PDA

Zobacz pełną wersję : Porównanie nazw plików i usuwanie brakujących plików

juh
30-04-2025, 19:06
Wykonuję zdjęcia raw+jpg. Gdy przystępuję do selekcji to oglądam je w jpg z uwagi na szybkość przeglądania i te które mi nie pasują od razu usuwam. Chciałbym teraz posuwać te same wykonane w raw. Znacie jakiś sposób aby to zrobić szybko bez ponownego przeglądania tych zdjęć?

andystar
30-04-2025, 20:01
Można ustawić kasowanie jpg i RAW jednocześnie.

Zbyszek
30-04-2025, 20:19
Program IrfanView -> Ustawienia -> Działania na plikach -> Usuwanie -> opcja: "Dla ekspertów: usuwaj także pliki pochodne..." - trzeba tam wpisać rozszerzenie RAW-a

Jak tak skonfigurujesz to podczas przeglądania JPG-ów klawiszem "Del" może je kasować. Będzie usuwało razem z RAW-em.

kipcior
30-04-2025, 22:47
Dla takich cudów jest Total Commander, bo taki Windows po 40 latach rozwoju nadal jest za głupi żeby to ogarnąć. Tylko trzeba sobie zaznaczenie zdefiniować jak na obrazku.

edit: tak ma być:
87686

cybulski
01-05-2025, 12:12
Naprawdę potrzebne są jpgi jeśli się robi w raw?
Pytam bo odkąd pamiętam, jeśli robię w raw to bez opcji jpg. Nigdy nie mogłem zrozumieć tego ewenementu.
Przecież jest łatwiej wygenerować po selekcji podglądy jpg jeśli ktoś naprawdę tego potrzebuje. Tylko po co?

juh
01-05-2025, 22:47
Dla takich cudów jest Total Commander, bo taki Windows po 40 latach rozwoju nadal jest za głupi żeby to ogarnąć. Tylko trzeba sobie zaznaczenie zdefiniować jak na obrazku.

Dziękuję. Używam Total Commander i faktycznie działa Twój sposób. Przypuszczałem, że ta możliwość w nim istnieje jednak rozwiązania nie znalazłem. Jest to kombajn którego używam od lat i ciągle mnie zaskakuje niepoznanymi możliwościami.

Jacek_Z
03-05-2025, 23:25
Wykonuję zdjęcia raw+jpg. Gdy przystępuję do selekcji to oglądam je w jpg z uwagi na szybkość przeglądania i te które mi nie pasują od razu usuwam. Chciałbym teraz posuwać te same wykonane w raw. Znacie jakiś sposób aby to zrobić szybko bez ponownego przeglądania tych zdjęć?

Najprostsza sprawa. Nikon NX Studio. Niedoceniana aplikacja, świetna do wywoływania RAWów, stosuje ustawienia z body itd. Masz bardzo dużo informacji z exif itd itd. Niezły kombajn. Czasami używam ACR a czasami właśnie NX Studio, szczególne gdy chce wywołać wsadowo dziesiątki zdjęć z sesji.

Świetna przeglądarka robiąca m.in to co chcesz. Zakładka View - Show RAW and JPEG Pairs as Single Images - wtedy usuwasz oba pliki naraz. Obu plikom też np zmienisz nazwę.