Zobacz pełną wersję : Lightroom Classic - temat ogólny
Brakuje chyba takiego tematu ;)
Dzisiaj wleciała aktualizacja 14.4.
Nareszcie przy odszumianiu AI nie tworzy się plik DNG. Wypakowałem i nie dodawany też jest w nazwie pliku dopisek "Poprawione szum" :)
Dodano "Usuwanie rozpraszających elementów" - odbić (to było testowane ostatnio w PS Beta) i ludzi.
u mnie sie jeszcze nie pokazuje. mam 14.3.1 i Adobe twierdzi, ze to jest najnowsze
odszumianie bez konwersji DNG to dobry krok. bardzo dobry
u mnie sie jeszcze nie pokazuje. mam 14.3.1 i Adobe twierdzi, ze to jest najnowsze
odszumianie bez konwersji DNG to dobry krok. bardzo dobry
Zdecydowanie bez tego DNG to super krok.
W sumie to nawet na oficjalnej stronie nie ma jeszcze info o zmianach 14.4:
https://helpx.adobe.com/pl/lightroom-classic/help/whats-new.html
Może dostałem aktualizację przez przypadek ;)
Aktualnie działam na Win, nie wiem czy aktualizacja wleciała na maca.
88472
Właśnie aktualizuję na macu, więc jest i tutaj :)
Oficjalnie, dla wszystkich ma być od 16.06
Ufff, w końcu. Najgorsze było to, że po zrobieniu NR odklikiwało się sortowanie po ocenach i trzeba było co chwile znowu przeklikiwać żeby wejść w to co miałem powybierane - zbędna i irytująca czynność przy większej ilości powtorzeń.
Ciekaw jestem czy coś się zmieniło w kwestii tego odszumiania i mniejszych rawów - w a7rV działa to tylko na pełnych 61mpx, a ja rzadko używam ich na eventach, częściej się przełączam na 26mpx, bo to wystarcza, no ale wtedy AI NR jest niedostępne i muszę się przełączać na RAW L jak wiem, że będzie ciemnica.
Raczej nie zadziała bo ten zmniejszony raw to już nie jest raw tylko pomniejszony obrazek po demozaikowaniu. To odszumianie działa tak dobrze właśnie dlatego że widzi dane przed demozaikowaniem.
Z innych ciekawostek, to od jakiegoś czasu usuwanie generatywne nie zjada już kredytów AI. Niby od 17 czerwca, ale u mnie po użyciu nic nie zużyło.
88474
Dobra nowina z tymi plikami DNG. Trochę to było denerwujące :mrgreen:
Teraz potrzebujemy jeszcze naprawiania poruszonych zdjęć za pomocą AI i całą konkurencja może iść do domu.
Teraz potrzebujemy jeszcze naprawiania poruszonych zdjęć za pomocą AI i całą konkurencja może iść do domu.
mozna tez po prostu krotsze czasy ;)
a tak bardziej serio... chcialbym AI do odplamkowywania zdjec. bo obecna implementacja tej funkcji wymaga sporo uwagi, a co gorsza maski odplamkowywania zle znosza korekty geometrii i czasem po kopiowaniu pomiedzy zdjeciami robionymi roznymi obiektywami te maski wymagaja niemalych korekt. a to zdecydowanie nie jest problem, ktorego nie ugryzie uczciwy algorytm, tam nawet nie musi byc sztuczna inteligencja podpieta...
Celeborn
19-06-2025, 18:09
A w lr classic wprowadzili już usuwanie przewodów, kabli etc?
Automatycznie? Nie. Po zaznaczeniu? Tak.
mialem ostatnio parę fot do odszumiania z Ai i tak jak wcześniej również nie podobało mi się tworzenie nowego pliku, tak teraz irytruje mnie praca na odszumionym zdjęciu :D Typowa obróbka na odszumionej fotografii dość mocno obciąża mi kompa. Sprzęt leciwy, więc brak optymalizacji wydajnościowych, z któych słynie Adobe daje mi się we znaki. Czy też zauważyliście podobne zachowanie?
mialem ostatnio parę fot do odszumiania z Ai i tak jak wcześniej również nie podobało mi się tworzenie nowego pliku, tak teraz irytruje mnie praca na odszumionym zdjęciu :D Typowa obróbka na odszumionej fotografii dość mocno obciąża mi kompa. Sprzęt leciwy, więc brak optymalizacji wydajnościowych, z któych słynie Adobe daje mi się we znaki. Czy też zauważyliście podobne zachowanie?
Ja mam w miarę nowego laptopa ( https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Aorus-15-BSF-Laptop-do-gier-QHD-z-RTX-4070-i-swietnymi-czasami-pracy.741550.0.html ), więc u mnie wszystko śmiga aż miło.
Nie zauważyłem żadnego spowolnienia przy pracy na odszumionym/zdemozaikowanym pliku względem poprzedniej wersji LR.
Ale fakt, że teraz LR nie tworzy osobnego pliku .dng po odszumieniu/demozaikowaniu to SUPER sprawa :D
W moim przypadku, gdy pracuję na plikach RAW z 40Mpix matrycy, to takie pliki .dng ważyły srednio ~90MB, więc brak konieczności tworzenia i trzymania tych dodatkowych .dng gdzieś na dysku to ogromna oszczędność miejsca i wygoda zarazem.
Przydałoby się jeszcze, żeby Adobe w końcu przeprojektowało ten archaiczny, nie zmieniony od nowości - prawie dwudziestoletni interface i wówczas mogę o LR pisać, że jest to program w zasadzie doskonały.
Obecnie w mojej ocenie do doskonałości brakuje mu tylko właśnie jakiegoś nowoczesnego interface - między innymi z możliwością pracy na warstwach - jak w Capture One, no i może nieco wydajniejszej pracy, bo różnica w płynności względem np. C1 jest odczuwalna - chociaż nie jakoś mocno.
C1 ma też trochę bardziej zaawansowane możliwości w color grading, ale mi osobiście tego w LR nie brakuje bo akurat co bo co ale kolory z matryc Fuji X-Trans w zasadzie nie wymagają jakiejkolwiek korekty - są wspaniałe i piękne na dzień dobry :D
No i.. ja póki co jestem jeszcze w subskrypcji Adobe w starym planie fotograficznym za 10ojro miesięcznie (LR + PS + 20GB w chmurze), więc i cenowo nie mogę narzekać za możliwość korzystania z tych dwóch kapitalnych programów.
Mnie do szału doprowadzało po przesiadce z Windows to, że kręcenie kółkiem nie przesuwa ostatnio użytego suwaka! Zawsze tak edytowałem zdjęcia a na maku muszę precyzyjnie przesuwać suwaki kursorem.
Celeborn
20-06-2025, 16:42
Jeżeli ktoś dużo obrabia to polecam Behringer touch mini oraz wtyczkę MIDI2LR. Mi to bardzo usprawniło pracę, panel dostosowujemy pod siebie i później obróbka to czysta przyjemność.
Nie znałem tego MIDI2LR. To można każdą dowolną konsolę MIDI tym obsłużyć?
Celeborn
23-06-2025, 21:39
Na Githubie piszą że w każdą.
Dzięki, trzeba będzie coś kupić i spróbować. :-)
A nie lepiej dedykowanego Loupedecka?
Celeborn
24-06-2025, 09:10
Moim zdaniem Loupedeck jest za mało elastyczny.
Za taką konsolę płacisz połowę ceny Loupedecka (pomijam wersję CT która kosztuje chore pieniądze ;) ), a można ją w pełni dostosować do siebie. Ja na przykład swój setup zmieniałem kilkukrotnie, żeby w końcu dojść do układu funkcji, które faktycznie są mi potrzebne na panelu.
Gdy Lightroom dostaje aktualizację, nowe funkcje bez problemu przypisujesz do odpowiednich pokręteł lub przycisków. Poza tym, jeśli ktoś nie potrzebuje wielkiej konsoli, może wybrać mniejszy kontroler z kilkoma przyciskami, który również będzie bardzo funkcjonalny.
No i wszystko działa automatycznie. Wtyczka MIDI2LR odpala się razem z Lightroomem i działa w tle. Przez dwa lata, odkąd jej używam, wysypała się tylko raz, a awarię bardzo szybko naprawiono w kolejnej aktualizacji.
Jestem w szoku jak odszumianie AI sprawdza się w makro. Zdjęcie na ISO5000, odszumianie nie tylko usunęło szum który widać w zasadzie tylko w powiększeniu 100%, ale dodało masę detali które ten szum zjadał a które wyglądały jak nieostrość obiektywu:
88976
88977
A tu inny przykład (zdjęcie testowe z jakiegoś Fuji na ISO 2500) - odszumianie ratuje kolory które zjadł szum:
88978
88979
Szkoda żę takich cudów nie było jak jeszcze używałem starego Olympusa E400.
cybulski
29-06-2025, 21:35
Ja mam w miarę nowego laptopa ( https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Aorus-15-BSF-Laptop-do-gier-QHD-z-RTX-4070-i-swietnymi-czasami-pracy.741550.0.html ), więc u mnie wszystko śmiga aż miło.
Nie zauważyłem żadnego spowolnienia przy pracy na odszumionym/zdemozaikowanym pliku względem poprzedniej wersji LR.
Ale fakt, że teraz LR nie tworzy osobnego pliku .dng po odszumieniu/demozaikowaniu to SUPER sprawa :D
W moim przypadku, gdy pracuję na plikach RAW z 40Mpix matrycy, to takie pliki .dng ważyły srednio ~90MB, więc brak konieczności tworzenia i trzymania tych dodatkowych .dng gdzieś na dysku to ogromna oszczędność miejsca i wygoda zarazem.
Przydałoby się jeszcze, żeby Adobe w końcu przeprojektowało ten archaiczny, nie zmieniony od nowości - prawie dwudziestoletni interface i wówczas mogę o LR pisać, że jest to program w zasadzie doskonały.
Obecnie w mojej ocenie do doskonałości brakuje mu tylko właśnie jakiegoś nowoczesnego interface - między innymi z możliwością pracy na warstwach - jak w Capture One, no i może nieco wydajniejszej pracy, bo różnica w płynności względem np. C1 jest odczuwalna - chociaż nie jakoś mocno.
C1 ma też trochę bardziej zaawansowane możliwości w color grading, ale mi osobiście tego w LR nie brakuje bo akurat co bo co ale kolory z matryc Fuji X-Trans w zasadzie nie wymagają jakiejkolwiek korekty - są wspaniałe i piękne na dzień dobry :D
No i.. ja póki co jestem jeszcze w subskrypcji Adobe w starym planie fotograficznym za 10ojro miesięcznie (LR + PS + 20GB w chmurze), więc i cenowo nie mogę narzekać za możliwość korzystania z tych dwóch kapitalnych programów.
Ale przecież jest praca na warstwach w LR, tylko to się nazywa maski ale działa jak praca na warstwach.
Dodatkowo w kolorze doszedł "Mieszalnik kolorów" z możliwością wyboru punktu.
Ale przecież jest praca na warstwach w LR, tylko to się nazywa maski ale działa jak praca na warstwach. Serio? Czyli można używać wielokrotnie wszystkich narzędzi, na przykład krzywych?
wszystkich nie, ale krzywe tak
Celeborn
18-07-2025, 12:55
Jakiś czas temu Lr pogubił mi zdjęcia w katalogu. Nie jestem w. stani ich powrotem zaimportować.
89338
Po wybraniu opcji: "Synchronizuj katalog" program widzi zdjęcia ale nie jest w stanie zrobić importu bo twierdzi że są już w katalogu. Jak są jak nie ma ;) (na dysku są w odpowiednich folderach ) Ktoś poradzi co zrobić żeby pojawiły się powrotem w katalogu?
89339
89340
Wyłącz "Nie importuj podejrzanych duplkatów"
Celeborn
18-07-2025, 15:38
nie ma to znaczenia czy jest włączone czy nie
Spróbuj usunąć ten folder z Lightrooma (nie z dysku) i wtedy zaimportuj ponownie.
Celeborn
22-07-2025, 16:44
Dzięki za podpowiedź, niestety nie pomogło. Postawiłem nowy katalog.
Aktualizacja 14.5:
Ta aktualizacja wprowadza generowanie podglądów z użyciem przyspieszenia procesora graficznego, ulepszenia funkcji Usuwanie generatywne i Usuwanie odbić, nową opcję podzespołów kopiowania i wklejania ustawień, obsługę przechwytywania w trybie tetheringu w większej liczbie aparatów Sony, a także obsługę nowych aparatów i obiektywów, poprawki błędów i nie tylko.
https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/help/whats-new/release-notes.html
Kojocisko
13-08-2025, 09:17
Chciałbym napisać, że po dwumiesiecznej próbie życia z ON1, Lghtroom jest cudowany, genialny i niezastąpiony. I uj, że była podwyżka (chciwe dranie).
Wróciłem do Adobe z podkulonym ogonem.
mily prezent z samego rana.
pierwsza obserwacja: wyraznie szybciej chodzi wklejanie odplamkowywania z AI. generowanie podgladow chyba tez przyspieszylo ale na probce wielkosci raptem 2 rolek to ciezko cos ocenic :)
Ooo ta aktualizacja jest super, na moim maku M2 włączenie GPU przy generowaniu podglądów przyspiesza ten proces dwa razy.
no wlasnie chcialem podobnie napisac ;)
jako inzynier lubie czasem cos sobie zmierzyc i porownac. a ze dzisiaj z mglistego switu/poranku przywiozlem 3,5 rolki to byla juz jakas probka...
i wyszlo tak
GPU: 3m15
CPU: 5m50
Ryzen 9800
32GB RAM
RTX 3070
Windoze 11
i tak cos czuje, ze sie do jakiegos uzywanego 4070 (Ti/Super) upgrade'uje :lol: kosztuje to troche wiecej niz przyzwoita stalka, a czasu oszczedzi multum...
co by sie po proznicy nie przechwalac (ze az 3,5 rolki :D )... fajnie bylo, nawet mimo wczesnego wstawania (4:00 czyli odpowiednik 2:30-3:00 w Polandzie ;) )
odpowiadajac na pytanie trzecie, ktorego jeszcze nie czytalem: rzeczka na zdjeciu drugim to Ren. tak jak ten Ren w Kolonii chocby... tutaj holenderski, a jaki kraj takie rozmiary :D
89729
89730
89731
89732
89733
Ja tam nawet nie wiem czy generuję podglądy miniaturek czy nie :lol:
Po prostu importuję zdjęcia do LR, przeglądam je wstępnie w module "wywołaj" i te co chcę to zostawiam, te co nie chcę to kasuję.
I te foty co zostaną to globalnie puszczam przez odszumiarkę AI żeby przy okazji mieć lepsze demozaikowanie i dopiero zabieram się za obróbkę.
Pisałem już o tym wiele razy, że jeżeli LR wymaga jakiejś pilnej poprawki to moim zdaniem jest tym cały interface programu który jest po prostu archaiczny i w zasadzie kompletnie nie zmieniony od momentu wypuszczenia programu na rynek.
Każda inna wywoływarka RAW ma w mojej ocenie o wiele lepszy (przejrzysty) interface główny.
Celeborn
19-08-2025, 20:11
Teoretycznie selekcję powinno się robić w module biblioteka bo wtedy LR czyta podglądy jpg a nie Rawy tak jak w module Develop.
patronat
20-08-2025, 11:50
akustyk fajny Ren. On płynie na odwrót, od morza :) To jakaś odnoga czy faktycznie się tak zwęża?
fajny Ren. On płynie na odwrót, od morza :) To jakaś odnoga czy faktycznie się tak zwęża?
historyczne koryto rzeki. Kromme Rijn w miejscowosci Bunnik, gdzie de facto przepracowalem dawno temu prawie 6 lat (bywalem na tych zakolach dosc regularnie bladym switem)
tu jest kilka takich, bo to sie na przestrzeni wiekow zmienialo, a okreslenie Delta Renu (i Mozy i Skaldy) obejmuje generalnie cale multum roznych rzek i innych form wydluzonej wody (czasem tez stojacej a czasem plynacej od strony morza, a owszem :) ). obecnie najwiekszy wolumin wody z wlasciwego Renu wyplywa przez Waal. na Wikipedi jest fajna mapka pogladowa https://en.wikipedia.org/wiki/Rhine%E2%80%93Meuse%E2%80%93Scheldt_delta gdzie zreszta zaznaczony jest ww Kromme Rijn
faktyczne, historyczne ujscie Renu do morza jest w Katwijk aan Zee. wiele osob mija ta rzeke na wiosne smigajac od Lejdy na tulipany. no nie da sie ukryc, ze most przez Ren w Katwijku nie jest tak efektowny jak mosty w Kolonii czy Dusseldorfie, ten Janosik co na dopingu przez Dunajec przeskoczyl to i tu by dal rade ( https://maps.app.goo.gl/nsCYvYFbR8C9XFdv6 )
Dzisiaj dostałem aktualizację do 15.0. Na razie aktualizuje mi się format pliku katalogu. Po opisie:
"Ta aktualizacja wprowadza funkcję odrzucania z asystą (EA), automatycznego układania w stos według podobieństwa wizualnego, usuwania kurzu, wykrywania cieni w ramach wykrywania obiektów, powiększania podczas kadrowania, suwaka wariacji kolorów, limitu HDR, dodaje obsługę tetheringu dla aparatów Leica, optymalizacje wydajności, obsługę eksportu wideo 4k, obsługę nowych aparatów i obiektywów, poprawki błędów i wiele więcej."
Zrobił już ktoś aktualizację?
paparapa
27-10-2025, 13:49
Dzisiaj dostałem aktualizację do 15.0. Na razie aktualizuje mi się format pliku katalogu. Po opisie:
"Ta aktualizacja wprowadza funkcję odrzucania z asystą (EA), automatycznego układania w stos według podobieństwa wizualnego, usuwania kurzu, wykrywania cieni w ramach wykrywania obiektów, powiększania podczas kadrowania, suwaka wariacji kolorów, limitu HDR, dodaje obsługę tetheringu dla aparatów Leica, optymalizacje wydajności, obsługę eksportu wideo 4k, obsługę nowych aparatów i obiektywów, poprawki błędów i wiele więcej."
Tak zrobiłem i sprawdzałem dość pobieżnie. Działa raczej jak napisali.
Co do poprawy wydajności trudno powiedzieć. Trzeba by jakiś duży "projekt" wziąć na tapetę i sprawdzić.
No ciekawe czy faktycznie będzie poprawa wydajności.
Wrzuciłem wszystkie zmiany na jeden screen:
91217
paparapa
27-10-2025, 14:01
Ale teraz sobie przypomniałem, że to chyba chodziło o poprawę wydajności w Windzie.
Więc na razie nie sprawdzę. :)
Wczoraj aktualizowałem. Usuwanie kurzu jest niesamowite. Zaznaczyło mi na gładkim niebie bardzo rozmyte i ledwo widoczne kurze z obiektywu (te na matrycy są ostrzejsze). Dopiero włączając i wyłączając podgląd zauważyłem lekkie przyciemnienie w oryginale.
Wybaczcie parę pytań ignoranta :) Pytam trochę w ciemno bo za wiele LR nie używam i może po prostu wszystko mam dostępne ale ja nie wyczaiłem :)
Mam pakiet LR (+PS chyba :)) 1 TB. Na dwóch starszych Macach zainstalowałem go ale domyślnie uruchamia mi na obu wersje online. Przy czym chyba nie jest to najnowsza możliwa (być może przez ograniczenie systemu operacyjnego). W nim chyba też nie ma tych wszystkich dobrodziejstw edycyjnych nad którymi tu się rozpływacie ;)
O co mi chodzi najbardziej:
- Z tego co pamiętam da się chyba używać pakiet na 3 urządzeniach? A gdybym go zainstalował dodatkowo na Win10 ale na starszym komputerze (procesor / karta gfx). Działa najnowszy dostępny LR Classic na W10 w takim konfigu? Czy też tylko jakaś starsza wersja ruszy?
- na tym samym komputerze mam LR 5.7. Kupiony dawno temu na jakimś dziwnym kluczu ;) W sensie, że był tani ale program działa przez te wszystkie lata. Ten nowy nie zrobi mi jakiejś masakry ze starym? W sensie, że go odinstaluje, zepsuje, uniemożliwi korzystanie? :)
Koło grudnia/stycznia planuje wymianę komputera to i tak mogę poczekać, zainstalować na nowy (jakikolwiek by nie był win/mac) ale jakby nic złego miało nie nastąpić to może zainstaluje już teraz.
Możesz mieć zainstalowany program na dowolnej liczbie komputerów, ale tylko na dwóch może być aktywowany. Jeśli spróbujesz uruchomić kolejny, to Adobe spyta się, z którego zdjąć aktywację.
Te ustawienia są niezależne dla PS, LRC i LR, więc teoretycznie możesz mieć 6 aktywnych komputerów z różnymi programami.
Czyli jak rozumiem - w teorii na dwóch obecnych może działać netowy LR, a na trzecim powinien ruszyć LRC.
Czyli jak rozumiem - w teorii na dwóch obecnych może działać netowy LR, a na trzecim powinien ruszyć LRC.
Tak. Do tego dochodzi wersja przeglądarkowa i mobilne.
Dobry news :)
A jak wygląda sprawa z istniejącą już na komputerze starą wersją? Nie zrobi masakry, jak kiedyś przestanę płacić abonament to LR5.7 dalej będzie "działający"? Sprawdzał ktoś?
Dzisiaj dostałem aktualizację do 15.0. ...
... poprawki błędów ...
Taaaa, poprawki błędów w tak dużej aktualizacji. :lol:
Może coś poprawili ale dużo też zepsuli.
Ja się wstrzymam do Jakiejś wersji 15.0.1 albo 15.1.
Czy jest jakiś sposób na zainstalowanie pudełkowego LR 6.0
Po instalacji z pliku wpada w pętlę logowania się do Adobe.
Miałem podobnie - laptop żony po reinstalacji systemu. Po opisaniu problemu w Google wyskoczyło kilka porad na ten temat, u mnie nie zadziałał żaden z nich - choć w komentarzach były potwierdzenia skuteczności owych metod. Zniechęcony podałem numer seryjny mojego Lightrooma (którego nie używam od dawien dawna) i poszło bez zająknięcia. Być może jest to kwestia wybranych seriali.
Lightroom 15.3 - funkcje AI teraz będą działać w tle, więc można odszumiać i obrabiać w tym samym czasie. Podobno usprawniona jest wydajność suwaków interaktywnych w globalnych i lokalnych edycjach. Doszły dodatkowo ustawienia predefiniowane inspirowane fotografią analogową.
15.3.1 dodaje obsługę Sony a7RVI.
Ja tam czekam na włączenie rdzeni N przy odszumianiu AI na procesorach M
paparapa
01-06-2026, 12:02
Ja tam czekam na włączenie rdzeni N przy odszumianiu AI na procesorach M
Czekasz tak sam z siebie, czy było to anonsowane?
Już testują. Czas odszumiania na Macbook Air M4 spada z minuty do 18 sekund
paparapa
01-06-2026, 12:15
Już testują. Czas odszumiania na Macbook Air M4 spada z minuty do 18 sekund
To ładnie z ich strony. :)
cybulski
01-06-2026, 12:19
Top ma wejścia wszędzie :)
Ja tam czekam na poprawianie poruszonych zdjęć, to będzie taka rewolucja jak kiedyś Noise Ninja...