Zobacz pełną wersję : [ Samyang ] Samyang 85mm oznaczenia obiektywów
barracuda
27-05-2025, 18:57
Rozglądam się za portretówką do D750. Obecnie mam Nikkora 85mm 1.8G, ale ogólnie nie zachwyca mnie jakość zdjęć z tego szkła. Myślę nad zakupem Samyanga 85mm 1.4, ale mam problem z identyfikacją. Jedne wersje są oznaczane literą F inne FE. Jaka jest różnica między tymi wersjami? Na stronach producenta nie odnalazłem takiej informacji. Poza tym, macie jakieś doświadczenie z tym szkłem? Warto? A może warto coś innego?
Poważnie się pytasz? Nie wiesz co to jest bagnet F (Lustrzanka Nikon) i FE (bezlusterkowiec Sony)? Na stronie producenta nie ma informacji w tej sprawie? No nie wiem ;-)
barracuda
27-05-2025, 19:11
Poważnie :-) nigdy nie miałem Sony i się tym nie interesowałem. No i nie znalazłem, inaczej bym nie pytał. Poza tym już nie śledzę tego wszystkiego jak z 10 lat temu. Oczywiście, że F to Nikon to tyle jeszcze wiem, ale FE mnie zmyliło :-)
- - - - kolejny post - - - - - -
To można wywalić ten temat, bo chyba będzie zaśmiecał tylko forum :-)
Chcesz kupić? Mam taki dla Nikon F, u mnie leży i się kurzy. Zaproponuj rozsądną cenę i wysyłam. Możesz wypróbować i odesłać, oczywiscie koszty przesyłek po Twojej stronie.