PDA

Zobacz pełną wersję : Frankfurt

sufenta
14-04-2025, 21:44
87435

Frankfurt. Ostrosc diabli wzięli...

cybulski
15-04-2025, 12:15
czy mi się zdaje, hot piksele są na matrycy ?

sufenta
15-04-2025, 12:17
dobrze ci sie zdaje- myslalem, ze wszystkie wymazalem, ale widac oczy juz nie te.

cybulski
15-04-2025, 12:29
Sposób jest podobno taki, kiedyś na lustrach Canona go robiłem, działało.

"Odłóż obiektyw i załóż dekiel na korpus. Wybierz w menu aparatu „ręczne czyszczenie matrycy”, nie robiąc nic z korpusem. Gdy lusterko się podniesie, pozostaw aparat (ekranem w dół) w spokoju na 30–60 sekund. Korpus powinien rozpoznać martwe i gorące piksele i je „usunąć”. Następnie wyłącz aparat, a nowe dane matrycy zostaną zapisane wewnętrznie."

Nie sprawdzałem jeszcze czy to działa na R5.

sufenta
15-04-2025, 13:37
Dziekuje. Te pixele to sie gorace zrobily, gdy przez zle moce opanowany, nakrecilem na obiektyw, przed wykonaniem powyzszego zdjecia, filtr szary NISI N64- czas naswietlania 10 minut i 40 sekund. A potem jeszcze raz- 8 minut i juz nie pamietam ile sekund... Jesli myslisz teraz, ze pacan jestem- masz prawdopodobnie racje, ale nie pisz tego. Senkju from de moutajn.

Dune
27-04-2025, 11:38
Przyjemne, ciekawe rytmy świateł w dolnej części kadru. Trochę leci w prawo.

sufenta
27-04-2025, 14:16
mocno leci w prawo. już sam nie wiem: czy to obiektyw, czy kamera na stojaku krzywo, czy sam most w luk wygięty... do pupy to zdjęcie- bez ostrości (wina portalu), hot pixele i krzywe- moja wina. Scheiße...

esperal
27-04-2025, 14:38
mocno leci w prawo. już sam nie wiem: czy to obiektyw, czy kamera na stojaku krzywo, czy sam most w luk wygiętyBudynki się rozszerzają do góry, więc tu wiadomo aparat był lekko pochylony w dół, coby złapać refleksy na wodzie.
Sam most może być jak najbardziej łukowaty, ale dla mnie płaszczyzna matrycy nie pokrywała się z płaszczyzną tego mostu. Mam nadzieję, ze napisałem to zrozumiale. To znaczy, że choćby aparat był idealnie ustawiony w poziomie i pionie to skręcenie go w jakąkolwiek stronę spowoduje, że linie poziome nie będą już poziome. Ot perspektywa