Zobacz pełną wersję : Nikon Z6iii podgląd a wartość przysłony.
Fotograma
25-04-2025, 15:34
Witam wszystkich. Przesiadłem się właśnie ze starego D700 na Z6iii. Ku mojemu zdziwieniu aparat w trybie normalnego poglądu przymyka przysłonę do wartości ustawionej jeszcze przed zrobieniem zdjęcia jednak nie więcej niż 5,6. W lustrzankach zarówno tych starszych jak i cyfrowych podgląd był zawsze na pełnej dziurze. Moje pytanie do użytkowników tego sprzętu, czy to normalne ? Nie mogę tego nigdzie wyłączyć. Może ktoś coś podpowie ? Z góry dziękuję.
Witam wszystkich. Przesiadłem się właśnie ze starego D700 na Z6iii. Ku mojemu zdziwieniu aparat w trybie normalnego poglądu przymyka przysłonę do wartości ustawionej jeszcze przed zrobieniem zdjęcia jednak nie więcej niż 5,6. W lustrzankach zarówno tych starszych jak i cyfrowych podgląd był zawsze na pełnej dziurze. Moje pytanie do użytkowników tego sprzętu, czy to normalne ? Nie mogę tego nigdzie wyłączyć. Może ktoś coś podpowie ? Z góry dziękuję.
Spójrz na to z innej strony - dzięki temu w wizjerze masz cały czas pogląd tego jak będzie się rozkładała głębia ostrości. Pozwala to też wyeliminować focus shift.
Może masz włączoną blokadę przysłony w f5?
Tak ma być. Aparat ustawia przysłonę roboczą, ale nie więcej niż 5,6. Dzięki temu masz w wizjerze to co będzie na zdjęciu, łącznie z GO. Ubocznym zyskiem jest ochrona matrycy przed słońcem.
Fotograma
25-04-2025, 19:51
Może masz włączoną blokadę przysłony w f5?
To ustawienie nic nie daje. Blokuje tylko możliwość jakiejkolwiek zmiany przysłony.
Tego się nie da zmienić. Tak ma być.
Fotograma
25-04-2025, 20:07
Tak ma być. Aparat ustawia przysłonę roboczą, ale nie więcej niż 5,6. Dzięki temu masz w wizjerze to co będzie na zdjęciu, łącznie z GO. Ubocznym zyskiem jest ochrona matrycy przed słońcem.
No ciekawe, a jaki ma to wpływ na działanie AF jeśli w ciemnym pomieszczeniu przymknę sobie przysłonę do 5,6 ? Już na ekranie widać mocny szum w porównaniu np: z 2,8. Widzę ,że ma Pan Z6iii. Jakie optymalne ustawienia AF dla pracy z FTZ ? Jest to mój nowy nabytek, więc testuję i porównywałem pracę AF w trybie jednego punktu "S" i mój stary D700 był zdecydowanie szybszy. Z6iii jakoś tak dziwnie "pompuje" tam i z powrotem. Obiektyw to 24-70/2,8 N.
Nie używam FTZ. AF działa błyskawicznie.
Jeszcze na Z5 i 24-70/2.8 z FTZ też nie narzekałem.
Fotograma
25-04-2025, 20:53
Nie używam FTZ. AF działa błyskawicznie.
Jeszcze na Z5 i 24-70/2.8 z FTZ też nie narzekałem.
Dzięki, pewnie muszę się nauczyć. W trybie "C" rzeczywiście wydaje się szybki.
Fotograma
04-07-2025, 22:00
Tego się nie da zmienić. Tak ma być.
Najnowsza wersja oprogramowania do Z8 podobno daje możliwość wyłączenia tego i pracy na pełnym otworze. Myślałem, że ostatnia aktualizacja do Z6_3 też to wprowadzi, jednak nie.