PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z5 (ale i inne) ustawienia do sportu

RMC
08-07-2025, 21:52
W ostatni weekend wziąłem pierwszy raz swojego Z5 z myślą robienia zdjęć sportowych (zawody biegowe). Działałem na:
Tryb ustawiania ostrości - AF-C
Tryb pola AF - jednopolowy AF

Ogólnie zdjęcia wyszły ok, ostre chociaż nie za dużo ich dokonałem. Zaskoczył mnie fakt, że w AF-C przy ustawieniu ostrości "kwadracik" nie robi się zielony a cały czas czerwony i tylko raz miga jak złapie ostrość (o ile dobrze rozumiem działanie tego). Nie przyuważyłem tego mignięcia w akcji i miałem obawy, że może ma problem z łapaniem ostrości :) Stąd odpuściłem robienie zdjęć Z5 i więcej walczyłem swoim D600.

Anyway... pytanie do osób robiących sportowe zdjęcia - coś można jeszcze przestawić, lepiej ustawić? Czytam, że sporo osób poleca - szerokie pole AF. No ale są te różne trackingi 3D, wykrywanie postaci itp. itd. Może coś i z tego się przydaje? *

* wydaje mi się, że to mniej użyteczne bo co w sytuacji, że w kadrze jest sporo osób a ja chcę np ostrzyć na wybraną z nich :)

Podpowiecie coś? Poradzicie? Pytania może banalne ale z racji, że do tej pory na Z używałem raczej manualnych obiektywów to możliwość wykorzystania jego możliwości z AF jest dla mnie ciągle nowością :)

Jacek_Z
08-07-2025, 23:42
Zaskoczył mnie fakt, że w AF-C przy ustawieniu ostrości "kwadracik" nie robi się zielony a cały czas czerwony i tylko raz miga jak złapie ostrość (o ile dobrze rozumiem działanie tego). Nie przyuważyłem tego mignięcia w akcji i miałem obawy, że może ma problem z łapaniem ostrości :) Stąd odpuściłem robienie zdjęć Z5 i więcej walczyłem swoim D600.
Tryb AF-C nie potwierdza ostrości, nigdy tego nie robił, także w lustrzankach. Masz lustrzanki i ci tam potwierdzał???
Ja fotografuję ludzi, więc mam wykrywanie oka, AF-C i obszar - najczęściej cały kadr. Nawet jak na moment nie ma oka w kadrze to łapie głowę. Można też wybrać tracking (jak sie nie foci ludzi).

markB
09-07-2025, 01:38
Nie wiem jak to jest w Z5, ale w Z9 lub Z8 można wybrać czy w AF-C punkt ostrości będzie cały czas czerwony czy też będzie "zieleniał" przy złapaniu ostrości - ustawienia niestandardowe a11. Nie jest to specjalnie polecane, bo wtedy ten zielony punkt ostrości bez przerwy miga.

RMC
09-07-2025, 09:39
Tryb AF-C nie potwierdza ostrości, nigdy tego nie robił, także w lustrzankach. Masz lustrzanki i ci tam potwierdzał???
Ja fotografuję ludzi, więc mam wykrywanie oka, AF-C i obszar - najczęściej cały kadr. Nawet jak na moment nie ma oka w kadrze to łapie głowę. Można też wybrać tracking (jak sie nie foci ludzi).

Podchwytliwe pytanie ;) Pewnie nie ale aż muszę zerknąć w domu co tam na lustrzance błyska i na jakie kolory. Bardziej chodziło mi o fakt, że na bezlustrze + AF-S na ekranie widać kiedy kwadrat robi się zielony a tu, w pełnym słońcu te miganie czerwonego kwadracika przy AF-C jakoś przechodziło mi niezauważenie. Z5 widać za szybko ostrzył ;) i jak jeszcze dodamy uroki starości i ślepoty to mnie mogło zmylić.

slaweko
09-07-2025, 20:33
U mnie w Z6III AF-C 3D jak af złapie ostrość na punkcie/oku to kolor czerwony kwadracika zmienia się na zielony. Jacek namieszał coś.

RMC
09-07-2025, 21:01
Przyjrzałem się na spokojnie i w sumie idea jest bardzo podobna w lustrze i bezlustrze przy AF-C. Kwadracik w lustrzance podświetla się na czerwono kiedy ostrzy i gaśnie jak już złapie. W bezlustrze kwadracik jest czerwony cały czas i mignie/pogrubi się jak złapie.

Jak się człowiek nie spodziewał, patrzył na ekran (nie wizjer) można było faktycznie przeoczyć, że już złapał ostrość. Tym bardziej, że obiektyw dużo cichszy niż śrubkokrętowe 80-200 :)

W każdym razie, nie roztrząsając tego dalej. Jeszcze jakieś rady do fotografowania sportu?

Jacu
09-07-2025, 21:06
U mnie w Z6III AF-C 3D jak af złapie ostrość na punkcie/oku to kolor czerwony kwadracika zmienia się na zielony. Jacek namieszał coś.

To się ustawia w menu "a10" "Wyswietl. AF-C z ustawioną ostrością" ON. Gdy jest ON po złapaniu ostrości zmienia się kolor ramki na zielony. Gdy jest OFF, zmienia się z białego na żółty (przynajmniej u mnie) . Kolor pola śledzenia 3D ustawia się w następnej pozycji tego menu a10. Tak jest w NIkon Z6III, W Z5 chyba nie ma tej funkcji.