PDA

Zobacz pełną wersję : Rzut monetą i wróżenie z fusów..(400mm f2.8 TC vs. pre-capture)

m_a_g
08-05-2025, 23:49
Miałem okazję przetestować w terenie Nikkora Z 400 f2.8 TC. No zakochałem się w tym szkle i chcę takie mieć.
Problem w tym, ze po zakupie nowych Sony z pre-capture, również zakochałem się w tej funkcji i chcę móc jej używać :-)

Możliwości widzę dwie:
- zakładam (to chyba pewne???) że Nikon Z9 II będzie miał pre-capture. Więc kupuję dzisiaj obiektyw od Nikona, i używam na Z9 jak jest czekając na Z9 II.
- podobno Sony ma niedługo wypuścić swoją wersję GM 400 f2.8 TC. To również podobno "pewne". Aparaty w Sony z funkcją pre-capture już mam. Więc siedzę na d.... i czekam na nowy obiektyw od Sony i kupuję zaraz po premierze.

Obie opcje ciekawe, obie mają wady i zalety, bo tak:

1. Opcja Nikon - wada jest taka, że Z9 II może jakimś cudem nie mieć pre-capture, i wtedy będę na lodzie. Zaleta taka, że od razu mam nowy obiektyw i mogę nim robić zdjęcia na Z9.
2. Opcja Sony - wada jest taka, że trzeba czekać, być może bardzo długo, bo nie wiadomo czy plotki o nowym obiektywie się potwierdzą, a nawet jeżeli tak, to trudno taki obiektyw dostać zaraz po premierze, okres oczekiwania może być bardzo długi. Zaleta jest taka że niczym nie ryzykuje, po prostu czekam i nic nie kupuję.

Która opcja według Was ma większe szanse na realizację?

OjTam
09-05-2025, 00:04
Ech, te dylematy. :lol:
Możliwości masz jeszcze dwie:
- zerkać, co Panas pokaże 13 maja; w gratisie nieograniczone Sigmy;
- zerkać na stronę Nikona, o pre-capture do Z9/Z8 to się jeszcze na długo przed Z6III mówiło.

m_a_g
09-05-2025, 00:10
Nie wierzę aby Nikon wprowadził pre-capture w RAW w na obecnym sprzęcie, podobno się zwyczajnie nie da. Zakładam że trzeba będzie poczekać do przyszłego roku na Z9 MK II, olimpiada się zbliża i ponoć premiera ma być przed olimpiadą właśnie.

OjTam
09-05-2025, 00:19
To masz rok czekania, pi razy drzwi. Cóż...

Wind Mill
09-05-2025, 01:31
...Obie opcje ciekawe, obie mają wady i zalety...
Opcja numer 3.
Rozejrzeć się, po ile takie używane obiektywy schodzą, i jeśli strata na odsprzedaży nie będzie zbyt duża, to kupić Nikkora i używać, a jak się okaże że Z9II nie ma pre capture, to kupić GM'a gdy go Sony wypuści. ;)

Edyta: sprzedając wpierw Nikkora oczywiście. ;)

grissley
09-05-2025, 02:39
Gdybym chciał mieć taki obiektyw na już, to brałbym Nikkora i potem albo kupił Z9II, albo odsprzedał jak wyjdą Z9II bez precapture i GM400.
A gdybym nie był gadżeciarzem i nie miał ciśnienia to czekałbym do obydwu premier - jeśli wyszedłby i Z9II z precapture i GM400 to wybór oparłbym na tym który system bardziej lubię.

TOP67
09-05-2025, 21:38
Opcja numer 3.
Rozejrzeć się, po ile takie używane obiektywy schodzą, i jeśli strata na odsprzedaży nie będzie zbyt duża, to kupić Nikkora i używać, a jak się okaże że Z9II nie ma pre capture, to kupić GM'a gdy go Sony wypuści. ;)

Może się okazać, że w USA ceny używek będą wyższe niż nowego teraz. Zakładam, że jest na stanie, jeszcze bez cła.