Zobacz pełną wersję : Klejenie gum do D700
Może ktoś ostatnio kleił gumy? Ja kupiłem na alliexpres i za nic nie mogę przykleić. Żadna taśma dwustronna, żaden klej nawet cyjanoakryl. Chyba chińczyk jakiś teflon dodał do gumy. Może ktoś wie gdzie kupić takie które da się przykleić. Od razu uspokoję próby robiłem na gumce która u mnie nie jest odklejona i nie na puszce oczywiście.
Kontrolnie zapytam :) A tą taśmę dwustronną co była na gumie wywaliłeś przed smarowaniem ją klejem? :)
Nie tam dawno temu kupowałem na allegro gumę do D600 i też nie trzymała się na taśmie dwustronnej. Wywaliłem ja i gumę złapałem do body klejem szybkoschnącym. Nie wiem czy dam radę sprawdzić jakim ale jakiś placowy "no name", nic wyszukanego. Trzyma się jak należy. Oczywiście klej z umiarem, z ominięciem otworów, miejsc technologicznych itp.
Tak samo kleiłem do kilku body (D50, Samsung NX) skórzane łatki w miejsce brakujących gum. Ładnie wyszło i też trzymało się jak należy.
Ta taśma co była "fabrycznie" kleiła się do wszystkiego tylko nie do gumy. Oczywiście wywaliłem ją. Odtłuszczałem izopropanolem
No to faktycznie słabo. Postaram się zerknąć jakim klejem kleiłem te swoje (może gdzieś mam jeszcze opakowanie). Może coś to pomoże.
jurkarol
09-06-2025, 17:23
Dwustronna folia klejąca cienka 3M. Tym przyklejalem w różnych aparatach miejscowe ubytki. Wydaje się taka jak oryginalna
Dwustronna folia klejąca cienka 3M. Tym przyklejalem w różnych aparatach miejscowe ubytki. Wydaje się taka jak oryginalna
Podklejałeś oryginalne gumy? Ja mam chińczyki bo oryginalne rozciągnięte.
jurkarol
09-06-2025, 21:15
Podklejałeś oryginalne gumy? Ja mam chińczyki bo oryginalne rozciągnięte.
Trochę w d200 i canon ale Canony mają cienkie okładziny.
Nie masz wyjścia, klej zamienniki ale tą cienką folią. Jakby co to łatwo ją zdjąć no i męczyć się z klejem
3M 300LSE
https://allegro.pl/oferta/3m-9471le-blona-klejowa-0-05mm-bezbarwna-300lse-arkusz-210mmx295mm-oem-16055045310