Zobacz pełną wersję : Przejście z D700 na Z5 – ile warty obecnie?
Obiektywny_
21-06-2025, 14:05
Cześć,
Rozważam przesiadkę z D700 na Z5 pod typowo podróżnicze wykorzystanie.
Myślałem o Z5 z systemowymi stałkami 26 i 40 mm na start – lekkie, niedrogie, a ponoć dobre.
D700 mam w bardzo dobrym stanie, przebieg niecałe 22 tys. zdjęć. Ile dziś realnie może być warty w takim stanie?
Mam też D300 w stanie idealnym (ok. 3k zdjęć), ale na jego sprzedaz to już chyba za późno. Jak miałbym puścić za 350zl to niech leży.
Edit: na MPB mógłbym go puścić za €210
Pozdro!
Lepiej pomyśl o 24-70/4. Na stałki wydasz więcej a będziesz non stop wachlował obiektywami nic w zasadzie nie zyskując i jeszcze tracąc 24 i 70mm.
Obiektywny_
21-06-2025, 15:36
W sumie racja. Nie wiem, czy nie lepiej jednak 24-120.
Tak się zastanawiam jeszcze, czy puścić go za 210 euro i nie wnikać, czy sprzedawać samemu, ale pewnie dłużej. Jak patrzę, to ceny są zróżnicowane.
Według mnie za tego D700 wytargujesz max 1000 zł a i tak będzie ciężko, bo całe OLX jest zasypane D700 które nie chcą schodzić. Automatyczna wycena na cyfrowe.pl podaje 830 zł przy takim przebiegu i pełnym komlpecie z pudełkiem i za tyle bym sprzedał i zapomniał o temacie. Co ciekawe za D300 w stanie idealnym oferują 500 zł więc warto go opchnąć dopóki ktoś bierze.
Obiektywny_
21-06-2025, 21:09
Dzięki za przekonanie do decyzji.
bym sprzedał i zapomniał o temacie
Tak też zrobiłem. Auto propozycja z MPB: 225 euro. Sprzedany.
Miałem cały komplet - dokładnie, jak przy zakupie prawie 19 lat temu.
Był w świetnym stanie, myślę, że jeszcze długo komuś posłuży.
Na Allegro i OLX trochę tego jest, ceny różne, stan różny. Decyzja bez większego namysłu. Nie analizowałem, czy u nas schodzą, czy nie. Kwota OK, nie będę rozpamiętywał.
Tym D300 mnie mocno zadziwiłeś, bo myślałem, że będzie albo niesprzedawalny, albo za grosze.
Za D300 + 16-85 3.5-5.6 VR łącznie automat wyliczył: 156 euro.
Auto wycena MPB za samo D300 była na 73 euro, więc za tyle to mówię - niech by leżał.
500zł to już coś.
Teraz do mnie dotarło, że prawie pół swojego życia go miałem :D
Lecę popatrzeć, czym będę zastępował.
Pozdro
Na cyfrowych jest 500 zł za samo body:
88766
Obiektyw pewnie drugie tyle.
Te automatyczne wyceny są często dziwne, ale skoro dają gwarancję zakupu za tyle, to trzeba korzystać. Sprzedałem tak Sigmę 10-20 za 450 zł której absolutnie nikt by nie kupił na OLX.
Obiektywny_
22-06-2025, 08:12
Nawet więcej niż za D300. Także skorzystam, bo na All. czy OLX dużo lepszej ceny nie dostanę.
Dzisiaj odrobię pracę domową i pomyślę nad wyborem nowego systemu, czy wchodzić w Z5 czy coś innego.
Przejrzę Exposure Plot wszystkie pliki, które mi pozostały i zobaczę jak się rozkłada wykorzystanie ogniskowych.
Sam zestaw do D700 miałem skromny, zaczynałem od 20mm i 50mm, a później doszedł 24–85mm 3.5–4.5.
BambusZMikronezji
22-06-2025, 08:46
Jeżeli budrzet pozwala a zdjęcia będziesz robił głównie w plenerze to bierz 24-120 f4 jest z serii S i jest po prostu lepszy od 24-70 f4. Co udowadniają wszystkie testy i porównania. Kiedyś dokupisz sobie jakąś jasną stalkę do wnętrz.
D300 bym chyba zostawił na pamiątkę. Kiedyś mogą nabrać wartości muzealnej. (Ha ha ha )Tym bardziej że jak piszesz body masz w stanie idealnym.
Jeżeli nie zależy ci na AF I ergonomia z5 ci pasuje to z5 powinien być ok w obecnych cenach nawet bardzo ok.
24-120 jest duży i ciężki. Mam go i myślę nad dokupieniem 24-70 (dużo ludzi sprzedaje je za śmieszne pieniądze bo kupili zestawy kitowe i w ogóle ich nie używają), według mnie jest dużo lepszy na wyjazd w bagażu podręcznym z okazyjnym fotografowaniem.
ALternatywnie Sony z 20-70.
88780
Obiektywny_
22-06-2025, 14:07
Jeżeli o budżet chodzi to podejdę dosyć rozsądnie. Nie chcę przesadzić.
Właśnie patrzyłem na ceny. Sony delikatnie odstaje ceną, ale fajny zakres, najprawdopodobniej jedyny obiektyw, który by wystarczył. Plus jasna stałka. 20-70 z A7 III robi się niemała kwota.
Muszę zobaczyć na żywo, czy pasuje, bo może warto będzie dołożyć.
Nie jestem przywiązany do żadnego systemu, więc może być i Sony.
24-120 jest duży i ciężki. Mam go i myślę nad dokupieniem 24-70 (dużo ludzi sprzedaje je za śmieszne pieniądze bo kupili zestawy kitowe i w ogóle ich nie używają), według mnie jest dużo lepszy na wyjazd w bagażu podręcznym z okazyjnym fotografowaniem.
Różnica w ciężarze między Z24-120/4 a Z24-70/4 to jakieś 13 dkg, a jakość i zasięg to jednak zdecydowanie na korzyść tego pierwszego.
Jeżeli o budżet chodzi to podejdę dosyć rozsądnie. Nie chcę przesadzić.
Właśnie patrzyłem na ceny. Sony delikatnie odstaje ceną, ale fajny zakres, najprawdopodobniej jedyny obiektyw, który by wystarczył. Plus jasna stałka. 20-70 z A7 III robi się niemała kwota.
Muszę zobaczyć na żywo, czy pasuje, bo może warto będzie dołożyć.
Nie jestem przywiązany do żadnego systemu, więc może być i Sony.
Tańsze alternatywy do Sony 20-70/4 to Tamrony:
-17-50/4;
20-40/2.8 (ten jest lepszy).
Osobiście podróżniczo używam głównie Tamrona 28-200/2.8-5.6 i dla mnie to jest najbardziej uniwersalne szkło do takich zastosowań. Zwykle mam w torbie coś szerszego (Sony 20/1.8, Sigma 16-28/2.8, czasem dla lekkości Samyang 18/2.8 ), ale w praktyce uwa podpinam rzadko.
Ps. Sony ma serię a7C zrobioną powiedzmy dla podróżujących, gdzie mały rozmiar da się przełknąć kosztem trochę gorszej ergonomii. A7CII to już jest całkiem zaawansowana puszka, przynajmniej jeśli chodzi o AF.
Obiektywny_
23-06-2025, 08:18
Gdybym miał w ciemno zadcycodwać to chyba bym poszedł w A7III + 20-70 +jakaś stałka. Tak mi wychodzi z tego, jakich ogniskowych używałem.
Dzisiaj po robocie wybiorę się popatrzeć na korpusy. Wymiarami się nie przejmuję aż tak bardzo. Mam spore łapska, więc ten D700 mi dobrze leżał. Nie będę kupował na łapu capu, bo chcę jeszcze przejrzeć jaka w ogóle optyka jest dostępna do danych modeli - miałem polecone stałki Voigtlandera, że jak dołożyć stałkę, to może Voigt.
Obiektywny_
23-06-2025, 20:47
Z5 + 24-120 f4 s to niecałe 8000, a Z5 + 24-70 mm f/4 to 6500
A7 III sam korpus ok. 5700, 20-70 około drugie tyle, 24-70 mm f/4 ok. 4000
Canon R8 + 24-105 f4 -> niecałe 12000, a RP + 24 105 f4 ok. 9300
Panasonic S9, nie ma wizjera (nie lubię live view)
Temat do przespania się z nim. Raczej pójdę w Z5 z 24-120 lub Sony A7 III z 24-70.
Mam dwa piki na histogramie używanych ogniskowych - w zakresie 24-28mm i 45-65mm. Zdjęć na bardzo szerokim kącie aż tak dużo nie robię i mógłbym sobie odpuścić, a najwyżej kiedyś stałkę dorzucić. Druga strona podobnie, ale 24-120 jednak kusi uniwersalnością.
I tak każdy z tych zestawów powinien być lepszy niż D700, przynajmniej w teorii.
Stałkę sobie upatrzyłem - Voigtlandera 58mm f/1,4 SL IIs, niestety nie ma takiego z mocowaniem Z, czyli + adapter (ok. 3100, ale to na późniejsze czasy). Manualny, może być. Chciałbym jednak, aby każdy obiektyw był tak zbudowany i tak działała cała mechanika. Bajka. Po prostu zrobił na mnie wrażenie. Moje stare stałki Nikona mogą się schować. Lub używany Nokton 40 1.2 za trochę więcej.
Tak pół żartem pół serio - to jak coś mnie dzisiaj przekonało do zakupu, to obiektywy. Jakbym nie puścił D700 w świat, to chyba bym tego Noktona 58 1.4 kupił.
Kojocisko
23-06-2025, 21:29
Nokton 40/1.2 jest super. A kupowany w Japonii, nawet nie drogi, teraz ok. 1800 za egzemplarz w idealnym stanie z bagnetem Z, lub ciut więcej za nowiuteńki.
...
A7 III sam korpus ok. 5700, 20-70 około drugie tyle, 24-70 mm f/4 ok. 4000
...
Sony/Zeiss 24-70/4 to jeden z pierwszych obiektywów FE i obecnie odstaje jakością od nowszych produktów. Nie jest specjalnie polecany, bo jest sporo lepszych, choćby Sony 24-105/4 (aktualnie nawet taniej wyjdzie). Za niewiele więcej masz Sigmę 24-70/2.8, "prawdziwe" 24-70/2.8, choć dla mnie jako obiektyw wycieczkowo-turystyczny ma ograniczony sens.
Druga rzecz, kupowanie niszowej i leciwej optyki manualnej na początek kompletowania systemu to wyrzucanie pieniędzy. Lepiej wziąć coś z AF i bez adapterów. Ale to moje zdanie i doświadczenie.
Obiektywny_
24-06-2025, 21:42
Dzięki za ostrzeżenie, ale na Sony się nie decyduje.
Co do stałek... Jedna fajna, może nawet i nietypowa w zestawie to raczej nie grzech. I nigdzie nie napisałem, że startuje od stałek, wręcz przeciwnie... Nieważne. Coś wybrałem, może na forum niego systemu mnie ciepło przyjmą.
Pozdro
Teraz jest spory wybór w każdym większym systemie bezlusterkowym. Ważne żebyś dobrał szkła jakie chcesz, nie sprzedawał nerki, żeby to sfinansować i ewentualnie miał co dokupić, jak najdzie fantazja na inny rodzaj zdjęć ;)
Aha, jeśli chodzi o Voigtlandera to sporo osób kupuje z mocowaniem Leica i używa przez adaptery. Po zmianie systemu zmieniasz tylko adapter. Druga rzecz, to np. do Sony masz adapter dający autofocus na tych manualach, nie wiem czy inne systemy też się dorobiły takiego gadżetu, być może ale nie śledzę wszystkiego.
Jest też do Nikona Z, https://notopstryk.pl/pl/p/-Adapter-bagnetowy-z-autofocusem-Techart-TZM-01-Leica-M-Nikon-Z/15672
Wersja 02 jest lepsza, ale 2x droższa
Polecam zamiast Z5 używanego Z6 - jednak nowsza matryca robi robotę. Do tego 24-70f4 i 50 1.8S. Wszystko ma super ceny na wtórnym. 24-70f4 jest optycznie znakomity (używałem 13 lat N AFS 24-70f2.8G, obecnie oprócz niego mam N50 1.8S, N35 1.8S i Viltroxa 24 1.8) a jego rozmiar robi robotę na wycieczkach.
Obiektywny_
28-06-2025, 20:21
Jest to myśl, która poszła w stronę mojego wyboru.
Tym moim wyborem stał się używany Z6 II + 24-70 (jednak), ale będąc w komisie niepotrzebnie wziąłem do rąk Zf (z 40mm f2) i nie kupiłem Z6 II. Zf też nie, bo muszę przemyśleć.
Ogólnie patrząc na bezlusterkowce nie do końca podoba mi się elektroniczny wizjer i będę musiał się przyzwyczaić. Nie wiem, jak z baterią, ale dostałem radę, że warto zakupić przynajmniej jedną na zapas (to neutralne). Reszta na plus lub neutralnie.
D700 w 2008 też nie był tani, ale to jednak był dobry zakup. Gdyby miał ze 20MP to pewnie bym go nie zmieniał. Drukowałem z niego A2 i podchodząc bliżej widać, że trochę pikseli brakuje.
Z ciekawości patrzę sobie, jaka jest rotacja D700 i jestem trochę zaskoczony. U nas jest praktycznie niesprzedawalny, a za zachodnią granicą jest całkiem spory ruch w interesie i to w sporych cenach.
Też przechodziłem z D700 (kupiony w styczniu 2008) - zmieniłem w marcu'22 na Z6. U mnie 12mpx nie było problemem, chciałem lepszego wysokiego iso (koncerty w klubach ze słabym oświetleniem). D700 sprzedałem, razem z obiektywami. Na ten moment bardzo sobie chwalę zmianę, i chociaż do d700 mam ogromny sentyment to nie tęsknię.
Obiektywny_
29-06-2025, 07:53
U mnie D700 poszedł "do skupu", czekam właśnie na kasę. D300 na razie sobie zostawiłem do czasu zakupu, bo proces decyzyjny u mnie tak szybko nie idzie i żeby coś było w razie gdybym dłużej nie mógł się zdecydować.
Na pewno od nowego oczekuję wyższej rozdzielczości.
Na razie zrobiłem sobie prostą tabelkę: wymiar wydruków i zakładane dpi i stąd wiem, że 24MP (6000pikseli na dłuższym boku) uznaję za wystarczające.
AF nie był zły (przez 90% czasu używam punktu centralnego), ale w bezlustrach podoba mi się wykrywanie oka i twarzy, no i oczywiście wyeliminowany problem regulacji AF.
Wyższa czułość niż 3200 nie była mi potrzebna. Do 1600 było dla mnie używalne, ale i tak rzadko używałem.
No i szerszego dostępu do ciekawych obiektywów i ciekawych ogniskowych - większość jedzie z klasyką: 24, 28, 35, 50, 85, a np. taki Pentax nie bał się wypuścić swoich 31/1.8, 43/1.9, 77/1.8.
Mam Z6 i Z6III i 24mpx absolutnie wystarcza. Z D700 zrobiłem wydruk 70cm*100cm po upscalingu pionowego wycinka poziomego kadru (czyli niecałe 6mpx) - wyszło super. Punkty AF w całym kadrze super, brak FF/BF w obiektywach - bomba. Jak nie potrzebujesz wysokiego iso to może rzeczywiście wystarczy Z5.
Polecam zamiast Z5 używanego Z6 - jednak nowsza matryca robi robotę.
Do tego 24-70f4 i 50 1.8S. Wszystko ma super ceny na wtórnym. 24-70f4 jest optycznie znakomity...
Małe sprostowanie. To Z6 był pierwszy, Z5 wyszedł 2 lata później.
Co do szklarni - też używam 24-70, jest dobry, choć oczywiście wolę 50 mm f/1.8, jest super.
Małe sprostowanie. To Z6 był pierwszy, Z5 wyszedł 2 lata później.
Małe sprostowanie. Z6 był pierwszy, ale miał już matrycę BSI, do Z5 wsadzili FSI (prawdopodobnie z D750). Z6 więc ma nowszą matrycę pomimo tego, że wyszedł 2 lata wcześniej.
do Z5 wsadzili FSI (prawdopodobnie z D750).
Małe sprostowanie. :lol: Do Z5 wsadzili najprawdopodobniej matrycę z D780 która ma wbudowane czujniki fazowe. Ta z D750 ich niema. :-P
Małe sprostowanie. :lol: Do Z5 wsadzili najprawdopodobniej matrycę z D780 która ma wbudowane czujniki fazowe. Ta z D750 ich niema. :-P
Błąd. :lol:
Matryca z D780, to ta sama BSI, co siedzi w Z6/II/Zf/Z5II.
Z5 miał starszą FSI, bliźniaka tej z D750. SSM oferuje matryce w wersji z i bez czujników fazowych.
Auć. :oops:
Bo prostować to trzeba umić ;)
Oczywiście, że D780 ma matrycę BSI, tak samo jak D850. Idąc drogą dedukcji Z5 nie może mieć matrycy z D780.
Dzięki za ostrzeżenie, ale na Sony się nie decyduje.
Ja tu muszę ostrożnie tutaj z takimi radami, ale... nie myślałeś o Panasoniku? Ja trochę mocowaniu L kibicuję, bo tam nawet fajne szkiełka mają.
A korpus? Jak D700 Ci wystarczał to współczesny FF każdy będzie dobry (mocno uogólniając).