Zobacz pełną wersję : [ ... Smartfon ] Oppo Find X8 Ultra - genialny telefon?
Napiszę trochę nie na temat, ale ma to dużo związku z RX1 i podobnymi aparatami.
Chińczycy wypuścili telefon Oppo Find X8 Ultra. Głównym bajerem jest to, że wcisnęli tam 1 calowy (!) sensor do głównego aparatu (poza tym są jeszcze trzy inne) i ten aparat naprawdę robi zdjęcia identyczne jak RX100 i podobne aparaty:
https://www.gsmarena.com/oppo_find_x8_ultra-review-2822p5.php
Te zdjęcia są wręcz szokująco dobre, np.:
https://fdn.gsmarena.com/imgroot/reviews/25/oppo-find-x8-ultra/camera/gsmarena_1105.jpg
https://fdn.gsmarena.com/imgroot/reviews/25/oppo-find-x8-ultra/camera/gsmarena_4102.jpg
https://fdn.gsmarena.com/imgroot/reviews/25/oppo-find-x8-ultra/camera/gsmarena_1123.jpg
https://fdn.gsmarena.com/imgroot/reviews/25/oppo-find-x8-ultra/camera/gsmarena_2101.jpg
Pozostałe aparaty mają mniejsze sensory ale i tak zapewniają jakość co najmniej taką jak RX100:
tele 3x:
https://fdn.gsmarena.com/imgroot/reviews/25/oppo-find-x8-ultra/camera/gsmarena_1323.jpg
https://fdn.gsmarena.com/imgroot/reviews/25/oppo-find-x8-ultra/camera/gsmarena_6009.jpg
tele 6x:
https://fdn.gsmarena.com/imgroot/reviews/25/oppo-find-x8-ultra/camera/gsmarena_1612.jpg
ultrawide jest trochę gorszy (ale w RX100 w ogóle nie ma ultrawide):
https://fdn.gsmarena.com/imgroot/reviews/25/oppo-find-x8-ultra/camera/gsmarena_1024.jpg
No i teraz do czego zmierzam - ten telefon ma wymiary zwykłego telefonu, a sam moduł fotograficzny jest bardzo mały:
89450
89451
I teraz co stałoby na przeszkodzie, żeby wziąć na początek tylko główny obiektyw z sensorem 1 cal i powiększyć go proporcjonalnie (2.7x) do rozmiaru FF? Taki moduł z jednym obiektywem miałby jakieś 3 cm grubości i zapewniałby proporcjonalnie 2.7x jakość optyki i sensora, nadal mieszcząc się całkowicie w obudowie wielkości GoPro. Dlaczego nikt nie robi takich aparatów? Moglibyśmy mieć RX1 bez żadnego wystającego obiektywu. Albo dlaczego nie możemy mieć super płaskiego kompaktu 1 cal z identycznym modułem czterech aparatów? Przecież ten telefon robi zdjęcia praktycznie nieodróżnialne od RX100 i tym podobnych aparatów, które są znacznie grubsze bo mają obiektyw zoom.
Sądzisz że te plastikowe źrenice i oprogramowanie w pełni zastępują "prawdziwą" optykę, oraz że da się to zrobić przy większym sensorze? Niech próbują, zobaczymy.
Przecież nie muszą być plastikowe, niech Sony zrobi coś takiego z najlepszą możliwą optyką. Ogniskowa 28mm przy cropie 2.7 ma tylko 1 cm długości, tam nie muszą być zastosowane żadne sztuczki, po prostu zrobili to wszystko tak małe jak na to pozwala fizyka zamiast dodawać bajerancko wyglądający obiektyw z przodu. Przy zwiększeniu rozmiarów 2.7x jakość optyczna może tylko wzrosnąć. Nie wiem na ile jest tam potrzebne oprogramowanie, tam nadal jest sensor 1 cal który sobie dobrze radzi.
jurkarol
24-07-2025, 11:38
Zapewne nie dają obiektywów z przysłona do telefonów, bo każdy by potem chciał na takim np 28/1,8 mieć moduł telefonu....
Mnie się wydaje, że ten obiektyw z przodu to nie tylko "bajerancko wygląda", ale pełni też jakieś funkcje. Lepiej niż takie źrenice, bo trudno nazwać to soczewkami ;) Gdyby było to wszystko tak proste jak myślisz, co stoi na przeszkodzie, żeby chińskie telefony wyposażyć w sensor 35 mm i zastąpić tym aparaty fotograficzne? Ja sądzę, że na przeszkodzie stoi fizyka, ale może się mylę.
Zapewne nie dają obiektywów z przysłona do telefonów
Jest co najmniej jeden smarkfon z obiektywem ze strerowalną przysłoną: Xiaomi 14 Ultra ma odpowiednik 23mm z f/1.63-4.
... Dlaczego nikt nie robi takich aparatów?
Jak nie wiadomo o co chodzi to z pewnością chodzi o kasę.
Byłaby za duża konkurencja dla "tradycyjnych", dotychczas produkowanych aparatów.
Myślę że trzeba poczekać z 5 lat to dzisiejsze aparaty będą już tylko kupować zawodowcy.
Wg. mnie poszukiwane będą małe, lekkie z dużą matrycą ( czyli większą niż 1 cal ) kompakty.
Tych aktualnie prawie nikt nie produkuje albo za jakieś kosmiczne pieniądze.
Mnie się wydaje, że ten obiektyw z przodu to nie tylko "bajerancko wygląda", ale pełni też jakieś funkcje. Lepiej niż takie źrenice, bo trudno nazwać to soczewkami ;) Gdyby było to wszystko tak proste jak myślisz, co stoi na przeszkodzie, żeby chińskie telefony wyposażyć w sensor 35 mm i zastąpić tym aparaty fotograficzne? Ja sądzę, że na przeszkodzie stoi fizyka, ale może się mylę.
Przy sensorze 35mm ten telefon musiałby być prawie 2.7x grubszy zachowując taką samą relatywną ogniskową. Ale skoro jakimś cudem upchnęli tam działający 1 cal, to przecież da się tak samo zrobić dedykowany kompakt?
Myślę że problem z przysłoną jest niewielki, nawet gdyby ten obiektyw przy sensorze 1 cal miał mieć z 2 cm długości to i tak mieściłby się w obudowie RX100 bez żadnych wystających elementów. Ale mnie by wystarczył nawet dokładnie taki moduł jak w tym Oppo, tylko zapakowany w body kompaktu z opcją robienia rawów. Nie potrzebuję przysłony jeżeli to robi tak ładne zdjęcia. Mówimy tu o aparacie który noszę w kieszeni jak wychodzę z domu, nie o nie wiadomo jakim sprzęcie. Teraz po prostu nie ma czegoś takiego na rynku. Najbliżej są aparaty typu RX100, ale one są kilka razy grubsze niż ten telefon. A ja na tych samplach w zasadzie nie widzę różnicy między nimi. Obejrzyjcie sobie jakieś sample z RX100 na krótkim i długim końcu, pomijając że RX100 ma 20MP to te sample są praktycznie identyczne. RX100 i tak już pracuje na granicy możliwości sensora i optyki.
Jakie to wszystko proste w internecie, grilla nawet nie trzeba rozpalać :mrgreen:
KadryZpodróży
24-07-2025, 15:11
Jakie to wszystko proste w internecie, grilla nawet nie trzeba rozpalać :mrgreen:
Haha dokładnie tak jest. Internetowych znafcuuf jest cała masa.
Odnośnie tego wspomnianego wyżej telefonu to on nawet nie jest dostępny w EU ani nawet w Stanach...model typowo na rynek chiński. Ja dziękuję używać takie coś z krzaczkami...
jurkarol
24-07-2025, 15:19
Myślę że do tych poważnych obiektywów to wsadzają jakieś ciężarki, piankę żeby tylko wyglądało. Jakby to wyjąć to się szkła zmieszczą w telefonie. A serwisanci i o tym nie mogą mówić
Odnośnie tego wspomnianego wyżej telefonu to on nawet nie jest dostępny w EU ani nawet w Stanach...model typowo na rynek chiński.
Nieee, po prostu zdążył dostać następcę (15 Ultra), w którym dodano megapixelów i bzdetów AI, ale wywalono sterowalną przesłonę. ¯\_(ツ)_/¯
Haha dokładnie tak jest. Internetowych znafcuuf jest cała masa.
Odnośnie tego wspomnianego wyżej telefonu to on nawet nie jest dostępny w EU ani nawet w Stanach...model typowo na rynek chiński. Ja dziękuję używać takie coś z krzaczkami...
Jakie to ma znaczenie gdzie on jest dostępny?
Ja piszę o tym jakie on robi zdjęcia w porównaniu z RX100 czyli najlepszym kompaktem z matrycą 1 calową. Skoro dali radę upchnąć coś takiego w telefonie z modułem foto o grubości centymetra, to ja chcę kupić dedykowany kompakt z takim samym modułem i używać go zamiast RX100 który jest kilka razy grubszy i jeszcze ma wysuwany obiektyw który nie jest ani trochę lepszy niż ten telefon.
Po prostu mój RX100 na 100mm nie zrobi tak ostrego zdjęcia jak ten telefon:
https://fdn.gsmarena.com/imgroot/reviews/25/xiaomi-15-ultra/rev/camera/gsmarena_4503.jpg
KadryZpodróży
24-07-2025, 16:32
Jakie to ma znaczenie gdzie on jest dostępny?
Ano takie, że u nas sobie tego telefonu komfortowo nie poużywasz. Oczywiście, pewnie to najlepsze moduły foto w smartfonach ale nadal to malutkie obiektywy gdzie AI musi nadrabiać i ratować sytuacje. Porównaj RAWy.
Przecież ten obiektyw musi mieć taką samą optyczną ogniskową i koło obrazowe jak RX100 bo ma taki sam sensor 1 cal. Ogniskowa o ekwiwalencie 24mm na matrycy 1 cal to 8.9mm czyli obiektyw nie musi być wcale większy. W RX100 jest większy bo zrobili zooma. W tym telefonie są dwa osobne obiektywy robiące zoom, z mniejszymi matrycami w tym jeden z peryskopem, jakość jest gorsza niż z głównego aparatu, ale nieznacznie, mój RX100 mk1 ma bardzo mydlany i ciemny obiektyw na długim końcu. Zrobiłem nim kilkanaście tysięcy zdjęć i wiem że nie robi lepszych niż te sample które wkleiłem. Pewnie faktycznie tak małe rozmiary wynikają z braku przysłony, ale w RX100 praktycznie nie domykałem obiektywu, bo na krótkim końcu jest ostry, a na długim zbyt ciemny. Więc to dla mnie żadna różnica.
Ja nie chcę kupować tego telefonu, tylko chcę żeby ktoś mi zrobił mały płaski kompakt z takim samym modułem. A potem najlepiej żeby ktoś przeskalował główny aparat na sensor FF i zrobił coś takiego jak RX1 tylko w małej obudowie.
KadryZpodróży
24-07-2025, 16:49
Ja nie chcę kupować tego telefonu, tylko chcę żeby ktoś mi zrobił mały płaski kompakt z takim samym modułem. A potem najlepiej żeby ktoś przeskalował główny aparat na sensor FF i zrobił coś takiego jak RX1 tylko w małej obudowie.
Ja to wszystko rozumiem i też chciał mieć takie małe FF, chociaż jest przecież Panasonic bodajże S9.
Jak nie wiadomo o co chodzi to z pewnością chodzi o kasę.
Byłaby za duża konkurencja dla "tradycyjnych", dotychczas produkowanych aparatów.
Nie sądzę by Chińczycy martwili się o japońskich producentów.
Wydzielamy temat?
Zadzwoń na infolinię Sony i im powiedz dosadnie, co o tym myślisz. Na pewno pomoże ;)
Qrcze, forum fotograficzne, myślałem że fotograf też ma pewną rolę w powstaniu zdjęcia.
KadryZpodróży
24-07-2025, 17:17
Nie sądzę by Chińczycy martwili się o japońskich producentów.
Wydzielamy temat?
Myślę, że warto wydzielić bo z tytułem wątku to nie ma nic wspólnego.
- - - - kolejny post - - - - - -
Zadzwoń na infolinię Sony i im powiedz dosadnie, co o tym myślisz. Na pewno pomoże ;)
Qrcze, forum fotograficzne, myślałem że fotograf też ma pewną rolę w powstaniu zdjęcia.
Fotograf ma rolę jeśli AI pozwoli :mrgreen:
Jeszcze niestety nie wpadli na taką blokadę, żeby aparat nie robił kiepskich zdjęć:twisted:
cz4rnuch
24-07-2025, 18:04
Nie mam co prawda oppo, ale siostrzaną markę, też z pseudohaselkiem. I ogólnie rzecz biorąc to gorszy sprzęt niż Ultra, ale i tak jestem ogólnie bardzo zadowolony z fotek. Tyle, że tak jak w moim tak i w tym ultra w dużej mierze za jakość tych fotek odpowiada procesor i całe to AI. Jeśli algorytmy się wstrzelą w sytuację to fotki wychodzą świetne, ale trzeba mieć świadomość, że to już w sporej części nie fotografia a już po części jakaś kreacja. Jeśli ktoś to potrafi przeboleć to pewnie nawet AI pełna klatka z najnowszym snapdragonem by mu odpowiadała. Nawet były tu na forum takie głosy. Widocznie producenci foto jednak są zbyt konserwatywni i wolą bardziej tradycyjne podejście. W czasach bezluster konstrukcje retrofocus niby trochę tracą na znaczeniu, ale matryce, ponoć szczególnie te mocniej upakowane, nadal nie lubią gdy światło pada na nie pod kątem co powiększa konstrukcje. Podejrzewam, że w smartfonach procesor sobie te rzeczy poprawia, ale to już jest właśnie to inne podejście i nie każdy nazwie to fotografią. Inna sprawa, że właśnie jak się foci w RAW, a niektórzy lubią mieć kontrolę nad całym procesem, to często cała magia smartfonów pryska. Nawet w teście, który zapodał Mathu piszą, że nie ma realnego zysku w foceniu w pełnej rozdzielczości nawet na tej największej matrycy. Nie powinno to zbytnio dziwić. Na zdjęciach nocnych widać na światłach samochodów ile roboty ma AI i procesor. To oznacza, że to kompozycja w dodatku powstaje bez naszego udziału, a nie fotka. Ja ogólnie nie jestem wrogiem tego typu rzeczy. Bardzo często używam i ze zdjęć nocnych i z generowanego rozmycia, bo dość często to wychodzi całkiem dobrze. Ale wcale nie tak rzadko bywa również, że wychodzi to dziwacznie. I o ile do zdjęć gdzie smartfon ma czas podziałać to wychodzi fajnie to nadal zdjęcia w ruchu często wykluczają smartfony jako narzędzie uniwersalne do fotografii. Jeśli ktoś by się pokusił o aparat, który polega na AI i bardzo mocnym procesorze to musiałby się mierzyć, podejrzewam, i z taką krytyką. A czym się kończy poleganie na AI w fotografii to przecież mamy czarno na białym w opowiadaniu kolegi, którego aparat, tu znowu pojawia się firma Haselek, AI przejęła i nie chciała oddać :)
Mój RX100 w nocy też mocno szumi, nie ma cudów przy 1 calowej matrycy. Powtarzam jeszcze raz, nie widzę żadnej przewagi RX100 nad zdjęciami z tego telefonu, a używałem tego aparatu bardzo mocno przez wiele lat. Porównywałem też z Sony Xperią 1 VII który też jest reklamowany jako telefon zorientowany na zdjęcia i robi typowe telefonowe fotki, bo nie ma sensora 1 calowego.
jurkarol
24-07-2025, 22:58
O chyba jakiś sobowtór niejakiego Jana Pawlaka z forum Canona zaczyna tutaj opiewać wyższość telefonu komórkowego nad aparatem fotograficznym
cz4rnuch
25-07-2025, 07:35
Mój RX100 w nocy też mocno szumi, nie ma cudów przy 1 calowej matrycy. Powtarzam jeszcze raz, nie widzę żadnej przewagi RX100 nad zdjęciami z tego telefonu, a używałem tego aparatu bardzo mocno przez wiele lat...A ile lat używałeś tego oppo? I której edycji RX100? I tu nie chodzi o sam szum, bo o tym właśnie pisałem, że fony dzięki prockowi i wszystkim tym zabiegom AI sobie świetnie z tym radzą. Chodzi bardziej o to, że są scenariusze gdzie coś się w kadrze dzieje i wtedy właśnie często sobie nie radzą. Jak w kadrze jest marazm to snap czy najnowszy Apple A potrafią cuda zdziałać (ten ostatni mimo, że pozostały foto hardłer, który wsadzają w iphony jest dość słaby). Domalują co trzeba, uśrednią, wyprostują itd. Nie zrozum mnie źle, ja uważam, że najnowsze chińczyki są najlepsze fotograficznie. Ale choć jestem wielkim fanem małych aparatów to po prostu nie chciałbym prawdziwego aparatu z hardłerem od sajsunga, srajfona czy nawet od oppo. Bo ten sprzęt, moim zdaniem, zawiódłby w wielu dziedzinach fotograficznych, pomijając już nawet ergonomię. Ale gdyby się udało wsadzić chińską myśl technologiczną w płaskie pudełeczko z matrycą ff to żeby to działało równie dobrze jak w oppo to trzaby jeszcze tam umieścić najnowszego snapdragona elite. Idę o zakład, że przez to aparat stałby się jeszcze droższy. Z tego co wypytałem AI to taki snap grzeje się mocniej niż najnowsze bionz czy expeed więc pewnie trzeba by doprojektować jakiś system chłodzący, szczególnie przy seriach lub nagrywaniu. Taki snap jak oszacowała mi AI dodatkowo jest znacznie bardziej prądożerny więc nawet przy użyciu dużej baterii fz100 liczba fotek na jednym aku mogłaby spaść nawet o 50%. Czyli wracamy do bieda aku z czasów dziecięcych bezlusterkowców na co wszyscy narzekali. Tyle, że fz100 to duża bateria więc jeśli chcielibyśmy mały aparat to wypadałoby ją trochę odchudzić. I wtedy wynik liczba fotek na jednym aku jeszcze by spadł. A tego chyba żaden fotograf by nie chciał.
Jak ktoś planuje posiadać telefon z 1" matrycą a bliższy naszemu rynkowi to powinien zainteresować się - Huawei Pura 70 Ultra.
Też ma i z możliwości wygląda całkiem ciekawie.
A ile lat używałeś tego oppo? I której edycji RX100? I tu nie chodzi o sam szum, bo o tym właśnie pisałem, że fony dzięki prockowi i wszystkim tym zabiegom AI sobie świetnie z tym radzą. Chodzi bardziej o to, że są scenariusze gdzie coś się w kadrze dzieje i wtedy właśnie często sobie nie radzą. Jak w kadrze jest marazm to snap czy najnowszy Apple A potrafią cuda zdziałać (ten ostatni mimo, że pozostały foto hardłer, który wsadzają w iphony jest dość słaby). Domalują co trzeba, uśrednią, wyprostują itd. Nie zrozum mnie źle, ja uważam, że najnowsze chińczyki są najlepsze fotograficznie. Ale choć jestem wielkim fanem małych aparatów to po prostu nie chciałbym prawdziwego aparatu z hardłerem od sajsunga, srajfona czy nawet od oppo. Bo ten sprzęt, moim zdaniem, zawiódłby w wielu dziedzinach fotograficznych, pomijając już nawet ergonomię. Ale gdyby się udało wsadzić chińską myśl technologiczną w płaskie pudełeczko z matrycą ff to żeby to działało równie dobrze jak w oppo to trzaby jeszcze tam umieścić najnowszego snapdragona elite. Idę o zakład, że przez to aparat stałby się jeszcze droższy. Z tego co wypytałem AI to taki snap grzeje się mocniej niż najnowsze bionz czy expeed więc pewnie trzeba by doprojektować jakiś system chłodzący, szczególnie przy seriach lub nagrywaniu. Taki snap jak oszacowała mi AI dodatkowo jest znacznie bardziej prądożerny więc nawet przy użyciu dużej baterii fz100 liczba fotek na jednym aku mogłaby spaść nawet o 50%. Czyli wracamy do bieda aku z czasów dziecięcych bezlusterkowców na co wszyscy narzekali. Tyle, że fz100 to duża bateria więc jeśli chcielibyśmy mały aparat to wypadałoby ją trochę odchudzić. I wtedy wynik liczba fotek na jednym aku jeszcze by spadł. A tego chyba żaden fotograf by nie chciał.
Po pierwsze na tych samplach nie widzę żadnego psucia AI. Nocne zdjęcia są odszumione i tyle. Dzienne zdjęcia wyglądają jak z starszego m4/3. Ostre, bez artefaktów, przeostrzania. Używam na co dzień iPhona i zdjęcia z niego wyglądają zupełnie inaczej.
Po drugie żadne cudowanie AI nie jest potrzebne przy głównym aparacie. Bo ten telefon ma faktycznie sensor 1 cal i obiektyw o ekwiwalencie 24mm. Na pewno pod spodem jest korekta dystorsji itd. ale to już dzieje się wszędzie. Jestem pewny że rawy z tego aparatu też wyglądają dobrze.
Po trzecie czy ten aparat by zawiódł w wielu sytuacjach - na pewno tak, ale od normalnego fotografowania mam inne aparaty. Ja chcę mieć coś co mogę nosić w kieszeni przez cały czas (nie jako telefon, tylko dedykowany aparat) - w tym momencie poza aparatami jak RX100 nie ma w ogóle niczego takiego. Jeżeli nawet ostały się jeszcze jakieś małe kompakty, to mają dużo mniejsze sensory i robią dużo gorsze zdjęcia niż ten telefon. Według mnie mały aparat wielkości karty kredytowej o grubości 1 cm z takim obiektywem jak ten Oppo to jest samograj rynkowy. Robiłby zdjęcia tylko nieznacznie gorsze niż Ricoh GR ale zajmował dwa razy mniej miejsca. Dlaczego nikt czegoś takiego nie zrobi? Ja nie zamierzam wydawać ponad 6000 zł na chiński telefon żeby móc robić ładne zdjęcia.
Jak ktoś planuje posiadać telefon z 1" matrycą a bliższy naszemu rynkowi to powinien zainteresować się - Huawei Pura 70 Ultra.
Też ma i z możliwości wygląda całkiem ciekawie.
No, tylko googla nie ma, więc jest "trochę" upośledzony poza funkcjami fotograficznymi.
No, tylko googla nie ma, więc jest "trochę" upośledzony poza funkcjami fotograficznymi.
No oficjalnie nie, ale nie ma w nim żadnych problemów by zainstalować co trzeba. Nawet chyba na oficjalnej stronie producenta pisze co i jak zrobić by mieć :)
cz4rnuch
25-07-2025, 13:12
Po pierwsze na tych samplach nie widzę żadnego psucia AI. Nocne zdjęcia są odszumione i tyle...Co prawda nie wiem skąd ta pewność, serio wiesz jak aparat zrobił te zdjęcia od strony technicznej?, ale wystarczy spojrzeć na nocne zdjęcie z jadącymi samochodami i co się dzieje w miejscu w którym zwyczajowo są reflektory :) Zajrzałem sobie na reddita jakie zastrzeżenia mają jego użytkownicy a nie testerzy i tam głównie narzeka się na nadmierne przetwarzanie obrazu w tym zbyt agresywne ostrzenie, duchy przy śledzeniu AFem ruchomych obiektów, słabą ostrość przy robieniu zdjęć portretowych lub nocnych, zbyt agresywna wygładzanie oraz że czasami widać nawet miejsca łączenia klatek. To są klasyczne problemy związane właśnie z mocnym obrabianiem zdjęć, sklejaniem kilku ujęć w jedno itp. I ja ciebie doskonale rozumiem, sam chciałbym mały fajny aparacik z dużą matrycą, ale coś takiego by mi jednak nie odpowiadało. I myślę, że wielu innym również. Bo wielu ludzi godzi się na jakieś fakapy w smartfonach, bo to w końcu kombajn to komunikacji, rozrywki, multimediów, pracy więc siłą rzeczy nie może być zbyt wyspecjalizowany. Ale od aparatu foto jednak większość wymaga powtarzalności i pewności. Ja wyciągając w sumie nienajnowszy, niestety dość duży aparat, taką pewność mam a jak robię fotki smartfonem to niestety czasami jest pięknie a czasami śmiesznie. Wtedy po prostu wyrzucam to śmieszne i idę dalej. A jeśli aparat by mi robił takie cuda to prędzej go bym wyrzucił :)
PS Tak wiem, że mowa jest o konkretnym modelu, a ja tu uogólniam, ale jedyne co to zmienia to, że w ultra fakapy zdarzają się rzadziej. Ale można o tym poczytać na forach. Nie zmienia to sprawy, że smartfony z 1 calówkami to dobry sprzęt. Ale chyba nawet u chińskich producentów następuje lekki odwrót. Ostatnio czytałem już o jakiś modelach gdzie wcześniej były 1 calówki a w nowszym modelu zastosowano jednak mniejszą matrycę.
Z tymi zachwalanymi komórkami co to robią super fotki to nie jest tak różowo.
Oczywiście nie sprawdziłem wszystkich bo skąd na to kasę mieć ale kilka testowałem.
Kupiłem zachwalanego Pixela 8 Pro.
Owszem zdjęcia są przyzwoite ale szału nie ma.
Po powiększeniu widać że nie jest to aparat foto.
Być może na 1 calowej matrycy jest lepiej.
Być może.
Musiałbym sam to sprawdzić ale po co wydawać dużą kasę.
To już lepiej oddzielna komórka i mały aparat aps-c.