Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 II dziwne zapisy daty utworzenia zdjęcia!
promokator
09-06-2025, 10:38
Witajcie!
Czy ktoś już się z tym spotkał? Opisuje przypadek, uwaga będzie dziwny.
Zdjęcia zrobiłem w jednym dniu, tj: 30 kwietnia.
Po ich obróbce w LR (lightrom Classic), a obrabiałem część 8 maja, część 9 maja, chcąc je wszystkie posegregować według daty i czasu pojawił się problem.
Zdjęcia mają różne daty modyfikacji i nawet utworzenia.
To jest dziwne, bo daty utworzenia na niektórych tych zdjęciach są sprzed ich wykonania, dokładnie 28 kwietnia!!!!
Jak to jest możliwe?
Czy te Nikony już tak mają?
Nie mam takiego problemu, natomiast mam problem z filmami gdzie Lightroom ignoruje strefę czasową i traktuje je jakby były wykonane w UTC+0, ale to jest znany problem.
A jakie masz daty kiedy przeglądasz zdjęcia w aparacie? I na które dokładnie pole patrzysz w Lightroomie?
Czy ktoś już się z tym spotkał? Opisuje przypadek, uwaga będzie dziwny.
Jedna z poprawek LRC miała opisane że naprawia błąd polegający na tym że LRC zmienia daty. Zaktualizuj do najnowszej wersji.
Zdjęcia zrobiłem w jednym dniu, tj: 30 kwietnia.
Po ich obróbce w LR (lightrom Classic), a obrabiałem część 8 maja, część 9 maja, chcąc je wszystkie posegregować według daty i czasu pojawił się problem.
Zdjęcia mają różne daty modyfikacji i nawet utworzenia.
Dlaczego nie sortujesz po dacie wykonania zdjęcia?
Co do zasady, to plików RAW się nie edytuje, więc nie ma mowy o dacie modyfikacji. Są jednak wyjątki, gdy modyfikuje się sam EXIF.
Chyba, że pracujesz na DNG, które zapisują całą obróbkę w jednym pliku.
Co do zasady, to plików RAW się nie edytuje, więc nie ma mowy o dacie modyfikacji. Są jednak wyjątki, gdy modyfikuje się sam EXIF.
Z grubsza jest tak jest jak napisałeś. Niemniej wyświetlana w LR data i godzina utworzenia pliku czyli data i godzina zrobienia zdjęcia to nie zawsze jest ta sama data która jest w pliku źródłowym.
Data i godzina podczas importu jest odczytywana z exifa i zapamiętywana w katalogu LR i ta zapamiętana jest wyświetlana. Tą datę i godzinę można zmienić nie zmieniając żadnych zapisów w pliku źródłowym.
Jest to zrobione po to żeby można było wprowadzić korektę na wypadek gdyby aparat miał źle ustawioną datę i godzinę. Niestety jedna z wersji LRC miała błąd który modyfikował tą datę w sposób nieokreślony.
Data i godzina podczas importu jest odczytywana z exifa i zapamiętywana w katalogu LR i ta zapamiętana jest wyświetlana. Tą datę i godzinę można zmienić nie zmieniając żadnych zapisów w pliku źródłowym.
Jest to zrobione po to żeby można było wprowadzić korektę na wypadek gdyby aparat miał źle ustawioną datę i godzinę. Niestety jedna z wersji LRC miała błąd który modyfikował tą datę w sposób nieokreślony.
To zależy, jak masz ustawione w preferencjach katalogu. Zmiany dat mogą być zapisywane w pliku RAW. Zmienia się też wtedy jego data modyfikacji
promokator
26-06-2025, 18:22
Nie wiem czy dość jasno opisałem problem (raczej chyba nie). Zdjęcia po edycji w LR sortuję w katalogu Exlorera WIN i dzieje się to co opisałem.
Dzięki za próbę pomocy.
Nie rozróżniasz daty utworzenia, modyfikacji i wykonania zdjęcia. Dwie pierwsze są właściwością każdego pliku. Data wykonania zdjęcia jest zapisana w EXIF, ale w LR musi być zaznaczone zapisywanie danych EXIF przy exporcie.
W samym Windows należy sortować po dacie wykonania zdjęcia, a nie utworzenia czy modyfikacji pliku.
Jednym z prostszych rozwiązań tego problemu jest dodanie do nazwy plików daty i godziny wykonania. Wtedy można sortować po nazwie.