PDA

Zobacz pełną wersję : Zoom / stałka pod 400 mm do zdjęć sportowych

RMC
09-09-2025, 14:19
Stare obiektywy pod bagnet F potaniały i coraz częściej chodzi mi po głowie dłuższa ogniskowa niż 200 mm do zdjęć sportowych. Konkretnie - pod górskie zawody biegowe.

Do tej pory używałem z reguły Nikkora 80-200 F2_8. Patrząc po zdjęciach na ogniskowych ~150 mm i mniej. Tu też rodzi się moje pierwsze pytanie czy w takim razie zakup ma wielki sens? Ma ktoś doświadczenie z używania czegoś takiego?

Przyjmijmy jednak, że bym spróbował. To co kupię nie ma być głównym szkłem ale uzupełnieniem przypiętym do 2 body (D600 lub D700). Zdjęcia robione będą raczej w dobrych warunkach pogodowych. Z powodu sporadycznego użycia rozglądam się za szkłami starymi = niedrogimi :) Widzę, że w zakresie 800-1300 zł można sobie już wybierać w różnościach jak:
stałki: Tokina 300 mm F4_0, Sigma 400 mm F5_6
zoomy: Tokina 80-400 mm, Tamron 200-400 mm F5_6 albo w ogóle klasyk taniości Nikkor 70-300 ;)

W sumie wolałbym zooma raczej. Domyślam się, że żaden z w.w. nie jest szkłem wybitnym. Ale chyba nie stawiam przed nimi trudnych wyzwań? :) Co myślicie, nada się któreś? Jeżeli ktoś używał i wie, że jakieś należy kategorycznie omijać, mówcie. Proszę jednak nie proponować sprzętów za 3-5k. Nie chcę inwestować tyle w Nikona F do sporadycznej zabawy :)

Wesoły_pstrykacz
09-09-2025, 17:00
W okolicach 1300 zł powinieneś dorwać zadbanego nikkora af-d 300mm f/4. Nie wiem jak on się ma do podanych wyżej szkieł bo ich nigdy nie miałem, ale ja byłem z niego mega zadowolony w swoim czasie. Na D3 i D700 śmigał na tyle szybko, że nie myślałem nigdy o przesiadce na wersje AF-S. Budowa jak nikkor 80-200mm f/2.8, metal i szkło.

cdc
09-09-2025, 17:03
https://blog.interfoto.eu/2019/08/15/sigma-400-mm-f-56-apo-tele-macro-czego-tu-nie-lubic/

cdc
09-09-2025, 20:40
Najlepszym niedrogim, ale przekraczającym zakładany budżet zoomem
jest pewnie Sigma DG 120-400mm 4.5-5.6 APO HSM

https://www.olx.pl/d/oferta/obiektyw-sigma-dg-120-400mm-4-5-5-6-apo-hsm-z-futeralem-CID99-ID17lgPl.html

https://www.olx.pl/d/oferta/teleobiektyw-do-nikon-sigma-dg-120-400mm-14-5-5-6-apo-hsm-CID99-ID16nUlo.html

poste
10-09-2025, 08:22
Stare obiektywy pod bagnet F potaniały i coraz częściej chodzi mi po głowie dłuższa ogniskowa niż 200 mm do zdjęć sportowych.
...
Widzę, że w zakresie 800-1300 zł można sobie już wybierać w różnościach jak:
stałki: Tokina 300 mm F4_0, Sigma 400 mm F5_6
zoomy: Tokina 80-400 mm, Tamron 200-400 mm F5_6 albo w ogóle klasyk taniości Nikkor 70-300 ;)

...

Dawno temu robiłem przymiarki do czegoś dłuższego i chciałem kupić po taniości, o ile pamiętam miałem podpiętą Sigmę 400/5.6, patrzyłem dokładniej na Tamrona 200-400 i podobne szkła. Nieważne, konkluzja była taka, że te starocia mocno odstają optycznie choćby od np. Nikona 70-300 AF-S (starsze wersje tego obiektywu są beznadziejne). To szkło akurat miałem, optycznie wówczas byłem zadowolony, zmieniłem na af-p przede wszystkim dla rozmiaru, ale optycznie af-p też był lepszy, af wiadomo, inna epoka.

Tak naprawdę byłem zadowolony dopiero z Tamrona 100-400/4.5-6.3 USD. Nie wiem ile teraz kosztują używane, sądzę że powinny być poniżej 2k, za zadbany egzemplarz moim zdaniem warto. Moje doświadczenie jest takie, że na FX 70-300 jest trochę krótki (a do widoczków i tak jest wąsko), oczywiście zależy co fotografujesz. Ale jeśli masz jednocześnie 70-300 i 100-400, po tego pierwszego raczej w ogóle nie sięgasz. Znowu według moich doświadczeń, różnica między 200 a 300 mm jest w praktyce nieistotna.

Podsumowując, według moich doświadczeń szkłami sprzed ~20 lat nie warto sobie zwracać głowy, o ile fotografujesz coś w miarę poważnie. Współczesny najtańszy kit rozwali je jakością, jak dla mnie szkoda tych paru stów, lepiej zapłacić nawet dwa razy więcej, ale za coś użytecznego. 70-300 będzie raczej leżał w torbie, jeśli masz niezłe 200 mm (stałka to co innego, jeśli idzie np. o cropowanie).

RMC
10-09-2025, 08:40
Dawno temu robiłem przymiarki do czegoś dłuższego i chciałem kupić po taniości, o ile pamiętam miałem podpiętą Sigmę 400/5.6, patrzyłem dokładniej na Tamrona 200-400 i podobne szkła. Nieważne, konkluzja była taka, że te starocia mocno odstają optycznie choćby od np. Nikona 70-300 AF-S (starsze wersje tego obiektywu są beznadziejne). To szkło akurat miałem, optycznie wówczas byłem zadowolony, zmieniłem na af-p przede wszystkim dla rozmiaru, ale optycznie af-p też był lepszy, af wiadomo, inna epoka.

Tak naprawdę byłem zadowolony dopiero z Tamrona 100-400/4.5-6.3 USD. Nie wiem ile teraz kosztują używane, sądzę że powinny być poniżej 2k, za zadbany egzemplarz moim zdaniem warto. Moje doświadczenie jest takie, że na FX 70-300 jest trochę krótki (a do widoczków i tak jest wąsko), oczywiście zależy co fotografujesz. Ale jeśli masz jednocześnie 70-300 i 100-400, po tego pierwszego raczej w ogóle nie sięgasz. Znowu według moich doświadczeń, różnica między 200 a 300 mm jest w praktyce nieistotna.

Podsumowując, według moich doświadczeń szkłami sprzed ~20 lat nie warto sobie zwracać głowy, o ile fotografujesz coś w miarę poważnie. Współczesny najtańszy kit rozwali je jakością, jak dla mnie szkoda tych paru stów, lepiej zapłacić nawet dwa razy więcej, ale za coś użytecznego. 70-300 będzie raczej leżał w torbie, jeśli masz niezłe 200 mm (stałka to co innego, jeśli idzie np. o cropowanie).

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Sporo użytecznej wiedzy dostałem od Ciebie jak i reszty kolegów wyżej. Zdania trochę są podzielone, które szkło się nadaje, które nie ale obraz sytuacji jest :)

Generalnie mam też podobne zdanie, że między 200-300 wielkiej różnicy nie ma i wydając kasę lepiej by było celować bliżej tych 400 mm. Natomiast mam w domu manualnego Nikkora 300 F4_5 więc mogę obadać czy taka ogniskowa mi do czegokolwiek pasuje.

Przez noc urodził mi się też inny, niekoniecznie idealny ale z pewnością jeszcze tańszy pomysł :) Do Olympusa, którego mam mógłbym zakupić za 600 zł Sigmę APO 135-400. Szkło też stare ale z tego co czytam ma dość pozytywne opinie. Może do sporadycznej zabawy by to było lepsze.

poste
10-09-2025, 08:51
Ciekaw jestem jak odbierzesz ten obiektyw dziś, ponieważ opinie sprzed lat dotyczą zwykle innej rozdzielczości matryc oraz generalnie inny był wówczas poziom optyki, którą porównywano.

RMC
10-09-2025, 09:13
Cudów najczęściej nie ma (słabe szkło dalej jest słabe) ale nieraz nie wychodzi to źle. Ratuje trochę fakt, że 12 Mpix D700 i 16 Mpix OM-D E-M1 nie są to jakieś wymagające systemy.

poste
10-09-2025, 09:26
Moim zdaniem ten Olympus prędzej pokaże wady szkła, niż Nikon D700. Szkło do Nikon F chyba też łatwiej będzie odsprzedać jakby się nie spodobał, ale to już drugorzędna kwestia i różnie może być.

thornlab
16-09-2025, 21:13
Ja z mojego podwórka mogę polecić Sigmę 100-400 na Nikona F - mam i jestem z niej bardzo zadowolony. Jak na obiektyw o takiej ogniskowej jest mała i zgrabna. Do tego jest ostra i ma szybki AF - używam jej z Nikonem D7500 - niestety, cena przekroczy raczej założony budżet.

RMC
17-09-2025, 08:05
Jak na razie zakup idzie z małymi problemami :)

Pierwsze podejście.
Obiektyw na który zdecydowałem się przez niską cenę - Sigma 135-400 przybył. Okazało się nawet, że dostałem nie szkło do Olympusa ale ... do Nikona. Spodziewałem się tego bo ze zdjęć taki był a sprzedający dał zły opis. Życia jednak nie wygrałem bo niestety nie ostrzył. Musiałem go odesłać.

Drugie podejście.
Uznałem, że dobra spróbuję może polecaną tu stałkę 400/F5.6. Wyczaiłem w dobrej cenie ale osoba sprzedająca go była delikatnie mówiąc średnio miła. Nie dogadaliśmy się.

Trzecie podejście.
Zoom z pkt.1 zdawał się całkiem przyjemny wielkością i obsługą więc powiększylem trochę budżet i zamówiłem Sigma 120-400. Oczywiście jakieś opóźnienie z przesyłka jest z allegro :( więc czekam.

Liczę, że limit pecha jest wyczerpany i jak już dojdzie to będzie ok. Ale to się okaże najszybciej dzisiaj wieczorem.

poste
17-09-2025, 11:08
Niektórzy mawiają, że "biednego nie stać na tanie rzeczy";-). Nie, nie to, żebym miał Cię za biednego, zwracam tylko uwagę czy warto kupić raz a dobrze, czy się rozdrabniać. Sam niepotrzebnie kupiłem parę gratów po drodze, a i tak koniec końców najczęściej dochodziłem do wniosku, że trzeba było od razu sięgnąć głębiej do kieszeni :)

Mało jest fotografów, którzy nie idą na kompromisy i kupują wszystko co chcą, więc obracamy się w kategorii budżetowej. Tysiąc zł więcej za przyzwoity obiektyw, jeśli chodzi o tele, to nieduży wydatek biorąc pod uwagę zysk na jakości zdjęć. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, ale później o podobny efekt jest coraz trudniej, tzn. drożej ;)

RMC
17-09-2025, 11:31
Niektórzy mawiają, że "biednego nie stać na tanie rzeczy";-). Nie, nie to, żebym miał Cię za biednego, zwracam tylko uwagę czy warto kupić raz a dobrze, czy się rozdrabniać. Sam niepotrzebnie kupiłem parę gratów po drodze, a i tak koniec końców najczęściej dochodziłem do wniosku, że trzeba było od razu sięgnąć głębiej do kieszeni :)

Mało jest fotografów, którzy nie idą na kompromisy i kupują wszystko co chcą, więc obracamy się w kategorii budżetowej. Tysiąc zł więcej za przyzwoity obiektyw, jeśli chodzi o tele, to nieduży wydatek biorąc pod uwagę zysk na jakości zdjęć. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, ale później o podobny efekt jest coraz trudniej, tzn. drożej ;)

Ciężko się kłócić jak ktoś mądrze pisze ale nie ukrywajmy mam swoje podejście (niekoniecznie dobre) do spraw zakupowych. Niecierpliwy jestem, łatwiej mi jakoś do pewnych spraw dochodzić mniejszymi krokami - kupić taniej, sprawdzić. Albo pasuje i jestem zadowolony albo za jakiś czas sprzedać (oby z niedużą stratą) i poszukać coś półkę wyżej.

W tym konkretnym wypadku uważam, że musze pokombinować a nie ma sensu szarpać się na coś nowego, droższego bo:
- nie będę tego używał za często
- w nierozwojowy już bagnet F nie wydam dużo pieniędzy,
- to co by było naprawdę fajne (np. pod Nikona Z) to jest poza moim aktualnym zasięgiem finansowym (bardziej to przekracza granice uznawane przeze mnie za akceptowalne do wydania)

rufik
17-09-2025, 15:13
Ja z mojego podwórka mogę polecić Sigmę 100-400 na Nikona F - mam i jestem z niej bardzo zadowolony. Jak na obiektyw o takiej ogniskowej jest mała i zgrabna. Do tego jest ostra i ma szybki AF - używam jej z Nikonem D7500 - niestety, cena przekroczy raczej założony budżet.Jaki dokładnie to model?
Właśnie się zastanawiam nad zakupem czegoś z ~400mm na końcu, aby ogarnąć mecze na dużym boisku, współpraca z D7200.

cdc
17-09-2025, 16:03
https://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=2&add0=1446&add1=1486

RMC
17-09-2025, 23:09
Wygląda, że tym razem szczęścia miałem więcej. Obiektyw przybył i jest z nim wszystko ok. Dokładniej oczywiście potestuję w terenie ale nie widzę by na zdjęciach z domu coś z nim miało być nie tak :)

Kawał szkła :) Po grubości zwłaszcza bo tak na oko to długość i waga podobne do 80-200 Nikkora. Aaaa... no i bardzo miłym dodatkiem okazał się fakt, że pracuje normalnie przez FTZ na mojej Z5.

90425