Zobacz pełną wersję : Obiektyw 24-70/2,8 AF-S kontra 24-70/2,8 S pod Z
Fotograma
23-09-2025, 14:37
Witam użytkowników starych obiektywów AF-S i nowych systemu Z. O jakiegoś czasu z wielkim zainteresowaniem śledzę wszelkie aukcje i ceny sklepowe obiektywu 24-70/2,8 S. Posiadam stary, mocno wyeksploatowany 24-70/2,8 AF-S i podpinam go do Z6_3 poprzez FTZII. Mam spore wątpliwości czy on działa prawidłowo. W trybie "C" czasami słychać jakby "terkotanie" silnika AF. Na tablicy testowej do sprawdzenia ostrości ewidentny FF i muszę korygować na +3 dla Tele. Był też wiele razy w różnych serwisach. Już kilka razy byłem o krok od zakupu 24-70/2,8 S ( czytaj zabrakło jednego drinka), ale jednak nadal się zastanawiam. Oczywiście ostateczna decyzja należy wyłącznie do mnie, ale będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami w tym temacie. Na pewno jest spore grono użytkowników, którzy przez ten problem przebrnęli. Z góry dziękuję za jakikolwiek sugestie.
.Posiadam stary, mocno wyeksploatowany 24-70/2,8 AF-S i podpinam go do Z6_3 poprzez FTZII.
Już kilka razy byłem o krok od zakupu 24-70/2,8 S.
Jeżeli profesjonalnie fotografujesz i wyeksploatowałeś obiektyw w z bagnetem F to nie masz na co czekać. Bo jeszcze ci staruszek padnie i będziesz miał problem.
Są już 2 wersje Nikkora 24-70/2.8 Z i zastanawiaj się który z nich kupić. Używkę wersji I?
Pierwsza wersja jest super, druga wersja kosztuje ca 2500 zł więcej, a na razie trudno coś o niej napisać. Jest lżejsza, co oznacza, że ma mniej szkła, a więcej plastiku. Jeśli nie potrzebujesz szkła 2.8, to jakościowo Z 24-120/4 niemal dorównuje Z 24-70, a ma szerszy zakres i dopiero co okrzyknięty został w ankiecie najlepszym obiektywem Z jaki Nikon wyprodukował: https://www.polltab.com/bracket-poll/XACd7qzvf0OLU
Fotograma
24-09-2025, 21:53
Kupiony i już jest w domu. Jak mawiał pewien aktor "ładne cacko".
Kupiony i już jest w domu. Jak mawiał pewien aktor "ładne cacko".
Który kupiłeś?
Fotograma
25-09-2025, 22:11
Ten pierwszy. Ładnie wygląda, wszystko świetnie spasowane. No i made in Japan. W sobotę sprawdzę w akcji. Tylko taka ciekawostka: tryb AF-S i pin, jednak potrzebuje z Z6_3 chwilę się zastanowić. W trybie AF-C działa błyskawicznie.
Tryb Pin używa detekcji kontrastu, a nie fazowej. To zawsze jest wolniejsze