PDA

Zobacz pełną wersję : komputer dla projektantki wnętrz

zbyk
29-07-2025, 18:30
Znowu chciałbym się Was poradzić w sprawach sprzętowych. Moja koleżanka pracuje przy wizualizacjach i projektach wnętrz. Z tego co się zorientowałem używa SketchUp oraz V-Ray i potrzebuje dużego lapka, który to płynnie pociągnie. Dobrze by było, żeby sprzęt zapewnił kilka lat normalnej pracy. Ja wypadłem z tematu, gdy RTXy były w powijakach i od tego czasu nie interesowałem się hardware'm.

Możecie pomóc oszacować z jakim kosztem trzeba się liczyć żeby kupić coś sensownego, żeby nie kosztowało tyle, co samochód? :)

Ew. Jakąś listę podzespołów, której warto się przyjrzeć?

sokolnik
29-07-2025, 18:55
ciężko polecić laptopa wiesz jak to jest :)

https://www.x-kom.pl/p/1301208-laptop-15-16-hp-omen-16-i7-13620h-32gb-1tb-win11x-rtx4060-144hz.html

https://www.x-kom.pl/p/1327288-laptop-173-i-wieksze-hp-omen-17-ryzen-9-8945hs-32gb-512-win11x-rtx4060-144hz.html

fafniak
29-07-2025, 19:56
Znowu chciałbym się Was poradzić w sprawach sprzętowych. Moja koleżanka pracuje przy wizualizacjach i projektach wnętrz. Z tego co się zorientowałem używa SketchUp oraz V-Ray i potrzebuje dużego lapka, który to płynnie pociągnie. Dobrze by było, żeby sprzęt zapewnił kilka lat normalnej pracy. Ja wypadłem z tematu, gdy RTXy były w powijakach i od tego czasu nie interesowałem się hardware'm.

Możecie pomóc oszacować z jakim kosztem trzeba się liczyć żeby kupić coś sensownego, żeby nie kosztowało tyle, co samochód? :)

Ew. Jakąś listę podzespołów, której warto się przyjrzeć?
Zobaczyć czy ten soft nei chodzi przypadkiem na maczkach. Jeżeli tak to kupować wersję pro
Jeżeli maczki nie wchodza w grę to po pierwsze odrzucamy to kierujemy sie w stronę thinkpad, dell , lenovo legion (już gorzej) (na pewno nie gigabyte czy HP)
Coś co ma dobry ekran - niekoniecznie z gigant odświerzaniem.

- - - - kolejny post - - - - - -

https://www.lenovo.com/pl/pl/c/laptops/thinkpad/thinkpadp/

- - - - kolejny post - - - - - -

https://www.lenovo.com/pl/pl/p/laptops/thinkpad/thinkpadp/thinkpad-p16v-16-inch-amd-mobile-workstation/len101t0074#tech_specs

morzon
29-07-2025, 21:53
Nie wiem jak na windzie dziala Sketchup, ale na Macu to bywa dramat, ale taki absolutny. Wiecznie coś mieli, myśli, zawiesza sie, otwiera pliki polgodziny etc. Ale może to kwestia samego softu (tak podejrzewam), który jest spie****, a nie systemu - jak ktoś ma to na windowsie to może się wypowiedzieć i potwierdzić/zaprzeczyć.

zbyk
29-07-2025, 23:50
Ona od lat pracuje na windzie, a że już ma swoje lata, to pewnie nie będzie chciała się przyzwyczajać do maka, także tu bym dywagacje pozostawił. O ThinkPad był też moim pierwszym skojarzeniem, a grafika? Co ma teraz najlepszy stosunek ceny do wydajności?

cybulski
30-07-2025, 08:36
pod sketchup i Vray Winda.

Nie jest co prawda tak wymagający program jak np CAD Dekor PRO ale lepiej brać najmocniejszy config Nvidia z poniżej podanych - czas renderignu na Vray

https://cadprojekt.com.pl/wymagania-systemowe-i-sprzetowe/

fafniak
30-07-2025, 08:49
Ona od lat pracuje na windzie, a że już ma swoje lata, to pewnie nie będzie chciała się przyzwyczajać do maka, także tu bym dywagacje pozostawił. O ThinkPad był też moim pierwszym skojarzeniem, a grafika? Co ma teraz najlepszy stosunek ceny do wydajności?

Jedno jest pewne. Jeżeli thinkpad - to musisz przeczytać jakie karty graficzne obsługują/działają na nich te programy. Bo chyba seria którą podlinkowałem ma tylko wersje "pro"(?) kart. To trzeba ustalić na początku. Ja nie mam o tym pojęcia. Jeżeli okaże się że działają tylko na RTXach gforce to pozostają gamingowe lapki :( - tu polecałbym legiony bo mają dość dobrze rozwiazane chłodzenie i dyski SSD

cybulski
30-07-2025, 08:55
Z notebuków polecam dla projektantki brać 17 cali. Dobre cenowo jakiś czas temu (teraz chyba już inaczej się nazywa) a już całkiem dobrze działające były GIGABYTE G7 17cali, ja projektantkom brałem z 32GB ramu, 1TB.

A do pracy stacjonarnej warto dodać monitor 24-27 cali 4K, praca dla niej na dwóch monitorach (tryb rozszerzony) podniesie komfort pracy, będzie mogła mieć na większym monitorze Sketchup, bez konieczności przełączania widoków.

zbyk
30-07-2025, 10:58
dziękuję Wam za odpowiedzi, wstępnie ThinkPad serii P16 wydaje się być ok. Ceny są dość wysokie, mam nadzieję, że przejdzie :)

fafniak
30-07-2025, 11:42
dziękuję Wam za odpowiedzi, wstępnie ThinkPad serii P16 wydaje się być ok. Ceny są dość wysokie, mam nadzieję, że przejdzie :)

przeczytaj jaka tam jest karta graficzna. czy beda działać te programy

zdyboo
30-07-2025, 18:14

Mam P16 Gen 1 w robocie. i7, 32 ramu i grafa RTX 3k.
Zdarza mi się pracować w SolidWorks i daje radę otworzyć nawet złożenie całej linii produkcyjnej składające się z ponad dwudziestu stanowisk, ale pracować na tym to już ciężko, choć da się, jak ktoś nie jest nerwowy.
Jak odpalę Solida i mam jeszcze w tle odpalone Adobe (InDesign, Illustrator) to wentylator tak dmucha, że koleżanka siedząca naprzeciwko mnie musiała sobie osłony postawić. No i Solid co chwila wyrzuca komunikat, że kończą się zasoby systemowe.
Jak złożenie jest zwykłe, np. jedno stanowisko składające się z około setki komponentów to praca jest płynna.

Zasilacz w zestawie ma 230 W i jest spory. Sam lapek też waży sporo, sprzęt taki raczej przenośny niż mobilny.

Nie wiem też o co chodzi, ale mam zewnętrzny monitor jakiś Iiyama 34" ultra wide i monitor czasem gaśnie, ekran robi się czarny. Tak było jak miałem podłączony monitor bezpośrednio kablem przez HDMI (lapek nie ma DP), tak mam, jak obecnie mam monitor podłączony przez DP do stacji dokującej.

zbyk
31-07-2025, 08:32
przeczytaj jaka tam jest karta graficzna. czy beda działać te programy

posłuchałem Twojej rady za pierwszym razem, program będzię działać na RTXach, również ADAch.

Mam P16 Gen 1 w robocie. i7, 32 ramu i grafa RTX 3k.
Zdarza mi się pracować w SolidWorks i daje radę otworzyć nawet złożenie całej linii produkcyjnej składające się z ponad dwudziestu stanowisk, ale pracować na tym to już ciężko, choć da się, jak ktoś nie jest nerwowy.
Jak odpalę Solida i mam jeszcze w tle odpalone Adobe (InDesign, Illustrator) to wentylator tak dmucha, że koleżanka siedząca naprzeciwko mnie musiała sobie osłony postawić. No i Solid co chwila wyrzuca komunikat, że kończą się zasoby systemowe.
Jak złożenie jest zwykłe, np. jedno stanowisko składające się z około setki komponentów to praca jest płynna.

Zasilacz w zestawie ma 230 W i jest spory. Sam lapek też waży sporo, sprzęt taki raczej przenośny niż mobilny.

Nie wiem też o co chodzi, ale mam zewnętrzny monitor jakiś Iiyama 34" ultra wide i monitor czasem gaśnie, ekran robi się czarny. Tak było jak miałem podłączony monitor bezpośrednio kablem przez HDMI (lapek nie ma DP), tak mam, jak obecnie mam monitor podłączony przez DP do stacji dokującej.

Ona projektuje indywidualne mieszkania i domy, także to chyba nie będą takie duże pliki. Z tego, co zrozumialem, pracuje głównie w domu, a też nie jest ofiarą losu i jak trzeba będzie do klienta podjechać z 3kg komputerem to spakuje i pojedzie. Ostrzegałem, że to będzie kobylaste, ale stwierdziła, że to drugorzędny temat :)