PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw do Nikona D7200 do fotografowania kolei

darth_bane
29-05-2025, 06:54
Dzień dobry.
Poszukuję nowego obiektywu do Nikona D7200. Fotografuję pociągi w ruchu, więc fotografia dynamiczna. Do tej pory mam 'standardowy' obiektyw 18-140mm. Czy są Koledzy w stanie podpowiedzieć, jaki model byłby godny polecenia? Mój budżet to ok.2000-3000 zł, ewentualnie z małymi odchyleniami.
Pozdriawm, Krszysiek

lukasz_kk
29-05-2025, 08:36
Zdjęcia pociągów to nie moja bajka, ale tak ogólnie do DX najkorzystniej teraz wg mnie wypada Nikon AF-S DX Nikkor 16-80 mm f/2,8-4E ED VR. Chyba, że potrzebujesz bardzo jasnego obiektywu, to wtedy Sigma 18-35/1.8 jeśli częściej używasz szerszych kątów w swoich zdjęciach, lub Sigma 50-100/1.8, jeśli preferujesz dłuższe ogniskowe. Obie duże, ciężkie i ponoć kapryśne jeśli chodzi o autofocus, ale za to przy krótkich czasach nie trzeba będzie podbijać ISO.

Schwefel
29-05-2025, 12:49
Dzień dobry.
Poszukuję nowego obiektywu do Nikona D7200. Fotografuję pociągi w ruchu, więc fotografia dynamiczna. Do tej pory mam 'standardowy' obiektyw 18-140mm. Czy są Koledzy w stanie podpowiedzieć, jaki model byłby godny polecenia? Mój budżet to ok.2000-3000 zł, ewentualnie z małymi odchyleniami.
Pozdriawm, Krszysiek

A co z tym obiektywem jest nie tak, że szukasz nowego?

Kojocisko
29-05-2025, 14:50
Mamy na forum świetny wątek Adama o fotografowaniu kolei. Polecam:
https://forum.nikoniarze.pl/threads/260735-Linia-kolejowa-nr-1

darth_bane
29-05-2025, 17:23
A co z tym obiektywem jest nie tak, że szukasz nowego?

Obiektyw który mam, spisuje się całkiem dobrze w dobrych warunkach pogodowych. W czasie słonecznego dnia, gdy skład jest dobrze oświetlony. Zaznaczam, że zapisuje zdjęcia jako RAWy, i poźniej obrabiam w Lightroomie. Ze zdjęć które widzę na różnych forach, i rozmów, wiem że ogólnie da się jednak pokusić o lepszą jakość (wyostrzenie detali), i raczej jest to kwestia dotarcia do granic możliwości obiektywu. Plus Polska jest generalnie bardzo zachmurzonym krajem, i tutaj na pewno dotarłem do granicy, co jest w stanie zaoferować mój aktualny obiektyw (bardzo krótki czas naświetlania w nie idealnych warunkach mocno wpływa na ISO).

Kojocisko
29-05-2025, 20:53
Dobry, jasny obiektyw - fajna sprawa. Ale często nie wykorzystasz pełnego otwarcia obiektywu ze względu na potrzebną głębię ostrości.
Określ zakres potrzebnych ci ogniskowych, to zawęży wybór. Jakich ogniskowych zwykle używałeś w swoim obiektywie?
Jakiś 70-200/2.8 pewnie byłby fajny, ale obstawiam, że będzie za wąski na krótkim końcu na matrycy DX.
24-70/2.8 chyba będzie za krótki?
Uniwerslany, niezły jakościowo chyba będzie Nikkor 16-80mm f/2.8-4.
A może Sigma 24-105/4?
Obiektyw oczywiście da ci sporo, ale dobrego światła nie zastąpi.

Schwefel
30-05-2025, 00:38
Obiektyw który mam, spisuje się całkiem dobrze w dobrych warunkach pogodowych. W czasie słonecznego dnia, gdy skład jest dobrze oświetlony. Zaznaczam, że zapisuje zdjęcia jako RAWy, i poźniej obrabiam w Lightroomie. Ze zdjęć które widzę na różnych forach, i rozmów, wiem że ogólnie da się jednak pokusić o lepszą jakość (wyostrzenie detali), i raczej jest to kwestia dotarcia do granic możliwości obiektywu. Plus Polska jest generalnie bardzo zachmurzonym krajem, i tutaj na pewno dotarłem do granicy, co jest w stanie zaoferować mój aktualny obiektyw (bardzo krótki czas naświetlania w nie idealnych warunkach mocno wpływa na ISO).
No dobrze ale czy te zdjęcia są z D7200 a nie dużo lepszych i droższych body?
Sigma 24-105/4 jest pod FXa, więc jaki jest sens kupowania wielkiego i ciężkiego szkła do DXa? Do tego OS jest dość słaby, na pewno nie jak współczesne Sigmy. Zysk EV między 3.5 a 4 jest marginalny, a kombinacja 105/4 jest mocno mydlana więc trzeba przymknąć do tych 5.6 a najlepiej 8.
Moim zdaniem więcej zyskasz zostawiając te szło i dokupując tele typu Nikkor 70-200/4, który jest bardzo ostry od F4 i ma świetną i przewidywalną stabilizację. Później możesz dokupić np D750 i masz użyteczne wysokie ISO przy niewielkich nakładach finansowych.

darth_bane
30-05-2025, 09:33
Jakich ogniskowych zwykle używałeś w swoim obiektywie?

35-50 mm

RMC
30-05-2025, 11:40
Jeśli nie nowy to moze klasyk zawsze polecany? :) - Sigma 17-50 F2_8.