Zobacz pełną wersję : Frankfurt
87435
Frankfurt. Ostrosc diabli wzięli...
cybulski
15-04-2025, 12:15
czy mi się zdaje, hot piksele są na matrycy ?
dobrze ci sie zdaje- myslalem, ze wszystkie wymazalem, ale widac oczy juz nie te.
cybulski
15-04-2025, 12:29
Sposób jest podobno taki, kiedyś na lustrach Canona go robiłem, działało.
"Odłóż obiektyw i załóż dekiel na korpus. Wybierz w menu aparatu „ręczne czyszczenie matrycy”, nie robiąc nic z korpusem. Gdy lusterko się podniesie, pozostaw aparat (ekranem w dół) w spokoju na 30–60 sekund. Korpus powinien rozpoznać martwe i gorące piksele i je „usunąć”. Następnie wyłącz aparat, a nowe dane matrycy zostaną zapisane wewnętrznie."
Nie sprawdzałem jeszcze czy to działa na R5.
Dziekuje. Te pixele to sie gorace zrobily, gdy przez zle moce opanowany, nakrecilem na obiektyw, przed wykonaniem powyzszego zdjecia, filtr szary NISI N64- czas naswietlania 10 minut i 40 sekund. A potem jeszcze raz- 8 minut i juz nie pamietam ile sekund... Jesli myslisz teraz, ze pacan jestem- masz prawdopodobnie racje, ale nie pisz tego. Senkju from de moutajn.
Przyjemne, ciekawe rytmy świateł w dolnej części kadru. Trochę leci w prawo.
mocno leci w prawo. już sam nie wiem: czy to obiektyw, czy kamera na stojaku krzywo, czy sam most w luk wygięty... do pupy to zdjęcie- bez ostrości (wina portalu), hot pixele i krzywe- moja wina. Scheiße...
mocno leci w prawo. już sam nie wiem: czy to obiektyw, czy kamera na stojaku krzywo, czy sam most w luk wygiętyBudynki się rozszerzają do góry, więc tu wiadomo aparat był lekko pochylony w dół, coby złapać refleksy na wodzie.
Sam most może być jak najbardziej łukowaty, ale dla mnie płaszczyzna matrycy nie pokrywała się z płaszczyzną tego mostu. Mam nadzieję, ze napisałem to zrozumiale. To znaczy, że choćby aparat był idealnie ustawiony w poziomie i pionie to skręcenie go w jakąkolwiek stronę spowoduje, że linie poziome nie będą już poziome. Ot perspektywa