samyang-af-85mm-f1-8-prima-review/
Z mojego punktu widzenia ten Samyang spełnia wszystkie wymogi na wyjazdy, to jest:
- jest mały;
- ma 85mm
- ma świato f1.8
- jest ostry od pełnej dziury na matrycy 33mpx;
- mało winietuje, nawet w porównaniu z innymi dużo większymi szkłami;
- dystorsja, nawet bez profilu (bo tego jeszcze do ACR nie ma) jest dobrze kontrolowana, i dużo mniejsza niż w takiej Sigmie 85mm f1.4 DG DN Art;
To nie cuda, bo tu cudów nie potrzeba. Zwykła fizyka.
Czy na rynku jest za trzęsienie innych obiektywów 85mm f1.8 czy f1.4? No pewnie. Czy ten jest najepszy? Nie. Ale jest mały i dobry ;-)
m_a_g
dlaczego nie Sony FE 85 1.8 ? Miałeś go kiedyś?
Wymiary dość podobne, waga tego Samyanga mniejsza no ale nie sądzę że ma lepszy AF od w/w Sony który jest meeega dokładny , szybki i niesłyszalny.
Jest sporo 85 - tek która naprawdę mają świetną ostrość, niektóre trochę lepsze od Sony ale nie spotkałem żeby któryś miał lepszy AF od tego Sony a to dość istotna cecha.
m_a_g
dlaczego nie Sony FE 85 1.8 ? Miałeś go kiedyś?
Wymiary dość podobne, waga tego Samyanga mniejsza no ale nie sądzę że ma lepszy AF od w/w Sony który jest meeega dokładny , szybki i niesłyszalny.
Jest sporo 85 - tek która naprawdę mają świetną ostrość, niektóre trochę lepsze od Sony ale nie spotkałem żeby któryś miał lepszy AF od tego Sony a to dość istotna cecha.
Ale ja mam całą szafę 85mm do Sony - systemowe G Mastery f1.4 i f1.2, Sigmę ART, itp... a teraz chodziło mi o coś małego, co pozwoli zrobić fajny wakacyjny portrecik.
Kupiłem "na próbę", bo byłem sceptyczny, i okazało się że niepotrzebnie. Solidne szkło w kompaktowym rozmiarze, z A7C komponuje się idealnie.
AF w Samyangu jest dobry - sportu nim nie fotografuję, do fotografii ludzi bez problemu wystarcza. I też jest niesłyszalny jeżeli to dla Ciebie ważne, no w każdym razie ja nie słyszę, nawet w pomieszczeniach.
To fakt że na zmieszczonym zdjęciu zgrabnie się ten zestaw prezentuje bez Lens Hood.
Ja akurat zakupiłem do podróży za śmieszne pieniądze Viltroxa 50mm f2 Air który jest jeszcze mniejszy 8-) i ma świetne opinie! akurat lubię tę oklepaną ogniskową. Od jutra będę ją testował.
O jakie fajne czasy że człowiek ma tak duży wybór obiektywów i nie tak drogie jak kiedyś.
Szukałem jakieś dobrej pięćdziesiątki dwa dni spośród kilkunastu.
m_a_g
masz trampolinę przy domu?
Jest pewna teoria o robieniu portretów w podskokach -że wyraz twarzy niewymuszony
stąd na przykład to
https://www.magnumphotos.com/arts-culture/philippe-halsman-jump-book/
https://www.dailymail.co.uk/femail/article-3214011/Hollywood-does-high-jump-Stars-including-Brigitte-Bardot-Audrey-Hepburn-Marilyn-Monroe-photographed-mid-air.html
[to sprawdzimy ten AF:wink:]
Bardzo fajnie małe szkiełko
https://sonyalpha.blog/2025/07/15/samyang-85mm-f1-8-p/
Na przykładzie mojego Samyanga 18/2.8 mogę powiedzieć, że testy testami, a w praktyce jest to pełnowartościowe i bardzo użyteczne szkiełko. W nowszych będzie raczej tylko lepiej. Bardzo jestem też ciekaw jaką masz opinię o a7cII, bo w podróży moim zdaniem ma szansę być półkę wyżej niż mniejsze formaty, o których pisałeś wcześniej. Na dodatek mniej do taszczenia ;)
cybulski
09-10-2025, 06:51
Bardzo fajnie małe szkiełko
https://sonyalpha.blog/2025/07/15/samyang-85mm-f1-8-p/
Na przykładzie mojego Samyanga 18/2.8 mogę powiedzieć, że testy testami, a w praktyce jest to pełnowartościowe i bardzo użyteczne szkiełko. W nowszych będzie raczej tylko lepiej. Bardzo jestem też ciekaw jaką masz opinię o a7cII, bo w podróży moim zdaniem ma szansę być półkę wyżej niż mniejsze formaty, o których pisałeś wcześniej. Na dodatek mniej do taszczenia ;)
Miałem okazję go macać, ktoś miał na plenerze. Bardzo fajny mały aparat.
Bardzo jestem też ciekaw jaką masz opinię o a7cII, bo w podróży moim zdaniem ma szansę być półkę wyżej niż mniejsze formaty, o których pisałeś wcześniej. Na dodatek mniej do taszczenia ;)
Tak jak pisał cybulski, to "bardzo fajny mały aparat". Trzeba trochę przyzwyczaić się do ergonomii - w sensie poustawiać wszystko pod siebie, na szczęście są takie możliwości a liczba przycisków i pokręteł na korpusie jest moim zdaniem wystarczająca - i nie ma tragedii, ba, jest wręcz całkiem przyzwoicie.
Z mojego punktu widzenia ten aparat ma w środku (menu, ustawienia i opcje AF, chip AI) to samo co A7RV. Nawet wrzuciłem w Google żeby sprawdzić wydaje się że tak po prostu jest - ten aparat to jest A7RV pod względem AF z matrycą od A7IV. To jest zdecydowanie półka wyżej*** niż mniejsze formaty o których wspominałem wcześniej, nawet nie ma co porównywać.
*** za wyjątkiem FPS / rolling shutter, bo A7CII ma tylko 10 fps i raczej nieużywalną elektroniczną migawkę o czasie odczytu 1/15 sekundy.
paparapa
09-10-2025, 13:41
I dla mnie jest jeszcze jeden duży plus w tym "kurdupelku". Matryca 33Mpx.
Można ogarnąć i przyzwyczaić się do każdego Menu. To tylko kwestia "treningu" i robienia zdjęć.
Gdy sprzęt leży w szufladzie trudno jest być w miarę biegłym w jego używaniu.
Menu na szczęście dla mnie jest identycznie jak w nowszych "dużych" aparatach Sony (A1 / A9 / A7RV), więc pod tym względem nie musiałem się przyzwyczajać do niczego.
No i nowe menu w Sony jest naprawdę dużo, dużo lepsze niż to co było kiedyś - więc to co się kiedyś pisało o "kiepskim menu w Sony" to już dawno nieprawda.
paparapa
09-10-2025, 14:05
Menu na szczęście dla mnie jest identycznie jak w nowszych "dużych" aparatach Sony (A1 / A9 / A7RV), więc pod tym względem nie musiałem się przyzwyczajać do niczego.
No i nowe menu w Sony jest naprawdę dużo, dużo lepsze niż to co było kiedyś - więc to co się kiedyś pisało o "kiepskim menu w Sony" to już dawno nieprawda.
Jak masz w puszkach jednakowe menu to jest bardzo wygodne.
Zperspektywy posiadania body z różnych systemów jest już trudniej. :)
Ale nie znaczy tio, że beznadziejnie.
Jeszcze jeden duży plus w tej puszce, mimo małego gabarytu to "normalny" akumulator, a nie jakiś kastrat na ca. 250 fotek. Z oddzielonym slotem pamięci.
Dlatego poleciał na sprzedaż A7 IV min menu to w A9 i A7 III są identyczne, bo wiadomo A7 IV ma inne ale ja już do tego niby gorszego się przyzwyczaiłem i naprawdę jest ok poza tym w Sony jest taka customizacja przycisków pokręteł że rzadko wchdzę do MENU
no i ten latający LCD w A7 IV jak się często używa to nie jest on wygodny, o wiele bardziej wygodny do jest ten w A9 a najlepszym rozwiązaniem to wiadomo ma np. A7RV itp.
Matryca 24 Mpix też jest aż nadto wystarczająca tym bardziej że byle obiektyw ma świetną jakość no i dla stabilizacji mam wrażenie też jest lepiej.
Jedno i tak od wielu lat się potwierdza że obraz z FF to jest to.
co do porównań obiektywów 85mm 1.8 - gwiazdki oznaczają wydajność AF
Optycznie brava dla Samyanga
90766
Wynika z tego że 7Artisans, Meike, Brightin Star, AstrHori, Viltrox i Tokina są
ostrzejsze od Samyang poza centrum?
Tak, z tego zestawienia tak wynika. Tylko to że inne obiektywy są ostrzejsze nie znaczy że ten jest nieostry - sam widzisz że Samyang został oceniony jako bardzo dobry w centrum / dobry w narożnikach na pełnej dziurze.
Przy takiej różnicy w wielkości, dziwne by było, jakby nie były optycznie lepsze, niż ten Sy...
https://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=3&add0=2149&add1=2071&add2=2244
Więc... brawo Samyang, bo różnicy wielkiej nie ma.
Dlatego poleciał na sprzedaż A7 IV min menu to w A9 i A7 III są identyczne, bo wiadomo A7 IV ma inne ale ja już do tego niby gorszego się przyzwyczaiłem
U mnie odwrotnie. Jedyny aparat od Sony jaki mi został ze starym menu to A7RIII. Wszędzie indziej w Sony które posiadam mam nowe menu i szczerze mówiąc to nowe bardziej mi odpowiada (nie żeby stare było jakoś złe).
Tak więc A7RIII mało używam i nawet bym sprzedał, ale za taki stary aparat raczej dużo nie dostanę, jest w idealnym stanie, przebieg migawki poniżej 10 tysięcy, więc raczej będę go trzymał na wszelki wypadek.
Zamknąłeś swoje aparaty Fuji w drewutni razem z Viltrox 75/1.2
i teraz ulubioną twoją portretówką jest ten Samyang?
[niezły rozstrzał: 87 x 101 mm, 670 g vs 70 x 71 mm, 272 g ]
Zamknąłeś swoje aparaty Fuji w drewutni razem z Viltrox 75/1.2
i teraz ulubioną twoją portretówką jest ten Samyang?
[niezły rozstrzał: 87 x 101 mm, 670 g vs 70 x 71 mm, 272 g ]
Moją ulubioną portretówką jest Sigma 135 f1.4 Art, ale niekoniecznie zabieram ten obiektyw na wakacje czy spacery z rodziną....
...
*** za wyjątkiem FPS / rolling shutter, bo A7CII ma tylko 10 fps i raczej nieużywalną elektroniczną migawkę o czasie odczytu 1/15 sekundy.
Proszę nie wierz w te bajki o odczycie migawki. Sam spróbuj i popatrz, czy kiedykolwiek i w czymkolwiek ta migawka nie będzie nadawała się do użytku. Mogę się założyć, że takich sytuacji będzie nie procent a co najwyżej promil.
Używam a7IV od 3 lat, zrobiłem pewnie ze 100k zdjęć, licznik migawki mechanicznej pokazuje ~6300. Ostatnio bardzo często fotografuję przyrodę, np. ptaki w ruchu. Efekt rolling shutter zaobserwowałem 3 razy. Raz kiedy specjalnie dla zabawy zrobiłem zdjęcie wiatraka, raz przy fotografowaniu śmigłowca (to nie były jakieś wyszukane zdjęcia, część w pełni nadaje się do pokazania obiektu, bo śmiagła ułożyły się odpowiednio). Zrobiłem też zdjęcie uciekającego zwierzaka w lesie na zbyt długim czasie w niewygodnej pozycji, drzewa wyszły ukośne. To wszystko. Nawet nie zauważyłem pasów przy jakichś gównolampach w pomieszczeniach czy mieście, ale może dlatego, że standardowo przełączam wtedy na migawkę mechaniczną. Nauczył mnie tego a7RII ;)
Proszę nie wierz w te bajki o odczycie migawki. Sam spróbuj i popatrz, czy kiedykolwiek i w czymkolwiek ta migawka nie będzie nadawała się do użytku. Mogę się założyć, że takich sytuacji będzie nie procent a co najwyżej promil.
Ale ja piszę z własnych doświadczeń, dla mnie jest to nie do użytku (no chyba że fotografuje się wyłącznie statyczne sceny). Miałem kilka / kilkanaście (dużo tego było nie pamiętam dokładnie) przykrych incydentów ze starszymi Sony kiedy aby oszczędzić aparat używałem migawki elektronicznej do jakiś widoczków na wyjazdach a później o tym zapomniałem kiedy trafiło się coś bardziej ruchomego.
Zwłaszcza odkąd kupiłem Z9 a póżniej A1 i przyzwyczaiłem się że na elektronicznej migawce wszystko wygląda normalnie i tyle.
Oglądanie owalnej piłki lub zdeformowanych twarzy to nie dla mnie, od tamtego momentu w aparatach z wolnym odczytem matrycy mam na stałe włączoną migawkę mechaniczną.
Każdy ma inny próg tolerancji na tego typu rzeczy, jeżeli Tobie to aż tak nie przeszkadza to dobrze dla Ciebie.
Pozostaje mieć nadzieję ze do A7C III Sony wsadzi matrycę stacked, a gdyby w ogóle zrezygnowali z mechanicznej migawki to już by była bomba dla mnie.
No, ale możemy sobie pomarzyć :-)
To nie chodzi, że mi coś nie przeszkadza. Tego typu artefaktów po prostu nie ma na zdjęciach, przypadki gdzie coś zauważyłem powyżej wymieniłem. I nie chodzi mi bynajmniej o sceny statyczne. Może coś robię nie tak? ;)
Używam a7IV od 3 lat, zrobiłem pewnie ze 100k zdjęć, licznik migawki mechanicznej pokazuje ~6300. Ostatnio bardzo często fotografuję przyrodę, np. ptaki w ruchu. Efekt rolling shutter zaobserwowałem 3 razy. Raz kiedy specjalnie dla zabawy zrobiłem zdjęcie wiatraka, raz przy fotografowaniu śmigłowca (to nie były jakieś wyszukane zdjęcia, część w pełni nadaje się do pokazania obiektu, bo śmiagła ułożyły się odpowiednio). Zrobiłem też zdjęcie uciekającego zwierzaka w lesie na zbyt długim czasie w niewygodnej pozycji, drzewa wyszły ukośne. To wszystko. Nawet nie zauważyłem pasów przy jakichś gównolampach w pomieszczeniach czy mieście, ale może dlatego, że standardowo przełączam wtedy na migawkę mechaniczną. Nauczył mnie tego a7RII ;)
Miałem prawie 3 lata A7 IV i nie przesadzaj Rolling Shutter na elektronicznej to dość często się zdarza przy jakiejś szybszej scenerii/akcji a do statycznych zdjęć i z niewielkim przemieszczaniem jest ok.
Szkoda że wykasowałem zdjęcia z tym efektem ale gdzieś przeglądałem jakiś film czy zdjęcia z inscenizacji walki (chyba z II WW ) i tam przemieszczające osoby biegnący były właśnie "powykrzywiane" od rolling Shutter.
Możesz podać jakiś przykład takiego zdjęcia czy raczej sytuacji w której występuje RS? Przy jakiej akcji to wychodzi, spróbuję uzyskać taki efekt. Do wątku zdjęcia z Sony wstawiałem sporo zdjęć akcji, przyrody, wszystko na elektronicznej migawce. Chętnie poeksperymentuję, podaj przykład takiej sytuacji.
Możesz podać jakiś przykład takiego zdjęcia czy raczej sytuacji w której występuje RS? Przy jakiej akcji to wychodzi, spróbuję uzyskać taki efekt. Do wątku zdjęcia z Sony wstawiałem sporo zdjęć akcji, przyrody, wszystko na elektronicznej migawce. Chętnie poeksperymentuję, podaj przykład takiej sytuacji.
no ale przecież takie zdjęcia do idą do kosza , chyba że znajdę na backup to zamieszczę.
pierwszy z brzegu https://www.dpreview.com/forums/thread/4649606
https://fotoplus.pl/artykuly/sony-a7-iv-wszechstronny-profesjonalny-i-niezawodny
Natomiast ja nie usuwam zdjęć np. z wyjazdów, nie robię wówczas seriami. Na zdjęciach jest mnóstwo ruchu, aut, ludzi. Zdjęcia z takim błędem zatrzymuję z ciekawości jako dużą rzadkość, tylko że mogę je policzyć na palcach.
Przejrzałem na szybko te dwa linki. Moim zdaniem efekt został osiągnięty przy poruszeniu aparatu, co prawdopodobnie nastąpiło na miniaturkach pokazanych przez Fotopolis. Zdjęcie z dp to jest jakiś kuriozum, efekt RS w pionie? Bez exifów trudno cokolwiek powiedzieć. Spróbuję poeksperymentować z poruszeniem aparatu (tylko po co to robić w praktyce). Panoramowanie faktycznie lepiej robić na mechanicznej. Ja podtrzymuję, że problem nie występuje w praktyce.
Ps. Takich zdjęć jak pokazane w tych linkach nie widziałem nawet w a7RII. Ktoś się bardzo postarał. To jest jakieś tworzenie mitów.
Pps. Nie uważam a7IV za jakiś super aparat do akcji, bo są lepsze bez dyskusji. Natomiast jest w zupełności wystarczający. Ruch lecącego ptaka można w 100% przypadków zamrozić na migawce elektronicznej bez żadnych efektów RS. RS przy fotografowaniu ludzi to jest bajka.
Nie naginaj fizyki, wpisz sobie w wyszukiwarkę A7 IV rolling skuter i będziesz miał sporo przykładów.
Oczywiście rolling shutter pojawia sie na A7 IV i dla amatora to można z tym jakoś żyć ale jeszcze bardziej przeszkadzał mi dodatkowo banding (pasy na zdjęciach/ zebra) przy sztucznym oświetleniu na salach, halach, w klubach itp to elektroniczna migawka jest praktycznie bezużyteczna (nie pomagała funkcja Anti-flicker).
Dlatego że większość zdjęć teraz robie w ruchu, akcje, przyroda itd.to pozbyłem się A7IV na rzecz A9 który ma aż 10 krotnie lepsze osiągi w odczycie danych z matrycy od A7IV
Tu masz tabelkę
https://horshack-dpreview.github.io/RollingShutter/
Ok, widzę że niepotrzebnie wdałem się w tę dyskusję. Obiecałem sobie tego nie robić, ale nie wyszło ;)
Super, że Twój nowy aparat spełnia wszelkie życzenia, o ile pamiętam tak jest z każdym Twoim nowym aparatem ;) Życzę kupna A1 :)
Mnie do moich amatorskich zdjęć ten "wolny" odczyt w niczym nie przeszkadza. Widać słabo znam fizykę, ale dzięki temu nie widzę efektu rs*, który ponoć dyskwalifikuje te aparaty :)
Aha, jeśli komuś chciałoby się wyodrębnić ten wątek to może nie byłoby zaśmiecania tematu o fajnej, małej 85.
* (precyzyjnie mówiąc widziałem 3 razy na około 100k wykonanych zdjęć, jak napisałem)
Sony A7 IV 1/15
Canon R6 II 1/68
Canon R8 1/68
Nikon Z6 III 1/69
Panasonic S1 II 1/69
https://horshack-dpreview.github.io/RollingShutter/
-Bez sensu chyba tego bronić.
Na szczęście tabelki zdjęć nie robią ;)
Jeśli masz swoje przykłady, wstaw. Szukanie w necie mnie nie interesuje.
poste, z całym dla Ciebie szacunkiem, rozumiem Twój punkt widzenia ale trochę nieobiektywnie do tego podchodzisz. Albo może fotografujemy inne rzeczy? Nie wiem.
Mnie efekt RS na starszych Sony zdarzał się notorycznie, zwłaszcza tam gdzie fotografuje się ruch z piłką (w moim przypadku była to siatkówka), albo modele w ruchu i z bliska w sensie że twarz zajmuje przynajmniej kilkanaście procent kadru.
Ba, nie chodzi nawet o starsze modele, bo taki A7RV jest przecież nowy, a tam było najgorzej - czas odczytu matrycy to 1/10 sekundy.
Nie mam już tych zdjęć bo wszystkie poszły do kosza zwyczajnie. Ale specjalnie dla Ciebie, bez odchodzenia od biurka, dwa zdjęcia z A7CII - zgadnij które jest robione na migawce mechanicznej ;-)
1.
90800
2.
90801
Pasy od źródeł sztucznego światła to tak, przecież napisałem że wówczas włączam mechaniczną. Co do twarzy czy zdjęć w ruchu to faktycznie robimy chyba inne zdjęcia. Mógłbym załadować serwer Nikoniarzy zdjęciami ruchu zrobionymi na elektronicznej migawce. Z drugiej strony przykładów brak bo każdy usunął ale przecież fizykyka i tabelki itp. Tak, każdy pewnie kiedys, w specyficznych sytuacjach np. machnięcia kijem zauwazy ten efekt. Czy to dyskwalifikuje m igawkę elektroniczną? Jakiś ułamek promila sytuacji? Dobra, kończę i tak każdy wie swoje.
Ps. Takie pasy to też nie zawsze są, kombinacja czasu i źródła światła.
cz4rnuch
10-10-2025, 16:13
Fajny, mały aparat. I fajne, małe szkiełko. W parze z 35/1.8 od Samy to fajny i niedrogi zestaw stałeczek. Przynajmniej tak mi się wydaje, bo wszystkie małe szkiełka od Samy, które do tej pory miałem mimo, że w sumie robiły robotę to jakoś mi nie podeszły i sprzedałem. Osobiście mimo, że lubię małe to jakoś bardziej skłaniałbym się ku 85 i 50 w wersji 1.4 od Samy. Ceny zachęcają.
A co do laga przy elektronicznej to mnie niestety też nie podeszła ta od A7III. Wolne to i owszem nie zawsze wychodzi, ale przy foceniu z biodra, tak bardziej bez zaglądania w wizjer to za często mi wychodziła galareta na elektronicznej. Nie mówię, że zawsze, ale jednak częściej niż bym chciał więc elektroniczną stosuje tylko do statycznych. Na mechanicznej jest znacznie lepiej. W związku z czym poczekam pewnie jeszcze kilka lat zanim stacki zawitają do niższych serii (o ile ten A7V nie zaskoczy) albo jak mi się znudzi czekanie a miecio pozostanie to podobnie do maxwawa wejdę w używki, które jak zrozumiałem idzie już dość tanio wyrwać. O ile faktycznie tanio ten A9 wyszedł. W sumie ten aparat ma już tyle lat, że faktycznie mógł potanieć. Plus jeszcze te przedpotopowe osiągi matrycy ;) To również może mieć wpływ na cenę :)
..no a lag w A7III jest mniejszy niż w A7IV
90803
Matryca A9 spokojnie daje radę.
A7III też ma swoje lata a mało który aparat mu dorównuje,
Poniżej najlepsze rezultaty w DR ma… A7 III
A9 ma może około 0.5 EV gorszy wynik a to nie jest dużo.
90804
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr134_0=sony_a9&attr134_1=sony_a7iii&attr134_2=sony_a7iv&attr134_3=nikon_z6iii&attr136_0=4&attr136_1=4&attr136_2=4&attr136_3=4&normalization=compare&widget=768&x=0.17972568837644776&y=0.5010212359972397
Naprawdę do zdjęcia, jakie zamieściłeś powyżej potrzebujesz mechanicznej migawki lub flagowca?
paparapa
10-10-2025, 21:34
Naprawdę do zdjęcia, jakie zamieściłeś powyżej potrzebujesz mechanicznej migawki lub flagowca?
Ale jesteś czepialski...
Przecież to nie o fotki chodzi...:mrgreen:
Jeśli Z6 III ma stacked sensor to nie możliwe żeby przyszły A7V jej nie miał.
Ale off top :-)
cz4rnuch
11-10-2025, 07:19
Jeśli Z6 III ma stacked sensor to nie możliwe żeby przyszły A7V jej nie miał.Sęk w tym, że Z6III nie ma stacka ( opisują to jako partially stacked) a dwa to nie wiadomo jak mocno w projekt A7V ingerowali księgowi :)
Sęk w tym, że Z6III nie ma stacka ( opisują to jako partially stacked) a dwa to nie wiadomo jak mocno w projekt A7V ingerowali księgowi :)
Dzięki za doprecyzowanie, chociaż to też stacked ale faktycznie „zjadłem” jedno słowo „partially” który jest „zubożoną” wersją stacked.
Sensor warstwowy (SS )oferuje pełną integrację obwodów przyspieszających na całej powierzchni matrycy, natomiast częściowo warstwowy (PSS) ma takie układy tylko na wybranych sekcjach sensora, co jest kompromisem między wydajnością a kosztem.
dyskutowaliśmy rejestracji migotania i rolling shutter więc i tu zamieszczę przykład z życia.
Sony A7IV w "akcji"
robienie zdjęć na migawce elektronicznej niestety nie mogło być kontynuowane z dwóch powodów:
- rejestrował migotanie (pasy na zdjęciach)
- no i czasami Rolling Shutter (piłka, inne przedmioty, czasami osoby przekrzywione)
poniżej mały przykład
A7IV 1/400s
90852
Test Samyang AF 85 mm f/1.8 P FE
https://www.optyczne.pl/634.1-Test_obiektywu-Samyang_AF_85_mm_f_1.8_P_FE.html
Test Samyang AF 85 mm f/1.8 P FE
https://www.optyczne.pl/634.1-Test_obiektywu-Samyang_AF_85_mm_f_1.8_P_FE.html
To co piszą Optyczni dokładnie pokrywa się z moimi obserwacjami:
....Oferuje on naprawdę dobrą jakość obrazu - w okolicach maksymalnego otworu względnego jest w stanie zawstydzić wielu droższych konkurentów. Na dodatek, nie ma problemów podłużną aberracją chromatyczną, astygmatyzmem i komą, pokazuje ładny wygląd nieostrości, a jego autofokus nie daje żadnych powodów do narzekań.
Tego wszystkiego nie sposób nie oceniać z poziomu jego ceny wynoszącej 1500 złotych, która powoduje, że jest on świetną propozycją szczególnie dla posiadaczy bezlusterkowców firmy Sony. Jest on bowiem zauważalnie lepszy od droższego o 500 złotych modelu Sony FE 85 mm f/1.8, a dodatkowym bonusem są jego małe rozmiary i waga.
Podsumowując, Samyang AF 85 mm f/1.8 P to dobra propozycja dla osób, które szukają małej oraz niewygórowanej cenowo 85-tki, a jednocześnie są w stanie przymknąć oko na kilka kompromisów i nie zamierzają używać tego obiektywu do filmowania.
Kilka luźnych spostrzeżeń na temat A7CII + S 85f1.8 PF, dwóch tygodniach intensywnego używania na wyjeździe, tak żeby podsumować temat.
Podtrzymuję moją bardzo dobrą opinię obiektywie, daje przyjemny obrazek, bokeh jest miły dla oka, a ostrość na pełnej dziurze jest znakomita (na 30mpx matrycy A7CII w każdym razie).
W ogóle mi nie brakowało Sigmy 85 f1.4 DN DG ART którą zazwyczaj zabierałem na wyjazdy.
Przy fotografii ludzi, o ile oko jest gdziekolwiek w mocnym punkcie kadru, to można spokojnie liczyć rzęsy na powiększeniach i to beż żadnego wyostrzania w obróbce.
Praca AF (fotografowałem pozujących / spacerujących ludzi) bardzo dobra, wszytko trafione.
Praca pod światło dobra (używam załączonej w komplecie osłony przeciwsłonecznej), byłem w tropikach i mocne słońce nie powodowało widocznych flar czy spadku kontrastu.
Aberracja chromatyczna, taka klasyczna purpurowo / zielona, jest czasami widoczna jak się poszuka, jednak spokojnie da się usunąć na komputerze.
Naprawdę bardzo bym się zdziwił gdyby ktoś powiedział że ten obiektyw go w czymkolwiek ogranicza.
Co do samego aparatu, czyli A7CII, to też trzeba pochwalić, nawet ten mały EVF jest używalny w mocnym słońcu, trochę mniej wygodny niż u większej konkurencji, ale bez przesady.
Jedyny powód do narzekań to dość głupie moim zdaniem graniczenie minimalnego czasu naświetlania do 1/4000s w tym aparacie, co wydaje mi się dziwne bo przecież na elektronicznej migawce możnaby zaoferować krótsze czasy, ale Sony tego nie zrobiło.
Na f1.8 przy mocnym świetle kilka razy nie dało się zrobić zdjęcia i musiałem przymykać, ale to były odosobnione przypadki na plaży w okolicach południa, a nie o złotej godzinie.
To w sumie chyba jedyny minus tego zestawu jaki mi przychodzi do głowy, być może dla kogoś to jest deal breaker, mnie nie przeszkadzało.