PDA

Zobacz pełną wersję : Serwis Nikkor 70-200 f 2,8 VRII - gdzie w Warszawie

Michał Szymczak
19-07-2025, 10:56
Szanowni Forumowicze

Po długim czasie nienagannego użytkowania, przez 10 lat, coś zaczęło się dziać z moim kochanym Nikkorem 70-200mm f 2.8 VRII.
Najprawdopodobniej coś w nim nie styka i VR przestaje działać. To nie jest tak, że zupełnie nie działa, bo czasem się budzi, czyli wygląda na to, że raczej jest problem z jakimś stykiem a nie, że mechanizm autofocusa padł zupełnie.
Problemem nie jest aparat, bo na nim działają bez zarzutu inne obiektywy zaś obiektyw jak nie działa na D850, to tak samo nie działa na D500. Dlatego podejrzewam, że w obiektywie jakieś wewnętrzne taśmy zasilające AF padły ale niech to zdiagnozuje fachowiec.
Dodam, że obiektyw nigdy niczym nie oberwał, nigdy nie upadł. Mechaniczne kontuzje wykluczam.
Będę 1 sierpnia w Warszawie. Gdzie mógłbym pójść z tym obiektywem i znaleźć pomoc i ewentualnie jakie są koszty przeglądu, naprawy w różnych, lepszych, gorszych scenariuszach? Chciałbym, żeby ktoś uczciwie naprawił i nie puścił mnie z torbami.
Proszę o namiary i kontakty do właściwych osób i z góry dziękuję pięknie.

Elegancko pozdrawiam

Michał Szymczak

Schwefel
19-07-2025, 11:12
Tak wygląda właśnie padający VR albo AF, najpierw przerywa a później pada na amen. Przy konstrukcji z wewnętrznym ogniskowaniem taśmy nie są tak narażone na pękanie jak przy rozkładanych zoomach.
Studio 5S na Ciołka 35 to dobry adres w Warszawie
https://studio5s.pl/kontakt.html

Michał Szymczak
22-07-2025, 16:17
Niestety oba numery telefonu nie działają. - "Osoba do której dzwonisz ma wyłączony telefon, bądź jest niedostępna."
Nie wiem, czy mają urlop, czy zmienili nr telefonów... Spróbuję jutro. Chciałem tam pojechać 1 sierpnia. Mam nadzieję, że do tego czasu będzie jakaś oznaka funkcjonowania firmy, bo jak nie to będę musiał szukać innych opcji.

Wind Mill
22-07-2025, 17:56
Ja bym próbował po 28 lipca. ;)

89433

89434

Było by miło taki anons zamieszczać na swojej stronie, a nie tylko na FB.
Może takie czasy, ze ludzie zaglądają na FB, a na strony już nie? ;)

m_a_g
22-07-2025, 18:06
Faktycznie, bez sensu. Jakby każdy korzystał z FB. Ja na ten przykład nie używam. Nie wiem, jedyny jestem czy jak?

OjTam
22-07-2025, 18:13
Nie jesteś. Ja mam wszystkie społecznościówki w, khem, poważaniu.

jo44
22-07-2025, 18:22
Nie wiem, jedyny jestem czy jak?

Nie jesteś sam. :lol:

Michał Szymczak
22-07-2025, 20:11
Ja najzwyczajniej wszedłem na stronę do której dostałem link i zacząłem dzwonić, bo uważam, że jednak kontakt telefoniczny za lepszą opcję niż jakaś pisanina. :)
Napisałem też maila i tą drogą dostałem informację o przerwie urlopowej. Temat załatwiony. Pojadę tam z początkiem sierpnia, bo tak planowałem.