Zobacz pełną wersję : [ Sony ] Sony FE 300mm f/2.8 GM OSS + Sony FE 1.4x
Od jakiegoś czasu używam 300mm f2.8 GM z TC 1.4.
Generalnie bardzo nie lubię TC, ale to jest pierwszy zestaw z którego jestem zadowolony - to jest daje moim zdaniem akceptowalną jakość nawet na A1.
Chciałem wrzucić RAW'a, ale nie mam już własnego hostingu, więc wstawiam JPG - bez wyostrzania.
Całe zdjęcie (duży JPG w pełnej rozdzielczości trzeba kliknąć):
88070
A tutaj wycinek 100%:
88071
Jaka jest Wasza opinia o jakości obrazu z tego zestawu? Wmawiam sobie żeby uzasadnić przed sobą zakup, czy faktycznie jest ostro jak trzeba?
Jeśli to jest bez wyostrzania to ten obiektyw ma niesamowitą optykę.
Bez wyostrzania. Muszę pokombinować jak wstawić RAW, może przez Google Drive się uda jak wrócę z pracy.
mógłbyś otagować jakichś ptasiarzy, żeby ich tu ściągnąć. Natomiast moim zupełnie laickim okiem patrząc, to skoro da isę liczyć włoski na piórkach, widać, że model zapomniał o porannym ogoleniu się pod dziobem, to już wiele więcej z tego nie wyciśniesz... Zwłaszcza, że 100% crop wygląda jak zdjęcie z którego coś można jeszcze wyciąć. Jedyne do czego na siłę by się można było przyczepić, to lekkie braki w fakturze na czerwonym upierzeniu na łebku i ta poświata w nieostrościach na górnej krawędzi szkydeł, trochę jakby abberacje zaczęły wychodzić. Nie wiem, czy 500/5.6 by wyglądał tak samo, ale moim zdaniem ten obrazek jest ostry jak żyleta i jak Ci się dobrze nim foci to nie ma co kminić, bo oglądanie Twoich kadrów to czysta przyjemność
KadryZpodróży
20-05-2025, 16:33
Absolutnie genialne szkło, zarówno gabaryty i waga jak i obrazek i ostrość. Wszystko top i chciałbym aby cos podobnego pojawiło się u Nikona.
Michaelius
21-05-2025, 10:22
A masz jakiś kadr bez TC ? Bo jak dla mnie to jakość z TC jest kosmiczna, więc aż ciekawe jaki jest be.
NIe mam nic bez TC, zrobiłem oczywiście kilka przypadkowych kadrów zaraz po zakupie i wiadomo że było dobrze, jak to na jasnych systemowych stałkach.
Natomiast udało mi się wrzucić link do RAW z TC jeżeli ktoś chce sobie zobaczyć: link tutaj. (https://drive.google.com/file/d/1p07mUoEfgMHcCzVDgvVwA3jIC_2xemu7/view?usp=sharing)