PDA

Zobacz pełną wersję : Z5 II - upadek - pęknieta dolna obudowa - prosze o pomoc.

czesiek85
30-08-2025, 23:24
Hej,

Mój Nikon z5 II zaliczył upadek z dużej wysokości. Niestety nie obyło się bez uszkodzeń (zdjęcie). Pękła na rogu dolna obudowa przez co nie do końca domyka się pokrywa baterii, z samym aparatem i szkłem wszystko ok. Aparat jest na gwarancji.

Widziałem na Ali dolne obudowy za 150 zł - czy przecietny zjadacz chleba jest samemu wymienić tą część i przez to aparat czy konieczny jest serwis, czy serwis robi jakieś dodatkowe rzeczy związane z uszczelnieniem sprzętu? A jeśli serwis to autoryzowany czy jakiś inny zapewne tańszy. Czy ktoś z Was już wymieniał coś podobnego - jaki może być koszt ?

89986
89987

andystar
31-08-2025, 10:37
Myslę, że zasada jest podobna. Bardzo prosta wymiana.

https://www.youtube.com/watch?v=My6duUfp4z4

RMC
01-09-2025, 08:35
Jeżeli to faktycznie tylko uszkodzenie dolnej obudowy to powinno być proste do wymiany. Wygląda na odkręcenie kilku śrubek i tyle.

darkiz
01-09-2025, 18:59
Prawie takie samo zdarzenie i uszkodzenie ale w Z6 II /dwa lata temu/. Naprawa w Serwisie Nikona w Warszawie. Cena za naprawę 1350 zł

czesiek85
02-09-2025, 09:46
- - - - kolejny post - - - - - -

Prawie takie samo zdarzenie i uszkodzenie ale w Z6 II /dwa lata temu/. Naprawa w Serwisie Nikona w Warszawie. Cena za naprawę 1350 zł

Miałeś wymienioną tylko dolną obudowę czy poszło dalej ? Na razie wysłałem na wycenę do Nikona - biorąc pod uwagę że taką cześć można dorwać za 150 zł - 200 zł - Twoja kwota wydaje się być astronomiczna. Bo tak jak wcześniej zostało wspomniane to wykręcenie paru śrubek. Zastanawiam się jedynie co z uszczelnieniem body - czy dodatkowo coś robią z tym i czymś uszczelniają czy po prostu zdejmują samą dolną cześć i ponownie ją wkręcają. Wie ktoś może jak to wygląda ? Masz może protokół z naprawy ?

andystar
02-09-2025, 10:38
To nie jest operacja na otwartym sercu. To tylko kilka wkrętów. Ale można zapłacić za to nawet ponad 1000 zł, jak widać.