Zobacz pełną wersję : [ Moda ] HA !!!! Znalazłem
Pomimo tragiczności forumowej wyszukiwarki
Braku efektywności ChataGPT (nie potrafił znaleźć)
odnalazłem wątek.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/214109-Taka-bi%C5%BCu-%29-fota/page4
Nawet po latach bardzo ciekawa obserwacja, jak koszmarnie zamknięte w standardach/schematach są ludzie fotografujący. Jak niewiele osób potrafi wyjść poza "ładne lub ciekawe jest to co znam" ;)
Takie cuś przejdzie :
89691
ale już z taką fotą będą problemy:
89692
jeszcze gorzej będzie z taką (nobojakość)
89693
andystar
10-08-2025, 11:34
Mnie ostatnie zdjęcie najbardziej podoba się.
Mnie ostatnie zdjęcie najbardziej podoba się.
Bo ty jesteś nienormalny ;) a pozatymtozanaloga :D
RomanZWrocławia
10-08-2025, 17:55
Ale o co chodzi? Bo nie rozumiem, a coś bym popisał bo jest chwila wolnego?
Przecież to zdjęcia z innych galaktyk, do czego innego mają służyć, z innych powodów powstały. Ich jedyny wspólny mianownik wyciągany na siłę to portret. Czemu je ze sobą konfrontujesz?
A żeby o zdjeciach to:
pierwsze mnie nie interesuje Można je oceniać w kategoriach poprawności technicznej tego typu zdjęc - ale na tym się nie znam.
drugiego zazdroszczę
trzecie mi się nie podoba. Wygląda jak wycinek kadru, a nie zaplanowany portret. Być może "puste" spojrzenie modelki miało sens w odegranej scenie, jednak jej twarz bez tego konteksu jest nieciekawa. Światło tę twarz zaledwie oświetla i nic więcej. No i tak - jest nieostre, a skoro nic tej nieostrości nie broni ...
Myslałem że jasno opisałem o co mi chodzi ale widocznie nie
Zaczęło sie od wątku :
https://forum.nikoniarze.pl/threads/255169-Kwietniowa-Playmate-w-moim-%C5%82%C3%B3%C5%BCku/page4?p=4340399#post4340399
I postanowiłem odnaleźć mój wątek
który podlinkowałem
Ostatnie zdjęcie to 100% kadru - taki miał być - to negatyw robiony na slajd przy pomocy chemii tetenala - robił niestety "cuda" z detalem
To ja tak trochę przewrotnie. Czy dobry twórca to ten, którego pracę zostają zauważone czy ten, który uważa, że jego prace powinny zostać zauważone?:D
1. Ok, choć bym się czepił jednego, ciemnego oka.
2. Świetne.
Oba inna konwencja, to tyle.
3. Jeszcze inne, co oczywiste, ale to zdjecie zupełnie mnie nie przekonuje.
Myślę ze takie zdjęcia zupełnie inaczej widzi jego autor, bo zna otoczkę zdjęcia, sytuację. Ale co mówi nam?
To ja przewrotnie... Zauważone przez kogo...
To ja przewrotnie... Zauważone przez kogo...Tworzenie narracji do czegoś co nie jest tego warte? :D
Nikt chyba nie czyta ani pierwszego linku ani tego co napisałem.
- - - - kolejny post - - - - - -
Nie ruszaj kupy bo zacznie śmierdzieć?
1) glamourowo/modowo/oswietleniowo tragedia. na poziomie wprawki wezme lampy cos zaswieca, o cos wyszlo.
2) bardzo fajna klatka, fajnei by ja bylo ocenic na duzym powiekszeniu. a skoro jest warta wydrukowania to znaczy ze to dobre foto jest.
3) dorabianie ideologii ze klatka wolana milion godzin przy pelni ksiezyca w otoczeniu bizantyjskich dziewic machajacych wachlarzami dla utrzymania temperatury nie sprawi ze zle zdjecie stanie sie lepsze. a jest zle pod kazdym imho wzgledem. ale jak juz sie wielokrotnie zgodzilismy bazujemy na zupelnie innych poczuciach estetyki i techniki. Wpadlem po dlugiej przerwie na chwile zobaczylem watek i sie wypowiedzialem. co zlego to nie ja.
sailor dziękuję Panu Bogu, ze kolega żyje i pisze. Do zdjęć: skoro ja mógłbym zrobić lepsze to te tutaj są tragiczne. P.S. mój guru, sailor, taż się może mylić: 2. jest tak samo beznadziejne jak 1. i 3.
Kojocisko
11-08-2025, 10:50
Chciałbym zauważyć, że dwójeczka okrutnie mi się podoba.
Jedynka jest mi obojętna, trójka obojętna nie jest.