PDA

Zobacz pełną wersję : Przygotowanie zdjęć do druku w labie - Gamut warning i jego znaczenie

pki1234
20-05-2025, 23:23
Szanowni koledzy,
prośba o poradę...

nie mam zbyt dużego doświadczenia w profesjonalnym wydruku i przygotowywaniu zdjęć do wydruku.
Dwa lata temu wydrukowałem pamiątkową książkę z komunii w Saal Digital. Jako że była to moja pierwsza książka byłem super zadowolony z jakości. Nie zwracałem uwagi na niuanse.
Potem dziadkowie chcieli podobna książkę więc na podstawie tego samego projektu zamówiłem kolejną. I wyszła dużo gorzej, zdjęcia były zdecydowanie ciemniejsze niż w pierwszej.
Zareklamowałem, poprawili, ale nadal zdjęcia były nie takie jak w pierwszym zamówieniu. Nie chciałem już kolejny raz reklamować, bo nie miałem pewności czy sam nie popełniłem jakichś błędów w przygotowaniu zdjęć.
Dziadkowie nie narzekali więc odpuściłem.

Teraz mam kolejną książkę komunijną do wydrukowania i chciałbym zdjęcia przygotować tak abym miał pewność że ze swojej strony zrobiłem wszystko dobrze.

No więc:
Obrabiam w ON1 PhotoRAW, na monitorze EIZO.
W czasie obróbki mam włączony Softproofing z profilem papieru na którym mam zamiar drukować
Na monitorze zdjęcia mi odpowiadają.
Potem sprawdzam jeszcze Gamut Warning. Dlaczego - bo tak usłyszałem w filmiku instruktażowym. I tu zdziwienie - prawie całe zdjęcie świeci się na czerwono, co jak rozumiem oznacza że papier nie odtworzy dobrze podświetlonego koloru.
Ale SaalDigital wymaga żeby zdjęcia wyeksportować z profilem SRGB.
Kiedy w Softproofingu zmienię profil na SRGB, Gamut Warning cały czas świeci na czerwono sporą część zdjęcia ale dużo mniej niż z profilem papieru.

No i pytania...
Czy jest się czym przejmować czy nie? Czy drukujący profesjonalnie koledzy z forum sprawdzają w ogóle Gamut Warning? Jeśli tak to w jakim celu?

Prawdę mówiąc nie do końca też kumam dlaczego zalecają obrabiać z profilem papieru a eksportować z profilem SRGB?
Będę wdzięczny za pomoc.

Filmik instruktażowy (https://www.youtube.com/watch?v=tg2Qrhnl0Ts)

mathu
21-05-2025, 09:37
A podstawowe pytanie: jak masz ustawioną jasność i kontrast monitora? Nic nie da oprofilowanie jak monitor świeci się jak żarówka. Wtedy wszystkie wydruki będą ciemne.

Przy typowej fotografii rodzinnej masz bardzo małe szanse zauważyć wyraźną utratę gamutu po zrzuceniu do sRGB. Głównie dotyczy to jaskrawych odcieni czerwonego. Ale jesteś pewny że musisz eksportować w sRGB?

"Możesz używać plików graficznych w sRGB (sRGB IEC61966-2.1), Adobe RGB (1998) i ProPhoto RGB dla Odbitek. "

https://www.saal-digital.pl/service/profi-info/rozdzielczosc-przestrzen-barw-i-formaty-plikow/

Z moich doświadczeń z drukowaniem, papier spokojnie radzi sobie z reprodukowaniem odcieni spoza sRGB. Lepiej to zostawić maszynie drukującej niż samemu ograniczać gamut.

pki1234
21-05-2025, 15:32
A podstawowe pytanie: jak masz ustawioną jasność i kontrast monitora? ....

...Ale jesteś pewny że musisz eksportować w sRGB?
"Możesz używać plików graficznych w sRGB (sRGB IEC61966-2.1), Adobe RGB (1998) i ProPhoto RGB dla Odbitek. "

Z moich doświadczeń z drukowaniem, papier spokojnie radzi sobie z reprodukowaniem odcieni spoza sRGB. Lepiej to zostawić maszynie drukującej niż samemu ograniczać gamut.

Dzieki za odpowiedź.

Jasność jest na 59%
Innych przestrzeni barwnych nie używalem bo, jak napisałem, jestem na poczatku drogi drukowania swocih zdjęć, wszedzie gdzie czytalem bylo napisane że jest "najbezpieczniejsza" a poza tym sRGB jest chyba domyślnym ustawieniem w ON1PhotoRaw. Wiec nie kombinowałem.

Myślę że ta pierwsza wpadka z ciemniejszymi zdjeciami to byl jakiś błąd w Saal.
Teraz przygotowując zdjęcia chcę mieć pewność że po swojej stronie zrobilem wszystko co trzeba.

mathu
22-05-2025, 19:10
Efekt ciemnego zdjęcia możesz mieć wtedy, jeżeli zapisałeś je w przestrzeni z szerokim gamutem ale ta przestrzeń nie została prawidłowo odczytana po drugiej stronie. Jest to szczególnie widoczne w przypadku ProPhoto gdzie gamut jest bardzo szeroki i wartości RGB w pliku są niskie. Wtedy otwierając takie zdjęcie w kiepskim edytorze który nie rozumie profili, kolory będą mocno przytłumione a jasność spadnie. Więc teoretycznie w labie mogli źle zinterpretować te zdjęcia.

sRGB jest dlatego bezpieczny, bo jest przyjmowany za domyślny, więc w przypadku nieodczytania załączonego profilu kolory pozostaną bez zmian. Ale sRGB to jest tak naprawdę mocno ograniczona przestrzeń i typowy współczesny monitor (nie tylko graficzny) albo telefon ma dużo szerszy gamut, więc obcinająć zdjęcie do sRGB traci się dużo na jaskrawych odcieniach. W druku to samo.

Najlepiej wyeksportuj te zdjęcia w sRGB i ProPhoto i porównaj po eksporcie czy widzisz jakąkolwiek różnicę. Jeżeli nie widzisz to po prostu użyj sRGB, bo i tak miałeś mało jaskrawe kolory, a jeżeli widzisz, to zdecyduj jak szeroki profil chcesz użyć (Adobe RGB jest tylko niewiele szerszy od sRGB, ProPhoto jest dużo szerszy) przyglądając się zdjęciom. Adobe RGB powinien być bezpieczny nawet jeżeli profil będzie źle odczytany.

Ja osobiście używam teraz Display P3 do eksportu, bo mój monitor ma najbardziej zbliżoną przestrzeń i nawet bez użycia profilu zdjęcie wygląda w porządku.

thornlab
25-09-2025, 23:51
Temat ciekawy. Sam drukuję dużo zdjęć na mojej drukarce, ale zdarza mi się robić też albumy. Ostatnio zamówiłem album i nie jestem do końca zadowolony - wybrałem paiper Fuji Ultra Mat i jakiś mi nie podszedł a cena była spora. Czy jako amator, nie zajmujący się fotografią zawodowo, mogę zamówić we wspomnanej przez Mathy firmie album. Próbki wydruków chyba sobie zamówię. Nie wiem jak inni, ale uwielbiam oglądać zdjęcia na porządnych papierach - to jest klasa sama w sobie.

pki1234
26-09-2025, 12:19
Na pewno SaalDigital Cie nie zawiedzie jeśli dobrze przygotujesz materiał.

To co przysyłają i jak szybko to robią, dla mnie jako amatora jest klasą samą w sobie :-).
Czasem zdarza im się wpadka ale jak zgłosisz reklamację i pozytywnie ją rozpatrzą to dostaniesz voucher na następny zakup.

Ostatnio robiłem książkę pamiątkową dla znajomego księdza. Wybrałem największy format książki jaki mieli i papier matowy.
Zamówienie zrobiłem w niedzielę wieczorem i zamówiłem z ekspresową przesyłką. Książkę miałem w ręce w środę. W szoku byłem jak szybko to robią a książka miała 60 stron.

Każde zdjęcie sprawdzałem oddzielnie używając profilu papieru jaki wybrałem dla książki. Eksport zdjęć robiłem z profilem ProfotoRGB.
Wszyscy którzy oglądali finalny produkt byli zachwyceni.

Wcześniej drukowałem na papierze błyszczącym i jak pisałem wcześniej miałem problem z jasnością zdjęć.
Moim zdaniem powód był raczej po mojej stronie i to w jaki sposób przygotowałem materiał wyjściowy.

thornlab
28-09-2025, 23:26
Muszę wypróbować jakiś album z tej firmy - jestem zwolennikiem płacenia raz i otrzymywania bezkompromisowej jakości zdjęć. Zamówię próbki ich papierów, bo muszę widzieć jak to się ma do innych produktów. Nie wiem, ale ja jakoś nie potrafię zadowolić się byle czym, jeżeli chodzi o wydruk.