Zobacz pełną wersję : D5300 szumy na zdjęciach
Witam. Od jakiegoś czasu zauważyłam że na zdjęciach robionych zwłaszcza w słabym oświetleniu są dość spore szumy w trybie auto , na trybie np A już jest dużo lepiej. Aparat wraz z obiektywem dwa razy zaliczył upadek i był w serwisie ale naprawa dotyczyła samego aparatu tj .naprawa mech.wybierania przysłony i regulacja BF. Przebieg migawki 63tys (9lat użytkuję zestaw). Obiektyw 18x140 nikon. Myślałam o wymianie na nowszy model d5600 lub d7500 bo Obiektyw mi idealnie pasuje, tylko pytanie czy wymiana samego body coś da? Czy te gorszej jakości zdjęcia mogą być spowodowane tymi upadkami mimo iż aparat był w serwisie?
Upadek nie ma z tym nic wspólnego.
Porównaj parametry zdjęcia. Tryb auto zapewne ustawił wyższe ISO i stąd większe szumy.
Wymieniając aparat na nowszy zyskasz na funkcjach, ale niekoniecznie na szumach. D7500 ma co prawda mniejszą matrycę, ale po zresamplowaniu/wydrukowaniu różnice znikają.
Zainwestuj w szkolenie i pracuj w RAW. Odszumianie AI robi cuda.
Schwefel
01-09-2025, 11:45
Kupując D7500 zyskasz dużo na szumie ale stracisz trochę na kolorach. Szumy D500 (ta sama matryca co w D7500) są na poziomie D850. Inna sprawa o jakim ISO jest mowa?
No bez przesady. Nie porównuj szumów per pixel. Porównuj szumy na takim samym kadrze oglądanym w tej samej wielkości. Tu D7500 można porównać co najwyżej z D700, a już D600 bije go na głowę. A wg Twojej teorii D850 jest gorszy od D750, bo on bije D500 o 1EV.
Owszem, D7500 to super body i da wiele funkcji. Ale zysk na szumach jest znikomy. Miałem wszystkie body serii D7x00. D5300 ma matrycę porównywalną z D7200 (podobnie jak D5500 i 5600). Unikać należy jedynie D5200.
Te szumy dają mi słabą ostrość zdjęć, na prawdę wcześniej były dużo ostrzejsze dlatego pomyślałam że to problem z aparatem. Chociaż obiektyw nie jest super bo wiadomo to taki podstawowy ale do tej pory byłam zadowolona z jakości zdjęć w pomieszczeniu bo na zewnątrz jest ok. To samo mam jak podepnę stałkę nikon 35 mm więc obiektyw jest raczej ok. Kurcze już sama nie wiem. Porównam jeszcze później to ISO przy auto i na manualnych ustawieniach. Często korzystam z auto jak nie mam czasu na ustawianie aparatu.
Szczerze mówiąc, nie wiem jak jest w 5300, ale czy tam w menu nie ma jakiegoś automatycznego odszumiania przy wysokim ISO? Może wcześniej było załączone odszumianie, a teraz jest wyłączone. Może tutaj należy szukać przyczyn?
Sprawdź co masz ustawione w menu fotografowania - redukcja szumów, a także automatyczny dobór iso. W tym ostatnim możesz zablokować maksymalne iso na niższej wartości tak, żeby mniej szumiało.
W trybie auto wiele rzeczy jest zablokowanych i nie można ich zmienić. Dlatego lepiej go unikać.
No tak tylko jak dajesz aparat komuś kto nie ustawi parametrów to bezpiecznie ustawić na auto . To jeszcze zapytam jakie macie doświadczenie z działaniem migawki tzn czy jak dochodzi przebieg do ilości jaką deklaruje producent czyli w moim aparacie ok.100tyś to siada czy raczej ta żywotność jest dłuższa?
Działa dużo dłużej. Miałem w ręku aparaty z ponad milionem klatek.
Schwefel
01-09-2025, 22:20
No bez przesady. Nie porównuj szumów per pixel. Porównuj szumy na takim samym kadrze oglądanym w tej samej wielkości. Tu D7500 można porównać co najwyżej z D700, a już D600 bije go na głowę. A wg Twojej teorii D850 jest gorszy od D750, bo on bije D500 o 1EV.
Owszem, D7500 to super body i da wiele funkcji. Ale zysk na szumach jest znikomy. Miałem wszystkie body serii D7x00. D5300 ma matrycę porównywalną z D7200 (podobnie jak D5500 i 5600). Unikać należy jedynie D5200.
Oczywiście, że jest gorszy, bo zawsze przeładowana pixelami matryca da większy szum. A ja używam równolegle D500 i D850 i wiem co mówię.