Zobacz pełną wersję : D70s - ERROR po pierwszym zdjęciu
Dzień dobry forumowiczom. Nie chcąc rozpoczynać nowego wątku postanowiłem przypiąć się do tego. Proszę o poradę dotyczącą D70s. Pierwsze zdjęcie po włączeniu jest dobre, po czym na górnym wyświetlaczu w miejscu gdzie wyświetlany jest czas pojawia się napis ERROR. Po kilkudziesięciu sekundach napis znika pojawia "czas" ale kolejne zdjęcie jest zupełnie ciemne, po czym ponownie pojawia się ERROR i wszystko się powtarza.. Dla pewności sprawdziłem to z innymi obiektywami i dzieje się to samo. Proszę o , że tak powiem, o diagnozę i ewentualny przybliżony koszt takiej naprawy, bo być może gra nie warta świeczki. Zdaję sobie sprawę, że D70s to już raczej zabytek, ale w zupełności mi wystarczał. Jak to ktoś kiedyś powiedział: "w końcu to nie aparat robi zdjęcia, tylko ten kto za nim stoi". Będę wdzięczny za rzeczową odpowiedź.
Ja bym obstawiał problem z migawką.
Lustro normalnie wraca na swoją pozycję?
//edit
Przeniosłem te dwa posty do serwisu.
Czy to się dzieje we wszystkich trybach lampy i aparatu? Czy lampa mocno trzyma się stopki? Sprawdź styki w lampie i na stopce.
Że co?!
Wątek wydzieliłem, markB chyba zasugerował się pierwotnym tematem - D70s i SB-800 bezprzewodowo.
No faktycznie, Err (chyba nie jest to napis error?) to usterka aparatu.
Wygląda na konieczność wymiany migawki.
Naprawa raczej nieopłacalna.
Na wszystkich trybach. Lampy nie zakładałem. Zdjęcia tylko przy świetle dziennym.
- - - - kolejny post - - - - - -
oczywiście Err, ale czy to takie istotne? Chyba wszyscy wiedzą o co chodzi.
- - - - kolejny post - - - - - -
Tego się spodziewałem. Dziękuję.
jurkarol
10-08-2025, 14:54
Kup d80 jeśli chcesz mieć nadal fajną matrycę a lepsze parametry, on ma 10 mpx, lub d200
Tak zamierzam, D200 lub D300. Dziękuję.