PDA

Zobacz pełną wersję : N200-500 czy może S150-600C

tiszo
21-05-2025, 17:58
Do mojego D500 myślę kupić coś dłuższego. Zastanawiam się nad Sigmą 150-600 w wersji C oraz Nikonem 200-500. Rożnica w cenie ponad tysiąc złotych na korzyść Sigmy. Do tego przeczytałem o problemie z Nikkorem i jego blokadą zoomu. Nie wiem czy to powszechnie występujący problem. Sigma z kolei pewnie będzie wymagać zabawy z USB-dockiem - a może nie.
Na co w takim razie jest lepiej w tej chwili się zdecydować - S czy N?

bejcman
21-05-2025, 20:05
Sigmy nie znam, Nikkora mam 6 lat. Nie miałem z nim żadnego problemu.

Schwefel
22-05-2025, 00:07
Nowy czy używany?

ostek
22-05-2025, 05:28
tiszo Przerobiłem temat jak dla mnie nie było nic lepszego jak 200-500 do D500 . Jak trafi się ostra sztuka SUPER będziesz mega zadowolony .

rumi971
24-05-2025, 14:35
D500 i nikkor 200-500 są wręcz stworzone dla siebie. 7 lat fociłem tym zestawem, nigdy mnie nie zawiódł,miałem ostrą sztukę więc zdjęcia wychodziły bajka.

mori
10-07-2025, 08:19
A do czego chcesz toto używać?

Ja od lat używam Sigmy 150-600 Sport do spotterki i jeśli na coś ją zamienię to raczej na Sigmę 60-600 Sport.
W międzyczasie testowałem dużo i Nikona 200-500 i sporadycznie Sigmę 150-600 C. głównie z D7200 ale i z D500 też się zdarzało. Z tych trzech DO SPOTTERKI ;) najlepsza jest S150-600 Sport. Wykonanie skokowo lepsze niż Nikon (tu jest przepaść!) i zakres o wiele użyteczniejszy. Na minus oczywiście waga. Trzeba się przyzwyczaić. Ale skoro takie chuchro jak ja tym macha to każdy da radę. W Nikonie boleśniejszym ograniczeniem jest węższy krótki koniec przez co uniwersalność całości spada. W tych zoomach na codzień częściej brakuje szerokiego końca niż milimetrów na dłuższym końcu. No i Sigma bije Nikona możliwością operowania nią "na pompkę". Tak, wiem że to nie pompka ale w zasadzie tylko tak ją używam bo kręcenie pierścieniem zooma to by był jakiś masochizm skoro można szybciej i wygodniej. Jeśli chodzi o USB dock to posiadam, ale po prawdzie nie był mi potrzebny. Coś tam sobie może dostroiłem w zakresach strefach ostrości, itp. ale tak szczerze bez niego nie miałem żadnych ograniczeń. Co do jakości zdjęć między Sigmami i Nikonem przepaści nie ma więc wybierałem ze względu na ergonomię. Nooo mooże S150-600C trochę słabsza od reszty, ale bez jakiejś przepaści.

S_Works
10-07-2025, 11:55
Stoję przed podobnym dylematem. Rozważam zakup dłuższego szkła do panning shots na większych torach wyścigowych.

Schwefel
10-07-2025, 14:17
No to weź 200-500 bo ma najbardziej przewidywalną stabilizację.

S_Works
14-07-2025, 08:34
Ma sens używanie stabilizacji podczas panningu? To się nie będzie kłócić?

Schwefel
14-07-2025, 10:11
Ale co ma się kłócić i jak chcesz utrzymać długie czasy bez poruszenia obiektu na wyłączonej stabilizacji?

bejcman
14-07-2025, 10:36
Nikkor ma chyba osobne ustawienie stabilizacji, właśnie do paningu.

Schwefel
14-07-2025, 10:54
Raczej Sigma ma tryby 1 i 2 + custom. 200-500 ma VR off/on i tryb sport. Na normalnym trybie obiektyw automatycznie wykrywa panning i to jest właśnie najlepsze w Nikkorach, że nie trzeba zastanawiać się w jakim trybie VR jest się w danej chwili.

Frodo
14-07-2025, 12:03
Do panningów zdecydowanie polecam tryb "sport".
Co prawda skuteczność stabilizacji jest nieco słabsza niż w trybie "normal", natomiast w momencie strzału nie występuje irytujący przeskok punktu celowania. Ma to kluczowe znaczenie w skupieniu uwagi i przytrzymaniu pola AF (bądź grupy pól) na wybranym elemencie kadru.

Schwefel
14-07-2025, 16:52
A ja znów najwięcej udanych zdjęć mam na trybie zwykłym. Sport bardzo rzadko używam, głównie do myśliwców.

Zbyszek
14-07-2025, 18:09
Ma sens używanie stabilizacji podczas panningu? To się nie będzie kłócić?

Nie wiem jak ma to rozwiązane N200-500 ale Sigma ma dwa tryby stabilizacji. Pierwszy do normalnych zdjęć a drugi do panoramowania.

mori
14-07-2025, 19:41
Dokładnie tak. I w przypadku zdjęć fotoloto w zasadzie zawsze mam włączony do panningu tryb OS 2.
Jak widać na moich fotkach Sigma daje radę. Niestety znalazłem tylko jedną fotkę z samochodem :)

https://www.photocrowd.com/photos/lamborghini-hurac%C3%A1n-3245481.c46ae4991

bejcman
14-07-2025, 21:30
Raczej Sigma ma tryby 1 i 2 + custom. 200-500 ma VR off/on i tryb sport. Na normalnym trybie obiektyw automatycznie wykrywa panning i to jest właśnie najlepsze w Nikkorach, że nie trzeba zastanawiać się w jakim trybie VR jest się w danej chwili.

Raczej Nikon też tak ma.
Cytat od producenta

Zaawansowana redukcja drgań (VR) i tryb SPORT VR

Fotografuj z ręki, nie martwiąc się o poruszenie powodowane przez drganie aparatu. Tryb SPORT VR pozwala niezawodnie śledzić szybko przemieszczające się obiekty—nawet wtedy, gdy poruszają’ się chaotycznie.
Imponujący system redukcji drgań firmy Nikon’ radykalnie eliminuje efekt poruszenia — zwłaszcza przy fotografowaniu z ogniskową bliską maksymalnej. Pozwala fotografować z czasem otwarcia migawki dłuższym o nawet 4,5 stopnia oraz uwieczniać dramatyczne ujęcia w czasie „złotej godziny”¹. Dodatkowo tryb SPORT VR pozwala śledzić akcję z niewiarygodną ostrością. Większa stabilność obrazu w wizjerze przydaje się przy fotografowaniu wyjątkowo dynamicznych scen oraz podczas panoramowania.

esperal
14-07-2025, 23:31
Stoję przed podobnym dylematem. Rozważam zakup dłuższego szkła do panning shots na większych torach wyścigowych.Po polsku nazywa się to panoramowaniem ;)
Moim zdaniem noszenie takiego kloca do samochodów nie ma sensu. Nie przekłada się to w żaden sposób na ciekawsze zdjęcia i wolałbym raczej dokupić D500 jeśli brakuje Ci zasięgu. U mnie przez wiele lat w WRC, wyścigach i drifcie większość materiału schodziła z 70-200 i D4s lub D5. To samo szkło na DX było już często za ciasne. Piszę tu oczywiście o sytuacji, kiedy pracujesz z akredytacją i możesz podejść, co przy samolotach jest już mocno problematyczne.
I jeszcze jedno. Używając Sigmy Sport 150-600 w fotoloto, trzymanie jej do góry było dla mnie o wiele bardziej komfortowe niż trzymanie w poziomie przy autach, bo taki kąt powodował, że środek ciężkości szkła był bliżej ciała. Szkoda kręgosłupa.

S_Works
15-07-2025, 08:43
Dla poprawienia zasięgu używa się dłuższych ogniskowych. Robienie zdjęć na matrycy APS-C nie zwiększa magicznie ogniskowej. Po prostu matryca widzi mniejszy wycinek tego co obiektyw.

Yanis
15-07-2025, 09:04
W starszych Nikonach była stabilizacja NORMAL I ACTIVE. Ta pierwsza służyła do panoramowania (stabilizacja jednoosiowa), a drugą zalecali w sytuacjach, gdy zarówno obiekt, jak i fotograf są w ruchu. Jakoś tak to chyba było? Zakładałem, że późniejsza zmiana nazewnictwa na NORMAL i SPORT była czysto akademicka, a zasady działania obu stabilizacji zostały te same. Ja nie miałem problemów z przestawieniem się z nikonowskiej stabilizacji pierwszej generacji na drugą. Ale po pojawieniu się trybu SPORT nie potrafiłem już tego Nikona okiełznać przy panoramowaniu w spotterce. Zawsze używałem NORMAL i było OK. Potem próbowałem ze wszystkimi tele-szkłami nowej generacji i pomimo znacznie lepszego ich wyważenia w porównaniu do moich starych 600 i 200-400 VRII, nie udało mi się osiągnąć takich rezultatów. Tak w ogóle, to moja 600-tka posiada tryby sytabilizacji NORMAL i TRIPOD, więc fotografując "z ręki" chyba używam jej niezgodnie z przeznaczeniem :)
Sigmę 150-600 lubiłem, ale w wersji S. W przeciwieństwie do wszystkich zoomów Nikona (nawet 200-400), była ona najostrzejsza na 600mm, a na 150mm traciła na jakości (takie chyba było założenie producenta). Trzeba było jednak stracić trochę czasu z USB-dockiem na "customizację" pod swoje potrzeby, żeby "pokazała pazur". Moje wszystkie zoomy Nikona mydlą na maksymalnej ogniskowej, więc staram się nie kręcić pierścieniem ogniskowej do oporu.

PS. Zgadzam się z #esperal w temacie ciężaru szkła i jego wpływu na pozycję fotografowania - foto loto to jedno, a focenie w poziomie to zupełnie inna inszość. Nie ma co przesadzać z cięzarem szkła.

Yanis
15-07-2025, 09:40
Nie mogłem już wyedytować poprzedniego posta...
Nie wiem, czy ze względu na zastosowanie, wagę, zakres ogniskowych,nie warto by się było też zastanowić nad Nikkorem AF-S 80-400 mm f/4.5-5.6G ED VR - bardzo miło je wspominam. Super mi się nim panoramowało. Troszkę zapomniany dziś model. Jedno z tych szkieł, które z żalem sprzedawałem.

Schwefel
15-07-2025, 11:38
Raczej Nikon też tak ma.
Cytat od producenta

No i gdzie tu jest mowa o panoramowaniu? Rozróżniasz w ogóle chaotycznie przemieszczające obiekty od samolotu przy starcie/lądowaniu czy samochodu na torze? Ten tryb nie jest do panoramowaniu tylko do robienia np Kielaka który nie potrafi normalnie latać albo Solo Turka. Wtedy obraz nie przeskakuje w wizjerze jak w trybie normalnym, co może dać parę klatek więcej ostrych zdjęć. Sigma ma dedykowany tryb do panningu, który odcina jedną z osi.

S_Works
15-07-2025, 11:59
No i gdzie tu jest mowa o panoramowaniu?
Moim zdaniem tutaj cyt: "SPORT VR pozwala niezawodnie śledzić szybko przemieszczające się obiekty—nawet wtedy, gdy poruszają’ się chaotycznie."

Wind Mill
15-07-2025, 20:46
Panning to raczej nie jest zabawa z chaotycznie poruszającymi się obiektami. ;)
Wręcz przeciwnie, ich ruch jest całkiem przewidywalny - stąd efekt jaki się uzyskuje przy panningu. :)

mori
18-07-2025, 10:48
Jeśli chodzi o masę i panning to faktycznie przy Sigma 150-600 Sport inaczej się foci coś nad głową a inaczej robi się panning. Ale pomijając to, że trzeba się po prostu inaczej ustawić ciałem względem celu to dla mnie masa Sigmy przy panningu robi raczej za pomoc a nie przeszkodę.
Dla mnie ciężar szkła stabilizuje drobne ruchy rąk a nie je wywołuje.

A panningi lubię, standardowo robię je Sigmą na 1/60 i często schodzę nawet do 1/15. Oczywiście z ręki.

S_Works
18-07-2025, 12:36
Jeśli chodzi o masę i panning to faktycznie przy Sigma 150-600 Sport inaczej się foci coś nad głową a inaczej robi się panning. Ale pomijając to, że trzeba się po prostu inaczej ustawić ciałem względem celu to dla mnie masa Sigmy przy panningu robi raczej za pomoc a nie przeszkodę.
Dla mnie ciężar szkła stabilizuje drobne ruchy rąk a nie je wywołuje.

A panningi lubię, standardowo robię je Sigmą na 1/60 i często schodzę nawet do 1/15. Oczywiście z ręki.
Ja też wolę panning robić czymś większym, do tej pory to był stary Nikkor 80-200 D, ale ostatnio zostałem zmuszony do oswojenia panningów na 24-70.
Jakoś daję radę, ale poniżej 1/60 jeszcze nie zjeżdzałem.
89337

Mario__S
30-09-2025, 11:04
Ciekawy jestem co ostatecznie autor wybrał i czy dokonałby kolejny raz takiego samego wyboru ;-)