Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Pomocna dłoń
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/07/DSC_5656_f-2.jpg
źródło (http://i22.photobucket.com/albums/b337/hubacz/DSC_5656_f.jpg)
Kurcze - pomysł ok, ale kuleje wykonanie. Obiekt wyciągający dłoń stał się tak nieostry, że niezorientowanemu ciężko będzie dojść o co chodzi. Gdyby nie tytuł to bym nie wiedział co ma być na tym zdjęciu.
Ale co się stało się? :) --> jak wyżej
Rozumiem ze jak przyslona nie jet przymknieta do >15 to juz fotografia makro byc nie moze - ciekawa teoria :)
Przepraszam za zlosliwosc i mimo wszystko dziekuje za opinie :)
hubacz nie irytuj się i pamiętaj, że są jeszcze pośrednie wartości przysłon ;)
wigi nie irytuje sie tylko staram sie wywolac dyskusje :)
Juz uslyszalem ze zrobilem je przy uzyciu PSa albo za bardzo rozmyte i wieksza GO musi byc !!! lub jak tu ze wykonanie kuleje :)
Nie wiem czy ludzie sie boja napisac, ze im sie podoba albo nie ? To przeciesz nie boli a ja nikogo za to nie pogryze :) (moja zona przeciez zyje mimo ze uwaza ze zdjecie jest lekko mowiac beznadziejne :> )
P.S. Aha i tez sie gdzies dowiedzialem ze niewlasciwie wykorzystałem sprzet :>
Nie wiem czy ludzie sie boja napisac, ze im sie podoba albo nie ?
Pomiędzy stanami "podoba się" i "nie podoba się" są jeszcze stany pośrednie, podobnie jak z przysłonami, jak zauważył wigi ;)
Wydawało mi się że dość jasno się wyraziłem. Mam bardziej rozwinąć w skali podoba się albo nie?
Pomysł na temat zdjęcia mi się podoba - lubię mniej standardowe, które "próbują coś mówić".
Pomysł na wykonanie zdjęcia mi się podoba - wcale nie musi być f22, żeby było dobre makro.
Kolorystyka podoba mi się - lubię naturalne, często stonowane, kolory, a nie wyciąganą niepotrzebnie saturację.
Światło - podoba mi się - chyba oświetlona została tylko jedna strona "ręki".
Kadr - chyba w porządku - nie mam sprecyzowanej opinii w tym względzie, ale nic mnie nie razi.
Dobór parametrów ekspozycji - nie podoba mi się. To że zrobiłeś to zdjęcie stawia cię w lepszej pozycji, bo wiesz co jest na nim przedstawione. Jakbyś w podobnej konwencji zrobił zdjęcie człowieka, to od razu byłoby wiadomo co jest grane. Powstałby zapewne jeden z tych obrazów co to wszystkich natchnionych skłaniają do górnolotnych interpretacji. Tutaj natomiast musiałeś dać tytuł, bo bez niego nie wiadomo (a przynajmniej ja nie wiem) o co chodzi. Jakiś owad (co to jest? Pająk? Pasikonik?) został rozmyty do tego stopnia, że przestał być rozpoznawalny, a w związku z tym zdjęcie straciło swój wyraz. Trochę bardziej przymknięta przysłona i chyba byłoby lepiej.
Podsumowując: jak dla mnie dużo plusów i jeden, ale za to konkretny minus.
Czy zdjęcie mi się podoba? Nie wiem - chyba nie. Chociaż prawdopodobnie nie wiele mu zabrakło, żeby mi się bardzo podobało. Ale to tylko moja opinia.
Zdjecie funkcjonowac moze tylko wraz z tytulem. Ale i tak mi sie podoba.
arachiusz
19-08-2007, 20:54
mz świetna fota , kolorystyka taka jaką lubię no i oczywiście coś nietuzinkowego , jak będę miał okazję zrobię plagiat :)
tak jest fotka przednia
niebanalna
mnie sie podoba taki zamysł
nie mozna kazdej fotki maszynowo przystawiac do linijki i tabeli glebi ostrosci
sztuka rozumienia fotografii
polega na umiejetnosci jej interpretacji:)
Archangel
04-12-2007, 00:09
odrazu zorientowalem sie, ze to pajączek,,,,ta dłoń :D
chociaz troche wieksza GO by sie przydala
Hehe moja pomocna dlon nadal wzbudza emocje :>
borregaard
08-12-2007, 01:48
Może i tak..........dawaj dalej....:-D
Pzdr
Andrzej