PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon b 500 nie reaguje na niektóre przyciski. Deszcz.

madro22
05-09-2025, 19:34
Aparat nikon b 500 trochę zmókł na deszczu ,Od tego czasu nie reaguje na niektóre przyciski, np. disp, scene , również nieodpowiednio reaguje na przycisk kosz.
Wyjęcie baterii i trzymanie w cieple nic nie daje dalej ten sam problem. Co robić? Zdarzyło sie kiedyś że zmókł ale po dwóch trzech dniach było dobrze.

Wind Mill
05-09-2025, 21:45
Ja osobiście do odparowywania sprzętu używałem piekarnika nagrzanego na minimum (50...60 st), wkładałem sprzęt po wyłączeniu grzania - i było to działanie profilaktyczne.
Czy w Twoim przypadku pomoże nie wiem, ale spróbować nie zaszkodzi.

poste
06-09-2025, 07:36
Stary to i dobry sposób na dolegliwości wszelakie, na dwie zdrowaśki wsadzić do piekarnika :twisted::mrgreen:

Ps. Serwis, ale czy to w ogóle będzie opłacalne? Wątpię.

paparapa
06-09-2025, 09:05
Stary to i dobry sposób na dolegliwości wszelakie, na dwie zdrowaśki wsadzić do piekarnika :twisted::mrgreen:

Widzę że pilnie czytałeś lektury szkolne. :grin:

Demontaż i montaż korpusu Z 7 w celu wymiany wyłącznika głównego w serwisie we Wrocławiu to cena ca 800 PLN plus koszt części.
Czy warto to trudno powiedzieć . :)

Wind Mill
06-09-2025, 10:52

Gdybym po każdym przemoczeniu sprzętu biegał do serwisu, to w życiu musiałbym zajmować się wyłącznie zarabianiem na ów serwis lub sprzęt.
Temperatura do 50 st C powoduje odparowanie wody bez uszkodzeń termicznych. Jeśli woda / wilgoć nie zdążyła narobić poważniejszych szkód (uszkodzenie z powodu zwarcia bądź korozja) to właśnie odparowanie jest w warunkach domowych jedyną metodą na pozbycie się tej wody.

markB
06-09-2025, 12:57
A może zamiast wkładać aparat do piekarnika, potraktuj te przyciski ciepłym (ale nie gorącym) strumieniem powietrza z suszarki do włosów.

Wind Mill
06-09-2025, 16:04
Jak komuś nie pasuje nazwa piekarnik - to można użyć zamiennej - komora termiczna do wygrzewania urządzeń elektronicznych - zbudowane są identycznie, robią to samo, ale właściwa nazwa daje +500% do wszystkiego. :mrgreen:

Ja osobiście niczym bym nie dmuchał, bo to działanie punktowe. Wkładając całe urządzenie do komory termicznej, w której temperatura stopniowo spada z 60...50 st C do 30 st C masz pewność, że cała wilgoć i woda odparuje.
Gdy cały korpus aparatu i wszystkie jego zakamarki rozgrzeje się do 40...50 st C to nie ma szansy na zatrzymanie w nim wilgoci.

Tylko największy sens ma to jak najszybciej - im później tym większa szansa na problemy bądź konieczność rozbiórki i czyszczenia (korozja).

Zbyszek
06-09-2025, 16:54
Tylko największy sens ma to jak najszybciej - im później tym większa szansa na problemy bądź konieczność rozbiórki i czyszczenia (korozja).Obawiam się że korozja zaczęła się podczas pierwszego zamoczenia. Drugie zamoczenie dopełniło "dzieła".

madro22
02-06-2026, 16:39
Wymieniono płytę główną i wszystko działa. Koszt usługi 450 złotych.

poste
02-06-2026, 18:53
Fiu fiu, wymiana płyty głównej za 450 zł, pochwal się jaki serwis to ogarnął w tej cenie.