Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 13/2025 - GŁOSOWANIE

crusiek
09-09-2025, 21:36
Dobry wieczór. :)

Przystępujemy do głosowania w kolejnej edycji zabawy nowego cyklu.
Tym razem mamy 11 prac :)

Głosujemy na maksymalnie 3 (słownie:TRZY!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...

Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).

Autorem zdjęcia jest: pki1234

Termin głosowania zakończy się za 3 dni - piątek (12.09.2025)

Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.

W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.

Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.

"Oryginał"

90240

Paczka z pracami znajduje się tu: klik (https://drive.google.com/file/d/1ABPYXbwTYwTVZBiKXjvaA0T3grwvsGcG/view?usp=sharing)

Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.

WASZE PROPOZYCJE

1

90250

2

90249

3

90248

4

90247

5

90246

6

90245

7

90244

8

90243

9

90242

10

90241

11

90251

Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.

Zapraszam :-)

.

crusiek
10-09-2025, 08:53
Głosować, głosować, głosów nie żałować xD

crusiek
12-09-2025, 21:43
Podsumowanie :)

1 miejsce na podium zajął Jacu
2 miejsce zajął pysson
3 miejsce zajął incosgnitos
Autor wyróżnił pracę nr: 11

Przesyłam gratulację dla zwycięzców.

Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce :)

# 1 Jacu

90327

#2 pysson

90328

#3 incosgnitos

90329

#Praca wyRÓŻniona - incosgnitos

90329

And Oscar goes to.....

zdjecie numer 11:
Za delikatne użycie suwaczków i w rezultacie bardzo naturalne oddanie charakteru poranka.

Pozdrawiam

pki1234

#Wyczekany RÓŻokreciorożec dla - nikogo

Jacu - prosimy o RAWka do nowej zabawy :)

Przyjemnego wieczoru.

Jacu
12-09-2025, 23:27
Ooo... Jaka miła niespodzianka. Dzięki wszystkim, którzy zagłosowali na moją wersję obróbki :). Co do samej obróbki, to przede wszystkim zdjęcie nieco wykadrowałem, tak, aby coś więcej się na nim działo. Żeby ten ludek spacerujący był nieco bardziej widoczny (i w mocnym punkcie kadru). Maska na samą plażę, rozjaśnienie jej, by lepiej były widoczna była jej faktura. Maska na same fale morskie, chciałem, aby te fale były lepiej widoczne, miały troszkę więcej kontrastu. No i rozjaśnienie samego ptaszka (chyba mewy) , ona też tutaj gra jakąs rolę :grin:. A tak poza tym standardowo trochę pojeździłem suwakami.
Swojego RAWka postaram się przesłać w sobotę wieczorem lub niedzielę rano, bo jestem chwilowo na wyjeździe.

pysson
13-09-2025, 03:26
Dziekuję bardzo za glosy.
U mnie podobnie - w LR maska na niebo i zabawa suwaczkami.
Póżniej maskę odwróciłem, podciągnąlem ekspozycję i może dość nieoczywisty ruch - mocno obniżyłem saturację, wyszły prawie białe piaski Seszeli. :)
Na koniec troszkę przyciałęm kadr i zebrałem co większe śmieci z plaży.

August68
13-09-2025, 09:03
Gratulacje dla zwycięzców, dzięki za głosy, podium było o w(g)łos...
Ja początkowo szukałem "kolorów", ale jakoś niczego sensownego nie mogłem znaleźć, najbliżej mi było do wersji incosgnitos.
Podobał mi się ten blask od słońca za chmurami i chciałem go jakoś wyeksponować.
Skoro z kolorami nie wyszło, to spróbowałem B&W i mi podpasowało. Przekadrowałem do mojego ulubionego formatu dla pejzażu 16:9 i trochę pobawiłem się suwaczkami, majstrując w różnych kanałach kolorów.
Zostawiłem dół ciemniejszy bo na plaży niczego ciekawego nie znalazłem - próbowałem jakoś podkreślić tą mewę, ale nic mi nie pasowało więc ją zostawiłem w spokoju.

incosgnitos
13-09-2025, 14:41
Obrabiałem w CO.
Stwierdziłem, że ostatnio im więcej się starałem tym gorzej szło ;) Więc miałem zamiar zrobić tylko AutoAdjust ;) i wysłać hehe... i w sumie prawie tak zrobiłem AA bez balansu bieli i tylko delikatna korekta.

Balans bieli : kelwiny 6k, odcień -1.1,
Ekspozycja: ekspozycja -0.26, kontrast 6, jasność -3, nasycenie 14,
HDR: światła 25, cienie 50, biały -30, czarny -9
Delikatny ruch krzywą

Maska na plażę -> ale tylko na jaśniejszą część piachu...
i na masce jeszcze delikatne rozjaśnienie, zbicie nasycenia i kontrastu... żeby ożywić cokolwiek tą zdechłą łachę piachu

crusiek
15-09-2025, 22:07
No to zapraszam do nowej ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/320249-Zabawa-w-RAWki-14-2025) :)