Zobacz pełną wersję : Jaki statyw wideo wybrać?
Hej! Polecacie coś do 2000 - może 3000 zł?
Parę miesięcy temu miałem podobny dylemat i po przeglądnięciu netu zdecydowałem się na to. Duży i solidny. Ma półkulę. Ma pokrowiec.
To opinia wciąż nowicjusza w temacie i na tym etapie za taką cenę polecam. U mnie pozostanie na dłużej.
Do dłuższego chodzenia przygotowałem sobie inny - ale to inna bajka. Ten waży 4,5 kg.
87988
a toto ma głowicę cierną czy olejową ?
a toto ma głowicę cierną czy olejową ?
Nie wiem :) Nie doszukałem się odpowiedzi. Opisywane jest, że ma tłumienie drgań. I wg mnie działa to dobrze. Podkreślam jeszcze raz. W temacie wciąż uważam się za laika.
Na tym statywie dotychczas używam z8 + 180-600 + ew. konwertery. Całość daje się zbalansować i prowadzić płynnie. Jestem bardzo zadowolony, ale i nie mam odniesienia do teoretycznie lepszych sprzętów.
Na etapie sklepowym pooglądałem różne statywy i stwierdziłem, że za tysiaka, to bardzo dobra propozycja i wciąż tak uważam. Jest także droższa o ok. 6 stów wersja karbonowa.
Sirui to niby też dobra firma. Ciekawe czy na tego Smallriga wejdzie jakaś lepsza głowica, bo ponoć w pionie nie ma regulowanego oporu. Jest jeszcze Tribe x Potato jet od smallriga, ale trochę jest niższy i drogawy. Za to głowica lepsza i ciekawy system regulacji wysokości.
właśnie zobaczyłem ile mój sachtler ace kosztuje.. ja kupowałem ponizej 2000zł
Drogo jest. :/ Ten Smallrig może być dobrym wyborem. Jacques Crawford używa chyba karbonowej wersji. Z drugiej strony czasami widzę wpisy w internecie, w których ludzie narzekają na jakość statywów Smallriga.
Powiem tak... mój prywatny test jakosci statywu.
Obiektyw 200-300mm panorama góra dół i delikatne zatrzymanie bez oporów bez drgnięcia. Potem fiks na tym kadrze i odfiksowanie bez drgniecia.
Drogo jest. :/ Ten Smallrig może być dobrym wyborem. Jacques Crawford używa chyba karbonowej wersji. Z drugiej strony czasami widzę wpisy w internecie, w których ludzie narzekają na jakość statywów Smallriga.
Ludzie w internetach generalnie narzekają. Ci co na plus, to się zbytnio nie udzielają. Zawsze na końcu jest tylko nasze własne doświadczenie.
Poczytałem w necie. Zamówiłem do sklepu by pomacać. W sklepie pooglądałem i podotykałem.
W tej chwili mam tego powyższego SmallRiga oraz taką mieszankę - lekkie 3 nogi Manfrotto (bo je miałem) i nakręciłem na nie lekką głowicę filmową SmallRiga. W sumie waży to niewiele ponad kilogram. Ale z tym chodzę na spacery po 15-20km. Z tym dużym nie ma mowy. Standard używania jest oczywiście po stronie dużego. Ale mały ma zaletę, że jest w różnych miejscach.
87996
Da się z tego coś nakręcić.
https://www.youtube.com/watch?v=DHZyq0RJmWY
Mam taki mały, leciutki statyw Sirui, 800 g, ale potrzebowałbym czegoś stabilnego, a i głowica wideo by się przydała.
Ten Smallrig jest dosyć wysoki na minimalnej wysokości. Chyba to go dla mnie skreśli jednak. Sirui ma niezly statyw, tylko nie wiem po co ten lacznik na dole. :P
https://store.sirui.com/pl/products/sirui-sq75-rapid-system-one-step-height-adjustment-twin-leg-tripod-kit-with-vhs-10-professional-fluid-head?srsltid=AfmBOorOf7rNrffIjl-6jycWee2WVjRVHLullJ-ZG9H5YK6irU-5VsFG
Wygląda na to że niema on blokady odchylania przy zawiasie tylko tak na dole właśnie.
Dzięki temu jest znacznie szybszy w rozkładaniu ale to go ogranicza do płaskich powierzchni.
Choć po przeglądnięciu wszystkich zdjęć niekoniecznie. On po prostu jest inaczej skonstruowany co zapewne ma wady i zalety.
Benro mialo fajny statyw, ale nie jest dostepny.
https://fotoforma.pl/statyw-benro-a673tmbs8pro?srsltid=AfmBOop2EQjtMSjw-9RYbyxkmT_6fyXobBaei3323H2G-bGmMguz_7yF
Do Sirui można coś takiego dokupić i wtedy nie powinniśmy być ograniczeni do płaskich powierzchni.
Mid-level Spreader
No i na to padło. Fajnie, ze można nisko zejść, ale i na dosyć sporą wysokość. Głowica ma dobre opinie w necie. Mam też inny ich statyw od 10+ lat i nic się z nim nie dzieje. Zobaczymy jak to będzie działać. :)