PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sony ] Sony A1 MK II kontra Sony A9 III

Paapaj
22-04-2025, 16:22
Ponieważ mam dylemat co wybrać, to może forumowicze podpowiedzą, który zdecydowanie lepszy do fotografii ptaków.Wiadomo ptaszki to szybkie stwory i jak zwykle człowiek ma dylemat co wybrać.Ale liczę na pomoc.
Miałem A1 i wersja I i wiem co potrafi ale czas na zmiany

m_a_g
22-04-2025, 19:15
Nie rozumiem pytania. Co to znaczy "zdecydowanie lepszy"? AF w obu taki sam. Pre-capture w RAW również, dla mnie to był jedyny powód dokupienia A1 II do mojego A1, bo nic innego mi nie brakowało. Pytanie czy potrzebujesz większej rozdzielczości czy globalnej migawki.
W razie wątpliwości zrób tak jak ja - kup obydwa ;-)

Paapaj
22-04-2025, 19:30
Nie rozumiem pytania. Co to znaczy "zdecydowanie lepszy"? AF w obu taki sam. Pre-capture w RAW również, dla mnie to był jedyny powód dokupienia A1 II do mojego A1, bo nic innego mi nie brakowało. Pytanie czy potrzebujesz większej rozdzielczości czy globalnej migawki.
W razie wątpliwości zrób tak jak ja - kup obydwa ;-)

Przecież napisałem że miałem A1 /czyli teraz nie mam/,a teraz zastanawiam się nad A1 MKII czy A9 III,a dylemat dotyczy sprawności AF,pomiaru itd.W końcu na tym polega różnorodność i możliwość wyboru.

poste
22-04-2025, 21:40
Nie wiem czy widziałeś wpis kolegi FotoDam odnośnie a1II, był bodajże w wątku ze zdjęciami z Sony, ale już nie pamiętam. Chwalił progres względem mk.1. Moim zdaniem bardziej gęsta matryca a1 daje większą elastyczność w kadrowaniu, co przy ptakach bywa bardzo pomocne. Sport czy repo to wskazanie na a9, przyroda moim zdaniem bardziej a1.

m_a_g
22-04-2025, 21:53
Przecież napisałem że miałem A1 /czyli teraz nie mam/,a teraz zastanawiam się nad A1 MKII czy A9 III,a dylemat dotyczy sprawności AF,pomiaru itd.W końcu na tym polega różnorodność i możliwość wyboru.

No a ja Ci odpisałem że mając taki dylemat kupiłem obydwa, to jest A1 MK II i A9 MK III. Żaden nie jest "zdecydowanie lepszy", bo to zależy od tego czy potrzebujesz te 120fps w RAW czy wolisz 50mpx zamiast 24mpx.
AF i wszystko inne oprócz rozdzielczości i fps jest w obu aparatach identyczny. Nie wiem jak się jaśniej wyrazić.
Tak jak pisał poste, uważam że 50mpx jest ogólnie lepsze niż 24mpx i globalna migawka, bo A9 III używam bardzo specyficznie, zachciało mi się fotografować starty / lądowanie małych ptaków gdzie to 120fps + precapture się przydaje.

PS. No i jeszcze jedna kluczowa kwestia - jakie masz obiektywy? Bo zakup A9 III ma sens w zasadzie wyłącznie jeżeli masz systemowe szkła Sony. Inaczej fps Ci przytnie do 15 i koniec.

cz4rnuch
22-04-2025, 23:36
Fajnie mieć takie dylematy :) Nie mam to się wypowiem. Dla mnie wybieranie z 30 fps to już byłby dramat a 120 to już jakaś abstrakcja. Osobiście wolałbym jednak A1, bo platonicznie jestem zakochany w tym aparacie, ale też widziałem wiele klipów gościa, który pierze foci A93 i te fotki są rewelacyjne. Choć obrabiane współczesnym softem. Mam nadzieję, że czegoś nie pomyliłem:

https://youtu.be/66vWk-nGgpA?si=rx1ZoB9PrWfnSbZV
Wiele myśle zależy też od tego jakie masz obiektywy i to chyba jest kwestia kluczowa, bo jak brakuje zasięgu to raczej A1? Brak światełka da się dziś nadrobić softem.

Paapaj
23-04-2025, 08:14
Obiektywy Sony 70-200 F2.8 OSS II i 200-600 F5.6-6.3 plus konwertery

m_a_g
23-04-2025, 15:04
No to masz zagwozdkę - obiektywy super i będzie dobrze zarówno z A1 II jak i A9 III ;-)
Rzuć monetą może? Skoro zmieniasz dla samej zmiany to wszystko jedno.
Moja skromna opinia jest taka, że jeżeli zatrzymujesz A1 MK I, to kup A9 III. Będziesz miał fajny komplet.
Jeżeli nie zatrzymujesz A1, to kup A1 MK II.
W każdym razie ja bym tak zrobił.

okekk
23-04-2025, 18:28
Jeśli chodzi o ptaki – i masz porządne szkła z zasięgiem – to A1 II daje więcej „mięsa” do cropowania, a różnice w AF są kosmetyczne. A9 III to z kolei czysta prędkość – globalna migawka i 120 fps ratują w konkretnych sytuacjach. Ale A1 II bardziej uniwersalny.

A9 III ma bajery, ale A1 II to taki czołg z lunetą – do przyrody jak znalazł. Jak nie latasz za mewami w locie, to ja bym brał A1. :smile: (https://podpytaj.pl/)

poste
23-04-2025, 20:08
Paapaj czemu pozbyłeś się a1, jeśli wolno spytać?

KadryZpodróży
23-04-2025, 20:10
Jak dla mnie to A1 II ze względu na lepszą, bardziej upakowaną matrycę. W ogóle bym się nie zastanawiał nad A9. Jedynie co to przy 50 mpix rozdzielczość obiektywu 200-600 może słabo wyglądać.

poste
23-04-2025, 20:36
No nie wiem, ludzie często używają 200-600 z 60 Mpix i lamentu nad brakami w rozdzielczości nie słychać ;)

KadryZpodróży
23-04-2025, 20:42
No nie wiem, ludzie często używają 200-600 z 60 Mpix i lamentu nad brakami w rozdzielczości nie słychać ;)

Lamentu nie słychać bo byłoby grzechem lamentować ale przy 60 mpix ten obiektyw szału nie robi, jest ok ale matryca może więcej.

poste
23-04-2025, 20:44
Jak portfel da radę to oczywiście są lepsze obiektywy ;)

KadryZpodróży
23-04-2025, 20:53
Jak portfel da radę to oczywiście są lepsze obiektywy ;)

Znajomy używa Sigmy 500/5.6 a wcześniej miał zooma i twierdzi, że jest duża różnica. Także taka 500-tka to jest właściwa droga 8-)

poste
23-04-2025, 21:04
FPS-y masz obcięte, ale tak, ta Sigma mnie się podoba. Zastanawiałem się nawet trochę, bo mniejsza ale mimo wszystko 2x droższa. Koniec offtopu :)

Paapaj
24-04-2025, 07:11
Paapaj czemu pozbyłeś się a1, jeśli wolno spytać?

Sytuacja zmusiła i była opcja że uda się przesiadka na lepszy model,a życie zweryfikowało pomysły.Teraz jest szansa na realizację planu

poste
24-04-2025, 12:06
Ok, czyli względy poza fotograficzne. Masz wciąż a7RV tę od zimorodka? To też trochę zmienia perspektywę wyboru drugiego (kolejnego?) aparatu.

MstrG
24-04-2025, 13:26
Ja oddaję głos na A1II. W moim odczuciu jest to aparat bardziej uniwersalny.

Paapaj
24-04-2025, 16:11
Tak,mam:) i jestem zadowolony, ale te te prędkości fps plus inności...
Dlatego te rozważania bardzo intensywne

m_a_g
24-04-2025, 16:19
To pozbądź się A7RV, za to kup A1 II i A9 III. Najepsze rozwiązanie. Przecież na A1 dużo rozdzielczości do a7RV nie tracisz, a wszystko inne lepsze ;-)

Paapaj
24-04-2025, 16:36
I o to chodzi.Troche jak z zakupem mebli za komuny, jak kupisz to zaczynasz myślec o zmianie:)

FotoDam
26-04-2025, 13:02
Witam. Z góry zaznaczam że to moje zdanie i nie mogę ewidentnie zasugerować komuś co konkretnie ma kupić. Osobiście uważam że do przyrody A1 będzie lepsze. Bardziej przyda Ci się swoboda kadrowania niż te 120fps. Uwierz że te 30fps-ów w przypadku A1II wystarcza w zupełności. Spokojnie robię małe ptaki w locie. AF jest wspomagany AI i to jest bardzo ważne, nie ma tyle pomyłek co A1 i lepiej trzyma oko. Rejestracja zdjęć przed naciśnięciem migawki jest funkcją bezcenna. A1II ma kilka funkcji poprawionych i usprawnionych względem poprzednika które mnie osobiście lekko drażniły. W A1II nie ma czego się przyczepić. Pozdrawiam.

m_a_g
26-04-2025, 14:40
W przypadku A9 III warto też pamiętać że.... do tego aparatu w zasadzie są tylko dwa lepsze stałoogniskowe obiektywy - to jest albo Sony GM 400mm f2.8 albo Sony GM 600mm f4.
Już zupełnie pomijam kwestię ceny, mnie osobiście żaden z nich nie pasuje ze względu na rozmiar i wagę, używam więc FE 200-600 który na 24mpx na szczęście jest ostry jak żyleta, no ale światła mu nieraz brakuje.
Trzeba sobie z tego zdawać sprawę przy zakupie.

FotoDam
26-04-2025, 15:20
To pozbądź się A7RV, za to kup A1 II i A9 III. Najepsze rozwiązanie. Przecież na A1 dużo rozdzielczości do a7RV nie tracisz, a wszystko inne lepsze ;-)

No właśnie, to słynne A7RV. Świetny aparat, świetny obrazek, świetny AF ale niestety ta puszka nie jest stworzona do przyrody, ewidentnie.

Paapaj
30-04-2025, 08:06
To prawda A7RV świetny aparat ale brak tego co robi różnicę czy szybkość.Jak widać producenci aparatów tworzą w pewnym sensie platformę na której budują określony model, trochę z tego, trochę z tego i mamy produkt.Jak w samochodach które mają jako bazę podłogę a reszta to to dodatki.
Niemniej jednak wszystkie wskazówki kierują myśli w stronę A1 MKII
Dzięki za pomoc