PDA

Zobacz pełną wersję : Różne obiektywy, ta sama ogniskowa ale różne kąty widzenia?

Sz
09-09-2025, 13:30
Witam. Do tej pory używałem (razem z D7500) obiektywu 18-140mm VR f/3.5-5.6 DX. Kilka dni temu kupiłem stałkę 50mm f/1.8G AF-S. Zaskoczyło mnie, że przy takich samych wartościach ogniskowej, kąty widzenia/kadry w tych obiektywach się różnią. W 18-140 dopiero przy ogniskowej 55mm (dane z EXIF-a, na pierścieniu również jest nieco ponad 50mm) kadr jest identyczny z tym, kiedy podpięty jest stałoogniskowy 50mm. Nie bardzo rozumiem, co jest grane...

MstrG
09-09-2025, 13:41
Witam. Do tej pory używałem (razem z D7500) obiektywu 18-140mm VR f/3.5-5.6 DX. Kilka dni temu kupiłem stałkę 50mm f/1.8G AF-S. Zaskoczyło mnie, że przy takich samych wartościach ogniskowej, kąty widzenia/kadry w tych obiektywach się różnią. W 18-140 dopiero przy ogniskowej 55mm (dane z EXIF-a, na pierścieniu również jest nieco ponad 50mm) kadr jest identyczny z tym, kiedy podpięty jest stałoogniskowy 50mm. Nie bardzo rozumiem, co jest grane...

Poczytaj o "focus breathing". Ogniskowa obiektywu jest definiowana dla ostrości ustawionej na nieskończoność. Podczas ostrzenia bliżej efektywna ogniskowa często się zmienia. Szczególnie w to widać w zoomach z wewnętrznym ogniskowaniem, gdzie ruszają się grupy soczewek wewnątrz, a nie cała optyka. Dzięki temu obiektyw może być mniejszy, lżejszy i szybszy, ale kosztem tego, że przy ostrzeniu blisko zmienia się powiększenie i pole widzenia. W stałkach zwykle jest mniejsze, ale to nie jest żadna reguła.

TOP67
09-09-2025, 14:13
Dokładnie tak. Ogniskowa jest zdefiniowana tylko dla nieskończoności.
Wiele obiektywów skraca ogniskową przy ostrzeniu na bliższe odległości. Dotyczy to w szczególności obiektywów makro, obiektywów o wewnętrznym ogniskowaniu i obiektywów filmowych.
Klasyczne obiektywy, a w szczególności standardowe ostrzą przesuwając cały blok optyczny. Powoduje to zmianę skali podczas ostrzenia, a jest to wada przy filmowaniu. Ponieważ większość aparatów teraz filmuje, to nowe konstrukcje zmieniają ogniskową zamiast odległości.
W przypadku obiektywów makro i zoomów taka konstrukcja jest spowodowana chęcią ograniczenia zakresu wysuwania tubusów.