PDA

Zobacz pełną wersję : Apple Pro Display XDR (krótkie porównanie do Studio Display i NEC PA311D).

m_a_g
05-06-2025, 23:19
Chciałem się podzielić (i może poznać inne opinie o ile użytkownicy forum takowe mają na temat w/w sprzętu) moimi wrażeniami po przejściu na Apple Pro Display XDR.
O pierwszych wrażeniach już pisałem - porażka - fabrycznie nowy monitor i wielka grupa martwych pikseli na środku ekranu jakby nigdy nic.
Drugi egzemplarz który na szczęście bardzo szybko dostałem od Apple był wolny od takich niedoróbek, więc ostatnie kilka dni miałem okazję już na spokojnie przyjrzeć się możliwościom tego sprzętu.
Krótko: po przestawieniu monitora w tryb referencyjny (DCI-P3 Photography) który wyłącza wszystkie wodotryski typu HDR, automatycznie dobieranie barwy True Tone, i co tam jeszcze, jest do bardzo dobry sprzęt do pracy ze zdjęciami na Mac'u.

Czy warto? To już mocno zależy dla kogo i z jakich względów.

W porównaniu z Apple Studio Display, kolory i jakość obrazu (w obu przypadkach w trybie referencyjnym DCI-P3 Photography) jest taka sama, czyli bardzo dobra.
Przewaga Pro Display XDR to wielkość, 32 cale a 27 cali robi różnicę, wygodniej mi się pracuje.
Należy jednak pamiętać że jeszcze wygodniej mi się pracowało na zestawie 2 x ASD, który był prawie o połowę tańszy niż jeden Pro Display XDR, a zmieniłem sprzęt zmuszony przez Apple które nie radziło sobie z obsługą swoich własnych monitorów podłączonych do swojego własnego komputera.
Szczerze jednak napiszę że przy pracy nad jednym zdjęciem jeden monitor a większy jest chyba jednak lepszy niż dwa mniejsze, ale to już jak kto lubi.

W drugą stronę: przewaga Apple Studio Display to wbudowana kamera do facetime, wbudowane mikrofony (całkiem dobrze działają) i głośniki. W pracy biurowej lub mieszanej to się przydaje, chociażby po to żeby tutorial na YT sobie obejrzeć. Kolejna istotna przewaga Apple Studio Display nad Pro Display XDR to hub usb w monitorze. W tańszym ASD jest dwa razy szybszy (USB 3.2 10 GB) niż w Pro XDR (USB 3.1 5 GB) więc dyski zewnętrze SSD miałem podłączone (i przyklejone dwustronną taśmą samoprzylepną) z tyłu monitora, bo gniazda w hubie na monitorze dawały takie same transfery jak dwa przednie porty USB 3.2 na Studio Max - u mnie było to około 800 MB/s. Niestety podpięcie tych samych dysków do Pro Display XDR daje transfery o połowę wolniejsze, czyli okolice 400 MB/s).

W porównaniu do NEC PA311D, w pracy ze zdjęciami oba monitory spisują się tak samo dobrze - podobna wielkość w obu przypadkach, bardzo dobre kolory w trybach referencyjnych, na oko jest remis. Natomiast nie na oko, dla super pro zawodowców którzy kierują się tylko tym co pokazuje kalibrator, coź, NEC to NEC, według kalibratora lepiej oddawał kolory.
Ja mając oba monitory obok siebie różnicy nie byłem w stanie zauważyć.
Przewagą NEC'a jest z pewnością możliwość dokładniejszego zarządzania barwą, kalibracji, i tak dalej. Przewagą Pro Display XDR jest cokolwiek wygodniejsza obsługa z poziomu Mac OS.
Przewagą Pro Display XDR jest większa rozdzielczość (6K) w porównaniu do 4K w NEC'u. Z drugiej strony - nie wiem jak duże ma to znaczenie, bo gołym okiem z pół metra trudno zauważyć różnicę.

Podsumowując, mam mieszane uczucia. Na pewno nie jest tak że flagowy monitor Apple jest kiepski, bo nie jest. Z drugiej strony - stosunek ceny do możliwości ma tragiczny.
U mnie w domu ten monitor zostaje, na zasadzie "bo taki mam kaprys", trudno znaleźć jakiś inny bardziej sensowny powód, jestem zmęczony próbą pracy na dwóch ASD i "skaczącym" ekranem głównym.
Display Pro XDR to może być dobry wybór dla tych którzy potrzebują monitor obsługujący HDR - jak się domyślam do obróbki wideo - bo ani NEC ani ASD tutaj nie mają nic do powiedzenia.
Do samej obróbki zdjęć, to bardzo duży przerost formy nad treścią. Gdyby nie to, że NEC'a podłączyłem do PC i tu już zostanie, to na pewno bym się na zakup nie zdecydował.

silencio
06-06-2025, 02:29
Mnie zastanawia, dlaczego monitory z najwyższej półki, nie sa zaopatrzone w większe - nie męczące oczu Hz ? Uważam, że 60 Hz to katorga przy przewijaniu stron, itd. Pozdrawiam

RMC
06-06-2025, 08:39
W sumie nie zachęcasz do zakupu jak się to czyta. A nawet odbieram, że jakby nie to "bo taki mam kaprys" rozumiem, że byłbyś niezadowolony z niego :)

m_a_g
06-06-2025, 12:54
Jestem zwyczajnie szczery. Reklamę zostawiam firmie z jabłuszkiem ;-)

sufenta
06-06-2025, 14:43
Bardzo mi się post kolegi podoba: żadnych bredni z internetow ściągniętych (żadnych tabelek i wykresów, których i tak bym nie zrozumiał) przez kogoś, kto na codzień budżetowa bidę obsługuje, ale musi się wiedza podzielić. Przez kogoś takiego jak ja: apple studio display-nawet nie szukałem porównan z pro xdr, żeby sobie dnia nie psuć.