PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki statyw wideo wybrać?

Umbra
13-05-2025, 21:13
Hej! Polecacie coś do 2000 - może 3000 zł?

fafniak
13-05-2025, 23:04
Pod jakie obciążenie?

samek
14-05-2025, 08:43
Parę miesięcy temu miałem podobny dylemat i po przeglądnięciu netu zdecydowałem się na to. Duży i solidny. Ma półkulę. Ma pokrowiec.
To opinia wciąż nowicjusza w temacie i na tym etapie za taką cenę polecam. U mnie pozostanie na dłużej.
Do dłuższego chodzenia przygotowałem sobie inny - ale to inna bajka. Ten waży 4,5 kg.

87988

fafniak
14-05-2025, 08:57
a toto ma głowicę cierną czy olejową ?

samek
14-05-2025, 09:16
a toto ma głowicę cierną czy olejową ?

Nie wiem :) Nie doszukałem się odpowiedzi. Opisywane jest, że ma tłumienie drgań. I wg mnie działa to dobrze. Podkreślam jeszcze raz. W temacie wciąż uważam się za laika.
Na tym statywie dotychczas używam z8 + 180-600 + ew. konwertery. Całość daje się zbalansować i prowadzić płynnie. Jestem bardzo zadowolony, ale i nie mam odniesienia do teoretycznie lepszych sprzętów.
Na etapie sklepowym pooglądałem różne statywy i stwierdziłem, że za tysiaka, to bardzo dobra propozycja i wciąż tak uważam. Jest także droższa o ok. 6 stów wersja karbonowa.

Umbra
14-05-2025, 18:29
Sirui to niby też dobra firma. Ciekawe czy na tego Smallriga wejdzie jakaś lepsza głowica, bo ponoć w pionie nie ma regulowanego oporu. Jest jeszcze Tribe x Potato jet od smallriga, ale trochę jest niższy i drogawy. Za to głowica lepsza i ciekawy system regulacji wysokości.

fafniak
14-05-2025, 18:56
właśnie zobaczyłem ile mój sachtler ace kosztuje.. ja kupowałem ponizej 2000zł

Umbra
14-05-2025, 20:13
Drogo jest. :/ Ten Smallrig może być dobrym wyborem. Jacques Crawford używa chyba karbonowej wersji. Z drugiej strony czasami widzę wpisy w internecie, w których ludzie narzekają na jakość statywów Smallriga.

fafniak
14-05-2025, 20:24
Powiem tak... mój prywatny test jakosci statywu.
Obiektyw 200-300mm panorama góra dół i delikatne zatrzymanie bez oporów bez drgnięcia. Potem fiks na tym kadrze i odfiksowanie bez drgniecia.

samek
14-05-2025, 20:28
Drogo jest. :/ Ten Smallrig może być dobrym wyborem. Jacques Crawford używa chyba karbonowej wersji. Z drugiej strony czasami widzę wpisy w internecie, w których ludzie narzekają na jakość statywów Smallriga.

Ludzie w internetach generalnie narzekają. Ci co na plus, to się zbytnio nie udzielają. Zawsze na końcu jest tylko nasze własne doświadczenie.
Poczytałem w necie. Zamówiłem do sklepu by pomacać. W sklepie pooglądałem i podotykałem.
W tej chwili mam tego powyższego SmallRiga oraz taką mieszankę - lekkie 3 nogi Manfrotto (bo je miałem) i nakręciłem na nie lekką głowicę filmową SmallRiga. W sumie waży to niewiele ponad kilogram. Ale z tym chodzę na spacery po 15-20km. Z tym dużym nie ma mowy. Standard używania jest oczywiście po stronie dużego. Ale mały ma zaletę, że jest w różnych miejscach.

87996

Da się z tego coś nakręcić.

https://www.youtube.com/watch?v=DHZyq0RJmWY

Umbra
14-05-2025, 21:40
Mam taki mały, leciutki statyw Sirui, 800 g, ale potrzebowałbym czegoś stabilnego, a i głowica wideo by się przydała.

Umbra
15-05-2025, 18:32
Ten Smallrig jest dosyć wysoki na minimalnej wysokości. Chyba to go dla mnie skreśli jednak. Sirui ma niezly statyw, tylko nie wiem po co ten lacznik na dole. :P

https://store.sirui.com/pl/products/sirui-sq75-rapid-system-one-step-height-adjustment-twin-leg-tripod-kit-with-vhs-10-professional-fluid-head?srsltid=AfmBOorOf7rNrffIjl-6jycWee2WVjRVHLullJ-ZG9H5YK6irU-5VsFG

Zbyszek
15-05-2025, 18:44
Wygląda na to że niema on blokady odchylania przy zawiasie tylko tak na dole właśnie.
Dzięki temu jest znacznie szybszy w rozkładaniu ale to go ogranicza do płaskich powierzchni.

Choć po przeglądnięciu wszystkich zdjęć niekoniecznie. On po prostu jest inaczej skonstruowany co zapewne ma wady i zalety.

Umbra
15-05-2025, 20:27
Benro mialo fajny statyw, ale nie jest dostepny.
https://fotoforma.pl/statyw-benro-a673tmbs8pro?srsltid=AfmBOop2EQjtMSjw-9RYbyxkmT_6fyXobBaei3323H2G-bGmMguz_7yF

Umbra
16-05-2025, 00:26
Do Sirui można coś takiego dokupić i wtedy nie powinniśmy być ograniczeni do płaskich powierzchni.

Mid-level Spreader

No i na to padło. Fajnie, ze można nisko zejść, ale i na dosyć sporą wysokość. Głowica ma dobre opinie w necie. Mam też inny ich statyw od 10+ lat i nic się z nim nie dzieje. Zobaczymy jak to będzie działać. :)