PDA

Zobacz pełną wersję : Adobe podnosi ceny pakietu Creative Cloud All.

OjTam
21-05-2025, 19:02
Jak w tytule.
Podwyżka cen łączy się ze zmianą nazwy na CC Pro.
Dodanych zostanie parę nowych funkcji AI.
https://blog.adobe.com/en/publish/2025/05/15/media_190871efccc5cfe6a3690e36af69ce527518bf2d6.pn g?width=2000&format=webply&optimize=medium

Nowy cennik wchodzi w życie 17 czerwca i dotyczy nowych jak i dotychczasowych użytkowników.

kipcior
21-05-2025, 19:21
Dodanych zostanie parę nowych funkcji AI.
.

Jak się czyta cennik to już na wstępie jest ajjj ;)

MstrG
21-05-2025, 19:46
Całe szczęście to dotyczy pakietu CC.
Wiadomo może jakie to funkcje AI dodadzą?

Jak na Classic takie coś wprowadzą to trzeba będzie zrobić team Nikoniarze ;) Ile w teamie może być userów?

OjTam
21-05-2025, 19:52
Wiadomo może jakie to funkcje AI dodadzą?
https://blog.adobe.com/en/publish/2025/05/15/meet-creative-cloud-pro-new-tools-expansive-creative-controls

esperal
21-05-2025, 21:12
Jak na Classic takie coś wprowadzą to trzeba będzie zrobić team Nikoniarze ;) Ile w teamie może być userów?Możemy założyć szkołę. Wy będziecie studentami, a ja (namówiliście mnie) będę nauczycielem:mrgreen:

MstrG
21-05-2025, 21:13
Możemy założyć szkołę. Wy będziecie studentami, a ja (namówiliście mnie) będę nauczycielem:mrgreen:

Jacek jest nauczycielem :D
Pakiet "wieczny student" ;)

OjTam
21-05-2025, 21:14
To w takim wypadku Nadszyszkownik dyrem zostanie? :mrgreen:

OjTam
21-05-2025, 23:42
Hm, jeśli pakiet CCAll w US kosztuje miesięcznie 59.99$ przy zakupie na rok, a CCPro będzie 69.99$, to ile będzie CCPro kosztował w EU, skoro za CCAll wołają 68€?

pysson
22-05-2025, 01:49
Tam są jeszcze jakieś cyrki z "kredytami".
Na razie chyba nie ma nowych cen na "plan fotograficzny".

Od kilku lat kupuję na Amazonie, przy okazji "czarnego piątku" roczną sybskrypcję w promocyjnej cenie.
W zeszłym roku kosztowała ca 300 pln.

OjTam
22-05-2025, 18:58
Tam są jeszcze jakieś cyrki z "kredytami".

To jakieś pi3rdołki do generowania treści przez AI. ¯\_(ツ)_/¯

Na razie chyba nie ma nowych cen na "plan fotograficzny".
Poszedł na początku tego roku w górę, choć tylko dla nowych użyszkodników.
Obawiam się, że prędzej niż później dla już korzystających też pójdzie.

Od kilku lat kupuję na Amazonie, przy okazji "czarnego piątku" roczną sybskrypcję w promocyjnej cenie.
W zeszłym roku kosztowała ca 300 pln.

300 zeta rok? W sumie nie tak źle. Oczywiście pomijając fakt, że jednak trzeba ten abonament płacić. ;)

PS. Słowa kumpla, który używa CCAll na wieść o podwyżce cen: "To i moja podwyżka cen na usługi też idzie. :D"
:lol:

pysson
23-05-2025, 12:41
300 zeta rok?

Tyle zapłaciłem w listopadzie za pakiet bez AI.
Ten plan już nie jest dostępny.
Teraz Ps, Lr, LrC i Ai czyli Creative Cloud Photography Plan kosztuje 174 funty.
Tanio już było. Na pewno ta cena trochę spadnie przy okazji promocji.

Umbra
25-05-2025, 01:02
Ja się już pożegnałem z Adobe. Czasami trochę tęsknię do LR/PS, ale bez przesady. C1 od biedy wystarcza. Mam nadzieję, że w końcu pojawi się jakaś sensowna alternatywa pod fotografię, bo nie cierpię tego chciwego korpo. Programy coraz cięższe, zbugowane, a ceny z kosmosu. Trudności z anulowaniem subskrypcji (bo opłata), wykorzystywanie twórczości użytkowników do chodowania ai...

OjTam
27-05-2025, 22:25
Idzie w górę i standardowy plan, choć tylko na terenie NA (na razie?):
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2025/05/Another-Adobe-Creative-Cloud-price-increase-550x331.png

mathu
28-05-2025, 10:03
Mam jeszcze półtora roku wycofanego pakietu LR+PS z prepaidów na black friday i w tym roku dokupię kolejne 2-3 lata samego LR (PS i tak nie używam do niczego) bo nie widzę realnej konkurencji, CaptureOne czy Photolab kosztują jednorazowo tyle co 2-3 lata subskrypcji LR na promocji a co z updatami jak kupię nowy obiektyw albo aparat? Poza tym LR ma swoje Generative AI Remove które działa rewelacyjnie do usuwania ludzi na zdjęciach krajobrazowych, z bokehu itd. Dopóki konkurencja nie będzie miała czegoś podobnego to nie jest realną konkurencją (przynajmniej dla mnie). DXO i C1 powinny kosztować dwa lata subskrypcji LR czyli około 600 zł ale oferować w tej cenie 5 lat darmowych updatów, inaczej cena podstawy + płatne updaty co rok-dwa wychodzą nawet drożej niż subskrypcja Adobe.

pysson
28-05-2025, 11:20
Dopóki konkurencja nie będzie miała czegoś podobnego

Topaz Photo AI.

mathu
28-05-2025, 13:11
Topaz Photo AI.

Jasne ale to jest osobne specjalizowane narzędzie a nie konkurencja dla LR.

Zbyszek
28-05-2025, 16:18
Mam jeszcze półtora roku wycofanego pakietu LR+PS z prepaidów na black friday i w tym roku dokupię kolejne 2-3 lata samego LR (PS i tak nie używam do niczego) ...
Problem polega na tym że samego LR nie kupisz. Najtańszy jest taki pakiet jaki już masz czyli LR+PS.
Niestety Adobe napisało że te roczne pakiety bez automatycznego przedłużania nie będą już dostępne nigdzie. A więc zobaczymy jak to będzie w następny black friday.

robcio.m
28-05-2025, 21:03
Właśnie patrząc na cenniki na stronie Adobe (https://www.adobe.com/pl/products/photoshop-lightroom/plans.html) to teraz można kupić samego Lightroom (15 euro) albo plan fotograficzny Lightroom + PS tyle, że kiedyś (nie tak dawno) ten plan fotograficzny to było 12-13 euro w ramach promocji nawet poniżej 10 euro, a teraz wyceniany jest na 24,6 euro (na pocieszenie teraz wliczone jest weń 1TB w chmurze kiedyś podstawowy plan mial wliczone jak dobrze pamiętam 20 GB). Wszystkie kwoty to opłata miesięczna.

Co do Capture One to u nich też da się zaobserwować zabiegi by przejść na modelu subskrypcyjny (najtańszy pakiet to około 20 euro miesięcznie, trochę taniej w promocjach)
Obecnie dają jeszcze możliwość zakupu licencji wieczystej (369 euro, być może na BF itp. będzie też w promocji) natomiast to licencja na aktualnie najnowszą dużą wersję, jeśli wyjdzie kolejna duża wersja to jej już nie dostaniemy, zniknęły też z oferty aktualizacji z jednej dużej do drugiej (kiedyś były).
Opłacalności zakupu licencji wieczystej każdy musi skalkulować dla siebie bo na to wpływa sporo czynników.
Zauważyłem natomiast, że o ile kiedyś licencję wieczyste najtańsze były bezpośrednio na stronie producenta Capture one to teraz sprzedawcy zewnętrzni potrafią mieć sporo taniej (370 euro to na dziś 1570 zł) tymczasem niektóre polskie sklepy z oprogramowanie i niektóre fotograficzne oferują wieczyste licencje za około 1100-1200 zł (w promocjach nawet taniej)

pysson
28-05-2025, 21:09
Problem polega na tym że samego LR nie kupisz.

Jak nie, jak tak. :)

Amazon (https://www.amazon.co.uk/Adobe-Photoshop-Lightroom-Licence-Download/dp/B076JKKCYH?crid=S62FMETYT8Z9&dib=eyJ2IjoiMSJ9.5ctFJwALZYRgvJBTlzX8gXSP_RdbYS2gU Xoz7DptxowcwFNDYj1iF6KcqG2WIbweoZZ39vyHoILE0q49XR8 pW2PLw65A2PrgA6CuTm3_HMk9sKi8JUXGVybiPW26h4mxUEuB-e-J0TZXxfAJmnPfMvBu02LeEG5wQ9ylfdHceT-hTlf7zUrlDt6dEoKz0sFwc-m7-Ddu0-XL9aXR71qfn1YaUoEUu7wSuIgn4BWiS70.tCkY54mHx4UW8yfm BXuvqhyPTgkfWkjv_r1M5eCIc5k&dib_tag=se&keywords=lightroom&qid=1748459214&sprefix=lightroom%2Caps%2C93&sr=8-3)

Zbyszek
28-05-2025, 22:21
No to się sporo zmieniło. Jeszcze pół roku temu, samego LR nie można było kupić.
Dla mnie OK bo PS-a i tak w zasadzie nie używam więc przynajmniej nie będzie tak drogo.

BambusZMikronezji
07-06-2025, 09:13
Ja się już pożegnałem z Adobe. Czasami trochę tęsknię do LR/PS, ale bez przesady. C1 od biedy wystarcza. Mam nadzieję, że w końcu pojawi się jakaś sensowna alternatywa pod fotografię, bo nie cierpię tego chciwego korpo. Programy coraz cięższe, zbugowane, a ceny z kosmosu. Trudności z anulowaniem subskrypcji (bo opłata), wykorzystywanie twórczości użytkowników do chodowania ai...

Rezygnacja z abonamentu bez kar jest nadal możliwa. Trzeba przed rezygnacją zmienić plan na inny (jakikolwiek) i potem (natychmiast) zrezygnować z tego planu w ogóle. Adobe nie naliczy wtedy kary i odda kasę za zmienę planu.
Ten trick istnieje od początku. Użyty wczoraj.

Z Adobe ja już korzystać nie będę. Ich polityka sprzedażowa jest dla mnie nie do zaakceptowania. Podzielam obawy kolegi że inni wydają się iść w tą samą stronę i mnie to nie dziwi. Czytałem niegdyś, że Adobe nigdy nie śniło o takich dochodach jakie zaczęło zarabiać gdy przeszło na subskrypcje. Pozostaje nadzieja, że do tego czasu, gdy inni pójdą już w tą samą stronę co Adobe, open source nadgoni na tyle że będzie używalne dla większości fotografów.

mathu
07-06-2025, 11:07
Problem polega na tym że samego LR nie kupisz. Najtańszy jest taki pakiet jaki już masz czyli LR+PS.
Niestety Adobe napisało że te roczne pakiety bez automatycznego przedłużania nie będą już dostępne nigdzie. A więc zobaczymy jak to będzie w następny black friday.
Przecież są w sprzedaży prepaidy na rok samego LR+LRC 1TB czyli tego najnowszego planu który zastąpił stary LR 1TB bez Classic.

88341

Oni po prostu uznali że trochę za tanio sprzedają Photoshopa w pakiecie Photography 20GB i wycofali ten plan. To znaczy dalej można go przedłużać po podpięciu karty za około 600 zł na rok co i tak jest według mnie bardzo dobrą ceną w porównaniu z Capture One itd. bo tutaj jest i Lightroom Classic i Photoshop.

Plan Lightroom 1TB na pewno dalej będzie normalnie dostępny na Black Friday za 300 zł i według mnie to jest bardzo uczciwa cena dostając ciągłe updaty do nowych obiektywów i aparatów i nowe funkcje. Capture One i PhotoLab nie są wcale tańsze biorąc pod uwagę konieczność kupowania płatnych aktualizacji i to co te programy oferują.

Natomiast ja bym najchętniej widział opcję mini z samym LRC i bez clouda bo i tak z niego nie korzystam.

Zbyszek
07-06-2025, 13:18
To znaczy dalej można go przedłużać po podpięciu karty za około 600 zł na rok co i tak jest według mnie bardzo dobrą ceną w porównaniu ...
Niby tak, ale wszędzie się zastrzegają cena może ulec zmianie. Za pół roku kto wie ile będzie kosztowało takie przedłużenie.

foto4deg
07-06-2025, 15:40
U nas w Norwegii podnieśli miesięczną cenę że 104 koron do 179 za fotoplan. Porąbało ich do reszty.

m_a_g
09-06-2025, 23:35
O ile co do samej podwyżki cen nie mam żadnych zastrzeżeń, to mam ich dużo do tego co robią pracownicy Adobe.
A Ci zwyczajnie oszukują i kłamią aby zarobić prowizję. Zwłaszcza Hindusi (znaczy pracownicy z Indii).
Przykład z zeszłego tygodnia, dostaję do pracy taki email:
88387

Nie wiedziałem o co chodzi, mamy w firmie 3 grafików z licencjami i nic mi nie było wiadomo o jakiś dodatkowych licencjach, w dodatku wiem że na pewno za nie nie płaciłem, ale że jestem ostrożny to wolałem się upewnić.

88388

To było w zeszłym tygodniu.
Dzisiaj coś mnie tknęło więc zalogowałem się do konta Adobe i widzę że:

- dodano mi do konta 2 dodatkowe licencje nie przypisane do nikogo, tych użytkowników rzekomo dodanych do naszego głównego konta zwyczajnie nie ma bo nie istnieją;
- karta kredytowa została obciążona w kwocie $181.65, z przyczyn mi nieznanych;
- miesięczny abonament zmienił się na z kwoty $300 na $500;

Dzwonię więc do Adobe i pytam się o co chodzi. Oni nie rozumieją, pytają się czy kupiłem dwie licencje i teraz jestem niezadowolony.
Tłumaczę że nic nie kupiłem, tylko pracownik Adobe się kontaktował i proponował przeniesienie "porozrzucanych" licencji do głównego konta firmowego (pierwszy email).
Zrobiłem screenshota (ten sam co na forum) i wysłałem do nich.
Chwila ciszy..... potem "wiem o co Panu chodzi, to częsty problem"... chwila ciszy "licencje zostały skasowane, czy w czymś mogę jeszcze pomóc". Pytam się o zwrot tych $181.65, facet rżnie idiotę i pyta się "czy życzy Pan sobie zwrot" - no jak najbardziej qwa jego ten teges... i po chwili był zwrot.

Wniosek: chłopaki w ich centrum obsług klienta dorabiają sobie na boku. Kontaktują się z firmami w celu "lepszej organizacji licencji", bo w firmach mało kto pamięta ile ich jest i dla kogo. Następnie twierdzą że ma się wykupione licencje ale nie z poziomu głównego konta firmowego i pytają się czy "pomóc je przenieść".
Kiedy ktoś się zgodzi, to zwyczajnie dodają nowe płatne licencje i kasują kartę kredytową.
A ja sprawdziłem u siebie w firmie i wiem na pewno że żadnych "aktywnych licencji poza głównym kontem" nigdy nie było, ci ludzie nie pracują u nas już od kilku lat i nie płaciliśmy za żadne licencje dla nich, zwyczajnie mieli kiedyś darmowy trial i tyle. To nawet nie byli graficy.
A zwróćcie uwagę że pytałem się o to wprost zanim wyraziłem zgodę na przeniesienie tych "aktywnych licencji" pod nasze główne konto firmowe, i zostałem bezczelnie okłamany - mam wszystko w mailach.

pki1234
10-06-2025, 09:08
Adobe nie jest wyjątkiem gdzie handlowcy próbują dorobić jak się da.
Ale spoósb w jaki się zachowali pokazuje że mają jeszcze przejawy uczciwości i widzą problem. Szkoda że jakis ich wewnętrzny automat nie śledzi takich wybryków.

Dobrze że to pokazałeś, bo chociaż ja jak i pewnie wielu tutaj do Adobe ma niechęć, to jendak dobrze wspominać wszystkim o zachowaniu czujności.

OjTam
21-09-2025, 12:20
https://img.joemonster.org/i/upload/2025/09/51.jpg

mathu
20-11-2025, 10:33
No i jak co roku są dobre ceny na kody prepaidowe na amazonie.

LR + LR Classic za 50 EUR (przed chwilą było 60 EUR, kupiłem jeden kod, a po chwili zobaczyłem 50 EUR, nie wiem jak długo się tyle utrzyma):

https://www.amazon.de/-/pl/gp/product/B076JT5MX2/

LR + PS za 100 EUR:

https://www.amazon.de/-/pl/dp/B0FFWM4GLF/

Na razie mam jeszcze rok aktywnego planu LR+PS z poprzednich prepaidów, ale kupiłem zapas kodów na sam LR na trzy kolejne lata i chyba jeszcze dokupię. Za cenę jednej licencji Capture One czy DXO można mieć 5-7 lat LR z ciągłymi aktualizacjami...

grissley
20-11-2025, 12:03
Ten pierwszy link to jest sam LR, a ten drugi to coś jeszcze innego i w dodatku dla studenta?
Ja mam teraz taki zwykły PS+LR, bez żadnych terabajtów w chmurze itpitd, rok temu był jakoś tanio w czarny piątek właśnie, a teraz wszędzie w jakichś grubszych i droższych pakietach wszystko jest... Albo opisy mnie mylą :|

Michaelius
20-11-2025, 12:08
Ten pakiet z LR za 50 euro zawiera te ich wszystkie algorytmy do obróbki przez AI ? Czy w jakiś wyższy abonament to wpakowali

mathu
20-11-2025, 12:39
Ten pierwszy link to jest sam LR, a ten drugi to coś jeszcze innego i w dodatku dla studenta?
Faktycznie dałem zły link do PS+LR, prawidłowy:

W pierwszym nie jest sam LR tylko LR+LR Classic, ta linijka w opisie na górze jest wprowadzająca w błąd (z tego co pamiętam rok temu było tak samo). Na 100% przychodzi kod na LR+LR CLassic 1TB. Ma wszystkie funkcje AI Lightrooma (niby płatne kredytami, ale aktualnie nic nie pobiera za usuwanie ze zdjęć).

Ja mam teraz taki zwykły PS+LR, bez żadnych terabajtów w chmurze itpitd, rok temu był jakoś tanio w czarny piątek właśnie, a teraz wszędzie w jakichś grubszych i droższych pakietach wszystko jest... Albo opisy mnie mylą :|
Nie ma już tego starego planu PS+LR 20GB, teraz jest albo LR+CLassic 1TB albo LR+PS 1 TB w takich cenach jak widzisz.

grissley
20-11-2025, 12:46
Nie ma już tego starego planu PS+LR 20GB, teraz jest albo LR+CLassic 1TB albo LR+PS 1 TB w takich cenach jak widzisz.

Kfrjopijcy :(
A mogłem rok temu kupić więcej kodów niż tylko na dwa lata....

Tylko teraz jak kupię nowe kody to jak to się przedłuży? Obecny plan mam do grudnia przyszłego roku, nie chcę, żeby mi "upgrejdowało" do 1TB od dziś, chcę swoje 20GB do przyszłego roku a dopiero potem wymuszony 1TB?

mathu
20-11-2025, 12:58
Z tego co czytałem to jak wpiszesz kod na niepasujący plan to pójdą równolegle, więc jeszcze nie wpisuj.

ToTom
20-11-2025, 14:04
Rozwiązał się worek z promocjami. Adobe Lightroom CC (+Lightroom Classic) za 49€:
https://www.computeruniverse.net/de/p/8201-24L

BeatX
20-11-2025, 14:08
Rozwiązał się worek z promocjami. Adobe Lightroom CC (+Lightroom Classic) za 49€:

Dzięki za link!
Tutaj LR+PS+1TB
https://www.computeruniverse.net/de/p/8201-27Z

maxwawa
20-11-2025, 14:09

a za rok cena pewnie trzykrotnie wyższa :?
Schemat: na początek produkt za darmo lub półdarmo i uzależnić a pózniej płacić drożej - czyż nie tak robili min. narkobiznesie ?

ToTom
20-11-2025, 14:16
a za rok cena pewnie trzykrotnie wyższa :?
Schemat: na początek produkt za darmo lub półdarmo i uzależnić a pózniej płacić drożej - czyż nie tak robili min. narkobiznesie ?
Wydaje mi się, że te roczne abonamenty są w tym roku najtańsze odkąd z takich korzystam...

mathu
20-11-2025, 15:48
Jak cena będzie wyższa to nikt nie będzie kupował tych prepaidów. Co roku są promocje i nic się nie zmienia.

TOP67
20-11-2025, 17:16
Wydaje mi się, że te roczne abonamenty są w tym roku najtańsze odkąd z takich korzystam...

Tak i nie.

Tak, jeśli wziąć pod uwagę to, że zawierają 1TB

Nie, bo rok temu kupowałem pakiet z 20GB za 69,99 €

mathu
20-11-2025, 17:23
Ale to był inny pakiet. Wtedy nie było możliwości zapłacić jeszcze mniej i mieć samego Lightrooma.

Michaelius
20-11-2025, 18:04
Ale to był inny pakiet. Wtedy nie było możliwości zapłacić jeszcze mniej i mieć samego Lightrooma.

No właśnie czy ten Photoshop jest bardzo potrzebny do szczęścia ?

grissley
20-11-2025, 18:05
Nie, bo rok temu kupowałem pakiet z 20GB za 69,99 € Mam to samo. I w ogóle nie potrzeba mi tego 1TB, tym bardziej za dodatkowe 40€ :(

tandori
23-11-2025, 10:44
Faktycznie dałem zły link do PS+LR, prawidłowy:

W pierwszym nie jest sam LR tylko LR+LR Classic, ta linijka w opisie na górze jest wprowadzająca w błąd (z tego co pamiętam rok temu było tak samo). Na 100% przychodzi kod na LR+LR CLassic 1TB. Ma wszystkie funkcje AI Lightrooma (niby płatne kredytami, ale aktualnie nic nie pobiera za usuwanie ze zdjęć).

Mogę kupić dwa pakiety kodów i po roku gdy wykorzystamy jeden pakiet kolejny będzie działał prawidłowo? Nie pojawi się informacja o braku ważności?

mathu
23-11-2025, 11:49
Możesz od razu wpisać dwa kody i przedłuży do 2027. Nie możesz jedynie wpisać dwóch różnych pakietów jednocześnie, bo pójdą równolegle. Kody nie wygasają.

TOP67
23-11-2025, 11:51
Mogę kupić dwa pakiety kodów i po roku gdy wykorzystamy jeden pakiet kolejny będzie działał prawidłowo? Nie pojawi się informacja o braku ważności?

Kiedyś kupiłem sobie kod, a drugi dostałem pod choinkę. Obydwa zadziałały.

tandori
23-11-2025, 12:08
Dziękuje za informację. Zastanawiałem się jeszcze nad programem DXO Photo Lab, ale w nowym programie dodali maski AI które działały niezbyt dobrze, teraz jest aktualizacja do wersji 9.2. Nawet z dobrym sprzętem pojawiły się spore spadki wydajności, być może w nowej wersji 9.2 to poprawili. Raczej zdecyduje się na razie na pakiet z LR i PS.

TOP67
23-11-2025, 12:20
Na teraz najtaniej można kupić ten pakiet za 79 €. Trzeba się tylko zapisać na newsletter i wpisać kod przy kasie.

https://www.pepper.pl/promocje/adobe-lightroom-photoshop-1tb-89eur-1161221

tandori
23-11-2025, 12:30
Na teraz najtaniej można kupić ten pakiet za 79 €. Trzeba się tylko zapisać na newsletter i wpisać kod przy kasie.

https://www.pepper.pl/promocje/adobe-lightroom-photoshop-1tb-89eur-1161221

Widziałem dzisiaj tą ofertę i chyba kupie, lub poczekam do piątku.

FHR
23-11-2025, 14:07
Jak sobie radzicie z komunikatem o braku możliwości wysyłki do PL? Na pepperze piszą o generatorze niemieckich adresów i wpisywaniu byle czego w polu adresu... :confused:

grissley
23-11-2025, 15:44
Jak sobie radzicie z komunikatem o braku możliwości wysyłki do PL? Na pepperze piszą o generatorze niemieckich adresów i wpisywaniu byle czego w polu adresu... :confused:
gmailowy adres chyba działa. Na pewno na newsletter.

mathu
23-11-2025, 16:15
Przez moment było 89 EUR na Amazonie, ale już pół godziny później kodów nie było w ogóle, a teraz znowu 107 EUR

FHR
23-11-2025, 16:49
gmailowy adres chyba działa. Na pewno na newsletter.

Ale poza emailem trzeba podać adres fizyczny i pojawia się problem.

TOP67
23-11-2025, 17:13
Kupiłem na polski e-mail, adres bilingowy a nawet NIP. Ale podałem niemiecki adres zamieszkania. Kod działa.

sokolnik
23-11-2025, 17:45
a to widzieliście?

Adobe Lightroom CC + Lightroom Classic + 1TB subskrypcja na rok
207,41 zł

https://www.pepper.pl/promocje/adobe-lightroom-cc-lightroom-classic-1tb-subskrypcja-na-rok-1160131

a dokładnie to:
49 Euro
https://www.computeruniverse.net/de/p/8201-24L?utm_campaign=digidip&sv1=affiliate&sv_campaign_id=269979&awc=11355_1763912689_ede3f8e6c2836113cf33fbeafbef9 b3f&utm_channel=affiliate&utm_source=aw&utm_medium=textlink&utm_content=text&APID=786

TOP67
23-11-2025, 18:26
Tak. Na Amazon.de też jest

sokolnik
23-11-2025, 18:28
Tak. Na Amazon.de też jest

to chyba najtańsza opcja za sam LR na rok prawda?

TOP67
23-11-2025, 19:36
Na cyberport też jest za 49 € - 10 € za newsletter

https://www.cyberport.de/pc-und-zubehoer/software/lizenzen/adobe/pdp/8201-24L/Adobe-Lightroom-CC---Lightroom-Classic----Download---Produktschl-ssel.html

tandori
24-11-2025, 00:34

https://www.cyberport.de/pc-und-zubehoer/software/lizenzen/adobe/pdp/8201-24L/Adobe-Lightroom-CC---Lightroom-Classic----Download---Produktschl-ssel.html

Odrzuca rabat 10 € za newsletter przy zakupie Adobe Lightroom za 49€
W drugiej opcji jest Subskrypcja Adobe Creative Cloud Photo (Photoshop i Lightroom) | 1 TB za 89,00 €.
Tylko czemu w tym pakiecie pisze subskrypcja a tym z pakietem Lightroom za 49 € brak takiej informacji?

rafkarw
25-11-2025, 09:16
Na tę chwilę to świetna oferta vs. 147 euro za roczną subskrypcję w propozycji adobe, którą dostałem na maila. Mam tylko wątpliwość czy ten kod zadziała w Polsce i jak to ewentualnie zrobić technicznie. Chodzi o to, że do 23.12 mam plan fotograficzny, kupiony w zeszłym roku w sklepie adobe. Czy jak będę miał kod, to po prostu go dodaję na swoim koncie i automatycznie transferuje mnie do planu z samym Lr i datą obowiązywania od dnia wpisania kodu, czy muszę wcześniej wykonać jakieś fikołki ze zmianą planu, anulowaniem subskrypcji etc?
Będę wdzięczny za podpowiedź.

maxwawa
25-11-2025, 10:13
Tylko trzeba mieć na uwadze że ta cena jest tylko to za pierwszy rok, w następnym naliczy około 140€

rafkarw
25-11-2025, 10:22
Teraz też chcą za kontynuację ponad 140€, ale z tego co przeczytałem powyżej można co roku kupować nową promkę na black friday i ten zakup legalnie aktywować bez utraty kontynuacji korzystania z Lr. Chyba, że jest jakoś inaczej, to chętnie się właśnie tego dowiem, bo jedak Lr mi pasuje, ale ponad 140€ za niego to jedak drogo.

mathu
25-11-2025, 11:50
Niektóre kody to jest ta oficjalna promocja Adobe dostępna u nich na stronie, tylko opakowana w prepaid, to znaczy jest dostępna tylko dla nowych klientów i da się jej użyć tylko raz. Normalne kody prepaid nie mają żadnych zapisów że są dla nowych klientów i że automatycznie przechodzą w subskrypcję.

rafkarw
25-11-2025, 13:15
Czyli da się, czy nie da wykorzystać taki kod zakupiony kod na swoim obecnym koncie adobe, czy muszę wykonywać fikołki, a jeśli muszę to wielka prośba i informację jakie. Przepraszam za takie trywialne pytwania, ale nie mam dużego doświadczenia w tych kwestiach. Dotychczas po prostu kontynuowałem subskrypcję kupowaną od adobe, bo cena była znośna.

TOP67
25-11-2025, 13:22
Na tę chwilę to świetna oferta vs. 147 euro za roczną subskrypcję w propozycji adobe, którą dostałem na maila. Mam tylko wątpliwość czy ten kod zadziała w Polsce i jak to ewentualnie zrobić technicznie.

Kupuję kody na amazon.de od 6 lat. Zawsze działały, nawet po roku od zakupu. Teraz kupiłem na cyberport.de i już go wprowadziłem. DZIAŁA

Chodzi o to, że do 23.12 mam plan fotograficzny, kupiony w zeszłym roku w sklepie adobe. Czy jak będę miał kod, to po prostu go dodaję na swoim koncie i automatycznie transferuje mnie do planu z samym Lr i datą obowiązywania od dnia wpisania kodu, czy muszę wcześniej wykonać jakieś fikołki ze zmianą planu, anulowaniem subskrypcji etc?

Ponieważ zmieniasz rodzaj subskrypcji, to kod nie przedłuży istniejącej, tylko zacznie bieg równolegle. Zatem poczekaj do końca obecnej (tylko anuluj odnawianie subskrypcji)

Tylko trzeba mieć na uwadze że ta cena jest tylko to za pierwszy rok, w następnym naliczy około 140€

Za rok będą nowe kody. Można też teraz kupić kilka. Ja mam zawsze jeden zapasowy (czasami komuś odstępuję w ciągu roku)

Teraz też chcą za kontynuację ponad 140€, ale z tego co przeczytałem powyżej można co roku kupować nową promkę na black friday i ten zakup legalnie aktywować bez utraty kontynuacji korzystania z Lr.

Dokładnie tak

zbyk
25-11-2025, 14:40
Kupuję kody na amazon.de od 6 lat. Zawsze działały, nawet po roku od zakupu. Teraz kupiłem na cyberport.de i już go wprowadziłem. DZIAŁA a powiedz proszę, jak wygląda coroczna cena przy odnawianiu? Rośnie? Ja mam teraz plan LR+PS+20gb i płacę za niego chyba 7zł/miesiąc więcej niż za opisywany tutaj kod. Natomiast nie wiem, czy jak zrezygnuję, to za rok wrzutka nie będzie jeszcze droższa :)

TOP67
25-11-2025, 14:42
Rok temu za plan fotografa z 20GB zapłaciłem 69,99 €
W tym roku za plan fotografa z 1TB zapłaciłem 79 €
Nie wiem co będzie za rok, dlatego mam zawsze kody na 2 lata

Keszelski
25-11-2025, 14:54
Kupuję kody na amazon.de od 6 lat. Zawsze działały, nawet po roku od zakupu. Teraz kupiłem na cyberport.de i już go wprowadziłem. DZIAŁA

Za rok będą nowe kody. Można też teraz kupić kilka. Ja mam zawsze jeden zapasowy (czasami komuś odstępuję w ciągu roku)

Rok temu przy okazji podobnej dyskusji i podawanych linków do promocyjnych zakupów adobe, kupiłem za około 70euro pakiet LR+PS+20GB. Czy pojawiły się jakieś kody promocyjne, które mogłyby taki pakiet przedłużyć? Czy pozostaje jedynie opłacenie "normalnej" subskrypcji (teraz 146,71 euro)?

A alternatywa polega na zakończeniu tego obecnego planu i wykupienie kilku kodów promocyjnych na inny plan? I te kilka kodów pozwoliłoby utrzymać nowo wykupiony plan przez tyle lat ile kodów się kupuje? Z zastrzeżeniem oczywiście, że proponowane tu kody nie oferują PS. Czy dobrze to interpretuje?

TOP67
25-11-2025, 15:30
Rany!!! Tak trudno przeczytać posty z ostatnich 3 dni?

1. Nie ma już planu 20GB (tylko jako przedłużenie obecnego, ale nie kodem)
2. Plan PS+LR+LRC+1TB można kupić za 79 €, bez PS za 59 €

zbyk
25-11-2025, 15:32

chodzi mi bardziej o relację ceny planu 20gb z zeszłego roku, do tych z wcześniejszych lat? Cena rosłą, czy raczej była stała?

TOP67
25-11-2025, 15:42
2021 - 85 € (ale dało się odliczyć VAT, więc wyszło 71,42 €
2022 - miałem dwa z 2021
2023 - 90,99 € (81,45 € netto)
2024 - 69,99 € (nie da się odliczyć VAT)
2025 - 79 € (nie da się odliczyć VAT)

mathu
25-11-2025, 18:07
chodzi mi bardziej o relację ceny planu 20gb z zeszłego roku, do tych z wcześniejszych lat? Cena rosłą, czy raczej była stała?

Drastycznie urosła cena pakietu LR+PS w Adobe, to nie ma nic wspólnego z kodami. Kiedyś było LR+PS+20GB albo sam LR+1TB, Adobe zlikwidowało ten pierwszy pakiet bo był zbyt tani biorąc pod uwagę wartość PS i zamiast niego jest LR+PS+1TB (dużo drożej) albo LR+1TB. To nie ma nic wspólnego z inflacją kodów prepaidowych, w tym roku kody są nawet tańsze niż rok temu. Dlatego jak cena jest dobra, to lepiej od razu kupić kilka kodów.

maxwawa
25-11-2025, 19:58
TOP67
A te kody to są bezterminowe ?

TOP67
25-11-2025, 20:11
Nie ma nic o terminie. Ja na pewno wpisywałem kod kupiony rok wcześniej i działał kolejny rok. Można też wpisać dwa kody na raz, ale muszą być tego samego rodzaju.

rafkarw
25-11-2025, 21:43

Ponieważ zmieniasz rodzaj subskrypcji, to kod nie przedłuży istniejącej, tylko zacznie bieg równolegle. Zatem poczekaj do końca obecnej (tylko anuluj odnawianie subskrypcji)

Dokładnie tak

Niestety na cyberport.de dostawa do Polski nie działa☹️

sokolnik
25-11-2025, 21:55
Niestety na cyberport.de dostawa do Polski nie działa☹️

trzeba podać adres niemiecki jakiś :)

a w ogóle w tych "niemieckich wersjach/sklepach" da się ustawić/zainstalować wersję LR z językiem polskim ?

TOP67
25-11-2025, 21:57
Oczywiście. To tylko kod.

paparapa
25-11-2025, 22:11
Oczywiście. To tylko kod.

Jesteś niespotykanie cierpliwy człowiekiem. :)

rafkarw
25-11-2025, 22:24
trzeba podać adres niemiecki

kurczę, nie znam żadnego

- - - - kolejny post - - - - - -

Co sądzicie o tej ofercie:
https://www.g2a.com/pl/adobe-lightroom-1-tb-pc-mac-1-device-1-year-adobe-key-europe-i10000510348002?___language=pl&er=601733fd6e259c436f8214775891799a6416458fe27e9d7 bbffe6b3c4ca308177a13bb3b600d6851aa565b22cabe40b3&uuid=5a50ed58-e4b5-436c-9f40-557c2baa6044&adid=GA-PL_PEB_ON_CST_PLA_Software&id=14&utm_medium=cpc&utm_source=google&utm_campaign=GA-PL_PEB_ON_CST_PLA_Software&utm_id=23066971848&gclsrc=aw.ds&gad_source=1&gad_campaignid=23066971848&gclid=Cj0KCQiAxJXJBhD_ARIsAH_JGjg7R8VTC0YvVcQv5Dmd hF3EAlW_jxgcMKZ9p5qprZNYtB8Evy6rr34aAgAkEALw_wcB

crusiek
25-11-2025, 22:27
https://www.fakexy.com/fake-address-generator-de

:):)

zbyk
25-11-2025, 22:36
2021 - 85 € (ale dało się odliczyć VAT, więc wyszło 71,42 €
2022 - miałem dwa z 2021
2023 - 90,99 € (81,45 € netto)
2024 - 69,99 € (nie da się odliczyć VAT)
2025 - 79 € (nie da się odliczyć VAT)

Drastycznie urosła cena pakietu LR+PS w Adobe, to nie ma nic wspólnego z kodami. Kiedyś było LR+PS+20GB albo sam LR+1TB, Adobe zlikwidowało ten pierwszy pakiet bo był zbyt tani biorąc pod uwagę wartość PS i zamiast niego jest LR+PS+1TB (dużo drożej) albo LR+1TB. To nie ma nic wspólnego z inflacją kodów prepaidowych, w tym roku kody są nawet tańsze niż rok temu. Dlatego jak cena jest dobra, to lepiej od razu kupić kilka kodów.

o to mi dokładnie chodziło, dziękuję Panowie! :)

rafkarw
25-11-2025, 23:02
Super, dzięki. Udało się zakupic na fikcyjny niemiecki adres. Jakby nie można było na prawdziwy polski.

tandori
25-11-2025, 23:03

Pakiet Photoshop i Lightroom 1 TB za 89,00 € przed końcem roku musze wcześniej anulować żeby nie został dodany plan subskrypcji ?