Zobacz pełną wersję : Problem z przejściami tonalnymi Z5 + Viltrox
Witajcie,
Mam taki problem, dla zobrazowania którego wybrałem dwa zdjęcia w NEF do pobrania.
Dlaczego w NEF? Otóż problem występuje i widzę tylko w niedotkniętym NEF.
Zarówno na wyświetlaczu aparatu jak i w NX Studio.
Problem występuje (a może ja go tylko wtedy dobrze widzę) na niebieskim niebie (jak na przykładach), przy lekkim powiększeniu zdjęcia pojawiają się pasy.
I co ciekawe: im bardziej powiększę zdjęcie i potem pomniejsze tym bardziej jest to widoczne.
NATOMIAST !!! Nietknięty plik NEF zapisuję do TIFF lub jpg i niebo ma gładziutkie przejścia tonalne.
Dlatego też udostępniłem te dwa NEFy aby można było sobie pobrać i samemu się pobawić.
Puszka Z5 + Viltrox 20/2,8.
Dodam, że z innym obiektywem (Nikkor) problem nie występuje.
Ktoś??? coś ????
Proszę nie oceniać pstryków, chodzi o zobrazowanie tematu.
https://drive.google.com/file/d/1BsjulhZSyxVNa1mxJtqKSxQNJ212SKlh/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1xzeWN-5M2QXYLI2DseDBgkWVCdZUnrq6/view?usp=sharing
W NEF-ie zaszyty jest jpg o stosunkowo niskiej rozdzielczość, podglądowy. To właśnie widzisz, oglądając surowego NEF-a. Dlatego widać takie pasy, tak będzie na każdym zdjęciu niskiej rozdzielczości mocno skompresowanym. Wywołasz NEF-a, to nie będzie pasów. Myślę że to o to chodzi.
Szuwar Faktycznie, w plikach, które przesłałeś występuje takie zjawisko, o którym piszesz. Na niebie widoczne są takie przejścia tonalne. Ponieważ też posiadam Z5, wyszukałem zdjęcie z kawałkiem nieba zrobione takim aparatem i obiektywem Viltrox 20/2.8 i u mnie coś takiego nie ma. Oczywiście wyszukałem plik NEF. . Porównałem mniej więcej exify, to ja w czasie robienia zdjęcia miałem starsze oprogramowanie w Z5 ver 1.42 (bo zdjęcie robione rok temu) , a u Ciebie jest już wersja 1.43 .
Zastanawiam się, czy to nie przypadkiem sprawa jakichś ustawień w aparacie. ? :)
Edit:Porównałem Exify,
U Ciebie Sharpnes: hard , White balans:Natural auto, ISO:100, Czas 1/200, F:8
U mnie: Sharpnes: Normal, White Balans: A1, ISO 160, Czas 1/800, F:8
Wiadomo, czas, iso itd raczej nie mają wpływu na to zjawisko, ale być może Sharpnes , albo WB ??? Tak tylko myślę :)
W NEF-ie zaszyty jest jpg o stosunkowo niskiej rozdzielczość, podglądowy. To właśnie widzisz, oglądając surowego NEF-a. Dlatego widać takie pasy, tak będzie na każdym zdjęciu niskiej rozdzielczości mocno skompresowanym. Wywołasz NEF-a, to nie będzie pasów. Myślę że to o to chodzi.
Zgodziłbym się, gdyby dotyczyło widoku na wyświetlaczu. Ale nie na monitorze w NX Studio
- - - - kolejny post - - - - - -
Szuwar Faktycznie, w plikach, które przesłałeś występuje takie zjawisko, o którym piszesz. Na niebie widoczne są takie przejścia tonalne. Ponieważ też posiadam Z5, wyszukałem zdjęcie z kawałkiem nieba zrobione takim aparatem i obiektywem Viltrox 20/2.8 i u mnie coś takiego nie ma. Oczywiście wyszukałem plik NEF. . Porównałem mniej więcej exify, to ja w czasie robienia zdjęcia miałem starsze oprogramowanie w Z5 ver 1.42 (bo zdjęcie robione rok temu) , a u Ciebie jest już wersja 1.43 .
Zastanawiam się, czy to nie przypadkiem sprawa jakichś ustawień w aparacie. ? :)
Edit:Porównałem Exify,
U Ciebie Sharpnes: hard , White balans:Natural auto, ISO:100, Czas 1/200, F:8
U mnie: Sharpnes: Normal, White Balans: A1, ISO 160, Czas 1/800, F:8
Wiadomo, czas, iso itd raczej nie mają wpływu na to zjawisko, ale być może Sharpnes , albo WB ??? Tak tylko myślę :)
Według mnie nic nie powinno mieć znaczenia w ustawieniach, choć też moje myśli początkowo poszły w tę stronę.
Tylko .... po pierwsze problem występuje tylko z VILTROXem i TO NIE ZAWSZE ! A po drugie z kitowym 24-50 nie wystąpił ani razu.
Bardziej mnie zastanawia dlaczego nietykany NEF zapisany do TIFF traci tę przypadlość.
Masz silne wyostrzanie: 7.0 + 3.0. Spróbuj przy mniejszym, np. 3.0 + 2.0. Ponadto zmień ustawienie przestrzeni kolorów na Adobe RGB. Sprawdź jak wyglądają zdjęcia po zmianach. Dodam, że ja też takie ledwo widoczne paski bardzo rzadko, ale jednak, widziałem na szerokim kącie na Nikkorach i zupełnie innych aparatach. Więc, IMO, nie warto się przejmować, chyba że do pokazywania zdjęć używasz Nefy:-D
Przeglądarka bazująca na zaszytym JPGu - jest banding.
Wywoływarka RAWów (SlikyPix) nie ma bandingu.
Problem dotyczy tylko i wyłącznie podglądu wbudowanego w NEF. Jest to nic innego, jak JPG BASIC wygenerowany przez body. Zależy więc od ustawień PC kontrol oraz wbudowanej korekcji winietowania itp. NX studio używa go do wyświetlania zdjęcia, ale jakakolwiek ingerencja powoduje wygenerowanie nowego podglądu, już z innymi ustawieniami. Również export (nawet nieruszanego NEF) powoduje ponowną interpretację RAW.
Po zaimportowaniu NEF do LR, w pierwszym momencie również widać te pasy, ale zaraz zostaje wygenerowany własny podgląd.
Czy ustawienie QUAL na RAW+JPG Basic generuje JPG z pasami?
Nie ma się czym przejmować, chyba że używasz właśnie JPG BASIC bez obróbki
Masz silne wyostrzanie: 7.0 + 3.0. Spróbuj przy mniejszym, np. 3.0 + 2.0. Ponadto zmień ustawienie przestrzeni kolorów na Adobe RGB. Sprawdź jak wyglądają zdjęcia po zmianach. Dodam, że ja też takie ledwo widoczne paski bardzo rzadko, ale jednak, widziałem na szerokim kącie na Nikkorach i zupełnie innych aparatach. Więc, IMO, nie warto się przejmować, chyba że do pokazywania zdjęć używasz Nefy:-D
Fakt, z wyostrzaniem jeszcze eksperymentuję - poznaję body, ale to również nie powinno mieć według mnie wpływu. Ale dzięki.
Przeglądarka bazująca na zaszytym JPGu - jest banding.
Wywoływarka RAWów (SlikyPix) nie ma bandingu.
OK, jest trop
Problem dotyczy tylko i wyłącznie podglądu wbudowanego w NEF. Jest to nic innego, jak JPG BASIC wygenerowany przez body. Zależy więc od ustawień PC kontrol oraz wbudowanej korekcji winietowania itp. NX studio używa go do wyświetlania zdjęcia, ale jakakolwiek ingerencja powoduje wygenerowanie nowego podglądu, już z innymi ustawieniami. Również export (nawet nieruszanego NEF) powoduje ponowną interpretację RAW.
Po zaimportowaniu NEF do LR, w pierwszym momencie również widać te pasy, ale zaraz zostaje wygenerowany własny podgląd.
Czy ustawienie QUAL na RAW+JPG Basic generuje JPG z pasami?
Nie ma się czym przejmować, chyba że używasz właśnie JPG BASIC bez obróbki
No i Tomku sedno sprawy.
Po otwarciu NEF w NX Studio ruszyłem tylko wyostrzanie i WRÓCIŁEM NAWET do tych samych ustawień - wszystko gładziutkie, po "schodkach" ani śladu.
Ja mam zapis na dwie karty NEF równolegle, nie zapisuję w JPG w ogóle.
WSZYSTKIM WIELKIE DZIĘKI za pomoc !!!
W ramach eksperymentu zmień na chwilę na JPG BASIC, a potem FINE.
Na koniec odpuść sobie grzebanie w ustawieniach PC control. Nie mają one wpływu na RAW (za wyjątkiem D-lighting, który lekko zmienia ekspozycję). Jedyne ustawienie, które znacząco wpływa na zawartość RAW, to odszumianie długich czasów.
Na koniec odpuść sobie grzebanie w ustawieniach PC control. Nie mają one wpływu na RAW (za wyjątkiem D-lighting, który lekko zmienia ekspozycję). Jedyne ustawienie, które znacząco wpływa na zawartość RAW, to odszumianie długich czasów.
Tomku, oczywiście, wiem. Za stary jestem, żeby nie wiedzieć :) , dziękuję.
Natomiast mam już swoje przyzwyczajenia, naleciałości przez tyle lat fotografowania i stąd pewne domyślne ustawienia, żeby potem było mniej roboty, szczególnie przy mniej ważnych zdjęciach.
Masz silne wyostrzanie: 7.0 + 3.0. Spróbuj przy mniejszym, np. 3.0 + 2.0.
Jeszcze podrążę temat, bo mnie zastanowił Twój wpis o ostrości.
Mam takie ustawienia:
Szybkie wyostrzanie +2
Wyostrzanie +4,5
Wyostrz. środk. zakresu +4
Przejrzystość +2,5
ale jak zejdę kursorem na Wyostrzanie to pojawiają mi się takie wartości:
Szybkie wyostrzanie +2 (nie jest podświetlone)
Wyostrzanie +7
Wyostrz. środk. zakresu +3
Przejrzystość +3
I z tymi drugimi parametrami są zdjęcia przeze mnie robione.
Natomiast czytając instrukcję opis wygląda następująco:
87658
Ja to odczytuję, że albo wybieram Szybkie Wyostrzanie z domyślnymi parametrami, czyli były by te ustawienia:
Szybkie wyostrzanie +2
Wyostrzanie +4,5
Wyostrz. środk. zakresu +4
Przejrzystość +2,5
lub modyfikuję je pod swoje preferencje i wtedy obowiązują te ustawienia:
Szybkie wyostrzanie +2 (nie jest podświetlone)
Wyostrzanie +7
Wyostrz. środk. zakresu +3
Przejrzystość +3
Ale ....... wydawało mi się z opisu w instrukcji, że one się nie sumują jak zasugerowałeś: "Masz silne wyostrzanie: 7.0 + 3.0." tylko każdy parametr dotyczy innego aspektu zdjęcia.
Więc jak to jest? :). Jeżeli napisałem właśnie stek bzdur to proszę mnie naprostować, wybaczyć i wyrzucić ten post na śmietnik historii :)
Ja nie sumowałem, to miało być +7 (wyostrzanie) oraz +3 (wyostrz. środk. zakresu).
Ja nie sumowałem, to miało być +7 (wyostrzanie) oraz +3 (wyostrz. środk. zakresu).
OK :) Rozumiem. Dzięki
Natomiast sprawdziłem: poziom wyostrzania nie ma wpływu na pojawianie się tego zjawiska.