PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sony ] Sony FE 300mm f/2.8 GM OSS + Sony FE 1.4x

m_a_g
19-05-2025, 16:00
Od jakiegoś czasu używam 300mm f2.8 GM z TC 1.4.
Generalnie bardzo nie lubię TC, ale to jest pierwszy zestaw z którego jestem zadowolony - to jest daje moim zdaniem akceptowalną jakość nawet na A1.
Chciałem wrzucić RAW'a, ale nie mam już własnego hostingu, więc wstawiam JPG - bez wyostrzania.

Całe zdjęcie (duży JPG w pełnej rozdzielczości trzeba kliknąć):
88070

A tutaj wycinek 100%:
88071

Jaka jest Wasza opinia o jakości obrazu z tego zestawu? Wmawiam sobie żeby uzasadnić przed sobą zakup, czy faktycznie jest ostro jak trzeba?

Jurek Ż
19-05-2025, 16:27
Jeśli to jest bez wyostrzania to ten obiektyw ma niesamowitą optykę.

m_a_g
19-05-2025, 16:49
Bez wyostrzania. Muszę pokombinować jak wstawić RAW, może przez Google Drive się uda jak wrócę z pracy.

zbyk
20-05-2025, 10:40
mógłbyś otagować jakichś ptasiarzy, żeby ich tu ściągnąć. Natomiast moim zupełnie laickim okiem patrząc, to skoro da isę liczyć włoski na piórkach, widać, że model zapomniał o porannym ogoleniu się pod dziobem, to już wiele więcej z tego nie wyciśniesz... Zwłaszcza, że 100% crop wygląda jak zdjęcie z którego coś można jeszcze wyciąć. Jedyne do czego na siłę by się można było przyczepić, to lekkie braki w fakturze na czerwonym upierzeniu na łebku i ta poświata w nieostrościach na górnej krawędzi szkydeł, trochę jakby abberacje zaczęły wychodzić. Nie wiem, czy 500/5.6 by wyglądał tak samo, ale moim zdaniem ten obrazek jest ostry jak żyleta i jak Ci się dobrze nim foci to nie ma co kminić, bo oglądanie Twoich kadrów to czysta przyjemność

KadryZpodróży
20-05-2025, 16:33
Absolutnie genialne szkło, zarówno gabaryty i waga jak i obrazek i ostrość. Wszystko top i chciałbym aby cos podobnego pojawiło się u Nikona.

Michaelius
21-05-2025, 10:22
A masz jakiś kadr bez TC ? Bo jak dla mnie to jakość z TC jest kosmiczna, więc aż ciekawe jaki jest be.

m_a_g
21-05-2025, 14:29
NIe mam nic bez TC, zrobiłem oczywiście kilka przypadkowych kadrów zaraz po zakupie i wiadomo że było dobrze, jak to na jasnych systemowych stałkach.
Natomiast udało mi się wrzucić link do RAW z TC jeżeli ktoś chce sobie zobaczyć: link tutaj. (https://drive.google.com/file/d/1p07mUoEfgMHcCzVDgvVwA3jIC_2xemu7/view?usp=sharing)