PDA

Zobacz pełną wersję : Z50II funkcja live view nie działa poprawnie w trybie „S”.

ktm777
02-07-2025, 18:21
Czy ktoś spotkał się z tym problemem? Zmiana parametrów w manualu (przysłona, czas, ISO), jest widoczna na wyświetlaczu w czasie rzeczywistym. W trybie „S” obraz w wizjerze jest cały czas jasny, podczas gdy zdjęcie może być maksymalnie niedoświetlone. Oczywiście widok nocny d11 - Off, d10 -zawsze.

mathu
02-07-2025, 20:45
Opcja D10? https://onlinemanual.nikonimglib.com/z50II/en/09-05-63.html

A może masz włączone auto ISO?

TOP67
02-07-2025, 21:26
Przecież w trybie S ekspozycja jest stała, bo zmienia się przysłona (i/lub ISO). Dopiero gdy zabraknie zakresu, to pojawia się prześwietlenie/niedoświetlenie.

ktm777
02-07-2025, 21:44
Opcja D10? https://onlinemanual.nikonimglib.com/z50II/en/09-05-63.html

A może masz włączone auto ISO?

Nie, ISO manualnie ustawiane. Ciekawe, że po podniesieniu wbudowanej lampy, wszystko działa prawidłowo, a jej opuszczenie automatycznie rozjaśnia obraz w wizjerze/monitorze.

- - - - kolejny post - - - - - -

Przecież w trybie S ekspozycja jest stała, bo zmienia się przysłona (i/lub ISO). Dopiero gdy zabraknie zakresu, to pojawia się prześwietlenie/niedoświetlenie.

To oczywiste, i chodzi właśnie o sytuację, gdy zabraknie zakresu przysłony, zdjęcie wychodzi niedoświetlone chociaż na wyświetlaczu wygląda jakby miało zostać naświetlone prawidłowo, jedynie drabinka informuje o niedoświetleniu. W pełnym manuału wszystko działa idealnie.
Czy ktoś może sprawdzić czy ustawiając na innym modelu, w pomieszczeniu ISO100/ F 8 / czas 1/500 sek., na wyświetlaczu będzie miał rzeczywisty podgląd, czy też będzie różnica między Live View a zdjęciem? Nie wiem, czy to tylko mój egzemplarz tak ma, czy tak to wygląda w tym modelu, czy po prostu Nikon tak to poustawiał.

mathu
02-07-2025, 21:49
OK sprawdziłem i mam tak samo w Z6 II. W trybie S nawet na minimalnym czasie nic się nie zmienia na LV mimo że po zrobieniu zdjęcia jest ciemno. W trybie M się ściemnia, chyba że wyłączę Apply settings to LV - wtedy na M też się nie przyciemnia.

Chyba chodzi o to, że w trybie S chcesz widzieć wszystko żeby móc kadrować, bo to tryb głównie do sportu itd. W M masz podgląd wszystkiego.

ktm777
02-07-2025, 22:10
OK sprawdziłem i mam tak samo w Z6 II. W trybie S nawet na minimalnym czasie nic się nie zmienia na LV mimo że po zrobieniu zdjęcia jest ciemno. W trybie M się ściemnia, chyba że wyłączę Apply settings to LV - wtedy na M też się nie przyciemnia.

Chyba chodzi o to, że w trybie S chcesz widzieć wszystko żeby móc kadrować, bo to tryb głównie do sportu itd. W M masz podgląd wszystkiego.

Do tego (kadrowanie) można wykorzystać D11 (nocny widok). Nie mam dostępu do innych marek, podobno tam nie występują takie sytuacje. No nic, trzeba będzie z tym żyć, może kiedyś uda mi się w końcu dodzwonić do supportu Nikona i ktoś mi wytłumaczy, co autor miał na myśli tak to ustawiając :-/.

mathu
02-07-2025, 22:13
Nocny widok działa inaczej, tu chodzi raczej o symulację tego jak działa wizjer DSLR.